• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) haar mening over de kritieke toestand van de overheidsfinanciën.

Uit recente publicaties van de interim-premier en de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Financiën blijkt dat de toestand van de overheidsfinanciën zeer kritiek is. Eerdere door het College Financieel Toezicht uitgevoerde analyses worden hiermee bevestigd.

Het wordt steeds duidelijker dat het voormalige kabinet MFK/PS/MAN een desastreus financieel beleid gevoerd heeft en op allerlei manieren getracht heeft om dit te camoufleren door willens en wetens de samenleving niet, dan wel verkeerd te informeren. Het is bijzonder kwalijk dat een compleet ex-kabinet in het algemeen en de ex-premier en minister van Financiën in het bijzonder gemeend hebben om de basis democratische beginselen zoals integriteit, openheid en transparantie, het afleggen van verantwoordelijkheid kortom deugdelijk bestuur aan hun laars te lappen. Zij hebben hun gang kunnen gaan omdat de voormalige meerderheid van de Staten waarop zij steunden bewust hieraan heeft meegewerkt door de andere kant uit te kijken en als rubberen stempel te fungeren.

Door hun taken te verzaken hebben de ex-bestuurders de ruimte gekregen om grote sommen gemeenschapsgeld uit te geven aan allerlei zaken waar grote vraagtekens bij geplaatst kunnen worden ten aanzien van het rendement en voordelen voor de samenleving. Wat hebben de vele kostbare reizen van bijvoorbeeld de ex-premier en ex-minister economische ontwikkeling concreet opgeleverd? Idem ten aanzien van kwesties, ontslag van niet welgezinde (top)werknemers in de publieke sector, uitgebreide transport en bewaking voor zichzelf terwijl de criminaliteit de burger in een wurggreep houdt en deze in angst en beven doet leven, aanstellen persoonlijke fotograaf enzovoorts.

De gevolgen van dit financiële wanbeleid gaan zich nu steeds meer doen gevoelen: onder meer is er afname van vertrouwen en economische groei, heffing van hogere belastingen, premies sociale verzekeringen, hogere tarieven utiliteits- en olieproducten, minder arbeidsplaatsen, minder inkomen, grote kans op verlaging AOV uitkeringen, achteruitgang gezondheidszorg en veiligheid en gevaar voor devaluatie van de Antilliaanse gulden.

De enige manier om een einde te maken aan deze ontwikkeling en weer op het juiste spoor te geraken, is dat het electoraat dergelijk hoogst onverantwoord beleid niet langer tolereert, doch deze afstraft door dit soort bestuurders niet langer het mandaat te geven om dergelijk voor Curaçao zeer schadelijke handelingen en besluiten te nemen. Het electoraat heeft de macht om het tij te doen keren en Korsou weer dushi te maken. De kiezer mag bepalen.

24 reacties op “Ingezonden: toestand overheidsfinanciën kritiek”

 1. Ben benieuwd wat de kosten van de dagelijkse colonne van Gerrit in totaal ons gekost heeft. Of heeft hij dit uit eigen zak betaald?

 2. Als we allemaal hard aan de slag gaan dan is dit forum straks ook overbodig.Kom op men-
  sen.steek de handen uit de mouwen. En geen gezeik,straks is iedereen op zijn manier rijk.

 3. Het wordt steeds duidelijker dat het voormalige kabinet MFK/PS/MAN een desastreus financieel beleid gevoerd heeft en op allerlei manieren getracht heeft om dit te camoufleren door willens en wetens de samenleving niet, dan wel verkeerd te informeren. Het is bijzonder kwalijk dat een compleet ex-kabinet in het algemeen en de ex-premier en minister van Financiën in het bijzonder gemeend hebben om de basis democratische beginselen zoals integriteit, openheid en transparantie, het afleggen van verantwoordelijkheid kortom deugdelijk bestuur aan hun laars te lappen. Zij hebben hun gang kunnen gaan omdat de voormalige meerderheid van de Staten waarop zij steunden bewust hieraan heeft meegewerkt door de andere kant uit te kijken en als rubberen stempel te fungeren.

  dat kan straffeloos???????????????????

 4. Ik zag een reactie van h.j kroeze ik moest hier heel hard om lachen want de enige die achter de tralies moet, is hij zelf met zwendel praktijken en oplichtingen. En over al cometaar op en hij heeft het over respect? hmm een oplichter die respect wil. het is te lach wekkend sorry.

 5. @Peggy Wiels. beste Peggy kan jij ons vertellen wat de regering Schotte/Wiels in 2 jaar, Curacao aan welvaart heeft gebracht.Het was maar een regering van de pot verwijt de ketel totdat het zwart wordt. Wat hebben ze opgebouwd in die periode, de 80/20 regeling,onbetaalde scholen wat niet van de grond kwam en maar schreeuwen en geld verdienen van die arme belasting betaler. Wat heeft dit regering beter gedaan dan de vorige 16 jaar zittende regering, dan nog ergere armoede, onrust en racisme.Ik heb nooit een beleidsplan van Wiels gezien hoe hij de situatie positief wil veranderen. Weet jij dat, dan wil ik dat graag horen.Hij stond erbij en keek ernaar hoe Schotte als vogel in de lucht vloog heen en weer en ons belasting verspinterde. De Caraoenaar is allang het vertrouwen in de politiek kwijt. De slimme Curacaonaars stemmen uitsluitend om erger te voorkomen.

