• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De in Suriname geboren advocaat Gerard Spong liet zich vanavond op de Nederlandse buis uit over een schadeclaim tegen de staat. Volgens Spong heeft de slavernij-claim een goede kans van slagen. “Het is woest aantrekkelijk en juridisch uitdagend.”

In het programma ‘Altijd Wat’ van de NCRV ligt een claim tegen de Nederlandse staat voor de hand liggend. “De slavernij was een door de staat geaccordeerd instituut, waar de staat zelf ook aan meedeed. Het is niet onaannemelijk dat de nazaten nu nog last hebben van de gevolgen van de slavernij.”

Zaak beginnen
De advocaat deinst dan zelf ook niet terug voor een zaak tegen de staat en roept andere advocaten op hem te helpen. “Ik zou het de moeite waard vinden om samen met andere advocaten een zaak te beginnen. Ik wil niet zelfstandig een rechtszaak beginnen omdat het een te omvangrijke procedure is die vele jaren gaat duren.”

66 reacties op “Advocaat vindt schadeclaim slavernij aantrekkelijk”

 1. Gerard Spong stamt af van slavenhouders in Suriname. Hij zou als één van de eerste moeten zijn die dan schuld moet erkennen en zijn kapitaal beschikbaar moet stellen om de afstammelingen van de slaven die in het bezit waren zijn voorouders schadeloos te stellen: Gnoops, Zutphen (Zutfen), Beek, Groten, Hygenius, Konings, Merites, Roosendaal, Scheveningen, Soestdijk, Bokshoorn etc. kunnen bij Spong terecht.

  En nog een fabeltje uit de weg ruimend. Zwarte en gekleurde vrouwen werden verkracht, maar er waren ook huwelijken tussen ex-slavinnen en voormalige eigenaars. En eigenars konden zwart, gekleurd en blank zijn.

 2. Gezien de algemene reacties blijkt ‘t weer eens hoe bijzonder afgrijselijk de medemens zich via doorontwikkeling tot ware monsters in consensus heeft weten te ontplooien. Petje af want dat is best een knap staaltje werk! Ik spreek jullie intelligentie niveau niet aan laat staan de noodzaak tot gedetailleerde kennis reden ter meer dat dit betreurenswaardig los kan staan van inleving, emoties, berouw en respect.

  Alternatief tot bewustwording is een groep wilkeurige blanke families tot een klein aantal van 100.000 spontaan uit elkaar scheuren door hen van de vrijheid te ontnemen, toepassen van dwangarbeid met lijfstraffen en zo af en toe de vrouwen en/of dochters te verkrachten. Dit voeren we vervolgens een behoorlijk aantal generaties door namelijk zo’n circa 300 tot 400 jaar lang binnen een redelijk moderne samenleving gesteund door wetgever die dit zelfs vorm geeft tot een krachtig structureel juridisch kader in wetgeving.

  PS de kinderen ontstaan uit de verkrachtingen en ongewenste zwangerschappen levert direct een gratis arbeider/slaaf zodra dit slavenkind kan lopen. Mocht deze “moderne slavenhandel” worden afgeschaft dan nemen wij hiervoor uiteraard geen enkele verantwoording. Nee, dat redt zich verder vanzelf wel uit de 300 jaar van fysiek en mentale schade aanrichting en achterstand in ontwikkeling.

  Er is maar 1 oplossing en dat is berouw tonen en boetedoening door schade vergoeding om de balans te herstellen. Stelletje afschuwelijke koude kikkers..

 3. @Ongerust I’ll just copy what I said to someone else to you.
  Black people may have sell themselves to Europeans, but not the way you put it.
  Much like the Indians here in North America in Africa there where different tribes. Much like the Indians one tribe would go to war with another tribe and the loser became the slaves to the winners. When the whites showed up. One tribe sold the other to the white people.

  BUT some were also captured by Europeans, so its not entirely true that they were captured by rival tribes and sold later to Europeans for guns and other goods. Besides, some of black people who did the capturing and sold other black people were later captured themselves. The Europeans were also known for playing tribes against each other like they did with the Native Americans. Divide and conquer.

  People sometimes try to exonerate Europeans of their crimes by claiming many Africans had enslaved each other, but that’s not entirely accurate. The Europeans created a form of chattel slavery which the Africans were unfamiliar with.

  I notice that people, especially dutch people like to say that alot. That Africans sold their own into slavery, as if to alleviate the horror of it, or pass the blame, but it does not downplay the horrible treatment the slaves endured during the Middle Passage or once they arrived(if they survived).

 4. Vrouwen, die vroeger door huwelijk meteen ontslagen werden in Nederland, moeten ook een schadevergoeding krijgen.

 5. Spong heeft aandacht nodig met zijn arrogante koppie……
  idd. heel anders dan zijn hardwerkende broer hier op het eiland.
  binnen families zijn er vaak grote verschillen…

 6. @jozef, er was nog meer slavenarbeid hier hoor. de bouw van de BOO. mensen werden uiit Bangladesh geronseld. sliepen in containers bij de isla zonder airco en moesten 7 dagen in de week werken. en als zij er wat van zeiden dan werd de familie in Bangladesh bedreigt. wel heel opmerkelijk dat we toen NIEMAND op curacao, ook niet de befaamde mw Clementina, hier niemand van zeggen. lIjkt me duidelijk dat Curacao hiermee al haar rechten heeft verspeeld!

