• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De politieke situaties op ons eiland zijn het gesprek van de dag. De ene politieke partij valt de één aan en de ander roept beschuldigingen. Roepen deze situaties angst op bij de bevolking? Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers: wordt er een angstcultuur gecreëerd op Curaçao?

De 79-jarige Nilda wil niets van de politiek weten. “Ik word er gewoon moe van. Elke dag is er ruzie, het schiet niet op.” Nilda zegt dat ze wel gaat stemmen. “Dat geruzie moet een keer ophouden, iedereen is bang bang voor er kan en gaat gebeuren. Van de politiek kun je alles verwachten. We moeten eenheid creëren en dat wil de politiek niet.”

‘Ik wil er niets van weten’
“Het zijn allemaal gekken, stuk voor stuk”, roept de 90-jarige Noël. “Ik vraag 50 gulden extra voor mijn oude dag, dat krijg ik niet. Maar een ander krijgt zomaar twee miljoen. Alleen maar vriendjespolitiek, ze doen alleen maar dingen in hun eigen voordeel maar niet voor de mensen. Ik ga ook niet stemmen, ik wil er niks van weten.”

‘Alleen maar mooie praatjes’
“Ik merk zelf niets van de politieke situatie, dus ik heb geen angstgevoelens”, zegt Wilbert (52). “Ik laat het aan me voorbij gaan. Het enige wat ik merk is dat de economie achteruit gaat en de criminaliteit is gestegen. Meneer Schotte heeft het flink verpest voor iedereen, alleen maar mooie praatjes maar er wordt niets uitgevoerd. Allemaal beloftes voor de minstbedeelde maar daar is niets van terechtgekomen. Dus ik ben benieuwd wat we nu weer gaan krijgen na 19 oktober.”

‘Nederland heeft niets meer te zeggen in mijn land’
Volgens de 66-jarige Haydel is er in ons land iets verkeerds gegaan. “In dit land is vastgesteld, in de landsverordening, dat ook het Nederlands in mijn land de officiële taal is. Maar dat klopt niet, dat is in strijd het recht van de Verenigde Naties. Op 16 oktober 1975 had Nederland, op grond van principes van het Internationaal Recht, niets meer te zeggen in mijn land. Na 10-10-10 heeft een meerderheid, MFK, Pueblo Soberano en MAN, een coalitie gevormd”, vertelt Haydel verder. “Zij hadden elf zetels van de 21 zetels in de Staten. De meerderheid die tot uitdrukking was gekomen van de elf zetels, stoelde op de expressie van de bevolking. In artikel 21, derde lid van de rechten van de mensen staat dat de wil van het volk de basis vormt van het bestuur van het land. Dat wil zeggen dat wat gaande is bij ons, de gouverneur de vertegenwoordiger van het Nederlands kolonialisme, heeft gedaan wat hij niet mocht doen. Hij heeft ingegrepen in de expressie van de meerderheid van het volk. En Nederland is als lid van de Verenigde Naties verplicht om de regels van artikel 21, derde lid te volgen.” Volgens Haydel heeft de gouverneur zich ven op glad ijs begeven, zich gemengd in de expressie van het volk en gekeerd tegen de wil van het volk. “De meerderheid die zich nu heeft gevormd, de groep van 12, is gevormd door omkoping. Dit noem ik het plegen van een coup of een staatsgreep. Ik kan mij wel voorstellen dat er nu angst heerst onder de mensen. Wat ik zelf wens voor Curaçao zijn de drie volgende punten: 1. vrijheid, 2. zelfstandigheid en 3. onafhankelijkheid.”

20 reacties op “‘We moeten eenheid creëeren’”

 1. veel beloven en niets geven oet iedere gek in vreugde leven..

 2. @djaki; ik zou een beetje oppassen met het pronken met uitspraken van Imelda Marcos, anders gaant Idi Amin nog denken dat je aan zijn kant staat 😉

 3. “Wat ik zelf wens voor Curaçao zijn de drie volgende punten: 1. vrijheid, 2. zelfstandigheid en 3. onafhankelijkheid”

  Maakt me denken aan Mae West: “Give a man a free hand and he’ll run it all over you.”

