CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Philippe Maaskant over het bezoek van Caribbean Financial Action Task Force deze maand.

Curaçao staat deze maand op de agenda van de Financial Action Task Force FATF. Er waren nog veel zaken te doen op Curaçao, maar we hadden even wat andere zaken aan ons hoofd en de kans dat Jamaloodin het allemaal al had opgelost schat ik klein in…

In het  recente jaarverslag 2011-2012 de FATF die wereldwijd toeziet op maatregelen tegen witwassen van crimineel geld via financiële systemen en ook maatregelen tegen het financieren van terrorisme adviseert, staat nog een passage over Curaçao: “There were initial concerns about the VTC programme of Curaçao which was discussed at the FATF Plenary in June 2012. Curacao has committed to ensuring that the programme will comply with the FATF’s four principles. The FATF will decide at the October 2012 Plenary whether further action should be taken in relation to Curacao.” NB:  VTC = Voluntary Tax Compliance;  Doel: Tegengaan van gaten in Belastingwetgeving.

De plenaire vergadering van de FATF is in Parijs van 17-19 oktober 2012. Op de Agenda staat o.a. ‘Reviewing the implementation of measures taken by a number countries to address deficiencies identified in the last round of mutual evaluation reports’ en ‘Identifying jurisdictions with strategic deficiencies in their AML/CFT system and reviewing progress made by jurisdictions that had been identified at the June 2012 Plenary’.

De bijeenkomst is niet open voor publiek, maar de samenvattingen zullen wel na afloop bekend worden gemaakt. Op de Filippijnen wordt nu koortsachtig gewerkt om nog voor de FATF vergadering van deze maand, wetgeving afgerond te krijgen. Curaçao had even andere zaken aan het hoofd.

Hoewel de FATF officieel geen zwarte lijst meer kent, maar de landen indeelt naar de mate van hun vorderingen op dit gebied, ligt de vraag dus voor: op welke lijst komt Curaçao? Dat is vooral een reputatie-issue. Als Curaçao wordt gezien als een land dat niet echt meewerkt,  kan dat voor landen om ons heen (denk maar aan de USA) impliceren dat het financiële verkeer extra wordt gevolgd of bemoeilijkt. Geld op Curaçao heeft dan ‘een luchtje’.

5 reacties op “Ingezonden: Curaçao en de FATF”

  1. Ik stel voor om de FATF een permanente vestiging op Curacao te geven, want die jongens hebben hier echt een dagtaak. ..

  2. En als gevolg daarvan zullen er bedrijven Curacao verlaten en mensen op straat staan.

  3. Zal eens kijken of er nog budget is voor een tripje businessclass, maar dan moet mijn. `entourage` ook zonder controle op Hato door kunnen. Diplomatiek paspoort haal ik morgen wel op. 🙂

  4. Goed dat je Curacao weer even bewust maakt van zaken die anders wellicht over het hoofd worden gezien Philpppe.

    Mocht dat nog niemand zijn opgevallen: Jamaloodin is reeds sinds lange tijd zelf verdachte van verdachte transacties en andere verdachte activiteiten, dus kan Curacao niet geloofwaardig vertegenwoordigen.

    Niet dat hij intern op Curacao (of zelfs maar binnen de MFK) ooit geoofwaardig was. Nu maar duimen dat de huidige interim-minister acceptabele antwoord op de FATF heeft. Maar vermoedelijk zijn de huidige financiele problemen nogal wat dringender en groter dan bovenbeschreven implementatie maatregelen. NIet dat dat een excuus is. Ik vrees dat mn de financiele sector de komende jaren de gevolgen van het MFK/PS/MAN beleid gaan voelen…

  5. Philippe, nu Jamaloodin niet kan gaan kan jij hem wellicht vervangen in Parijs en weet je meteen op welke lijst Curacao komt te staan.