CURAÇAO – Suriname krijgt er binnenkort een nieuw ziekenhuis bij. Het ziekenhuis komt tot stand met geld uit een schenking van China. De instelling komt in het district Wanica, waar tot nu toe geen ziekenhuis is. Morgen vindt het officiële startsein voor de bouw plaats.

 
Wanica ligt ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo, waar vijf ziekenhuizen zijn waaronder een academisch en een militair ziekenhuis. “Het is nog onbekend hoe groot het ziekenhuis gaat worden, wat de kosten zullen zijn en wanneer het klaar is”, laat minister Michel Blokland van Volksgezondheid weten. Een speciale commissie gaat de komende maanden inventariseren wat de specifieke behoeften zijn van de bevolking.

Investeringen
De bijdrage van China aan het ziekenhuis is niet de eerste investering die het Aziatische land in Suriname doet. In juli ondertekenden beide landen een overeenkomst voor de bouw van 1000 volkswoningen, waarvoor China 47 miljoen dollar aan Suriname leent. De bedoeling is dat er na de eerste 1000 nog 4000 woningen met Chinees geld worden gebouwd. Het Chinese bouwbedrijf Dalian heeft de supervisie over de bouw en zal samenwerken met lokale aannemers.

Banden met China
De regering-Bouterse heeft sinds haar aantreden in 2010 de banden met China behoorlijk aangehaald. Eerder dit jaar al bracht de minister van Openbare Werken een bezoek aan het land. Ook Dino Bouterse, de zoon van de president, maakte deel uit van die delegatie. Voor later dit jaar staat een bezoek van de minister van Buitenlandse zaken gepland.

Afspraken
De Chinese overheid heeft ook toegezegd mee te werken aan de aanleg van 50 kilometer snelweg. Daarnaast heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij afspraken gemaakt over technische en financiële samenwerking. Overigens is het niet alleen de Chinese overheid die Suriname interessant vindt om actief aanwezig te zijn. Ook Chinese bedrijven zijn al jaren actief, onder andere in de houtsector. Daarnaast is het overgrote deel van de supermarkten in Suriname in handen van Chinezen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

20 reacties op “Nieuw ziekenhuis in Suriname met Chinees geld”

 1. @Smile, je opmerking “behandel de Chinezen met respect” heeft hier een heel andere mening, wij schieten ze af !

 2. @Sigi
  Lees goed wat ik zei. Ik heb het over surinamers in Suriname. En niet die groep die in Nederland woont en blijft zeuren. Het houdt de doorsnee inwoner van Suriname niet bezig. En goed ook, want die discussie slaat op niets.
  Die link die je opstuurt noemt een historicus. Wat wil je anders dat een historicus moet doen?
  Bovendoen weer een debat uit Nederland.

 3. China is de nieuwe kolonisator van de 3e wereld. Ze hebben het systeem aan de huidige maatstaven aangepast, maar het verschilt niet van eerdere kolonisaties. Nu al rijzen er heel wat problemen op in Afrika vanwege de supersnelle Chinese overname van bossen en grondstoffen. China doet het echt niet voor niks. Het bouwen van wegen en ziekenhuizen in de derde wereld is zeker niet ingegeven door Chinese liefdadigheid, Er zal wat tegenover moeten staan. Opmerkelijk feit is dat de Latijns-Amerikaanse landen zich niet zo makkelijk door de Chinese expansie laten paaien. De Chinese expansie en kolonisatiedrift is vooral te merken in Afrika, de Caribean, onder meer in Suriname.Toevallig wel allemaal landen en eilanden die door grote concentraties zwarten bevolkt zijn. Ik zou voor wat betreft Curacao liever niet een door China geschonken ziekenhuis op het eiland willen. Want dán zijn we letterlijk verloren, want nogmaals, het heeft niets van doen met Chinese liefdadigheid. Maar met pur sang neo kolonialisme, aangepast naar de huidige maatstaven. De Chinezen zijn niet gek. Ze weten wat ze doen.