  @Haydel als je dit echt meent probeer dan het volgende als oefening:
  1. Vrijheid … pak zelf vrijwillig, omdat je je vrij voelt, een bezem en een LEEG shushi zak.
  2. Zelfstandigheid … ga trots op wat je gaat doen naar het dichtsbijzijnde veld in jouw buurt.
  3. Onafhankelijkheid … maak dat veld schoon zonder hulp te vragen van jouw buren en hou ‘t schoon!

  Begin dus altijd eerst bij jezelf!

  “People say I’m extravagant because I want to be surrounded by beauty. But tell me, who wants to be surrounded by garbage?” Imelda Marcos

 4. @ekster: helemaal mee eens, zoals uit mijn postings altijd duidelijk naar voren komt. Waarom mensen daar altijd zo van schrikken, ik weet het niet. Mijn motto is “Eenheid in VERSCHEIDENHEID”, zo werkt dat in een multi-culti samenleving. Zo werkt dat trouwens ook in de dierenwereld ;-). Dat is altijd al zo geweest en zo is het ook goed. Alle ellende in de wereld wordt veroorzaakt, door het feit dat mensen die verscheidenheid niet accepteren.

  @opmerker: ik begrijp jouw standpunt, maar ik moet je eerlijk zeggen, dat voor mij persoonlijk 10-10 eerder een “herdenkingsdag”, dan een feestdag is, maar ik gun allen die het willen vieren een hartstikke gezellig feest morgen, maar gelukkig heeft niemand mij hier nog kunnen dwingen mee te vieren. Eenheid in verscheidenheid. Ik vier kerstmis, op mijn manier, maar bijvoorbeeld niet het suikerfeest, maar gun alle Curacaose moslims een geweldig suikerfeest, zo is het hier altijd geweest en zo moet het hier blijven. Dat is vrijheid! Mij zal je niet in een kerk zien, maar 80% van de mensen hier zit regelmatig bij meneer pastoor op schoot; lekker doen! Dat is vrijheid.

  Als een winkel open wil blijven op een feestdag en het personeel is bereid en in staat om te werken (heel veel bedrijven zijn hier afhankelijk van toeristen), moeten ze dat lekker doen. Het personeel verdient dubbel. Willen ze dicht, ook goed. Dat is vrijheid. Ieder het zijne/hare.

 5. 10-10-10 is met kamikaze-praktijken gerealiseerd.

  Tijdens en na de zomerreces van het parlement van Curaçao hebben wij diezelfde “eenheid” vermoord. Samen in de kerk met kaarsen in de hand een polonaise dansen om binnen 12 uur daarna elkaar als van ouds aanvallen.

  Als de vos passie spreekt, boer pas op je kippen.

 6. Beste Haydel, hier vanuit Nederland wens ik je succes met je onafhankelijkheid, wacht alstublieft niet te lang met je aanvraag. Wat betreft je vrijheid, die zal niet verder reiken dan grenzen van je eiland en je zelfstandigheid niet verder dan je tuin. Maar desondanks wens ik je alle goeds !

 7. @ Ekster. Sorry, het bericht was nog niet af daar de kat op m’n keyboard ging zitten. Opnieuw dus.
  Ben het grotendeels met je eens, maar het is wel typerend dat een Nederlands bedrijf (Appie Heijn) wel het respect voor z’n personeel kan opbrengen om op 10-10 de tent te sluiten en hen in de gelegenheid stellen om deze dag te vieren. Zie vanavond wel in de krant dat Building depot zonodig open moet zijn. Ja, ik weet het, restaurants etc zijn ook open. Kan me nog de tijd herinneren dat b.v. op goede vrijdag, kerst, etc alle, maar dan ook alle zaken, restaurants etc gesloten waren.
  10-10 zou een belangrijke dag voor Curaçao en de gehele bevolking moeten zijn maar helaas, ook dat zal nooit gebeuren.

 8. @ Ekster. Ben het grotendeels met je eens. Het is wel typerend dat een Nederlands bedrijf (Albert Heijn) wel het resp

 9. Haydel

  Helemaal PS geindoctrineerd. Hoe dom kun je zijn Ik ken dit soort mensen want je ziet ze in oude bakken van auto’s rondrijden met hun armzalige PS vlaggetjes.
  Als je subjecten als H. vraagt zijn paspoort in te leveren zjin ze niet thuis.