 6. Ik snap deze verhitte discussies niet mensen, heeft niemand nou door dat politiek niets voor de bevolking doet. Ze zitten daar alleen maar voor zichzelf. Dat is al sinds de tijd van Rome zo en dat zal ook zo blijven. Of je nou gebeten wordt door de hond of door de kat, het is allemaal even slecht.

 7. Kan er voor de inwoners van dit koninkrijk inzichtelijk worden hoeveel huishoudens er op de caribische eilanden curacao en bonaire nog steeds geen riolering aanwezig is ? Want bewoners in nederland weten niet om hoeveel huishoudens deze primaire voorzieningen niet hebben. Ook weet men aldaar niet hoeveel daklozen op deze eilanden wonen. Versgeperst kan de leemte aan informatie naar Nederland opvullen , waarbij nu toch eens aan de schaamte voorbij moet worden gegaan om oplossingen op dit vlak te bewerkstelligen. Dan kunnen er wellicht meeeer schonen handen komen. En kunnen beloftes worden waargemaakt. !

 8. Er moet zeker zwaar geinvesteerd worden in onderwijs, armoedebestrijding, gezondheidszorg, infrastructuur (ik kan het woord “schakelen” niet meer horen. . .), economie, buitenlandse betrekkingen, tja, wat niet eigenlijk. NL pompt honderden miljoenen in de BES, met name Bonaire, daar zie je dat het steeds beter gaat, ook al zijn de verhoudingen nog niet helemaal zoals ze horen te zijn. Maar ja, Bonaire is een onderdeel van NL en Curacao niet. Curacao wilde dat niet. Curacao kon het zelf wel, dus nu niet zeuren. Wil Curacao geld lenen van NL? Dan net zulke strenge voorwaarden als Griekenland en Spanje, tja, zo werkt dat.

  Dat het mfk/ps/man gespuis misbruik maakt van armoe en onwetendheid, dat is niks nieuws en die strategie is ook al zo oud als de wereld. Helaas speelt ook de kerk daar een rol in.

  In NL zeggen we al sinds jaar en dag “de kerk houd ze dom en de regering houd ze arm”. Dat geldt hier ook. Aan de ene kant klagen over tiener-moeders en tegelijkertijd meneer pastoor laten vertellen dat je vooral geen condoom mag gebruiken. . . Waarom zitten die dingen trouwens niet in de SVB vergoeding, samen met ‘de pil’? Dat zijn nou investeringen die een hoop ellende op dit eiland zouden voorkomen.

 9. @ Peggy Wiels. na 16 jaar wanbeleid van par kan je niet 1 2 3 weer schoon schip maken.

  Als je naast een hond slaapt met vlooien moet je erop rekenen, dat je ook vlooien krijgt.

 10. Ingezonden door wie?

 11. Wat mij vooral verbaast, is het feit dat er zoveel boven water komt en de betrokkenen (MFK/PS/MAN) even zo vrolijk nog buitenlopen. Zolang deze figuren niet achter de tralies verdwijnen en nooit meer in de politiek werkzaam kunnen zijn zal er niets, maar dan ook niets veranderen op Curacao. Dan blijft het bij moddergooien en wijzigen alleen de afkortingen van de betreffende partijen die het voor het zeggen hebben.
  Wat dat betreft is er nog niemand opgestaan die mijn respect afdwingt.

 12. Het moge duidelijk zijn dat de meeste MFK/PS stemmers bepaalde dingen niet onder ogen krijgen. Zoals vandaag in het Antilliaans Dagblad, declaratie gedrag Jamaloodin naf 111.000,00.ik heb niets kunnen lezen in de VIGILANTE,laat staan dat het in de (nog niet gelezen)ULTONOTICIA staat. Dus deze mensen worden moetwillig belangrijk nieuws voor hun zelf onhouden en blijven zij op de verkeerde persoon ? partij stemmen ze weten niet beter.Dat is een groot probleem en wat kunnen wij er aan doen Action Sivil??????mischien nog een spotje erbij,zal geen kwaat kunnen toch!.Action Sivil jullie doen supper werk op dit moment, proficiat.

 13. Daar bovenop komt nog dat een deel van het volk zo min (!) mogelijk PRODUCTIEF wil zijn en al moe is als het alleen al aan werken denkt. Ja, daar zal je Curacao mee helpen opbouwen…… En als je plezier in je werk hebt, gaat alles drie keer zo snel en drie keer zo goed.: KWALITEIT. Stop die eindeloze inhoudsloze gesprekken tijdens het werk / pingen, je bent aan het werk : geen doorlopende koffiepauze. Streef een resultaat na. Succes Curacao.