 7. Ik ben het met ‘Grappig’ en een paar andere voorgangers heen. Het verleden is te complex, je moet zaken in de contect plaatsen.
  Nederland heeft de slavernij op de eilanden uiteindelijk ook afgeschaft, omdat er in het westen steeds meer het bewustzijn groeide dat je zo niet met mensen omgaat.
  Lijfeigenschappen, arbeiders uitbuiting, de misstanden in de veenkolonien etc in europa zijn daarop, in de 20e eeuw ook steeds meer verbeterd. We hebben een sociaal stelsel gekregen.
  Maar alles gaat afbrokkelen. Rechtse/liberale partijen breken het sociale stelsel steeds meer af. Hier op het eiland gaan mensen nog steeds met elkaar om als de 19e eeuw.
  Laten we van het verleden leren wat we wel en niet willen en een mooie staat van ons eiland maken!!!!

 8. Whahaha, dat wordt zeker interessant.
  de slavenhandel is in 1813 afgeschaft. Precies in dat jaar ontstond Het Koninkrijk der Nederlanden (hield de bezetting door Frankrijk/Napoleon op).

  Toen bestond er dus alleen nog slaven bezit op de overzeese gebiden.

  In 1863 is deslavernij op Cuaraco afgeschaft.
  Limburg viel pas vanaf 1867 bij het koninkrijk (zaten bij de Duitse Bond). Redelijker wijs zouden limburgse belastingbetalers dus geen cent aan dergelijke schade claim moeten betalen.
  Spong zou zijn claim echter wel op Luxemburg en Belgie moeten richten, welke tot 1830 wel bij het koninkrijk hoorden.

  Echter daar slavenhandel afgeschaft was voor het bestaan van het koninkrijk en er alleen slavenbezit bestond profiteerden alleen de slaveneigenaars (en je had blanken en zwarten) op de eilanden van de slavenarbeid. waarom zou het hele koninkrijk daaraan mee moeten betalen? Bijna al de mensen hier op Curacao zijn gemixt. Wie slaaf of eigenaar was is moeilijk te achterhalen. Feitenlijk moeten ze dus zichzelf een schadevergoeding betalen!!
  Succes met je onzin claim Spong.

 9. No cure, no pay, maar de jackpot is goed voor tienduizenden uurtjes schrijven, tegen ‘n waanzinnig uurtarief, de natte droom van iedere attorney.
  Zo’n beetje als curator van de failliete Slave NV, alles naar de kosten, maar niets voor de aandeelhouder en schuldeiser.
  Heer Spong is na pak ‘m beet 150 jaar nog steeds te koop, maar niet meer voor weinig.

 10. “Oh nee hoor, die Campo vrouwen doen het voor de lol” Neeeee swa, neeee….. denk eens na. Of is het wel OK als het om vrouwen en kinderen gaat?

 11. @Philippe Maaskant, Angola is of was een kolonie van Portugal….

 12. Krijgen we dan ook meteen vergoeding voor alle eeuwen dat vrouwen niet mochten stemmen of werken? Fijn.

 13. Gaan ze ook een rechtzaak aanspannen tegen de Afrikanen die indertijd doodgraag hun eigen landgenoten vingen en verkochten aan de Spanjaarden en Nederlanders? En als we dan toch bezig zijn, bevrijd dan de vrouwen uit Campo en ook alle vrouwen die in de sex slavernij in Azie en elders werken. Bedankt alvast.

 14. Leek mr. Gerard Spong maar een beetje meer op zijn broer dr. R. Spong, huisarts op Tera Kóra.

  “Onze” Spong houdt tenminste wel echt van mensen (ipv aandacht & centjes) 🙂

 15. Mr. Spong is niet wars van sensatie, denk ik zo. Vroeger ronselden ze arme zatte matrozen voor een schip. Napoleon Bonaparte pikte mannen tegen hun wil op om zijn leger aan te sterken. In WOII pikten de Duitsers jonge kerels op voor dwangarbeid. Zelfs Jozef ging als slaaf naar Egypte. Allen blank. In wezen draait alles om rijk en arm. Wie zwart en multimiljonair is, die heeft aanzien: dan maakt je afkomst niet zoveel meer uit. Tegenwoordig maken vooral de bankiers ons slaaf via hypotheken met hoge rente. Politici, ambtenaren bepalen de druk op een volk. Kortom: de kapitalisten, de elite, zorgen onderling het verschil tussen het werkvolk en de zogenaamde “adel arbeidt niet”. Armen worden armer en rijken krijgen meer…

 16. “Oh, mostly they love driving backwards. It’s the direction of choice in the Caribbean.” Herman Wouk “Don’t Stop the Carnival” (1965)

  Triest!

 17. @ Jozef. Nederland heeft al 1,5 miljard Euro geschonken. Hoe ondankbaar kan ern volk zijn!

