CURAÇAO – “De landen zijn autonoom en zelf verantwoordelijk om de verkiezingen ordelijk en rechtmatig te laten verlopen.” Dit antwoordt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) op vragen van PvdA-lid Martijn van Dam over onrechtmatigheden bij de verkiezingen op Curaçao.

“Curaçao is als autonoom land zelf verantwoordelijk voor het naleven van de democratische beginselen, waaronder het houden van deugdelijke verkiezingen. Van bemoeienis van het Koninkrijk is in beginsel geen sprake”, schrijft Spies verder.

Toezicht
Van Dam wil ophelderingen over geruchten dat partijen stemmen kopen in ruil voor geld, laptops en Blackberry’s. Daarnaast wil het PvdA-lid weten op welke wijze toezicht wordt gehouden op het rechtmatige verloop van de verkiezingen op Curaçao. Spies kaatst de bal af en benadrukt dat het hoofdstembureau op Curaçao verantwoordelijk is voor het toezicht. “Het Koninkrijk heeft in het toezicht op het verloop van verkiezingen geen rol”, aldus Spies.

Partijfinanciering
Ook bij de vraag over de rol van het Koninkrijk inzake de aanbevelingen van de Commissie Rosenmöller over partijfinanciering, houdt Spies de boot af. “De Commissie Rosenmöller heeft een gemis aan transparantie in de Landsverordening partijfinanciering onderkend en opgemerkt dat dit kan leiden tot speculaties over de herkomst van de financiën van politieke partijen. Het rapport ‘Doe het Zelf” beveelt een aanpassing van de landsverordening aan. Het is aan de regering van Curaçao te beoordelen of zij een aanbeveling overneemt”, schrijft Spies.

[scribd id=109471689 key=key-udieuq6tzw52f37iev3 mode=scroll]

27 reacties op “‘Curaçao zelf verantwoordelijk voor verkiezingen’”

 1. @peanut, Op Curacao leven bepaalde mensen in het leven vooral de politici die het maar hebben over kolonialisme en slavernij. en er zijn mensen op curacao die dat als zoete koek slikken. Ik hoor nederlandse ministers het nooit over nazi duitsland. dat bv de werkeloosheid in nederland de schuld van de duitsers is en de nazi tijd. Hier doen ze dat wel en je scoort er punten mee. helaas uiteindelijk gaat het eiland achteruit. Juist de politici die zgn namens het volk spreken zijn degene die de schatkist leegroven.

 2. @peanut,

  ik denk dat je bedoelt met de “”the look””,
  dat mensen (Nederlanders) zich hier gediscrimineerd voelen.
  het papiaments is heilig verklaard en als je daar niet genoeg kennis van hebt willen sommigen je buiten sluiten.
  Dat is iets wat echt moet veranderen, door voorlichting ofzo.
  toeristen leren nooit eerst de taal voor ze gaan reizen.
  en Nederlands is nog steeds een officiele taal op curacao.
  papiaments is oke, maar het sluit niet alleen aqndere mensen buiten
  Maar als je alleen papiaments spreekt dan sluit je ook jezelf buiten.
  gelukkig spreken de meesten hier wel veel talen, maar enkelen weigeren dit omdat ze door de hetze van Wiels, Nederlanders zijn gaan haten.

 3. @Ongerust:
  Niet deels…maar zelfs helemaal met jou eens.

  Veel toeristen die terugkomen uit Curacao… klagen toch veel over “the look” die ze daar ontvangen. En op den duur zal er inderdaad een kans inzitten dat Nederland ook maar weer s aan scheiding moet denken. Er is inderdaad die manier.