 14. Voor de duidelijkheid. Het moet zijn; Eunice Eisden

 15. Kom op nú Hensley Koeiman, met de AOV uitkeringen die jij achter je elleboog schuilen.
  Inmiddels is het alweer drie naandelijkse termijnen niet ontvangen.
  Daarnaast heb je van nog enkele die al onder de zoden liggen zonder van hun volledig maandelijkse pensioen uitkering heben genoten.
  Jij zegt het is de wet. In welke wetboek staat het. Jullie voeren je eigen regels boven de bevolking, wanneer het om geld van de ander gaat.

  Denis Eisden jou woorden: “verklaart Jacob gelt Dekker personna non grata i lage bai su luga” Weet je nog toen hij ‘t tipje van de sluier omhoog tilde?
  Al een tijdje hoor ik weinig van je, jij zat er ook bij te tafelen?
  Awor e suela a bira hoopiii kajente bo ke kore.

  Jullie krijgen allemaal je portie.

 16. na 16 jaar wanbeleid van par kan je niet 1 2 3 weer schoon schip maken.

 17. En zij die wel belasting betalen mogen dit weer gaan rechttrekken. Bedankt MFK en PS.

 18. @Frans Eyden, onthoud dat zeker niet iedereen op regering Schotte heeft gestemt en dater op Curacao veel mensen zijn die ergarm zijn en daardoor een slechte/geen scholing achter de rug hebben. Daarom was het lekker makkelijk van Schotte om precies dat soort typjes om te kopen of gladde praatjes tegen ze op te hangen. Er is in Curacao dus simpelweg misbruik gemaakt van die mensen.

 19. Na een ruwe controle is het declaratiegedrag van Jamaloodin als levendig en fantasierijk beoordeeld zonder onderscheid van zakelijk en prive. Hij is de eerste onder scherpe controle van SOAB en Rekenkamer. Dat wordt veel terugbetalen plus nog een schuld van een paar ton aan overheidsinstanties. Hoera.

 20. Er zal nog heel veel boven tafel komen aan dieven gedrag van de vorige regeerders.

  maar even dit:

  Ik lees net in het AD, dat Schotte 15000 voedselpakketten beloofd heeft.
  laten we eerlijk zijn:
  veel beloven en niets geven laat iedere gek in vreugde leven.

  hij loopt nu langs de deuren om stemmen te winnen en deelt voedselpakketten uit.
  ik hoop dat deze mensen wel beseffen dat Schotte een maffia baas is.
  maar als ik honger heb eet ik ook van maffiabasen, en zal ik dsnoods ook op hen stemmen.

  Dit is het gevolg van een slecht beleid van de afgelopen 40 jaar.
  de tweedeling in de samenleving is niet zwart/wit maar arm/rijk.
  Het is mij duidelijk dat de armen mensen van Curacao niet langer weggezet kunnen worden als lastig.
  Deze moeten door de nieuwe regering aangesproken worden en geholpen worden.
  Ze moeten kansen krijgen om ook mee te doen…
  voorlichting/opleiding/mogelijkheden bieden.

  dat kost geld, maar levert ook geld op, zie het als een investering….
  minder criminelen, scheelt geld in cellen/advokaten/rechters/politie/beveiligingen
  als ze een baan hebben dan levert het geld op belasting/geen pp kaart/minder illegalen aan het werk
  Het niveau van curacao gaat omhoog levert meer toeristen en meer bedrijven die hier willen investeren.

  kortom laat niet een heel groep mensen aan hun lot over………

 21. Het rijksdeel heeft al genoeg gekregen van nederland,eens houd het op en zullen ze het toch zelf moeten opknappen

 22. geen zinkend schip,maar een zinkend eiland

 23. Het electoraat is zelnook verantwoordelijk en heeft bewust zelf die regering gekozen, 3het moet dan ook niet janken als het geld straks op is. Eigen schuld , dikke bult. Curacao en de curacaoenaars zijn vooral slachtoffer van zichzelf. Maar ja het is altijd fijn om anderen de schuld te geven, dan heb je het niet zelf gedaan. Waar waren de mensen die straks tegen de de maatregelen en “onmenselijke neokoloniale bezuinigingen” protesteren, toen het geld weggesmeten werd? Dat nederland zich niet met interne zake gaat bemoeien zal juist een probleem zijn: nederland zal zich er niet mee bemoeIen, geen geld sturen en nieT garant staan. We staan er echt alleen voor en de situatie is ronduit klote.

 24. Wat mag Curacao toch blij zijn met deze interim regering. Binnen een week zijn al veel miskleunen van de vorige “regering” blootgelegd. Dat PS en MFK geen verkiezingsprogramma hebben zegt veel over hun visie op de toekomst. Die hebben ze niet. Door met een mandje brood langs de deuren te leuren , hoopt Schotte de zwaarste slachtoffer van zijn wanbeleid te paaien, om hun stem aan hem te geven. Wat een ziekelijk geest. Hopelijk komt er een regering die het land Curacao werkelijk gaat opbouwen. Het zal geld en moeite kosten, maar als Nederland de Grieken respijt kan geven, moet dat voor een rijksdeel zeker gelden.