CURAÇAO – De Nederlandse regering heeft besloten de besturen van de BES-eilanden tegemoet te komen. Eerder werd er op de eilanden flink geklaagd over de hoge kosten in levensonderhoud die de nieuwe status met zich meegebracht. Er is nu onder andere besloten de onderstand op te schroeven.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet dit voorjaar een onderzoek uitvoeren naar de armoede in Caribisch Nederland. Daaruit kwam naar voren dat de situatie van de mensen aan de onderkant van de samenleving verbeterd moet worden. Het Rijk besloot daarom een steentje bij te dragen en Caribisch Nederland een sociaaleconomische impuls te geven.

De Nederlandse regering heeft de volgende besluiten genomen:

* De toeslag voor arbeidsongeschikten in de onderstand wordt verhoogd met 50 procent ten opzichte van het huidige niveau.
* Een deel van de kosten voor de nutsvoorzieningen als gevolg van de schaalnadelen in Caribisch Nederland wordt omgeslagen naar Europees Nederland. Ook komt er onafhankelijk toezicht. Op deze manier wordt de lastenverzwaring voor de burgers en bedrijven in Caribisch Nederland als gevolg van stijgende tarieven beperkt. Het streven is om dit per 1 januari 2014 via wetgeving te realiseren. Voor het overgangsjaar 2013 wordt er een financiële bijdrage geleverd om de tariefstijging te dempen.
* De werkgelegenheid zal worden bevorderd door het concept van ‘social return’ toe te passen bij rijksbouwprojecten op Caribisch Nederland. Hiermee wordt de sociale impact van de projecten vergroot. Een voorbeeld hiervan is het instellen van leerling-bouwplaatsen.
* Er wordt een extra investering gedaan in de kinderopvang op Caribisch Nederland.
* Het ministerie van Financiën is een pakket maatregelen afgesproken dat de koopkracht verbetert en de economie op de eilanden verder moet stimuleren. In het pakket zitten maatregelen die de vastgoedbelasting verminderen, accijnzen op brandstof verlagen en de belastingvrijstelling voor eerste levensbehoeften verruimen.
* Per eiland van Caribisch Nederland wordt een zogenaamd ‘E-team’ opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen de overheid en de ondernemers op de eilanden om de economische ontwikkeling verder te stimuleren.

8 reacties op “Onderstand Caribisch Nederland omhoog”

 1. @ Peggy,bedoel je de olie in de zoutpannen van Jan Kok ?

 2. Aan Peggy duhh en YDK,

  Waarom laten jullie de vooroordelen over kleur (zwart, wit) bepalen of iets goed of slecht is? Ik ben zelf en mix van beide (beige). Als je zo doorgaat dan zullen jullie nooit gelukkig met elkaar kunnen leven. Is dat wat jullie willen?

 3. @peggy,

  Wat denk jij dat curacao de afgelopen 10 tallen jaren heeft aangedaan aan Bonaire.
  nu gebeuren daar eindelijk positieve dingen.
  curacao zal verder inde str..nd zakken waar jij al in zit, als jouw kleur strakd het weer voor het zeggen krijgt.

 4. Grappig het e team,laten we het gewoon the A-team noemen!
  Zou het dan toch nog gezellig wonen worden op Bonaire,lijkt er op toch?

 5. peggy voor het geval je het niet weet dit is nederlands grondgebied. de nederlanders waren er eerst. je kan het vergelijken met een inwonend dienstmeisje die 4 kinderen krijgt en dan tegen de huiseigenaar zegt luister we zijn in de meerderheid dus verlaat het huis.maar peggy een enkeltje afrika is niet zo duur hoor. jij bent ook niet van hier.
  en voor de olie , ga het in je keukenkastje zoeken.

 6. @ Peggy. Welk voorbeeld bedoel je? Vast en zeker dat het gajes van MFK/PS/MAN ons eiland naar de verdoemenis hebben geholpen. Voor iedereen bekend behalve voor jou: ER IS GEEN OLIE behalve in de supermarkten slaoilie, vegetable oil, corn oil, olijfolie e.d.

 7. @Peggy: Welk voorbeeld????? Bedoel je de absolute staat van wanorde Peggy Wiels???

 8. echte vorm van kolonisme.. nederlanders moeten terug naar nederland. ze zijn er voor de olie. mensen van bonaire neem ons voorbeeld