 4. http://www.rnw.nl/suriname/article/slavernijserie-ntr-zit-surinamers-nog-steeds-hoog.

  Bovenstaande link speciaal bedoelt voor de ontkenners dat zwarte Surinamers niet meer over de slavernij zeuren. Waar jullie het vandaan halen dat Surinamers de slavernij vergeten zijn mag joost weten. Ik ben Surinamer en ik denk niet dat jullie het beter dan ik kunnen weten. Ik ken mijn creoolse landgenoten beter dan jullie. Er zijn linken zat over Surinamers en slavernij..

 5. China heeft VS al overgenomen, wat is Suriname met een inwoners aantal van 500.000!

 6. @ongerust,

  Maar beter dan Nederland is China niet of wel?

 7. ik heb helemaal niets tegen chinezen, dat voorop gesteld (daar heeft dit ook niets mee te maken) dit is gewoon politiek, china zoek steun bij landen: dollar diplomacy chinese style…. de vraag blijft altijd wat de prijs voor dit soort investeringen is al zal de gemiddelde burger vooral blij zijn met een nieuw sport stadion, ziekenhuis, wegen etc.

 8. Net als Japan heeft China het kappen van bomen in eigen land aan banden gelegd. Chinezen proberen zelfs met een groene muur van bossen hun woestijnen in te tomen. Het hout uit Suriname is welkom. De ontbossing daar is immers een lokaal probleem…
  Chinezen pakken het breed aan. Men werkt aan de relatie met ontwikkelingshulp, maar dan wel in natura en te leveren /bouwen door Chinezen. Ook Afrika heeft ziekenhuizen en wegen van China gekregen. Die wegen zijn vooral gericht op een eenvoudig transport uit het land van grondstoffen. In dit geval zal de weg vermoedelijk naar de boswinning van China leiden.
  Bevolking in Afrika is er blij mee omdat er geen ontwikkelingsgeld in de zakken van politici kan verdwijnen. Bovendien eist China als tegenprestatie een soepel visum beleid, zodat Chinezen zich eenvoudig in die landen kunnen vestigen. Zo krijgt men daar een eigen Chinese kolonie die haar belangen lokaal kan behartigen. Ook bemoeit China zich niet met zaken als mensenrechten. In Afrika ziet men ook dat China zichzelf en bevriende REGERINGEN helpt, maar niet noodzakelijk over het welzijn van het volk inzit. Het westen begint vaak met het welzijn van het volk en irriteert daarmee lokale machthebbers die dat niet zo nauw nemen met hun zorgen voor het volk… Chinese aanpak is slimmer en effectiever voor China!

 9. Suriname heeft grondstoffen, dan wil China wel investeren.
  Suriname is een rijk land aan grondstoffen, natuur, agrarische mogelijkheden, hard werkende bevolking, enzovoort.
  Curacao heeft een stink fabriek, toeristen die men haat en liever niet ziet, wel het geld graag, maar geen sevice, een gefrustreerde bevolking, extreme crinminalitiet,

  Waar denkt curacao straks de inkomsten te gaan halen??
  Toerisme en handel, maar dan moet curacao wel een betrouwbaar land zijn met een betrouwbaar bestuur: dus Geen Maffiabende…..
  dan zullen er miesschien wel toeristen blijven komen en wil de handel wel investeren.

  of toch maar een Maffia eiland?

  de keuze is op 19 oktober.

 10. @Sigi. Gelukkig kom ik dan vrijwel altijd GELUKKIG de HUMORvolle(!!) Surinamers daar tegen die enkel VOORUIT kijken (op een zéér enkel geval na) en niet zoals hier de meesten enkel ACHTERUIT en maar zeuren. Dáárom zijn vele Surinamers de decembermoorden ook al bijna ‘vergeten’. In dit geval zeker helaas, want daar lijden nog steeds de nabestaanden onder en is zeker geen recht gedaan. Ik denk dat over 500 jaar hier op Curacao nóg gezeurd zal worden over het slavernijverleden. Hard werken is een goede therapie om deze gedachte te vergeten.

