• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ik kende Tula niet, maar slavernij leeft overal en het verhaal inspireert me”, vertelt Danny Glover, bekend van onder andere The Color Purple en Saw 1. Behalve de Amerikaanse acteur Glover, werden er vandaag meer grote namen bekendgemaakt die meespelen in de internationale film.

Vier jaar geleden begon het idee om een film te maken over het verhaal van Tula. “Ik had nooit verwacht dat we hier nu zouden zitten”, vertelt Executive Producer/regisseur Jeroen Leinders. Leinders wil met de film het verhaal bekender maken. “Ik heb hier op Curacao op school nooit geleerd over Tula terwijl het verhaal nog steeds relevant is. Ik wil op deze manier bijdragen aan het vergrote van kennis over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis.”

Rol Tula
Het plan is om de film in zes weken te schieten en in maart/april volgend jaar in premiére te laten gaan. Inmiddels is het grootste deel van de cast al op Curacao. De hoofdrol van Tula wordt vertolkt door de Britse acteur Obi Abili. De laatste paar jaar heeft de acteur flink wat grote rollen gescoord: zo speelde hij in Folyle’s War (2010), The Nativity (2010), Strike Back (2011) en Injustice (2011).

Andere rollen
Tula’s vriendinnetje wordt vertolkt door de eveneens Britse actrice Natalie Simpson. Zij werd bekend door rollen in The principles of Lust (2003) en Ennui (2009). Andere acteurs die meespelen in de film zijn Paul Bazely (Verenigd Koninkrijk) als Louis, Matthijs Hartemink (Nederland) als Lt. Plechter, Jeroen Willems (Nederland) als Willem van Uytrecht, Curtis Hawkins (Verenigde Staten) als Bobo, Giovanni Abath (Curaçao) als Bastiaan en Albert Schoolbaar (Curaçao) als Koro.

      

 

 

 

 

 

Obi Abili (Tula) en Natalie Simpson (Speranza)

 

 

 

 

 

 

Danny Glover (Shinishi) en Paul Bazely (Louis). Bazely, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, is bekend door de films en serie Vanity Fair (2004), Pirates of the Caribbean (2011) en benidorm (2011-2012)

 

 

 

 

 

 

Albert Schoolbaar (Koro) en Giovanni Abath (Bastiaan). Beide bekend door verschillende theaterproducties

De rest van de ‘main cast’ wordt vertolkt door:
Jeroen Krabbé (Gouverneur de Veer): afkomstig uit NL, bekend door The Living Daylights (1987), The Fugitive (1993), Deuce Bigalow (2005 en Transporter 3 (2008)
Henriette Tol (Mevrouw Lesire): afkomstig uit NL, bekend door Keyzer en de Boer Advocaten (2005-2008) en Bloedverwanten (2010-2012)
Derek de Lint (Van Westerholt): afkomstig uit NL, bekend door Assault (1986), The unbearable Lightness of being (1988) en Black Book (2006)
Mattijn Hartemink (Lt. Pleghter): afkomstig uit NL, bekend door The Room (2001) en Bride Flight (2008)
Jeroen Willems (Willem van Uytrecht): afkomstig uit NL, bekend door Nynke (2001, Ocean’s Twelve (2004, Zomerhitte (2008) en Stricken (2009)
Curtis Hawkins (Bobo): afkomstig uit de VS, bekend van Script Writer and Sea Monsters (2007)
Hazel Sparen (Pedro): afkomstig uit Curaçao, bekend van verschillende theaterproducties
Germain Pardo (Jantji): afkomstig uit Curaçao, bekend van verschillende theaterproducties
Egidio Antonisia (Chifla): afkomstig uit Curaçao, bekend van verschillende theaterproducties
Stephany Fransisca (kletsu): afkomstig uit Curaçao, bekend als model en van verschillende theaterproucties
Christaan van der Wal (Paradis): afkomstig uit NL, bekend door Gooise Vrouwen (2006-2006) en Goede Tijden Slechte Tijden (2007-2008)

10 reacties op “Cast ‘Tula, the Revolt’ geïnspireerd door het verhaal”

 1. Ben het eens met S. Visser. Het leven komt en gaat je kan toch niets terug draaien. Noem het “tok tok tok nada webu

 2. Tja, in tegenstelling tot de mede-slaaf die hem uiteindelijk heeft verraden. . .

 3. Was iedere YDK van Afrikaanse afkomst maar zo edel als Tula…

 4. Enige relativerende woorden zijn wel op zijn plaats, en dat is dat we de slavernij toch ook met de ogen van toen moeten bekijken. Toen was slavernij over de hele wereld vrij normaal, eerst later zijn we tot andere inzichten gekomen.

  De behandeling van arbeiders in fabrieken ten tijde van de industriele revolutie was ook honds, maar destijds wel usance.

  Ik wordt dan ook moe van al die verlichte (en meestal weinig uitvoerende) geesten die in slaven handelende landen alsnog aansprakelijk willen stellen (voor wat?). Waarbij het opvallend is dat altijd die landen worden aangesproken met de grootste portemonnee (waaronder Nederland).

  Schei toch uit zeg! We houden de Italianen (Romeinen) toch ook niet meer aansprakelijk voor het voeren van christenen aan de leeuwen in amphi theaters?

 5. Nog maar weer even vanwege het historisch perspectief en absoluut niet om de Curacaose slavernij ook maar enigszins goed te praten, want verschrikkelijk was het immers, maar toch, ook in die tijd waren er “mogelijkheden” voor slaven om zich eruit te vechten, zonder dat met de dood te bekopen. Wellicht iets om in het achterhoofd te houden, bij het kijken naar de film volgend jaar. Hieronder een link naar een interessant en authenthiek document, waaruit blijkt dat op het moment van de afschaffing van de slavernij, waarschijnlijk de meest slaven al een min of meer “vrij” bestaan hadden, geld verdienden en in sommige gevallen zelf plantages voerden.

  http://kitlv.library.uu.nl/index.php/nwig/article/viewFile/5389/6156

 6. Geweldig, een Curacaose slaven-opstand, Curacaose slavernij, dus we geven all belangrijke rollen aan Engelse acteurs, logisch toch? ;-). Doen er, voor het idee of vanwege de sponsoring, toch nog twee Curacaoenaren mee, wat een aanfluiting! Was Tula soms Engels? Waren de plantage-houders soms Engels? Nee heren, de slaven waren Afrikaans en de plantage houders waren Nederlands. Maar ja, wie ben ik, in ieder geval geen film-regisseur, dus het zal mijn tekortkoming wel zijn,dat ik dit een “vreemde” keuze vindt.

  Nou ja, lekker veel ophef maken over deze film, een week voor de verkiezingen, altijd weer goed voor een paar honderd extra PS stemmen, pffff, over prioriteiten stellen gesproken.

 7. Niet Wiels en Asjes maar ze hebben Danny Glover erbij – de grote friend van Chavez

 8. Ja, wiels zou een mooie slavendrijver zijn, hij verkoopt tenslotte al jaren zijn ‘eigen volk’…

 9. Ik mis asjes en wiels in de cast 🙂

 10. Jeroen Leinders heeft helaas les gehad van “slechte onderwijzers/leraren”. Tijdens mijn verblijf op Curaçao (1971-1976) heb ik als leraar (o.m. geschiedenis) – ook al ben ik een “makamba” – vele lessen besteed aan de strijd van Tula. Enfin, gelukkig maakt Leinders het falen van die onderwijzers/leraren meer dan goed door een film over “grote Curaçaoënaar” te maken. Ik wens Leinders oprecht veel succes!