  Plus alle miljoenen in de loop der jaren plus de door nazaten ontvangen sociale uitkeringen. Per saldo blijft er niets over.

 18. @Ongerust Precies wat ik nu bedoeld met “The white men Propaganda!”.

  Jarenlang hebben we alleen dit soort verhalen gehoord en erover gelezen. Ik begrijp dat het nu moeilijk en bijna onmogelijk is om anders over dit onderwerp te denken/praten.

  But as a white men you will never know how it feels to be black! Dus ik begrijp waarom de meeste zo nonchalant reageren over slavernij.

  😉 i rest my case.

 19. @Pukkie: tja, laat dat dan tzt de laatste “afbetaling” zijn, van de “erfschuld”, door NL.

  We moeten in ieder geval onder alle omstandigheden een situatie voorkomen als destijds met Indonesie, waar een groot, maar verdeeld volk door PVDA-er Drees volkomen werd uitgeknepen en met een miljardenschuld achterbleef. Oh oh oh wat was meneer Drees socialistisch. NL is dit keer niet voor niets met die 1.2 miljard over de brug gekomen. Ook NL heeft gelukkig geleerd van een afschuwelijk koloniaal verleden. . .

 20. @Pukkie, zo maar een antwoord. Op Curacao loop jij op de vergane botten van de voormalige slaven. Hebben de Jamaicanen, de Surinamers, de Haitianen, de Cubanen, de Bahamianen, de Dominicanen enz, allemaal afstammelingen van slaven in de voormalige Caribische slavenstaatjes, wél betaald voor het eiland waarvan ze nu de logische erfgenamen zijn?
  Heeft NL wél betaald voor het stelen van het eiland Curacao? Heeft Nederland wel betaald voor al het leed en vernietiging van mensenlevens in Suriname en Curacao door hen gepleegd en veroorzaakt? Je hebt zeker niets voor handen, anders zou je nooit met zo’n domme opmerking voor de dag zijn gekomen. Waarom ga je niet aan al die miljoenen afstammelingen van de Caribische Slaven vragen of ze wel betaald hebben voor hun eiland? Het zou een unicum in de geschiedenis van de laatste eeuwen zijn indien NL dat van de afstammelingen van de door hen gemutileerde mensen zou eisen. Misschien moet je je laten nakijken.

 21. Mij staat nog iets bij over de wijze waarop Cubaanse arbeiders werden behandeld door de Curaçaose Dokmaatschappij, een overheids bedrijf. Leek dat ook niet een beetje op wat Spong nu probeert te veroordelen?

 22. Zo maar een gedachte : Heeft Curacao ooit betaald voor het bezit van het eiland ?

 23. De Noord Afrikaanse Arabieren waren in Afrika trouwens zo’n beetje de eerste echte georganiseerde slavenhandelaren (vanaf de 7e eeuw), omdat zij gebrek aan arbeidskrachten hadden en zij geen islamieten als slaaf mochten gebruiken. Er zijn in deze tijd zo’n drie miljoen slaven, voornamelijk uit Oost Afrika naar het noorden getransporteerd en tewerkgesteld.

  Er valt dus misschien bij de families van El Hakim en Jamaloodin ook nog wel wat te claimen. Kunnen ze samen met Gerard Spong een fonds oprichten, voor het uitbetalen van de nazaten van door hun voorouders verhandelde en tewerkgestelde slaven, dat scheelt weer. . .

 24. @Max; het ontkennen van historische gebeurtenissen, waar heb ik dat eerder gehoord. . . Ik ben niet bang om de slavenhandel door NL toe te geven. Ik ben ook niet bang om de handel van slaven binnen Europa toe te geven, door Europeanen onderling (kwam min of meer eind aan, door de bekering tot het Christendom, van het grootste deel van Europa, de enige goede invloed die het christendom ooit heeft gehad, maar dat is een ander verhaal, tja, tenen intrekken jongens, ik weet dat ik op een katholiek eiland woon. . . ).

  Even een paar citaten + bronvermelding:

  “The African slave trade refers to the historic slave trade within Africa. Systems of servitude and slavery were common in many parts of the continent, as they were in much of the ancient world. In some African societies, the enslaved people were also indentured servants and fully integrated; in others, they were treated much worse. When the Arab slave trade and Atlantic slave trade began, many local slave systems changed and began supplying captives for slave markets outside of Africa.”

  “In certain African societies, there was very little difference between the free peasants and the feudal vassal peasants. Enslaved people of the Songhay Empire were used primarily in agriculture; they paid tribute to their masters in crop and service but they were slightly restricted in custom and convenience. These non-free people were more an occupational caste, as their bondage was relative.[1]”

  “Historians John Thornton and Linda Heywood of Boston University estimate that 90 percent of those shipped to the New World were enslaved by Africans and then sold to European traders. Without the complex business partnerships between African elites and European traders and commercial agents, the slave trade to the New World would have been impossible, at least on the scale it occurred.[2]”

  Bronnen:

  – Owen ‘Alik Shahadah. “The Legacy of the African Holocaust (Mafaa)”. Africanholocaust.net.
  – Henry Louis Gates Jr.. “Ending the Slavery Blame-Game”. 23 April 2010.
  – Abdussamad H. Ahmad, “Trading in Slaves in Bela-Shangul and Gumuz, Ethiopia: Border Enclaves in History, 1897–1938”, Journal of African History, 40 (1999)

  Dat zijn er maar een paar hoor, zo zijn er honderden bewijsstukken, maar blijf jij maar lekker ontkennen. . .