 11. ze wilden af van kolonisator nederland en ze wilden zelf hun boontjes nu doppen.
  vandaag de dag koloniseren de chinezen de boel in suriname en nog steeds kunnen de surinamers hun eigen ziekenhuis na 37 jaar onafhankelijkheid niet bouwen.

  wat zielig en treurig, allemaal dankzij de figuren die in 75 de macht hadden in suriname en met grootheidswaanzin rondliepen.

 12. @sigi
  In Suriname is er geen enkele politieke leider als die ene van Curacao die dag en nacht Nederland de schuld van alle ellende geeft.
  Suriname heeft die minderwaardigheids complex als land overbrugd. Het zijn her en der wat burgers die aandacht tekort hebben en dan maar blijven zeuren over slavernij. Let wel: ik heb het over Surinamers in Suriname 🙂 De doorsnee surinamer is allang over het slavernij verleden heen.
  Bouterse-overigens geen favoriet- doet vaak richting politiek Den Haag ironische uitspraken, maar geen haatzaaiers zoals op Curacao bestaan.

 13. China doet graag zaken in landen zonder democratie of massamoordenaars. Maar goed de USA is ook niet heilig.

 14. @Smile!, helemaal juist, ik heb zeer veel respect voor deze bevolkingsgroep want ze werken inderdaad in tegenstelling tot een groot gedeelte van de lokalen met een drive en zonder die vervelende ‘ik doe het liefst zo min mogelijk voor mijn geld’ mentaliteit!

 15. helemaal mme eens met Smile en Ongerust,kon dat ook maar op Cur zo aan toe gaan!Zitten immers ook heel veel chinezen hier en petje af voor hun,en Idd RESPEKT voor hun!!
  Een van de weinige volken ( wb buitenlanders ) die op cur zitten die er echt wat van maken en niet continu zeuren en ruzie maken!

 16. @Smile, laat het nou toevallig zo wezen dat de Surinamers al jaren het voortouw over de Slavernij (genomen) hebben. Wist je dat echt niet? Als het over Slavernij gaat dan zijn de deskundigen welzeker Surinamers! Je wilt doen voorkomen alsof de zwarte Surinamers niet over de slavernij zeuren, terwijl zij juist de kampioenzeurders zijn als het de transatlantische slavernij betreft. Je hoeft maar te googlen en je kunt kiezen op welke surinaamse site je over de slavernij wenst te lezen. Met op de koop toe hatelijke reacties naar de bakras toe.
  Try it yourself boy

 17. Waarom zouden ze een nieuw ziekenhuis bouwen? We gaan toch richting cubaanse toestanden op Curacao. Veel gebouwen zijn reeds in zeer deplorabele toestand.
  Zeer triest, die vent met de cubaanse vlag achter zich is knettergek.Moet zeer snel opgenomen worden.

 18. Alweer een mooi voorbeeld hoe samenwerking alle partijen vooruit kan helpen: Suriname krijgt een ziekenhuis en woningen, tegen een redelijke lening, goed voor ‘t land en goed voor ‘t volk en China krijgt een zakelijke voet aan de grond in Suriname. Iedereen happy!

 19. Super.
  Het is treurig dat we hier nog steeds zitten opgescheept met bouwval. Volstrekt onnodig.

 20. Gefeliciteerd Suriname! Chinezen, een bevolkingsgroep om een voorbeeld aan te nemen : actief, actief, productief! Dáár bouw je een land mee op. Niet met zoals hier met blijven zeuren over een slavenverleden en met zichtbare tegenzin op het werk ènkel (!) lichamelijk aanwézig te zijn …… Behandel die hardwerkende Chinezen met RESPECT!