• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De onderhandelingen tussen de Colombiaanse ‘narcoguerrilla’ FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) en de Colombiaanse regering is vertraagd. Colombiaanse media meldden vandaag dat de delegaties gisteren niet zoals gepland naar Oslo zijn vertrokken.

De start zou woensdag zijn. De Noorse autoriteiten lieten vandaag weten dat zij ervan uitgaan dat de delegaties van de regering en van de FARC woensdag in Oslo in het openbaar verschijnen.

Tanja Nijmeijer
In de binnenlanden van Colombia is het weer door zware regenval zo slecht dat leden van het onderhandelingsteam van de FARC niet zoals gepland naar Havanna en Oslo konden gaan. Bovendien voegde de FARC op het laatste moment het Nederlandse FARC-lid, Tanja Nijmeijer, toe aan de delegatie, wat voor vertragingen heeft gezorgd. Het was de bedoeling dat het formele begin in Oslo plaatsvindt en de rest van de onderhandelingen op Cuba. Daar zijn ook de voorbereidingen getroffen.

Hoge verwachtingen
De FARC hebben hoge verwachtingen van de vredesonderhandelingen, aldus Nijmeijer. Ze sprak eerder deze maand met het Bolivariaanse Radiostation, dat banden heeft met de FARC. “Vrede is niet alleen dat de guerrilla de wapens inlevert, maar ook dat er sociale gerechtigheid voor de mensen komt. Er moet onderwijs, gezondheidszorg en woningen voor de mensen komen. Kleine boeren moeten het land zelf kunnen bewerken in plaats van dat het land aan grote landbouwbedrijven of internationale mijnbouwbedrijven wordt gegeven.”

Terroristische beweging
De FARC is halverwege de jaren 60 begonnen als een ultralinkse guerrilla van boeren. Die heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een terroristische beweging, die zich staande houdt met behulp van drugscriminaliteit, afpersing en ontvoeringen. De laatste tien jaar is het aantal FARC-strijders gehalveerd tot circa 8000.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Gesprek regering Colombia – FARC vertraagd”

  1. Onterechte verheerlijking? Onterecht artikel eerder..

  2. In de lijn van dit bericht. Een interessant artikel over de onterechte nederlandse verheerlijking van de terroriste Tania Nijmeijer

    http://www.nu.nl/buitenland/2934245/tanja-nijmeijer-heeft-echt-bloed-handen.html