 25. @Philippe Maaskant; dat het in de ene periode economisch wat beter gaat dan in andere periodes, doet niet af aan de politieke instabiliteit en maatschappelijke ongelijkheid die de meeste landen daar nog kennen. Landen als Mali en Senegal zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook Ghana en Ivoorkust zijn zo corrupt als de neten. Liberia en Sierra Leone zijn structurele oorlogshaarden. Nigeria is volledig overgeleverd aan de buitenlandse olie-maffia, met name Shell.

  Dat economische groei ook niet per se ten goede komt aan de bevolking weten we ook. Brazilie en India zijn ook booming. Tegelijkertijd is de eigen bevolking voor een groot deel nog steeds straatarm, datzelfde geldt voor de gemiddelde Chinese boer, ondanks dat China op dit moment niet weet wat ‘t met al zijn ‘cash’ aan moet.

  Nee, ik denk dat als er een delegatie nazaten van Curacaose slaven voor een orienterende missie door West Afrika reist en zich goed op de hoogte stelt, ze snel weer terugkeren naar Curacao of NL (daar wonen immers net zoveel Curacaoenaren als hier).

  @YDK, in de ogen van veel Curacaoenaren zullen mijn reacties te kort door de bocht zijn, inderdaad, ik zie mezelf niet als Nederlander, maar als wereldburger. Nederland is ook min of meer aan het opgaan in Europa, wat ik een goede zaak vind en zo zou ik het ook een goede zaak vinden als Curacao veel slimmer zou samenwerken met het buitenland en wellicht in de toekomst een EU-achtige samenwerking aan zal gaan met haar ‘omgeving’, bijvoorbeeld de Caricom landen. De wereld wordt steeds kleiner en de economische machtsblokken laten geen kleine spelers meer toe. Kijk naar de Zuid Europese landen, die door de Noord-West Europese landen overeind gehouden moeten worden, want eigenlijk zijn ze failliet. Ik hoop dat het nationalisme op Curacao er niet toe leidt dat we hier de economische boot missen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat zoveel kleine eilandjes allemaal voor zichzelf het wiel aan het uitvinden zijn, allemaal hun eigen regeltjes, allemaal hun eigen centrale bank, allemaal hun eigen netwerkjes. . .

 26. Wist niet dat Spong zo omhoog zat, hij wil deze kwestie wel even aanhangig gaan maken en zijn eerste vraag zal zijn, wie helpt mij met de financiën van zo’n zaak. Daarna blijkt dat daar niemand in geinteresseerd is, Spong zijn minuut of aandacht weer gehad heeft de zaak wordt gesloten totdat weer iemand wat aandacht nodig heeft.

 27. @Max, when did YOU have this dream ?

 28. @ongerust,

  je bent soms wel wat erg direct in je mening.
  hier op curacao zou dat minder mogen
  men heeft hier namelijk nog al lange tenen.
  men wil hier ook niet de schuld hebben van zijn eigen achterstand.
  men moet een zondebok hebben: de Nederlanders, de Chinezen, de Libanezen, maakt niet uit wie; als er maar iemand anders aangewezen kan worden.
  als we maar kunnen denken dat wij geen schuld hebben over ons falen..
  Wiels en aanhang zijn hier helaas het bewijs van.
  Maar ik weet ook zeker dat niet iedereen van afrikaanse afkomst zo is en zo denkt.
  Gelukkig maar…..
  maar verder lijk je me goed geinformeerd….
  maar je mening is wel die van een makamba.
  meningen mogen verschillen….als het hart maar op Curacao ligt.

 29. @Ongerust, West Afrika is `booming`. Portugezen emigreren naar Angola. Het gaat daar beter dan in Europa. Afrika beleggingsfonds maakte meer dan 20% rendement… Daarheen kunnen gaan hoeft geen straf te zijn, maar dat bedoelde je ook niet?
  Ook om deze reden is het nuttig als Curacao de banden met WestAfrika aanhaalt..

  http://www.robeco.nl/dut/particulieren/producten/productinformatie.jsp?pdstchn=robeconl&pfndid=3650&plang=dutch

 30. Dat de slavernij een zwarte bladzijde in de geschiedenis was daar zal geen zinnig mens over discussiëren. Wie nu nog steeds vindt dat dit moet worden rechtgezet mag inderdaad dit melden. We charteren een boot en sturen ze terug naar Afrika. Gewoon een fout uit het verleden rechtzetten voor wie blijkbaar nu nog vindt dat ze hier slechter af zijn. Wie blijft moet er niet meer over zeuren.

 31. Er is in het verleden al vaker geprobeerd om dit soort schadeloosstellingen aan de orde te stellen. We hebben inmiddels genoeg argumenten gelezen, waarom dit nooit lukt, dunkt mij!

