• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Partido PAIS wint razendsnel terrein. De partij van Alex Rosaria is in de online stemming van Basilachill.com gestegen naar de eerste plaats en heeft meer dan 30 procent van de stemmen gescoord. Pueblo Soberano volgt hen echter op de voet.

Inmiddels hebben 928 mensen hun stem uitgebracht via de online poll. 30 procent koos voor PAIS, 26 procent voor PS, bijna 20 procent voor PAR en 12,5 procent van de stemmers koos MFK. De nieuwe partij Partido Democraat/Laboral scoort de minste stemmen: slechts acht mensen gaven aan voor deze partij te gaan stemmen, dit komt neer op 0,7 procent. Meestemmen of kijken kan via deze link.

84 reacties op “PAIS aan kop in verkiezingspoll”

 1. @ Cur Eye. Een (te) lang verhaal. Het ligt eraan wat je belangrijk vindt en dat hoeft niet overeen te stemmen met wat de PAR belangrijk vindt zoals capaciteiten en integriteit en haal de gesuggereerde persoonlijke voordelen maar uit je hoofd. Voor mij is dit de laatste periode en het laatste kunstje van o.a. nr. 1 en 3 en het zou van de PAR verstandig zijn opvolgers in te werken. Over de capaciteiten van Rosaria geen discussie, maar wel over zijn persoonlijkheid wat Ys ook verweten werd en of de PAIS nog meer capaciteiten in huis heeft is twijfelachtig. Nieuwkomers waren ook MFK en PS in de regering en de kiezer heeft gegokt en verloren. Het risico nog een keer?

 2. @ Sander. Schotte heeft ook gezegd, dat de voedselpakketten van MFK-geld worden betaald, maar ik hoorde op Radio Direct, dat het gewoon ons eigen belastinggeld is. Hoe hij het weer voor elkaar krijgt, weet ik niet.

 3. Ik lees net in het AD, dat Schotte 15000 voedselpakketten beloofd heeft.
  hij loopt nu langs de deuren om stemmen te winnen en deelt voedselpakketten uit.
  ik hoop dat deze mensen wel beseffen dat Schotte een maffia baas is.
  Maar als ik honger heb eet ik ook van maffiabasen, en zal ik desnoods ook op hen stemmen.

  Dit is het gevolg van een slecht beleid van de afgelopen 40 jaar.
  de tweedeling in de samenleving is niet zwart/wit maar arm/rijk.
  Het is mij duidelijk dat de armen mensen van Curacao niet langer weggezet kunnen worden als lastig.
  Deze moeten door de nieuwe regering aangesproken worden en geholpen worden.
  Ze moeten kansen krijgen om ook mee te doen…
  voorlichting/opleiding/mogelijkheden bieden.

  dat kost geld, maar levert ook geld op, zie het als een investering….
  minder criminelen, scheelt geld in cellen/advokaten/rechters/politie/beveiligingen
  als ze een baan hebben dan levert het geld op belasting/geen pp kaart/minder illegalen aan het werk
  Het niveau van curacao gaat omhoog levert meer toeristen en meer bedrijven die hier willen investeren.

  kortom laat niet een heel groep mensen aan hun lot over………

 4. Ik vraag me af wanneer deze onzinnige Yu di Korsou discussie eens een keer ophoudt. Je bent pas Yu di Korsou als je je Nederlands paspoort hebt ingeruild voor een Curacaus paspoort. Tot die tijd ben je gewoon Nederlander. En als je echt Yu di Korsou wil zijn stem dan gewoon met zn allen op Wiels dan is het zo gebeurd.

 5. In het laatste stukje moest staan:
  ” waardoor het onmogelijk wordt dat een persoon of bepaalde groepering personen via een omweg hun mening erdoorheen drukken.”

 6. Daarnaast is het misschien goed om op te merken dat PAIS ernaar zal streven om een en ander grondwettelijk vast te leggen, waardoor het onmogelijk wordt dat een persoon of bepaalde groepering personen. Letterlijk uit het partijprogramma overgenomen (pag 21): • Elke burger telt
  Er moet een revisie komen van onze grondwet om te waarborgen
  dat er voldoende ‘checks and balances’ zijn die een dictatuur van de
  meerderheid toestaat en onbalans in ons ‘trias politica’ voorkomt.
  Democratie betekent ook ruimte houden voor de minderheid. In
  dit kader moet een commissie ingesteld worden van staatkundige
  specialisten en creatieve geesten die onze grondwet op dit soort
  punten kan reviseren. Er moet onder anderen een studie gedaan
  worden naar de mogelijkheden om een Constitutionele Kamer in
  te voeren, die wetgeving kan toetsen aan onze grondwet en aan
  de invoering van een verplicht referendum in alle gevallen waarbij
  wijzigingen worden voorgesteld van onze staatkundig structuur of
  andere belangrijke zaken. Ook dient er in onze grondwet verankerd
  te worden dat iedere wijziging van onze staatkundig structuur
  alleen mogelijk is met goedkeuring van 2/3 (67%) meerderheid van
  een referendum.

