• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag kaart Henk Pasman de onduidelijkheid aan over het begeleiden van iemand tijdens het stemmen.

In artikel 66 van het kiesreglement staat:
“Wanneer bij het stembureau blijkt dat een kiezer uit hoofde van zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, kan deze zich doen bijstaan.”

In de uitgegeven folder van het hoofdstembureau staat echter het volgende:
Wanneer kunt u een persoon helpen om te stemmen?
•    Als de persoon problemen heeft met het zicht (blindheid).
•    Als de persoon zijn/haar hand en/of vingers niet kan gebruiken wegens een handicap
en vervolgens cursief:
Als een persoon in een geestelijke zorginstantie woont en een stemkaart ontvangt, kan hij/zij zonder begeleiding naar het stemlokaal gaan om te stemmen.

Dit is in de eerste plaats een beperking die niet overeenkomt met artikel 66. Mijn schoonmoeder van 85 mag ik wel helpen volgens artikel 66, maar niet volgens het gestelde in de folder.

Op de tweede plaats begrijp ik de laatste zin helemaal niet. Iemand laten stemmen zonder begeleiding die vertoeft in een geestelijke zorginstantie? Ik vertrouw erop dat het hoofdstembureau een en ander zal corrigeren en de voorzitters van de stemlokalen artikel 66 laten aanhouden en niet het gestelde in de folder!

2 reacties op “Ingezonden: Hulp in het stemlokaal”

 1. Nee Henk, ik ben bang dat die laatste zin toch klopt, anders krijgen mfk en ps namelijk geen stemmen meer. . . 😉

 2. En waarom lopen er mensen van de MFK met lijsten rond bij de deuren en vragen je als je je cedula geeft zodat ze je gegevens kunnen opnemen en ze je vervolgens voor die info dan een tegoed bon geven van Naf 100,- ( is ons zelf overkomen ) is dat legaal ????

  En wie zegt dat die tegoed bon is gedekt, ???

  Kan dit allemaal ?????