  Trouwens, even een vraag aan alle ‘nazaten’ op Curacao en dan met name de Idi Amin kliek: als jullie je zo verbonden voelen met de West Afrikaanse medemens en je zo vreselijk onderdrukt voelt, waarom gaan jullie dan niet lekker naar West Afrika terug, om daar desnoods je eigen staatje op te richten. Hebben veel Amerikaanse ex-slaven ook gedaan, die hadden tenminste ballen, die hebben destijds voor Liberia gekozen! Sierra Leone is ook zo’n voorbeeld (door Engeland gesticht voor de terugkeer van -verarmde- Engelse ex-slaven).

  Dat ze vervolgens in beide landen al snel elkaar de hersens insloegen, tja. . .

 32. We blacks need to educate our self and stop believing this white men propaganda. “That we black men sell our self.”

  This is yet another lie they always teach us, so they can get away with it!
  I want you to please read this article (also you my white friend): We Did Not Sell Each Other Into Slaveryhttp://www.reunionblackfamily.com/apps/blog/show/11782086-we-did-not-sell-each-other-into-slavery

 33. Ben blij dat die holanders mij uit africa hebben gehaald , bedankt

 34. Ik ga wel met de pet rond voor een enkele reis terug naar Afrika voor Helmin Wiels.

  Overigens vreemd dat PS wel Nederland aanspreekt op het slavernijverleden en niet hun landgenoten die destijds de slaven verkocht hebben.

  Natuurlijk omdat ze weten dat Nederland hier gevoelig voor is en geld heeft, terwijl Afrikaanse landen je in je gezicht uitlachen als je met een verzoek om schadevergoeding komt.

 35. @Beste Waarheid, maak je geen zorgen. Als Spong idd doorzet wordt het een zaak tegen de Nederlandse staat. Spong zegt dan ook duidelijk: “een door de Nederlandse staat geaccordeerd instituut, waar de staat zelf ook aan meedeed.”
  Dat betekent vanzelfsprekend ook de Antillen wat betreft de rechtzaak van de eeuw(mocht het idd plaatsvinden..), met name Curaçao, gemoeid is.
  Curacao was in onze regio immers “hoofdplaats Delict”, maw, waar het ‘delict’ plaatsvond ofwel onderdelen ervan zich afspeelde! Het officiele centrum van de Nederlandse SlavenHandel was gevestigd op Curaçao
  Op Curacao waren er af en toe 2 overvolle Asientos waar soms zo’n 4000 levend ingevoerde Afrikanen, officieel -‘compagnie-slaven’- genoemd, gevangen zaten om doorverkocht te worden aan Slavenhouders in Brazilie, sommige Spaanse eilanden en Engelse eilanden waar er ook Slavernij heerste.
  Kortom, Curacao zal hoe dan ook een grote rol spelen in die door Spong gewenste rechtzaak tegen de Nederlandse staat vanwege deelname aan de handel in Afrikaanse mensenhandel, het ‘slavendrijven’ en het houden van slaven.. Ik heb zo’n vermoeden dat die rechtzaak er komt.

 36. Ik ben het zeker ook eens dat de slavernij wreedste vorm van uitbuiting is, maar laten we realistisch blijven!
  Dit gaat echt 3 keer nergens over. Je weet drommels goed dat het een ingewikkeld proces gaat worden. Spong komt gewoon aandacht tekort.

 37. Op de website

  http://www.surinamistiek.nl/main/slavernijverleden/Familienamen_en_Plantages.pdf

  vinden we het officiele document waaruit blijkt dat de overgrootvader van onze vriend Gerard (George May Spong) een plantage in Suriname bezat (Plantage Vaderzorg, aan de Rijweg van Kwatta), waar 17 slaven werkten!

  Gerard, eat your heart uit! Hoeveel nazaten van deze 17 slaven mogen bij jouw plantage-familie komen claimen?!

 38. Hoop dat het niet selectief gebeurt en dat ook zwarte slavenhouders en hun nazaten (of anders de regeringen van Curacao en Suriname in hun plaats) meedoen. Het bedrag kan aardig oplopen. De laatste slaven die we zelf hielden op Curacao kregen 80 miljoen USD. Even terugrekenen en we kennen de claim. Denk overigens dat de claim van de Dok-slaven nog steeds niet betaald is, dacht dat er nog een beroep loopt in de USA. Curacao en Dok zouden eigenlijk moeten afzien van hier beroep en hun schuld erkennen, dat vragen we ook van anderen, toch?

  In their 2006 lawsuit, the Cuban workers said they were kidnapped and trafficked to Curacao, where the Cuban government forced them and many others to work for Curacao Drydock in slave-like conditions on ships and oil platforms, for 112 hours a week. The men claimed they were never paid and worked for 15 years to satisfy a debt Cuba owed Curacao Drydock. They eventually escaped and made it to the United States. After the workers sued the shipyard under the Alien Tort Statute and the RICO Act, Curacao Drydock unsuccessfully tried to move the case to Curacao. The company then abandoned its defense of the lawsuit and lost by default. The district court in Miami ordered Curacao Drydock to pay the plaintiffs $80 million.