 7. Het doet er helemaal niet toe of Alex Rosaria voor of tegen de onafhankelijkheid is. PAIS vindt dat het nu helemaal geen moment is om de staatkundige structuur te veranderen, er zijn veel nijpender dingen die de aandacht vragen. Daarnaast zegt PAIS, mocht er ooit nog een referendum komen over het aanpassen van de staatkundige structuur, dat een eventuele verandering daarvan dan door een 2/3e meerderheid moet worden gedragen. Aangezien Alex Rosaria dan maar 1 stem heeft tussen de vele, is dus niet beleangrijk wat hij zal stemmen. Dat hij zich niet publiekelijk uit over zijn voorkeur, is zijn recht, dat hoeft niemand te doen. Misschien ook wel verstandig, want wat hij ook zal zeggen, er wordt door anderen altijd wel weer een issue van gemaakt.
  Wat betreft zijn houding als staatssecretaris toen en zijn houding nu, het volgende: iedereen wordt door ervaring milder en wijzer. Belangrijk is hoe hij zich nu opstelt en dat is dat hij de standpunten van PAIS onderschrijft. Die standpunten houden onder andere in dat samenwerken belangrijker is dan het doordrammen van een individuele mening.

 8. Beetje raar dat er mensen zijn die een “peiling” gedaan onder een grotere groep dan de kiesgerechtigen, met een andere samenstelling dan kiesgerechtigen en andere regels dan bij een echte verkiezing (je hoeft geen IT-specialist te zijn om meerdere keren te stemmen) in overweging te nemen.

  @Zorro, nu we dichter bij de verkiezingen komen denk je nog steeds dat de lijst van PAR zoals hij opgesteld is (ik doel vooral op #1 en #3) het algemene belang van PAR dient of dat deze toch een persoonlijk belang heeft bediend?

  Meer dan 95% van de (ex)PAR stemmers die ik spreek a bula waya… Zij die blijven doen
  zeggen dit om strategische redenen. E.H en O.L zijn er waarschijnlijk uit gegaan dat zij de PAR de grootste partij is bij de vorige verkiezingen zijn geworden door hen. Mijns inziens is dat “ondanks” hen. Ik denk dat met mij heel veel mensen geen alternatief hadden dan PAR stemmen… omdat zij toen de minst slechte optie waren..
  Het enige wat ik hoop is dat ontevreden MFK stemmers en zelfs ontevreden PS stemmers ,nu net als ik, wel een alternatief hebben om te stemmen.

  Onafhankelijkheid. Bij een (klein) deel van de bevolking het hoogst haalbare vrijheids ideaal.
  Bij de rest een nachtmerrie.
  Het streven van ons eiland om zijn eigen broek op te houden. Financieel onafhankelijk te worden. Een goed geschoolde, gemotiveerde, service georienteerde bevolking na te streven. Dit zijn universeel nobele waarden.

  Het standpunt van PAIS is, laten we deze waarden realiseren. Dan leggen we dit vraagstuk
  nog een keer voor aan de bevolking… Niets mis mee lijkt me…
  Heel wat anders dan “Nederland is de wortel van al het kwaad, zorgt dat onze kinderen op de havo-vwo ‘Gothicks’ worden en in de mondi satan gaan aanbidden, dus moeten we metteen los” <– ECHT gezegd door een volgespoten steroid neger in een strak T-shirt op Konishi Sivil… (tevens partijleider).

 9. @ Bemoeial. Je hebt er werkelijk geen ene snars van begrepen en lezen kan je ook al niet. Ik heb in het algemeen gesproken over een land en dus is het in het algemeen onbeschoft. Boze tongen beweren, dat de Curacaoenaar 5 (VIJF) talen spreekt en Nederlands wordt al vanaf het f.o. onderwezen als officiele taal. Geen hond buiten Curacao behalve emigranten spreekt Papiaments of is daarin onderwezen. Er is dan ook sprake van boze opzet om in een ander land Papiaments te gaan spreken. Dat doe je gewoon niet in gezelschap, als je manieren hebt. Het is ook zo geregeld, dat je dat thuis niet doet, als er een buitenlandse delegatie op bezoek is. Nederland kent eenzelfde situatie, want de Fransman, Duitser en Engelsman komt echt niet naar Nederland om Nederlands te spreken. De Nederlander heeft er maar voor te zorgen, dat hij hun taal spreekt en er is geen alternatief.