  Curacao zou bijv: 1- in het heden gaan leven. Niet te veel achterom kijken want dan ziet Curacao niet meer waar het loopt.
  2- Misschien eens denken om mee te werken met Nederland waardoor er een win-win situatie ontstaat?
  3- In ieder geval ophouden te mopperen over geld nadat er aangegeven is niets van Nederland te willen. Nederlanders weten/ kennen die houding.
  (Al weet ik dat een groot gedeelte van Curacao’s inwoners niet om zo’n scheiding van 2 jaar geleden heeft gevraagd en WEL nadenkt over de toekomst)

  Succes. Voorkom nu weer zo’n regering, en laat Nederland weten wat het moet doen. Of een betere samenwerking, of definitief scheiden.

 4. Reeds in 2009 hebben rechtsgeleerden zich gebogen over het invoeren van de mogelijkheid tot het uitvoeren van een ‘eenzijdige rechtshandeling’, ten aanzien van aangegane internationale verplichtingen, die op enigerlei wijze in strijd zijn of komen met de nationale belangen van Nederland. Het gaat dan om zaken als bedreiging van de (eigen) democratie, de (eigen) rechtsorde, de (eigen) economische belangen e.d.

 5. @Peanuts; deels met je eens, NL kan Cur niet zomaar laten vallen, maar laten we realistisch blijven, dat is een zelf-opgelegde verantwoordelijkheid. Om aan deze zelf-opgelegde verantwoordelijkheid een eind te maken, is een (grond)wetswijziging nodig, waarbij NL zich eenzijdig “terugtrekt” uit het statuut (laten we het maar de ‘reserve grondwet’ voor het volledige koninkrijk noemen) en als het zo doorgaat, komt er een keer een moment dat hier niet alleen in de tweede kamer, maar ook in de eerste kamer een tweederde meerderheid is. Het is namelijk NL-s goed recht om de (grond)wet aan te passen, danwel zich niet langer gebonden te zien aan een eerder gesloten verbond. Dit is in de geschiedenis al zo vaak gebeurd. . . Curacao zij gewaarschuwd, het geduld van de meeste Nederlanders is op en er zullen niet altijd Donner’s en Spies-jes zijn, die zich tot in den treure afzijdig houden.

 6. @Wil
  natuurlijk is Wilders net zo iets als Wiels

  maar over Wiels gesproken:
  wat een types hij als minister heeft gekozen.
  Monk, iemand die totaal niet weet hoe hij iets moet regelen: noem Kranshi, noem gratis onderwijs, noem zijn stupide uitspraak over de FARC
  iedere malloot had het beter gedaan.
  dan heeft Wlels nog 3 of 4 x een minister ontslagen.
  dat is ook een dure hobby voor het land.
  dan had hij nog Wilsoe, die alleen bezig is geweest om Dos Santos vrij te pleiten.
  en verder is de criminaliteit alleen maar erger geworden met als triest hoogtepunt het vermoorden van het chinese echtpaar.
  Wiels wil absoluut geen vrouwen in de politiek, ik denk dat hij een hekel aan vrouwen heeft.
  En dan ook nog Asjes, die schrijft over 5 jaar nog vergaderingen uit, waar niemand naar toe wenst te komen.
  dan hebben we nog Wiels zelf, die willens en wetens met iemand van deMaffia in een kabinet is gaan zitten.
  hij had zoveelbewijslast over Schotte dat Gerrit zo naar de gevangenis kon.
  en daar gaat hij dan een land, zijn land mee regeren.
  Wiels is een grote leugenaar…is gebeleken…

  God verhoede het dat de PS ooit een grote partij gaat worden…..

 7. @Peanut, Als Nederland het niet meer ziet zitten, kan het altijd nog de UN vragen om Curacao een mandaatgebied te maken, maar dan moet Curacao het nog wat bonter maken.

  Chapter XI

  Declaration Regarding Non-Self Governing Territories

  Members of the United Nations which have or assume responsibilities for the administration of territories whose peoples have not yet attained a full measure of self government recognize the principle that the interests of the inhabitants of these territories are paramount, and accept as a sacred trust the obligation to promote to the utmost, within the system of international peace and security established by the present Charter, the well-being of the inhabitants of these territories, and, to this end….
  Article 77

       1.  The trusteeship system shall apply to such territories in the following categories as may be placed thereunder by means of trusteeship agreements:
  …….

       c.  territories voluntarily placed under the system by states responsible for their administration.