 39. Absurd ! Als de afstammelingen van de zwarte slaven een rechtzetting willen voor dit onrecht uit de geschiedenis zou het even logisch zijn dat alle zwarte mensen van de eilanden terug naar Afrika verscheept zouden worden. Zullen we dat ook vastkoppelen aan de eis tot schadevergoeding ? Ofwel afgewezen, ofwel toegekend maar dan ook een enkele reis naar zwart Afrika erbij. Lijkt mij logisch toch ?

 40. Zullen we eens een boompje opzetten hier, over de Slavernij die hard werkende nederlanders momenteel ondergaan , om aan Griekenland en Curacao te betalen ? Nee ? dat dacht ik al..

 41. ik heb de tweede wereld oorlog ook niet meegemaakt maar die herdenken we ook nog steeds terwijl onze regering hoog en droog in engeland zat . maar altijd als er over slavernij wordt gesproken
  willen we er niets van weeten want het is te lang geleeden het zijn allemaal fouten die zijn gemaakt in de geschiedenis waar we van moeten en kunnen leeren op school bij geschiedenis les krijg je over de wreld oorlog te hooren en over colombus zijn mooie wereld reizen en hoe die alles heeft ondekt maar het stuk van slavernij hebben ze over geslaagen waarom ? kan iemand dat hier uitleggen en er zijn ook nog steeds oud nazis die ze zoeken en opgepakt hebben lekker laten loopen is toch veel te lang geleden

 42. @waarheid, waarom zouden curacao etc meedoen? laten hun maar wiels en schotte aanklagen en een schadeclaim indienen voor de corruptie en wanbeleid van de afgelopen 2 jaren.

  en Nederland heeft net al 2 jaar geleden miljarden betaald van Curacao is genoeg is genoeg. en wie heeft er nog last van iets van 150 jaar geleden? IK ga de fransen ook niet voor Napoleon aanklagen.

 43. Hebben we dat al niet afgedaan met die anderhalf miljard die kwijtgescholden is?

 44. 1.5 miljard euri twee jaar geleden, een paar miljard euri via usona en amfo, sinds hun bestaan, het geld dat door de diverse regeringen is verkwist, de afgelopen 60 jaar, de reguliere jaarlijkse bijdragen, plus alle sociale uitkeringen, voor, in NL wonende, Antillianen. . . Ik denk dat NL een eind komt met dit snelle rekensommetje, meneer Spong!

  Tja, meneer Spong, hoe zit het ook alweer met uw eigen familie-achtergrond? Hoe gaat uw familie hieraan mee- of terug betalen?

  Wat gaan we doen met nazaten van slaven die zelf in slaven handelden, op Cur niet ongebruikelijk? Gaan die ook meebetalen?

  Wat gaan we doen met nazaten van gemengde huwelijken en relaties, de zogenoemde mulatten, die op Cur vaak een bevoorrechte positie hadden en hebben? Meebetalen?

  Gaan we dan ook de herstelkosten van na ’69 in rekening brengen?

  En wat dacht u van de huidige economische schade, die is en nog steeds wordt veroorzaakt door nazaten als Idi Amin, ook maar even in mindering brengen, net als de belastingschulden en -ontduiking van en door nazaten, de afgelopen 60 jaar?

  Dan ook nog even de relatieve welvaart van nazaten hier, verrekenen met de relatieve welvaart van nazaten van Afrikanen in West Afrika. . . Eerlijk is eerlijk. . .

  Officiele excuses, op basis van erfschuld, prima, moet NL zeker doen, maar met geld heeft NL echt wel flink gestrooid, de afgelopen 150 jaar!

  Denk dat het hier inderdaad veel meer gaat om een publiciteitsstunt, nu hij niets heeft bereikt met het proces tegen “nazaat” Bouterse!

 45. Niet aan beginnen kansloos wij kinderenvan de slavernij zijn niet omkoopbaar.
  Stel dat Nederland toch overgaat tot een genoeg doening dan aub niet in de vorm van een geld bedrag maar nederland moet zelf een nieuw ziekenhuis gaan bouwen in curacao en die troep van shell opruimen en een paar goede scholen bouwen.

 46. Collega Moscowicz is volop in de media vanwege belastingfraude dus mr. Spong moest wel iets verzinnen om weer in de publiciteit te komen. Hij kan alvast ook het proces van de grieken tegen de romeinen beginnen voor te bereiden; de grieken waren immers ooit de slaven van de romeinen. Overigens wie gaat welke schade claimen bij de Nederlandse staat: een groot deel van de bevolking in de voormalige Nederlandse gebieden is immers nazaat van slaven en slavenhouders en behoort dus deels tot de slachtoffer en dader groep. Welk deel van zo een persoon van gemengde afkomst komt in aanmerking voor schadevergoeding en voor welk deel is hij of zij medeschuldig ?

 47. Er wordt alleen gekeken met dollars in de ogen. Nederland heeft al 1,5 miljard Euro geschonken. Hoe ondankbaar kan ern volk zijn!

 48. Iedereen die het hiermee eens is ..is geen haar beter dan bijv Wilders!!

  Lekker hoor!… Tweedracht zaaien..
  Haat zaaien….

