• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet alleen daden, maar ook woorden kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor een land en volk. De manier waarop men hier met geschillen omgaat, doet de internationale financiële sector geen goed. Dit zijn woorden van de Vereniging van Internationale Banken (IBA).

“Dit is niet alleen nadelig voor de internationale banken op Curaçao, maar ook voor de ruim duizend andere Curaçaose werknemers in branches die direct of indirect met de sector te maken hebben.”

Politieke stabiliteit
De hier gevestigde internationale banken hebben bankrelaties in verschillende delen van de wereld. “”De samenwerking met deze internationale correspondenten berust in de eerste plaats op vertrouwen: Vertrouwen in de ervaring en professionaliteit van de financiële sector op Curaçao, maar ook vertrouwen in de politieke stabiliteit van het land Curaçao”, zegt de vereniging.

Vertrouwen
“De afgelopen jaren, maanden en dagen is dit vertrouwen echter zwaar op de proef gesteld. Over en weer worden op Curaçao zware beschuldigen geuit die, in de huidige digitale wereld, onmiddellijk vertaald op buitenlandse websites verschijnen.” Volgens de IBA worden deze websites geraadpleegd door internationale organisaties inclusief de Caribbean Financial Action Task Force, die periodiek de sector controleert op het voorkomen van het witwassen van gelden en het voorkomen van financiering van terrorisme. “Als de integriteit van onze instituten in opspraak is en/of de rechtszekerheid ter discussie staat, wordt Curaçao als risicogebied bestempeld.”

Extra kosten
“Omdat een risicogebied extra aandacht en onderzoek vereist, kunnen correspondentbanken extra kosten voor transacties in rekening brengen”, vertelt de IBA verder. Dat maakt de financiële sector duurder en de concurrentie zwaarder. “Ook kunnen deze banken ertoe overgaan de samenwerking met de op Curaçao gevestigde internationale banken op te zeggen, waardoor deze van het internationaal financieel systeem geïsoleerd raken en moeilijker diensten voor hun cliënten kunnen verrichten.”

IBA
De Vereniging van Internationale Banken (IBA) behartigt de belangen van het internationale bankwezen op Curaçao en Sint Maarten en bevordert de kwaliteit van de dienstverlening van de sector. Tachtig procent van de internationale banken op Curaçao en Sint Maarten is bij de vereniging aangesloten, wat neerkomt op 27 leden. Ze verlenen geen diensten aan ingezetenen, maar bieden (met uitzondering van loketservice) alle financiële diensten aan internationale bedrijven, die lokale banken aan ingezetenen verlenen.

12 reacties op “‘Heftige uitspraken schaden Curaçaose samenleving’”

 1. @Jeroen,
  Als ik als Ian geldt te investeren hebt in een land dan wil ik wel de meest zorgvuldige en betrouwbare indruk en ik noem expleciet niet garantie hebben dat mijn bedrijf postieve ontwikkelingen gaat meemaken. Dit heeft neits met geen belasting betalen te maken. Of ben jij zo jaloers dat hij wel op Aruba en St Maarten voortvarend aan de slag is gegaan.

  Waarmee ga je zelf inveseren op Curacao. Hmmm, of zit er toevallig een luchtje aan je investeringscenten. Black to White. Ik noem maar wat op.

  @Ian, Curacao is altijd de bemoeizuchtige grootmama geweest voor de andere eilanden van het voormalig Nederlandse Antillen. Wat je daar hebt gehoord klopt.
  Verder wens ik je heel veel succes met je ondernemingen. Ik gun onze voormalige partners al het beste.

  Solo el Pueblo Cambia el Pueblo

 2. @jeroen, Jamaloodin en El Hakim zijn toch eigen investeerders hoor die geen belasting betalen

 3. @Ian, overdrijven is ook een kunst.
  Hij zei dat ILLEGALEN ook belasting behoren te betalen.
  Ben jij soms alleen voor de lusten en niet voor de lasten?
  Ik neem aan dat jij niet van plan bent om op Curacao als filantroop te werk te gaan, jij wilt geld te verdienen op Curacao. En bevalt het jou niet ga je maar terug naar Suriname /Ruziname om daar te “investeren”….
  Niemand zit op “investeerders” / zakkenvullers die geen belasting willen afdragen te wachten op Curacao. We hebben onze lessen geleerd met die zogenaamde investeerders.
  Wij gaan nu zelf in onze Curacao investeren!