 8. @wil, aangezien Curacao maar steeds haar handje ophaalt bij Nederland heb jij niets meer te zeggen!

 9. @wil Wat is dat nou van vergelijking? Wie wordt er beter van om te weten waar Greet zijn centen vandaan haalt? Het lijkt me volstrekt logisch dat een controversiële partij als de PVV zijn mond gesloten houdt. De PVV ageert op islamieten, welke in het verleden vaak genoeg hebben bewezen dat ze (enkelen van hen) aggresief omgaan met tegenstanders. Het is niet voor niks dat Geert zelf met 4 beveiligers de straat op moet. De geldschieters niet openbaar maken is dus voor hun eigen veiligheid.

 10. Het is wel grappig hoe het werkt. De Telegraaf komt met een artikel en het kamerlid stelt een vraag. We zouden het moeten automatiseren. Of liever gezegd, dat is al gebeurd. Het programmaatje heet Van Dam. De software is niet heel complex. Een bite tussen de oren voor de hype en veel bits op de neus voor de camera.

 11. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3329526/2012/10/10/Politici-op-Curacao-komen-goed-weg-met-hun-cowboygedrag.dhtml

 12. Oh, van de onderstaande reacties word je toch een partij pissig!

  Lekker mopperen op Nederland. Gadver!
  Nederland KAN Curacao niet laten vallen. Andersom wel…en dat is de enige manier.
  Maar Curacao kiest ervoor om het handje van Nederland vast te houden en niet andersom!
  Curacao wil van Nederland af?… Nederland werkt toch mee? Maar dan MAG Nederland Curacao alleen helemaal vrij laten wanneer het land zich op dat moment kan redden.
  Dat is dan weer het nadeel van Nederland.
  Want de inwoners van Curacao doen helemaal niets. Behalve mopperen, hand ophouden en maar roepen; ga weg, ga weg.!
  Nee,… Curacao is aan zet! Die kan weggaan. Nederland wil dat wel …maar KAN dat niet zomaar! Door de kolonialisatie is Nederland verplicht om het land “vrij” te stellen wanneer het zichzelf kan redden.

  Doe dat dan!
  En ze hebben gelijk in dit artikel! Het IS aan Curacao! 10-10-10!! Eigen keuze! ..eigen rommel nu opruimen!

 13. @ wil. Ik weet waar over ik praat, want ik heb 30 jaar in Nederland gewoond, en altijd gewerkt.

  Al zou je er 100 jaar gewoond hebben dan had je nog niets geleerd en met nog meer onzin zijn gekomen.

 14. @Allen

  Ik snap eigenlijk niet dat men nog ingaat op de mantra’s van de Haseth. Een 2e R.Willems die absoluut niet serieus genomen moet worden.

 15. http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3329104/2012/10/09/Stadsbestuur-Italie-ontslagen-om-maffiabanden.dhtml

  Herkent iemand, iemand? Wie het weet mag het zeggen.

 16. curacao kiest,,en de tyd zal het leren,of nederland de geldkraan openhoud ,bij regeringen die niet helemaal zuiver op de graad zijn..nederland heeft een staats schuld van 400 miljard euro,en die groeit met 600euro per minuut,,er moet flink bezuinigt worden in nederland,,en 1+1=2 ,

 17. @ G.de Haseth, Curaçao is naar mijn mening geen integraal deel van Nederland. Het zou kunnen dat Curaçao een integraal deel is van het Koninkrijk der Nederlanden op verzoek van de Curaçaose bevolking bij uitkomst van een referendum dat op democratische wijze heeft plaats gevonden op Curaçao, wat was het 2005 ?
  Als Curaçao het daar nu niet meer mee eens is moet u bij de Curaçaose regering zijn. Die kunnen bij referendum laten beslissen wat de bevolking nu ano 2012 wil. Begin nou eindelijk eens zelf iets te doen !
  Er lopen dacht ik momenteel mensen genoeg rond die uw suggestie voor een nieuw referendum zullen toe juichen. Als hier in Nederland een referendum gehouden zou worden over de toekomst van Curaçao laat de uitkomst zich gemakkelijk raden. Met het in discrediet brengen van minister Spies brengt u heel Nederland in discrediet. En wij hebben genoeg van dat “het is jullie schuld”.

