• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden wat betreft het screeningsproces, zijn woorden van interim-premier Stanley Betrian tijdens een persconferentie van vanmiddag. Betrian vindt het van belang dat bekwame kandidaten binnen worden gehaald en een niveau van moraal fatsoen bezitten.

Daarmee doelt de interim-premier op de vijf punten die zijn kabinet wil aanpakken waaronder het opstellen van een wet met betrekking tot de screening van toekomstige kandidaten die een ministerpost gaan invullen.

Screeningsproces
Tijdens het screeningsproces wordt onderzoek verricht naar de staatsgevaarlijkheid en fiscale, financiële en strafrechtelijke historie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de functies die een kandidaat heeft bekleed en of deze functies op één of andere manier ten nadele kunnen werken. Betrian benadrukt dat opleidingsniveau geen parten speelt tijdens de screening. Tot slot zegt de interim-premier dat ervoor gezorgd is dat wanneer er een nieuwe regering aan tafels schuift, zij niet zomaar het screeningsproces van tafel kunnen vegen. “Daar hebben zij tweederde van de Staten voor nodig.”

24 reacties op “‘We willen bekwame mensen binnen halen’”

 1. http://www.scribd.com/doc/109792488/Hakim-Bab-Melding-3-Oktober-2012

 2. @Basora, je pleidooi voor de aanpak, die het interim kabinet voorstaat, is vertederend en ik ben het helemaal met je eens dat door de voorgestelde wetgeving betreffende “screening” wij in de toekomst verschoond blijven van leugenaars, dieven, vervalsers, corupten, wanbetalers en onderwereld figuren. Ik ben ervan overtuigd dat ik wel een of meerdere klassifikaties vergeten ben, maar als ik zo die wetsvoorstellen lees heeft het interim kabinet alles gecoverd en dus onder controle. Ook jouw inzet heeft haar positieve bijdrage in het uitbannen van al dat gespuis ,wat de afgelopen twee jaar onder de diverse stenen uit is gekropen. Masha danki aan een Curaçaose patriot.

 3. Hahaha ik geniet van volle tuigen van alle commentaren tegen mij persoon, immers die is precies wat Curaçao en rest van de wereld verdeeld haat en nijd. Het is ook jammerlijk dat aantal figuren die op onze prachtige land wonen zoveel haat in hun hart uit dragen. Zodra iemand persoonlijk wordt getuigt dan van een demonische denkwijze. Ook na de verkiezing zal niks veranderen, want de mensen houden ervan om anderen te kleineren en uit te schelden. Ik vind dat de waarheid gezegd moet worden, dat er mensen zijn die niet mee eens zijn is mij een zorg. Ik spreek in het belang van Curaçao en dat blijf ik ook doen. De politieke heisa op Curaçao is een soap serie met geen einde. De moraal is beneden peil en dan verwachten wij dat na de verkiezingen alles koek en ei is. Het is altijd makkelijk om vinger te wijzen, maar eerlijk zijn en naar je zelf kijken niet. Al al met hebben wij een lange weg te gaan want ik zie niet dat Curaçao in de komende 10 jaren zal veranderen in een land waar iedereen kan genieten van een menselijk en rechtvaardige leven. Haat, nijd en jaloezie is een ziekte die de menselijke beenderen en verstand aantast. Einde commentaar

 4. Ja, ben toch ook een beetje sceptisch over die regel, dat ieder debiel maar minister kan en mag worden, als hij maar geen strafblad heeft. Vind ik echt belachelijk, iedere straatveger heeft tegenwoordig een opleiding en diploma nodig en dan loop je het risico dat je een nitwit als minister krijgt, dat moet echt niet kunnen. Een minister hoeft niet per se een universitaire opleiding achter de rug te hebben, maar als opleiding en ervaring vragen oproepen, dan moet een kandidaat-minister een “proeve van kennis en bekwaamheid” afleggen, hij bestuurt tenslotte het land, op een bepaald gebied.

  Voor de rest lof voor de voortvarendheid van de interims! Ga zo door!

