• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Werkgevers moeten hun werknemers die stemgerechtigd zijn, vier aaneensluitende uren vrij geven om vrijdag gebruik te kunnen maken van hun stemrecht. Dit meldt het Hoofdstembureau. De vrije uren moeten samen vallen met de openingstijden van de stembureaus, tussen 08.00 en 19.00 uur.

Deze vrije uren zijn wettelijk vastgelegd (artikel 43 lid 2). Dit geldt overigens niet voor werknemers die op dezelfde dag al vier vrije uren hebben opgenomen voor een andere reden. Het hoofdstembureau herinnert tevens de werkgevers eraan dat de wet ook voorschrijft dat de werknemers vooraf moeten worden geïnformeerd op welk deel van de dag zij vrij krijgen. Volgens de wet moet dit uiterlijk een week voor de verkiezingsdag gebeuren.

Stemrecht
Tot slot wijst het bureau erop dat het belangrijk is dat stemgerechtigden gebruikmaken van hun stemrecht. Meer informatie over de verkiezingen en de regels staan op de website van het Hoofdstembureau of in de folder ‘Ami sigur ta bai vota’. Deze is op te halen bij het informatieloket bij Openbare Zaken en de Openbare Bibliotheek.

13 reacties op “Werknemers krijgen vier uur vrij om te stemmen”

 1. Goh, had verwacht gezien de ligging in de tropics dat de stemlokalen al om 6:00 open gaan en om 20:00 sluiten. Niemand hoeft dan vrij te nemen. Goed voor de economie.
  Handig om op locaties waar veel werknemers bij elkaar zijn een stemlokaal in te richten. Wil je daar stemmen dan je pas gaan omzetten naar een soort vrije kiespas. Natuurlijk bij Kranshi speciale loketten hiervoor openen waarbij je direct je nieuwe kiespas meekrijgt. Viola.Een stemlokaal op punda en otrobanda. Een in salinja, zuikertuintje en tera cora. Hoe makkelijk kan het niet zijn om dit te organiseren.

 2. raar artikel.

  er staat helemaal niet dat je iemand 4 uur vrij moet geven, maar er staat dat iemand 4 uur de tijd moet hebben om te stemmen.
  aangezien het stemmen kan van 08.00 tot 19.00 kan je dus je werknemer om 15.00 u wegsturen.( is dus vier uur)
  in feite kan je dus ook de ambtenaren vrij geven om 15.00 inplaats dat we om 12.00 al gesloten deuren zien.
  Ik hoor nu al werknemers horen zeggen omdat ze om 6 uur of 7 uur in de ochtend beginnen dat ze om 10 uur of een 11 uur stoppen. Omdat ze recht hebben op 4 uur vrij, totale onzin.
  Ze moeten 4 uur de tijd hebben om te stemmen.

 3. Vier uur bedenktijd. Dat moet dus goed komen.

 4. Waarom zijn jullie niet blij dat jullie lekker een halvedag vrij zijn?? Ik wel…. Dan kunnen we ook prepareren voor mogelijke onrusten vrijdagavond….

 5. @ the dude,
  sterkte…….

 6. Lekker hoor. Je moet gewoon direkt als je van je werk komt om 12 uur ff stemmen. Sta je hooguit 10 minuten in de rij. De rest van de dag lig ik dan op het prive-strand! Die straks zwaar overbevolkt en vervuild raakt als Gerrit ‘el pueblo’ toelaat zonder te moeten betalen.

 7. En weer een excuus erbij om maar niet te hoeven werken. Heeft iemand al eens berekend hoeveel dit de economie kost in totaal ? Ronduit belachelijk dat je een halve dag krijgt om te gaan stemmen. Kan alleen maar in deze bananenrepubliek.

 8. @Martijn
  Dit is geen onzin beste man. Als je op Band’abou woont en b.v. in Punda je werk hebt moet je vroeg van huis nietwaar? Het stemlokaal gaat pas om 08.00 open maar dan moet je op je werk zijn.
  Als je ‘s avonds naar huis gaat dan zou je er voor 19.00 uur moeten zijn maar de winkel waar je werkt sluit om 18.00 uur. Mooi dat je dus niet op tijd bent.
  Als je bij elk stemlokaal je stem zou kunnen uitbrengen zou die 4 uur vrij niet nodig zijn.
  De regeling is ingesteld om een ieder de kans te geven om z’n/haar stem uit te brengen daar het openbaar- of eigen vervoer in het verleden niet zo best was of geheel ontbrak waardoor mensen op anderen aangewezen waren.

 9. @thedude: met de wijze waarop hier de straatnamen en huisnummers zijn geregeld, is het een wonder dat er uberhaupt nog post wordt bezorgd.

 10. Pff wat een gedoe weer allemaal. Lekker hoor. En ik heb nog steeds geen stembiljet thuis ontvangen! Een rotzooi is het!! Slecht georganiseerd.
  Iedere (overheids)instantie weet mijn thuis adres behalve als er een stembiljet verstuurd moet worden.

  Nu kost het mij een hele dag:
  – Halve dag Kranchi’s om stembiljet te scoren
  – Halve dag in de rij om te stemmen

  Pff het is dat het zo belangrijk is maar het wordt wel sterk ontmoedigd op deze manier!

 11. Op zich wel waar, maar de vorige keer hebben wij echt 1,5 in de rij gestaan en toen moest de politie eraan te pas komen om de deur open te houden, voor de laatste 4 stemmers, omdat het toen inmiddels twee minuten over zeven was. . . Nu heeft in ieder geval niemand een excuus om niet te gaan stemmen.

 12. Waarom kan er niet op zondag worden gestemd zoals in Venezuela?
  Iedereen kan dan gewoon door blijven werken op vrijdag.

 13. Wat een onzin, ik kan toch gewoon na 17:00 uur stemmen! Lekker goed voor de economie zo’n besluit. Nou ja, ik geniet er maar van…