 18. @G de Haseth, waarom heb jij het altijd over rechten en niet plichten. wel de lusten en niet de lasten! Ik stel dan voor dat jullie ook de zelfde belastingen gaan betalen zoals in Nederland (ja dus ook bv hondenbelasting), Ook het euthanasie en homohuwelijk erkennen!
  Daarnaast dienen ook de discriminatoire eisen voor vestiging van zgn makambas op curacao te vervallen die juist in Nederland niet voor de YDK geldt! en dan praten we verder!

 19. soort “COSA NOSTRA” dus
  Laat NL achter de schermen GOED observeren hoe deze verkiezingen verlopen.
  “Brandjes” in bepaalde stembussen waar PS/MFK te veel NIET/MFK&PS stemmen vermoeden zouden wel eens “spontaan” kunnen ontstaan net als bij de ijstrucks van Dean Rozier of de mysterie oilspill bij ISLA !!!
  OPEN EYES !!!!!

 20. Wij kunnen onze probleem zelf oplossen met wat wettelijk toestaan.
  Doordat er enkelen politicus de boel te donder met smerige opmerken door de wetten omzeilen.
  Wanneer de bevolking zat wordt dan is het gebeurt met MFK/MAN,PS let maar op.

 21. @de haseth: wat wil Curacao nou, autonoom en lekker zelf landje spelen (dus geen gemeente van NL, met alle rechten en plichten van dien) of gemeente van NL (BES-constructie) of integraal deel van NL (wat de mfk/ps kliek dus een “kolonie” noemt), met alle rechten en plichten van dien. Je moet natuurlijk wel een keer kiezen; of je beschouwt Curacaoa als gemeente/ integraal deel van NL en dan heb je maar gewoon te doen wat het provinciebestuur en Den Haag je opleggen of je beschouwt Curacao als “land” en dan moet je het dus inderdaad lekker zelf uitzoeken en oplossen, tot aan het punt dat NL zich geroepen voelt om de waarborgfunctie te gebruiken.

  Dit is een typisch Curacaose reactie; we willen het zelf doen, maar NL moet de hete kastanjes uit het vuur halen, als puntje bij paaltje komt. Dat gezeur hebben we nu op de BES eilanden ook, wel graag hogere uitkeringen, beter onderwijs, betere gezondheidszorg, noem maar op, maar het uiteindelijke bestuur moet toch maar vooral eilandelijk en lokaal blijven. Dat kan natuurlijk niet, het is het een of het ander en over het algemeen is het zo,dat wie betaalt, bepaalt.

  Daarom is dat statuut ook zo’n bestuurlijk gedrocht, waar niemand eigenlijk iets mee kan. Beter was het geweest om destijds of Curacao onafhankelijk te maken, in navolging van Suriname (wilde Aruba ook graag) of gewoon integraal onderdeel van NL te laten zijn/blijven, zodat ook hier de nodige hervormingen, op een gestructureerde wijze hadden kunnen plaatsvinden, zoals nu (met kinderziekten, maar toch) op de BES eilanden gebeurt.

  Spies/NL kan niet anders, dan zich houden aan de regels die zijn vastgelegd in het statuut.

  Overigens ‘bemoeit’ de EU zich niet met ‘interne’ zaken bij lidstaten, maar dat ze NL voor gek verklaren, dat ze Curacao niet al lang hebben laten vallen als een baksteen, dat is zeker waar, dat hoor ik ook voortdurend van Europese zakenrelaties (die hier overigens al lang niet meer willen investeren, helaas).