  Maar wel ondertussen geld van Nederland willen hebben en alle Nederlandse voordelen willen.

  Wat ben je dan? Misschien een beetje Hypocriet?, machtbelust?Misschien weer een van de zoveel manieren om aan Nederlands geld te komen?
  Verjaard zoiets niet? Ja, het was allemaal erg.
  Moord op een familielid ook….maar na zoveel jaar is je familielid nog steeds dood…en de zaak verjaard.

  Echt nu tijd voor Curacao om definitief te scheiden van Nederland..als ik dit zo lees.
  Nederland kan de aandacht beter besteden aan Saba en Bonaire!
  Die Spong? ..ach, hij ziet hoeveel aandacht Wilders kreeg en wil dat nu ook

 49. Natuurlijk valt het hele slavenverleden niet goed te praten. Daar zal elke huidige Nederlander het ook mee eens zijn. De vraag is in hoeverre je daar nu nog voor moet boeten. Feit is natuurlijk dat niemand op de wereld dat meer zelf heeft meegemaakt. Zowel de nazaten van de slaven als van de slavenhouders. De wereld draaide toendertijd om heel andere normen en waarden. Dat kun je simpelweg niet meer vergelijken met nu. Misschien moet je kijken naar de dag van vandaag. Welke invloed heeft de slavernij op dit moment nog op ons? Voor de gemiddelde nederlander persoonlijk is die invloed niet meer zo groot.

  Maar voor de nazaten van de slaven heeft het eigenlijk wel heel veel invloed. Stel je voor dat er geen slavernij was geweest, dan hadden ze dus op dit moment ook niet in Suriname, de Antillen, Amerika of welke ander voormalige slavenkolonie gewoond maar ergens in Afrika. En dat waarschijnlijk onder veel mindere omstandigheden dan nu.

  Het is natuurlijk heel erg dubbel en wellicht zou je dit af kunnen doen als een hele slechte poging om de slavernij alsnog min of meer ‘goed’ te praten. Maar het feit is natuurlijk wel dat de wereld, en zeker die van de zwarte medemens, er heel anders uit had gezien zonder slavernij. Misschien zou je het kunnen zien als een heel zwaar offer dat de voormalige slaven hebben gegeven voor een betere toekomst van hun nageslacht.

  Dus, om de woorden van Spong maar eens in een ander licht te zien, de gevolgen die de nazaten nu nog hebben van de slavernij zijn in mijn ogen niet louter negatief te noemen. Let wel: voor de nazaten. Het staat buiten kijf dat het voor de slaven zelf een hel geweest moet zijn.

 50. De Amerikaanse claim cultuur. Hoe kunnen we geld verdienen zonder er voor te werken. Het is altijd zo eenzijdig. Gaat hij dan ook claims voeren tegen de Afrikaanse landen die de slaven verkochten? Gezien de grootschaligheid moeten de Afrikaanse staten er ook voordeel bij gehad hebben en zijn ze dus ook aansprakelijk

 51. volgende vraag, krijgt het land dan het geld, of de persoon, dus het familielid van een gewezen slaaf
  Indien het land het geld krijgt gaat het dan richting Afrika, tenslotte daar zijn de slaven weggehaald dus die hebben er de schade gehad.
  Indien de persoon, heb je dan nazaten van 100% slaaf, enz en misschien dat er nazaten zijn van 1% .
  indien je de nazaten uitbetaald, moeten ze dan terug naar land van herkomst, immers het beroepen op het slaaf zijn wil zeggen dat je niet van het eiland bent?
  Zoals Spong zegt , het prikkelt de uitdaging.

 52. @Waarheid: Wat bedoel je precies met onderdrukking?
  Voel je je onderdrukt of wordt je onderdrukt, dat is nogal een verschil.
  En gaat dat gevoel weg als je 5000 gulden in je handen krijgt? En moet de volgende generatie dat dan weer krijgen? En de generatie daarna weer? Hoe lang moet dat doorgaan?

  En hoe vaak zeg jij ‘het spijt me’ tegen iemand omdat een van jouw voor-voor-voorouders zijn voor-voor-voorouders iets heeft aangedaan?

 53. Heer Spong, mijn inmiddels overleden vader heeft erg geleden onder de Duitse bezetting in WOII en de destijds begane misdaden. Zo erg dat hij er niet over wilde praten, daar leed ik erg onder. Wilt u asseblief namens mij een rechtszaak tegen de Duitse overheid beginnen? Het is pas 60 jaar geleden dus ik ben ervan overtuigd dat we een kans maken, goed? Sukkel!!!

 54. Typisch dat men altijd de bron vergeet. Waarom heb ik nog nooit iemand gehoord die naar de westkust van Afrika is gegaan om daar verhaal te halen waarom zij hun eigen mensen verkocht hebben als slaven ???? Sleep die landen daar eens voor de rechter. Nee, want dat is te moeilijk en daar valt niets te halen, dus dan maar NL aanklagen.
  Ook op Curacao wordt altijd gezeurd dat NL slavendrijvers waren. Is er al ooit iemand op Curacao geweest die zich heeft afgevraagd hoe en waarom zijn voorouders zijn verkocht door hun eigen mensen ? Nee, allemaal veel te moeilijk. Lekker de makkelijkste weg kiezen en schoppen tegen NL.