 10. Haydel kijkt door een donkere zonnebril en ziet alles zwart/wit.
  de nuances ontgaan hem.
  jammer, maar zoals eerder gezegd hij is nog jong en kan nog een hoop leren

 11. Er is nooit eenheid geweest op Curaçao en die zal er ook nooit komen, dit land leeft in groepen en iedereen heeft het liefst zo min mogelijk met elkaar te maken, en dat is ook goed want de verschillende groepen passen op allerlei manieren gewoon niet bij elkaar. Alle mooie praatjes ten spijt, in de hele wereld werkt het zo niet, dus ook niet op Curaçao.

  Klinkt niet leuk, ik weet het, maar het is wel een feit, laten we dat nu eens onder ogen zien en van daaruit zorgen dat het voor iedereen leefbaar wordt, leefbaar naar de eigen maatstaf wel te verstaan, want zo gaat het ook in de hele wereld.

 12. @Haydel. Nederland heeft alleen nog toezicht op de begroting en justitie. Toezicht, geen inspraak. Als het vijf jaar goed gaat met begroting en Justitie, houdt dat vanzelf op. Of Curacao dan in het Koninkrijk wil blijven, mag het volk zeggen in een referendum. Niet Wiels, niet Schotte, het volk. Omkoping wordt er geroepen, dat wordt onderzocht, maar is niet bewezen. Een meerderheid van de Staten maakt de dienst uit. Dat is democratie. Schotte zei voor de verkiezingen van 2010, geen onafhankelijkheid te willen binnen 15 jaar. Kiezersbedrog ! De rommel hier wordt veroorzaakt door het smijten met geld, in de hoop dat Nederland het weer wel bij past. Reken er maar niet op. Met Schotte en Wiels kies je voor de totale ondergang van je mooie eiland. De Maffia staat klaar om het over te nemen.

 13. Tja, had weer bijna het statuut, de universele verklaring en de werking van de constitutionele monarchie uitgelegd, maar het is aan dovemans-oren. Misschien moeten ze inderdaad maar lekker landje gaan spelen en dan ook lekker de afgrond in met z’n allen. Als ze dan om hulp roepen kan niemand ze verstaan, want niemand buiten de Antillen (en de Bijlmermeer) spreekt Papiaments. . . Curacao bon voyage (sorry dat is Frans, weer zo’n onderdrukkerstaal, haha).

 14. Haydel,

  Bij sommige mensen neemt de wijsheid toe naarmate men ouder wordt,jammer dat je zo bekrompen van geest bent gebleven.
  Toch wens ik je veel succes toe met de komende verkiezingen.

 15. @ Noel. Ben het wel met je eens, maar wie niet stemt moet z’n mond houden en krijg je zeker die 50 gulden niet. Ik zie stemmen als een plicht, maar goed ieder z’n meug.

 16. het onkruid 101010 joeg 35% van de bevolking naar verreland

 17. @Hayden: dat Nederlands een officiele taal is op Curacao, is bepaald door Curacao zelf en niet door Nederland. En het is helemaal niet in strijd met internationaal recht. Vele landen kennen meerdere officiele talen. In de VS Amerikaans en Spaans. In Suriname is Nederlands een (1) van de officiele talen en iedereen is daar gelukkig mee. In Nederland is het Fries ook een officiele taal, en daar is niets mee. Jammer dat je bent gehersenspoeld door Wiels. Maar meestal komt verstand met de jaren. Er is dus nog hoop voor je

 18. @ Haydel. Daar krijg je gratis de dictatuur bij.

 19. Leuk verhaal van Haydel maar zoals hij al zei de meerderheid van het parlament heeft het voor het zeggen.. dus ook nadat 2 leden zich niet meer konden vinden in de corruptie en wanbeleid van MFK, PS en MAN! En zij hebben een staatsgreep gepleegt door het parlament buiten spel te zetten!

 20. Haydel: ‘Nederland heeft niets meer te zeggen in mijn land’…

  Prima…succes in de toekomst ouwe man.. thats all i say.