  Ook kunnen we niet allemaal aanspraak maken op dezelfde sociale of andersoortige voorzieningen, want daar verschillende de economische situaties te veel voor. Curacao kost alleen maar geld, dus om dan ook hier nog sociale voorzieningen vanuit NL te betalen, dat is natuurlijk belachelijk, als autonoom land. De BES eilanden kosten ook alleen maar geld, want economie nul-komma-nul (hoewel op Bonaire gelukkig wel groeiend), dus alles in verhouding, maar die zijn dan in ieder geval nog een integraal deel van NL.

  De bevolking van Bonaire heeft gekozen voor een directe band met NL. Toen dat niet naar haar zin werd ingevuld, mochten ze weer naar de stembus om zich uit te spreken over de wijze waarop dat gebeuren moest (wel of niet een overzeese gemeente van NL) en toen kwam er (voorspelbaar) geen hond opdagen. . .

  De bevolking van Curacao heeft gekozen voor autonomie, binnen het koninkrijk, dus landje spelen, met mama op de achtergrond, laten we het maar zeggen zoals het is. Dus als we het verkloten, kan NL ingrijpen met een aanwijzing, wat dus ook prompt is gebeurd, maar voor de rest moeten we het zelf uitzoeken.

  Dat er in de loop van de tijd waarschijnlijk steeds meer ‘spijtoptanten’ zullen komen, dat is evident, maar vooralsnog nu niet huilen om iets waarvoor we zelf hebben gekozen en vooral niet NL de schuld geven van onze eigen keuzes!

 22. Voor al de mensen die vragen hebben over partij financiering, wil ik het volgende zeggen.
  In Nederland hebt je P.V.V van wilders waar niemand weet waar hun financien van dan komt.
  En Wilders weigert ook om dat te zeggen. Dus Spies kan niks anders, dan bemoeien met eigen zaken. Ga maar eerst na waar Wilders zijn geld vandaan haalt.
  Laat Nederland (Martijn van Dam) vooral met hun eigen zaken bemoeien, stelletjes Hypocrieten . Haal eerst de balk(en) uit jullie ogen, en dan pas kunnen jullie de splinter(tje) in andermans ogen zien Ik weet waar over ik praat, want ik heb 30 jaar in Nederland gewoond, en altijd gewerkt.

 23. Interim regering: Naast het VDC als onafhankelijk orgaan instellen graag ook een Landsverordening partijfinanciering…

  Lijkt me zeer relevant en belangrijk, alsmede annex. Dank u 🙂 !!

 24. @negra, Osepa een natte dwijl..

 25. Wel erg makkelijk gezegd minister Spies, maar laat je alles ook zelf over aan welke gemeente in NL dan ook met 130.000 inwoners? Nee toch? Het wordt eens tijd dat jullie zoals in de EEG verordeningen en wetgeving vermeld staat, dat wij niet meer een kolonie zijn doch een integraal deel van Nederland, hooguit een provincie met 6 gemeenten (ABC en SSS) en dat wij zowel op ALLE nederlandse grondgebieden dus in de Cariben en in Europa een en dezelfde rechten en plichten hebben, een en dezelfde sociale voorzieningen, en dat wij allen bijdrage aan de gezamelijke pot die in Den Haag wordt beheerd en gelijk verdeeld met 1 soort Nederlanders, geboren in Europa of op de Caribische eilanden.
  NEDERLAND (MINISTER SPIES) NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID NOU EN MAAK EEN EINDE AAN DEZE BELACHELIJKE SITUATIE WAARIN EEN VOLK WORDT VERDEELD IN TWEE STATUSSEN VAN NEDERLANDERSCHAP. DIT BESTAAT NERGENS TER WERELD BEHALVE BIJ JULLIE!

 26. Nou, MFK/PS kliek, zijn jullie nou niet blij?

 27. Minister Osepa is stilllll!