 10. @Zorro, onbeschoft tegen wie? Tegen Nederland? Daar is onbeschoftheid uitgevonden Zorro, in Nederland. Bovendien is de Nederlandse taal helemaal geen grote taal.Als het om de VS of andere grote belangrijke landen gaat dan niet het papiaments, maar als het om Nederland gaat moeten we het papiamento hanteren. Dan moeten de Nederlanders maar met hun tolken voor de dag komen. Wij zijn niet verplicht om de Nederlandse taal te respecteren, zeker niet als de Nederlanders onze taal niet respecteren.

 11. @ Curasoleno. Een drogreden bedenken is nog geen antwoord Zorro.

  Vooruit dan maar. Het is geen drogreden. Je hebt een te algemene zienswijze op het gebruiksrecht van Papiaments, die ik deel, maar er zijn altijd uitzonderingen waar goede manieren van toepassing zijn. Hoewel internationaal een grote taal 🙂 dien je je niet in een land waar ze geen Papiaments kennen van jouw taal te bedienen en zeker niet bij officiele gelegenheden. Dat is onbeschoft. Toen ik voor het eerst naar Curacao kwam, zei mijn Curacaose schoonmoeder “mi kas ta bo kas” en tot haar kinderen, dat er in mijn bijzijn Nederlands wordt gesproken, totdat ik het Papiamentu voldoende zou begrijpen. Begrijp je me een beetje?

 12. Alle ondernemers met personeel zouden hun werknemers moeten inlichten over de praktijken van Schotte en Wiels en ze er op wijzen dat als ze weer terug komen in de regering er een nog veel grotere werkeloosheid ontstaat want wie dan nog investeren in een zinkend schip. Elke dag brood is beter dan een eenmalige toelage afkomstig van de maffia.

 13. Zorro, op 11-10-2012 om 09:36 :

  Dank voor dit stukje. Ik zag het ook op FB maar was een image. Dankzij jou heb ik nu de goede.

  Even een voorval van heden ochtend.

  “ik ging naar de super om wat kleine boodschappen te halen. Met mij partij vlaggen op de auto. Het was even moeilijk om in te markeren doordat de auto links en recht een beetje scheef stonden. Moest een paar maal achteruit om goed in te steken. Al die tijd stond er geduldig een auto voorzien met allemaal, 8 stuks MFK vlaggen, even schrok ik en dact aan de voorvallen van afgelopen weekend. Ik stapte uit en ging richting super ingang. Wat schetste mij grote verbazing? De jongelui 4 man, groete mij netjes en lieten mij eerst rustig passeren. (Met 2 versleten knieen loop je niet zo snel meer). Er kwam een nette groet uit de wagen. Kijk, dacht ik, zo hoort het. Respecteer de ander. zijn partij overtuiging.
  want ik respecteer die van jullie ook.

 14. Als ik zorro was zou ik gewoon antwoorden je hebt gelijk.
  hij mocht gewoon zijn overdrachtsdocument in het Papiaments schrijven.
  KLA…..
  ik draaide een beetje door…en ben menselijk en maak wel eens een foutje…

 15. @korsou dushi,

  je hebt gelijk….NOS TUR TA KORSOU………..

  geen mensen buitensluiten………….want dat is zeer onbeschaaft…..

 16. @Zorro, dus geen antwoord op mijn onnozele heel simpele vraagjes??? Een drogreden bedenken is nog geen antwoord Zorro.

 17. @ Curasoleno. Het ware beter geweest eerst tot 100 te tellen of indien aanwezig je hersens te gebruiken om na te denken, voordat dergelijke vragen dreigen te ontsnappen.

 18. Wiels doet me denken an Joseph Koni. Jongeren worden geleerd om eigedommen van de “niet Wiels/ MFK voters” te vernielen (child soldiers) Wiels schreeuwt telkens weer “mi solda nan mi solda nan, ora mi hisa mi man dan gebeurt dit….. ora mi hisa mi man dan gebeurt dat. Helemaal geindoctrineerd zijn ze. Thans wordt haat-gif tegen Nederlanders/ balnken, in grote hoevelheden aan het volk ingelepeld. Maar hij vergeet een ding: er zijn ook BLANKE Curacaoenaars, di MAS yiu’i Korsou zijn dan dezelfde zwarte yiu’i Korsou. Mr. Wiels moet zich realiseren dat het niet om kleur, godsdienst of slavernij gaat. Het betreft mensen, met gevoelens, met kinderen en met families. Hetzij zwart of blank, ta NOS TUR TA KORSOU. We moeten ons verenigen en samen een uitweg vinden voor onze problemen en dat kunnen we pas bereiken met kalmte, liefde voor elkander en met leiders di wel deugen en niet alleen maar schreeuwen en herrischoppen.

