• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao over het integriteitsniveau van de bestuurders op Curaçao.

Het aantal indicaties en bewijsstukken dat het integriteitsniveau van de bestuurders op Curaçao onder het MFK/PS/MAN bewind van bedenkelijk niveau was stapelt zich op.

Bij velen bestaat de indruk dat in de afgelopen twee jaar Curaçao in rap tempo is afgegleden naar een situatie wat Dr. Tennyson Joseph van de West Indies University treffend geformuleerd heeft : “Criminalization of the state. A point at which the politics of ideas, freedom, democracy, sovereignty and national self-determination gave way to the politics of money in a changed political culture driven by a new genre of politician… whose skills set is no different from that of the petty thief and average con man”.

Uit de analyse van Dr. Joseph komt naar voren dat er sterke aanwijzingen zijn dat deze trend zich helaas in de Caribische regio aan het voltrekken is. Grote delen van de samenleving voelen zich aangetrokken door deze manier van politiek bedrijven en door deze genre politici. Hierbij worden landen als Jamaica, Suriname, Guyana, Trinidad & Tobago genoemd waar dit proces en deze ontwikkeling post hebben gevat.

Naar de bescheiden mening van de VBC is Curaçao niet gebaat bij het opgaan van deze richting en dient al het mogelijke gedaan te worden om te voorkomen dat wij in een dergelijke situatie terecht komen. Voor zover wij hier reeds in zijn beland, moet de situatie acuut worden teruggedraaid. De VBC pleit voor een beleid en aanpak dat gericht is op het bereiken van een hoog integriteitsniveau van bestuurders, parlementariërs en ander leiders binnen de gemeenschap. Onderzoek wijst namelijk uit dat een hoog integriteitsniveau het democratisch gevoel bevordert en de basis vormt voor deugdelijk bestuur, rechtszekerheid, vertrouwen, stabiliteit en een gezond en aantrekkelijk investerings en leefklimaat. Onder meer dient overwogen te worden om de volgende componenten onderdeel van een dergelijk beleid te laten vormen:
• integriteit en deskundigheidseisen bestuurders a la private financiële sector;
• onafhankelijke, professionele en eerlijke Pers;
• onafhankelijke en professionele screening van bestuurders waarna de resultaten publiekelijk bekend worden gemaakt;
• versterking van instituten zoals PG/OM, CBCS, Raad van Advies, SER, Ombudsman, UNA, voorname overheids n.v.’s:
• goed geschoolde, opgeleide en kritische burgers die mondig zijn en niet klakkeloos achter politici aanlopen;
• geen intimidatie en verbaalgeweld (angstcultuur );

Het nieuws dat het interim kabinet een screeningswet heeft ontworpen die aan de Staten ter goedkeuring zal worden aangeboden is positief nieuws en moet worden ondersteund.

Het ziet er naar uit dat in termen van Dr. Tennyson Joseph Curaçao op 19 oktober a.s. voor de volgende keuze wordt gesteld: “Voting on principles or voting for money” Het electoraat zal deze keuze moeten maken en daarmee de richting en toekomst van Curaçao bepalen. De VBC doet een beroep op de kiezers om in ieder geval te gaan stemmen en na te denken wat de beste koers voor Curaçao is.

15 reacties op “Ingezonden: integriteitsniveau op Curaçao”

 1. http://herstelderepubliek.wordpress.com/2012/01/14/nederland-maffiastaat-wie-geeft-de-orders/

 2. @ Marcus. Als mijn zuster een dingetje had gehad, was het mijn broertje geweest. Overigens kost dat Frankrijk containers met geld en of dat nou zo slim is voor hun departementen over zee?

 3. Hiervoor was er PAR met zijn netwerk aan vriendjes, Leuke huurcontractjes, allerhande bijbaantjes, maar voor goed onderwijs, sociale voorzieningen en behoud van milieu zorgen ho maar. PAR heeft gefaald het blazoen te ontsmetten door geen jong iemand naar voren te schuiven. PAR toch maar strategisch kiezen dan? Want wat blijft over, Rosario wil op de oude onbereikbaare plek opnieuw beginnen met het ziekenhuis, en de volstrekt hypere Chris Peterson liijkt mij ook niet bevorderlijk voor de eenheid, Liberia Peters zeg er eens wat van!

 4. @ Waarheid. Lees maar!!! Dit is special voor mijn vriend Zorro.

  Wat heb jij dan gelezen c.q. begrepen, dat ik zo nodig zou moeten lezen? Kwalitatief niet zo bijster goed, maar jij kan er zeker van leren.

 5. Als het Koninkrijk, onder leiding van Nederland, in 1954 had besloten om de eilanden de status te geven van “Departement d’outre Mer”, zoals Frankrijk heeft gedaan, dan was het een stuk beter geweest. Is het de trots van de Caraíbische Nederlander of gewoon de angst van Nederland om gezien te worden als neo-kolonisator?
  Het is wel zo, dat de landen, die uit het Koninkrijk zijn gestapt Zuid Afrika (lang geleden), recenter Indonesië en Suriname er slecht aan toe zijn.

