CURAÇAO – Een vrouw met de Colombiaanse nationaliteit deed augustus vorig jaar, haar beklag bij een ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee over de slechte werkomstandigheden en verdiensten bij ‘Bonaire Paradise Inn’, beter bekend als Pachi’s. De vrouw deed dit tijdens een uitreiscontrole van passagiers.

De door de vrouw genoemde feiten en omstandigheden zijn door de grensbewakingsambtenaren en informatierechercheurs verwerkt en vergeleken met de Aanwijzing Aanpak Mensenhandel van het Openbaar Ministerie.

Informatieonderzoek
Tijdens een persconferentie eerder vandaag heeft de Marechaussee gemeld dat samen met de afdeling Informatie van het Korps Politie Caribisch Nederland, een informatieonderzoek is gestart. De autoriteiten willen op deze manier meer inzicht krijgen in de aarden omvang van de mogelijke verdenking van uitbuiting van vrouwen, werkzaam als prostituee, bij Pachi’s. De Marechaussee heeft zich hierbij gericht op de aankomende en vertrekkende vrouwen die als prostituee gingen werken of hebben gewerkt bij de onderneming.

Vrouwen ondervraagd
Dit informatieonderzoek heeft gelopen van september 2011 tot begin mei. De vrouwen reisden veelal in groepen. Totaal zijn zeven groepen vrouwen aan een interview onderworpen, ruim 130 informatieopdrachten zijn verstrekt aan grensbewakingsambtenaren, informatierechercheurs en de Criminele inlichtingendiensten. In het onderzoek zijn tussen de 100 en 140 vrouwen ondervraagd.

Huiszoekingen
Het onderzoek heeft er toe geleid dat drie verdachten zijn aangehouden wegens mensenhandel (uitbuiting). Op verschillende plaatsen zijn huiszoekingen verricht. Tijdens de huiszoekingen zijn twee vuurwapens, munitie, 66.000 dollar aan contant geld, telefoons en geheugenbestanden van computers in beslag genomen. De eigenaar van de vuurwapens wordt tevens illegaal vuurwapenbezit ten laste gelegd. De stand van het onderzoek is dat er nog getuigen moeten worden gehoord en de in beslag genomen goederen nog moeten worden onderzocht.

Verdachte
In het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de persoon die in Colombia de vrouwen ronselde, daar ook al verdachte is geweest van mensenhandel. De betrokken vrouwen die tijdens het onderzoek werden aangetroffen in het pand zijn schadeloos gesteld door de eigenaar van Paradise Inn en zijn inmiddels teruggekeerd naar Colombia.

4 reacties op “Onderzoek mensenhandel Bonaire nog in volle gang”

  1. Weten jullie, Versgeperst lezers, of Bonaire voor deze dames ook zo’n soort Campo Allegre regeling heeft? Zo van “Colombiaanse dames mogen wel onze Antilliaanse heren komen “verwennen” tegen betaling, maar onze Antilliaanse dames mogen dat alleen voor een telefoonkaartje en een tank benzine”?

  2. Kasuari,

    Wat een domme praat alsof deze dames iets te kiezen hebben!

  3. Ongerust heeft gelijk.

    En wat de dames betreft: geen medelijden mee hebben, zij kiezen bewust voor hun ‘vak’ en weten dat daar niet de best gemanierde lieden in werken. Ik zou daarom willen zeggen bezint eer gij bemint (of wat het ‘begint’?).

  4. Kijk, zo gaat het als een “echt” land het voor het zeggen heeft; onderzoeken en vervolgens verdachten/daders oppakken! Zijn ze niet gewend op Bonaire, deze aanpak en op Curacao als helemaal niet. Pabien Marechaussee en Recherche op Boneiru!