  Voor wat betreft de screening procedure in NL (omdat daar veel -domme- opmerkingen ove worden gemaakt, hieronder het echte verhaal (geleend van de website van Allard & Van der Veen – een NL-s Executive Search bureau):

  “1. Waarom worden Tweede Kamerleden niet gescreend?
  Het mag niet. De wet houdt de geheime dienst vrij stevig aan de halsband. De AIVD is er om de nationale veiligheid te bewaken. Alleen met dat doel mag de dienst bij zogeheten vertrouwensfuncties screenen.
  Het Kamerlidmaatschap is niet een van die functies. Volksvertegenwoordigers zijn zelden in de positie het vaderland in gevaar te brengen. Getuige veelbesproken misdragingen: het geven van een kopstoot (Hernandez, PVV), inbreken (Duyvendak, GroenLinks), seks met ondergeschikte meisjes (Lucassen, PVV). Laakbaar, maar niet staatsgevaarlijk.
  Bovendien: een geheime organisatie die zich bemoeit met het landsbestuur – dat riekt naar het ondermijnen van de democratie. Nou juist wat de AIVD moet voorkomen.

  2. Wie worden wel gescreend?
  Mensen die bij zeer vertrouwelijke informatie kunnen. Bijvoorbeeld de secretaresse van een minister, de ict’er van een ministerie. Of personeel van het uraniumverrijkende bedrijf Enrichment Technology. Het gaat ook om mensen die door hun baan (een deel van) het land kunnen ontregelen. Luchtverkeersleiders, of medewerkers van de Gasunie – die met een druk op de knop de verwarming in heel Nederland uit kunnen zetten.

  Wat een vertrouwensfunctie is, bepalen de minister van Binnenlandse Zaken en de vakminister. Die plakken op een baan een A-, B-, of C-status. De screening voor een A-functie is het grondigst. Aspirant-medewerkers moeten de AIVD toestemming geven om onderzoek te doen. Ook politieagenten, mensen die nabij de koninklijke familie werken en werknemers in de luchtvaartsector worden ‘AIVD’-gescreend. In veel gevallen doet de marechaussee of de politie dat, onder mandaat van de inlichtingendienst.

  Verder checkt de geheime dienst nieuwe leden van het koninklijk huis en aspirant-ministers. Maar dat is geen uitgebreid veiligheidsonderzoek. Er wordt alleen naslag gedaan in de bestanden van Justitie en de fiscus.

  3. Hoe werkt een AIVD-onderzoek?
  De AIVD spit in informatie van de Politie, het OM en de Belastingdienst, doet navraag bij informanten en andere inlichtingendiensten en kijkt kritisch naar de partner en vrienden van een kandidaat. De kandidaat en diens naasten worden uitgebreid bevraagd over dirty little secrets. Minstens twee maanden lang snuffelt de geheime dienst rond in het privéleven. De inlichtingendienst zoekt naar zaken waarmee een kandidaat gechanteerd kan worden, bijvoorbeeld affaires. En naar mensen of zaken die hem kunnen beïnvloeden, zoals vrienden met extreme opvattingen of verslavingen.

  Mensen die een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) krijgen, worden toch blijvend in de gaten gehouden. Zo werd in 2008 de VGB van de Zeeuwse politiechef ingetrokken. Bij herhalingsonderzoek bleek dat hij zijn vrouw bedroog. Dat zou hem chantabel maken.”

 5. Asjes wil alles weer terugdraaien na de verkiezingen

  http://www.nu.nl/buitenland/2932400/curaao-krijgt-snel-screeningswet.html

  De man is volstrekt van de pot gerukt.

 6. Bekwame mensen???? Wel net die figuren met MR.,DRS. en MBA titels hebben een potje van gemaakt afgelopen 20 jaar. Staatsschuld naam toe van 1 miljard tot meer dan 5 miljard.

  Bekwame mensen!!! Goed zo!!

 7. Aan al diegene met hun complimenten naar mijns persoon toe.
  1. Noem EEN persoon (van de huidige politiek) die door de screening zou kunnen komen als die gehanteerd gaat worden zoals men hem nu omgeschreven heeft.
  2. Wat ik doe is tekenen, beeldhouwen en schrijven. Schrijven, de zaken die wij met onze organisatie MKK DAGELIJKS mee maken! Ik verplicht niemand mij te geloven noch mijn boeken te lezen. Maar noem mij EEN zaak op wat NIET uit gekomen is of nu niet spelende is!
  3. Ik blijf met MKK tegen onrecht vechten hoe men mij ook belachelijk maakt, bedreigd of probeert de mond te snoeren. Wij blijven opkomen voor die burgers die veel onrecht mee gemaakt hebben en nu nog mee maken. NIEMAND kan mij dat recht afnemen al wordt dat uit vele hoeken vanuit Curaçao en Nederland wel geprobeerd.

  Als men werkelijk zo goed voor had met ons eiland curaçao snap ik niet dat er zoveel haat en nijd onder de mensen is. Ik wens iedereen een geweldig weekeinde en misschien een dag dat er eens een bezinning komt waarmee men bezig is momenteel..