 55. Het valt me erg tegen van Dhr Spong. Als advocaat zou hij toch ook aan waarheidsbevinding moeten doen. Hij moet maar eens beginnen in Afrika waar de stamhoofden hun buren aan de slavenhandelaren verkochten. De Nederlanders leerden dit van de Spanjaarden en Portugezen.
  Dus schadevergoeding vragen aan de Afrikaanse landen, Spanje, Potugal en ook aan Engeland en Frankrijk want die hebben zich ook aan slavenhandel schuldig gemaakt.
  En @ Tim, je hebt groot gelijk, ook in Nederland werden burgers als slaaf behandeld en misschien nog wel slechter als de Afrikaanse slaven.
  Oh, ik vergeet nog de Romeinen die de slaven in de galeien aan het roeien hebben gezet. Moeten we nu aan de Paus ook schadevergoeding gaan vragen want de Katholieke kerk stond slavenhandel toch ook toe.
  Hoe ver moet je gaan?

 56. Echt reacties die ik van Nederlanders had verwacht. Maar ok! zo zien we hoe jullie over slavernij denken.

 57. Laten we hier op het eiland een keer de neus richting onze toekomst richten. Vooruit kijken en niet achteruit kijken. Ik kan genoeg mistanden opnoemen die veel actueler zijn. Laten we een keer positief worden. Geen wij/zij, si/no, Samen staan we sterk. Eendracht maakt macht. Huntu nos por.

 58. Hmmm interessant.
  Curacao, Aruba en Sint Maarten zouden ook mee moeten doen.
  Nederland laten boeten voor jarenlang onderdrukking en slavernij.

  Trouwens, een “het spijt me” van het koningshuis is gepast en zeker niet overbodig.

 59. Action and reaction, actions in the past… Reactions in the future. However, why should those today pay for idiocracies in the past when most of them don’t even understand?
  If you file a lawsuit in this domain you are incriminating a society which has now relation to that past…and making them pay, fair? 
  The past years our local government had us pay taxes which  were allocated to “other items” than the best interest of the majority, maybe it’s an idea to first clean house before listening to a lawyer, or more, who sees an opportunity to earn the 10% of our islands GDP on lawsuits from yesteryears.
  If you want to file…first prove yourselves better, that will profit everyone more….
  As life goes: it’s a hut on Curacao or a hit in Africa, thank god our great grand parents fought so hard to give us so much we call home!

  Spong, go pluck some orchids….

 60. Hoe toch eindelijk met dit gezanik op, niemand heeft dat toch zelf meegemaakt! Nu nog de gevolgen daarvan, wat een ONZIN! Zullen we het maar gewoon op ziekelijke hebzucht houden?

 61. Idioot! Te lang niet in de media geweest deze engerd!

 62. En gratis reclame voor Spong, ik zie het met spanning tegemoet!

 63. En dan daarna het geld aan Schotte en Wiels geven ter besteding. Gerard, svp even wachten tot die twee dood zijn.

 64. Ratvocaat Spong weet dat een dergelijke zaak kansloos is, maar weet ook dat er altijd wel wat uit de mondi getrokken politici zijn (zoals de mislukte buurthuiswerker Helmin Wiels) op wiens door weinig intelligentie gehinderde emotie hij kan inspelen en die vervolgens wel een regeringspotje weten te vinden om de idiote uurtarieven van Spong te betalen.

 65. En wat hij daar allemaal voor ellende mee naar boven haalt.
  weer tweestrijd wij en zij….
  geen schijn van kans maakt deze rechtzaak ik als leek zou er geld over willen verwedden.
  Maar Spong moet altijd de aandacht hebben.
  eigenbelang….eerst Spong en dan pas de rest van de wereld.
  en dat moet hij dan net voor de verkiezingen zeggen.
  PS weer 2 zetels erbij…..kl…tz..k

 66. Ja, tuurlijk, doen…

  Mag ik dan gelijk even een proces voor mijn voorouders, die lijfeigenen waren en in een plaggenhut woonden, terwijl de landheer (op Curacao shon genoemd) in de grote state woonde (Curacao: het plantagehuis). Nee, inderdaad, zij werden niet uit hun moederland weggerukt om als slaaf te gaan werken in een vreemd en ver land. Ze hadden (ook) geen keus en moesten werken om te overleven. Een leven meer of minder maakte de land (of leen) heer echt geen biet uit. En ook in deze gemeenschappen was het gemeengoed dat de jonge dochter van de lijfeigenen vaker zwanger waren van de hereboer dan dat diens vrouw dat zelf was.

  Ook graag een proces voor mijn grootvader en vader, beiden overleden aan de gevolgen van het werken in de steenkolenmijnen in Limburg, destijds een Staatsinstelling. Ik denk eerlijk gezegd dat er op dit moment meer nazaten van door silicose of mijngas overleden mijnwerkers in de wereld wonen dan dat er nazaten van slaven zijn, die op Curacao en Suriname gewoond hebben.

  Meneer Spong, doe u best ! Ik houdt me aanbevolen !