 6. Degene die dit ingezonden stuk heeft opgesteld vergeet gemakheidshalve te vermelden dat alle Curacaose politieke partijen in meer of mindere mate door het bedrijfsleven worden ge-
  financieerd.Het zal de leden van VBC sieren als ze eens ophouden met het financieren van
  politici met een dubieus verleden.

 7. Eigenlijk is het natuurlijk volstrekt van de zotte dat er een wet moet worden opgesteld, welke zo waterdicht is dat er geen enkele manier is om die te omzeilen.
  En dat alleen maar omdat we met politici te maken hebben die niet eens weten hoe het woord integriteit wordt geschreven………….laat staan dat ze weten wat het inhoudt.
  Het feit alleen al dat politici alles doen om de screening te kunnen omzeilen zegt al meer dan genoeg over hun integriteit.
  Willen wij op Curacao nog wel dit soort lui als politici ?
  Wordt het niet gewoon tijd dat ze ALVORENS ze in de politiek gaan allemaal worden gescreend ?
  Hebben we alleen 1 probleem……………..zitten we zonder ‘politici’ en moeten we het dus hebben van die paar lieden op het eiland die wel van onbesproken gedrag zijn.

 8. Ulysses, je hebt gelijk. De status van de Engels en Franse eilanden is een stuk rooskleuriger dan dat van degenen die onafhankelijk zijn geworden. Ik nem een Haiti, bermuda

 9. VBC is volgens mij bepaald geen PAR Tuna

 10. Lees maar!!! Dit is special voor mijn vriend Zorro.

  http://socialisme.nu/blog/nieuws/30530/curacao-crisis-corruptie-en-kolonialisme/#

 11. Venezeula ligt geografisch in het caribisch gebied en ook cultureel,Er zijn grote groepen mensen op Curacao die niet weten wat er precies gaande is in dat land.Venezuela is bezig met een goed bedoelde mislukte revolutie.Wat niet naar buiten komt zijn de informaties dat het leger van venazuela en de vrienden van Chaves de rijdommen van het land aan het stelen zijn .Venezuela is ook bezig om verschillende landen met gigantische bedragen ui t de olie-inkomsten te onderhouden.OOk moet men volgens afspraak miljoenen aan wapens kopen van Iran. Wat Curacao moet doen is gewoon in het koninkrijk blijven en zoekt economische samenwerking met Brazielie en de Franse departementen in het caraibisch gebied en Zuidamerika FransGuyana.Ik sprak last een vriend die de Franse departementen vaak bezoekt ,en hij zegt dat deze landen het erg goed doen en waarom Curacao in Godsnaam onafhankelijk wil worden.Het land wordt er van alle kanten bedreigd,door eigen slechte en corrupte bestuders , brain-drain en Venezuela die het nodig heeft voor zijn olie-indusrie.

 12. Wat zo eng is, is nog niet eens dat deze lieden bestaan en soms hun gang kunnen gaan. Wat eng is, is het feit dat ze democratisch zijn en zullen worden gekozen. Godett, zelf een veroordeelde crimineel, ligt nu al dwars als het gaat om de screening procedure, ja dat begrijp ik. Dat geldt uiteraard ook voor dat mfk/ps tuig. Ze worden straks echter allemaal met het grootste gemak weer gekozen en als Godett, met z’n ene zeteltje toch weer eieren voor zijn geld kiest (uiteindelijk vindt hij het bij de ps toch veeeeeel gezelliger!), dan zijn we straks in de Staten weer terug bij af.

  Het echte probleem is dus niet dat deze lieden er zijn, het echt probleem is dat ze een te groot deel van het volk achter zich hebben staan, dat het een worst zal zijn wat ze allemaal uitvreten. Het is de andere kant van de democratie-medaille, waar Europa in 1936 ook al keihard tegenaan gelopen is!

 13. Wat ik mis in het stukje van de VBC is dat naast hetgeen reeds genoemd is, ook een analyse dient te worden gemaakt waarom stemmers uberhaupt op dergelijke politici stemmen. Waarom zou iemand die in een armoedige krottenwijk in Caracas woont niet op iemand als Chavez stemmen als die een betere toekomst belooft? Wat heb je te verliezen als het toch niet (veel) slechter kan?
  We moeten dus ook zorgen dat de mensen die nu voor dubieuze politici kiezen ook het gevoel hebben dat hun situatie kan verbeteren als ze de juiste weg kiezen.

 14. Ohh jeetje! Zijn we echt serieus bezig? PAR aanhangers die over integriteit praten.

  Waarom praat niemad over de legio fraudezaken, schandalen en bedrog onder het regime van PAR?

  Schijnheiligen, het is afgelopen!
  PAR zal nooit meer regeren. Let op mijn woorden.

 15. Ik onderschrijf het stuk van de VBC volledig, het is overduidelijk aan het worden dat er naar macht hunkerende lieden op dit eilandje rondlopen. De methodes zijn volkomen belachelijk en dubieus aan het worden, tegen het licht van een normaal democratisch proces gehouden.

  Je kunt je afvragen waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is voor deze figuren om de macht te willen hebben. Voor “het volk” is het niet, dat is in de afgelopen twee jaar wel gebleken.
  Als dit zo door gaat dan kunnen we de twee sterren uit de vlag gaan vervangen voor 2 bananen. De kleur klopt al.