 8. @Basora, Er is in NL wel screening en alle zaken rond een ministerskandidaat komen in de openbaarheid. Zaken als MOT meldingen zou een kandidaat toch omstandig in parlement en op TV moeten uitleggen. Hij/zij zou er niet mee wegkomen met het roepen dat het allemaal `verdachtmakingen` zijn bijvoorbeeld.

  Bovendien, in NL gaan ministers weg als ze gekke dingen hebben gedaan (of onder hun leiding gekke dingen zijn gedaan..). Hier blijft Jamaloodin gewoon zitten en schrijft Wilsoe rare brieven over dos Santos. Constancia kan aanklooien met PDVSA, Jan Kok, het ziekenhuis en de nieuwe verzekering, Maar weggaan.. geen sprake van.

  Omdat ze nooit weggaan als ze eenmaal zitten…VOORAF dus even goed kijken welk caliber figuur nu minister gaat worden….Maakt niet uit of ze nu van MFK, PS, of wie dan ook zijn.

 9. @basora, regering schotte kon ook niet het daglicht verdragen! verdeeldheid is juist zelf gecreerd door de MAN, PS en MFK sinds de ja en nee referendum. ook zijn dit juist de partijen die geen gebruik maken van professionals maar van corrupte criminelen

 10. Bif Sam
  @Basora

  wat jammer dat jullie zo ongelooflijk stupide zijn.
  Helemaal in de trans van PS/MFK en MAN gebeuren. Weinig tot geen intellect bij de aanhangers.
  Jullie kunnen geen van allen nog in de schoenen van een Betrian staan. De man heeft klasse en kennis en speelt nog super gitaar ook. En vooral hij heeft beschaving.
  Ja her steekt als je zelf niet verder dan een pr klassen bent gekomen, dat begrijp ik best hoor.

  @Baselman
  Beste B je kookt over van complettheorieen, frustraties enz, enz.
  Misschien moet je je alleen met de kinderen in BB bezighouden. Dan doe je tenminste nog iets zinnigs.

 11. Ik denk dat John Baselmans klaar is met het verdedigen van Bonairiaanse criminelen en nu een ander tijdsverdrijf zoekt.

 12. @basora

  “terwijl in Nederland geen screening naar behoren plaatsvindt”
  Waar haal je deze onzin vandaan?

 13. Ik begin doodmoe te worden van dat geneuzel van die Baselmans! Baselmans, mag ik je even herinneren aan jouw ‘wetenschap’ over de Chinese gemeenschap? Je weet wel? Je roeptoeterde toen veel over jouw kennis over de moord op dat echtpaar. Dat het insiders waren en er een reden was dat dat kind in leven werd gehouden.Want binnen de Chinese gemeenschap betekende dat iets. Er zijn wat verdachten inmiddels opgepakt en geen van allen is een Chinees. Begrijp je wat ik bedoel, Baselmans?

  Hou eens op met die gewichtig doenerij, houd je smoel als je niets anders te melden hebt dan negativiteit. Blijf over het lot van kinderen tegen de overheid trappen, maar verschoon ons verder van jouw ongenuanceerde en ongefundeerde meningen!

 14. Het land kan onbestuurbaar worden als de partijen die een meerderheid halen in de Staten geen mensen kunnen vinden die voor hen minister willen zijn EN door de screening komen…
  Dan zal de interim regering nog een keer de Staten moeten ontbinden en WEER verkiezingen uitschrijven, net zo lang tot we een parlementaire meerderheid hebben die ministers kan vinden die beetje `zuiver` zijn. Kan nog een heel gedoe worden, want wie wil er nu in de politiek hier?