 4. Klopt. Ik stond ook op het punt te investeren in een bedrijf op Curaçao. Ik heb daar vanaf gezien. Al in een eerdere fase: toen Wiels riep dat Curaçao alleen was van de mensen die er geboren zijn. Ik vond dat zo eng racistisch dat ik – hindoestaanse Nederlander – besloten heb weg te blijven met mijn onderneming.
  Ik heb inmiddels 3 zaken op Aruba en 1 op St. Maarten .
  Het valt me op dat op die eilanden de bevolking heel negatief is over de Curacaoer .

 5. bij bepaalde partyen zal curacao letterlijk in het putje zakken,,banken kiezen andere bestemming,en toeristen zullen volgen….dan zijn er in 2013 geen naffies meer voor de boodschappen,van 100naf per maand….dus wie houd wie, voor de gek???

 6. De betekenis van ‘staatsgreep’ is: plotselinge en gewelddadige actie om de macht in een land over te nemen. Als de premier van het land Curacao roept dat er een staatsgreep plaatsgevonden heeft dan denkt men in het buitenland aan de bovenstaande actie. Niet verwonderlijk dus dat met name buitenlandse investeerders en financiele instellingen zich voortaan wel 10x zullen bedenken alvorens zaken met ons te doen. De schade die dhr. Schotte en consorten aan Curacao hebben toegebracht is gigantisch.

 7. In verschillende reacties wordt steeds gesteld dat schotte etc criminelen zijn. Kan het niet zijn dat hij, Wilsoe, Monk, Wiels etc gewoon incompetent zijn om een land(je) te leiden. Ben hen zie je dezelfde onredelijkheid als bij stakingen in Europa destijds. Vakbonden hebben veel industrie kapot gemaakt puur uit blinde domheid. Zet Schotte eens naast die interim MP, een onmetelijk verschil . De laatste is een ervaren en gestudeerd man. Schotte kun je ook weinig verwijten. Iedereen op Curaçao weet dat hij een lage scholing heeft en weinig werkervaring op niveau. Evenals die Constancia. Toch stemt de bevolking op deze mensen.

  Eem bevolking die sinds decennia al niet fatsoenlijk geschoold wordt. Dat is aan te rekeningen aan alle regeringen die op Curaçao hebben geregeerd.

 8. Heb de afgelopen periode een lijstje gemaakt van zakenlieden in mijn netwerk die hun geld uit Curacao gaan weghalen, als de verkiezingen misgaan. Zit nu al op 500 miljoen en dat zijn echt nog maar een paar grote investeerders!!! Tja, “die baantje en die geld” kunnen onze geliefde PS aanhangers dan voorlopig wel vergeten. . .

 9. Als Schotte/Wiels terug komt zullen er heel veel banen verloren gaan.
  maar we krijgen er bananen voor terug….., is ook wat waard…..

 10. @tuna, ik heb al vernomen dat enkele financiele instellingen zeker al met een plan B bezig zijn en dat is om de business naar een meer rustig stabieler land te brengen waar geen staatsgrepen zijn en ook niet waar de minister van justitie rechtstreeks bemiddeld voor een witwasser. resultaat verlies van banen op Curacao..

 11. Het criminele zooitje dat hier de boel twee jaar lang heeft kapot gemaakt, heeft helemaal geen interesse in wat wie dan ook van Curacao vindt, dat is helemaal niet in hun belang. Geldt ook voor de extreem-nationalistische PS-aanhang. Liever ten onder in eigen verongelijktheid, dan toegeven dat je anderen nodig hebt, om er iets van te maken. Liever een tweede Haiti.

 12. Ja, we zijn echt verstandig bezig om elkaar hier voor rotte vis uit te maken en over staatsgrepen te praten en het monddod maken van de staten en.. het sturen van domme brieven over dos santos en het aangaan van maffia contacten …en.. en….enz

  Gerrit en consorten bedankt!!!