 15. Meneer Betrian je moet ook zelf op de hoogte zijn dat de heisa rond screening van Kandidaten Ministers, een politiek spelletje is:’ Laat we eerlijk zijn je bent als Minister President benoemd van een Interim Kabinet die het zonlicht niet kan verdragen.
  De geheimzinnige soesa van uw benoeming en van de andere kandidaten Ministers door de plaatsvervangende Gouverneur getuigen van weinig Transparantie. Dat Nederland ook zijn vingers heeft gelikt van de coup pap van de 12 Statenleden, getuigt ook niet van een land die de eigen Statuut en Rechtstaat respecteert. Trouwens zoveel heisa wordt georkestreerd over screening en benoeming van Ministers op Curaçao, terwijl in Nederland geen screening naar behoren plaatsvindt. Blijkbaar wordt Curaçao door de eigen bevolking en de Politici in Nederland beschouwd als een vijver van alle politieke onoprechtheid in het Koninkrijk.
  Daarom pleit ik voor dat de partijen die na de verkiezingen van 19 oktober gewonnen hebben, een Regering dienen te vormen die van het vertrouwen geniet van de meerderheid van de bevolking. Een van de prioriteiten van de Regering moet zijn om de kennis op verschillenden gebieden die den goede komt voor het land Curaçao te optimaliseren.
  Alleen op die manier krijgt Curaçao meer professionals om het land vooruit te trekken. Verder moeten we concluderen dat het land Curaçao, immens verdeeld is door te velen politieke Partijen die verwarring en onrust veroorzaken. Daarnaast zorgen de vele radio stations, tv en kranten voor veel verdeeldheid onder de bevolking.
  We moeten concluderen dat onduidelijk berichtgeving in de media voor veel verwarring en onrust zorgt in de gemeenschap. Voor een bevolking die bestaat van ongeveer 150 duidend mensen moeten er zoveel van de bovengenoemde aanwezig zijn?
  Het siert Curaçao om te kiezen voor twee politieke bewegingen, net zoals in Amerika. Dan zijn we ook af van de commotie rond kleine politieke partijen en eenmansfractie die een Regering ten val brengen.
  Als wij de politieke geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden in ogen schouw nemen dan zien wij dat vele Regering gevallen zijn. Niet alleen op Curaçao, en de voormalige Antilliaanse Eilanden, maar ook recent in Nederland. Blijkbaar moet de Statuut herzien worden, want voor meer Democratie, Stabielere Kabinetten en gelijkwaardigheid heeft die niet voor gezorgd.
  Einde Commentaar

 16. @Waarheid en

  @ John Baselmans,

  .
  PAR, PAIS en Stanley Betriaan en his showband daar zitten geen bekwame mensen. nee hoor

 17. Deze screeningswet wil ik graag in de grondwet hebben. Die tweederde meerderheid is zeer goed.

  En nu we toch bezig zijn wil ik graag ook de financiele kaders in onze grondwet hebben.
  – allebegrotingen worden maandelijks gepubliceerd op een website gobiernu.cw
  – een minister van financien die een budget met een tekort indient is persoonlijk aansprakelijk. Alle ministers van het kabinet sijn persoonlijk hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort.
  – tekort moet onder 3 procent van ons jaarlijk inkomen.
  – schuld moet beneden 60 procent van ons jaarlijk inkomen.

  Dan zullen we zien wat er gebeurt met reizen naar het buitenland, met spenderen van ons geld aan nutteloze dingen en aan graaien in onze staatskassen.

  Zonder deze wetten gaan we over een paar jaar weer bedelen bij Nederland of bij Chavez.

  Nu zelf regelen in onze grondwet.

  Dampn gaan we ook zien we echt politicus wil worden.

  Oh ja tenslotte. Alle partijen krijgen geld voor campagne uit de overheidskas en moeten volledige openheid geven wie hun financiers zij.

 18. Het blijft me verbazen dat mensen die totaal geen achtergrond of ervaring hebben in hun cv op een plaats zitten van minister voor b.v justitie of volksgezondheid, de hoogtste funcite die je kunt hebben. Maar als je solliciteert bij een uitzendbureau voor een baan moet je een wel diplomas of minimaal een paar jaar ervaring hebben voor een bepaalde opening. Klopt niet…

 19. Het zou Baselmans sieren een keer iets positiefs te zeggen ipv altijd alles naar beneden te halen. Bijster onaangenaam trekje. Het ligt aan de kiezer of zij willen samenwerken met de maffia.
  Ik heb toch best vertrouwen in onze dushi hende. En gelukkig maar anders konden we meteen met alles stoppen. Geen screening niets.

 20. JB…. laten we positief blijven en vertrouwen houden in diegenen , die het goed bedoelen.

 21. @ John Baselmans,

  Daar heb je gelijk in.
  Doch denk ik dat het geen probleem zou zijn voor PAR, PAIS en MFK.

 22. Voortreffelijke actie van de interimregering, en hoog nodig ook want een frauderend, liegend, stelend, incompetent wanbetalend rariteitencabinet als dat van payaso Schotte mag nooit meer terugkomen.

  En Schotte hoeft niet bang tr zijn, want zoals hij vandaag in zijn persbericht aangaf heeft hij een goede naam. 🙂

 23. CHAPEAU voor deze voortvarendheid.

 24. “Bekwame mensen binnen halen” Mooie woorden maar zijn er nog “bekwame” mensen die met de maffia samen willen werken? Vergeet niet boven de politiek zit wel de maffia!