 19. Niet geheel toevallig ontving ik van iemand een reactie, die van het PUBLIEKE medium Facebook is geplukt. Feit is dat PAIS ook op Facebook weer geen uitspraak heeft gedaan of ze voor of tegen zijn, maar wel indirect hebben gereageerd op dit bericht:
  Overpeinzing….
  Als nieuwkomer in de Curacaose politiek en kandidaat nr. 6 op de verkiezingslijst van Partido Nashional di Puebla (PNP) vraag ik mij af of ik ook na een aantal jaren mijn huidige principiele overtuigingen overboord zal gooien. Di in verband met het feit dat de politiek leider van een nieuw opkomende partij totaal afwijkende meningen verkondigt vergeleken met wat hij tot voor kort zei. Hij was een felle strijder van de onafhankelijkheid van Curacao en propageerde deze mening in alle publieke forums en bijeenkomsten over dit onderwerp zoals tijdens het referendum voor de keuze door het volk voor een nieuwe politieke status van ons eiland.
  Bij de start van een Nederlands kantoor was deze politieke leider gevraagd om de officiele opening te verrichten en hij heeft bewust de directeur, aandeelhouders en genodigden waaronder de toenmalige minister van binnenlandse zaken drs. Alexander Pechtold geschoffeerd door hen toe te spreken in de Papiamentse taal. Was dit weer een blijk van of een prelude op zijn diepgewortelde overtuiging dat ons eiland zich los moest maken van Nederland? Ik heb me bewust aangesloten bij de PNP omdat deze partij de band met het Koninkrijk der Nederlanden wil herstellen en handhaven en samen met de andere drie landen Aruba, Sint Maarten en Nederland en de BES eilanden wil samenwerken met alle voordelen voor land en volk van Curacao.
  Natuurlijk is het leven een groot leerproces waardoor je best eens van standpunt kunt veranderen. Maar vaste overtuigingen zitten diepgeworteld en bepalen mede wie jij bent…. Je bent toch niet geloofwaardig als je zo snel en gemakkelijk van overtuiging verandert…… Nee, ik zal wel consequent blijven staan voor mijn idealen, nu en in de toekomst.
  Ane Marten de Vries
  Kandidaat nr. 6, lijst PNP

  Dus PAIS alleen als partner maar beslist niet als “kostwinner”.

 20. @Beste Zorro, misschien ben ik wel een onnozele knownothing, who knows..
  Maar ik wens Zorro, op het gevaar af door Zorro & Co. als junk, dom of onnozel afgeschilderd te worden(niet dat het me deert..), toch enkele onnozel lijkende vraagjes te stellen.
  Dat n.a.v. van Zorro’s beklag dat handelt over een Curacaoenaar die het ooit eens in z’n hoofd haalde om z’n ‘overdrachtsdocument als staatssecretaris’ in het Papiamentu te schrijven!? (oef, ongehoord!)

  Wow, wat een stouterd, he Zorro? Hoe durft hij?

  Hier volgen dan mijn simpele vraagjes Zorro;
  “Is het verkeerd, dom, raar, gek, misschien wel een criminele gedachte of een misdaad, als een Curacaoenaar zich Curacaoenaar voelt of wíl voelen? Ofwel zegt, dat hij Curacaoenaar ís? Ofwel van z’n Papiamento zegt te houden?
  Zijn “Curacaous zijn” wenst te benadrukken door te bewijzen dat hij z’n eigen taal wenst te schrijven? Bestaan er volgens Zorro dan mensen in dit koninkrijk die beter zijn dan de Cuacaoenaar, ofwel zich tot een hogere orde achten dan de Curçaoenaar?

 21. Ik heb al eerder gezegd, dat PAIS een goede partner is, maar niets nieuws in de politieke arena brengt. Het is opvallend, dat independista Alex Rosaria heel gemakkelijk voorbijgaat aan zijn eerdere standpunten. Alex Rosaria presenteert zich plotseling als een zeer gematigde politicus, maar in werkelijkheid is hij een zeer subtiele makambahater. Tijdens de regering de Jongh-Elhage heeft hij keer op keer als Staatssecretaris geprotesteerd tegen Den Haag. Hij bleef opzettelijk weg tijdens bezoeken van Nederlandse bewindslieden en tijdens het bezoek van de Koningin heeft hij zich ziek gemeld. Zijn overdrachtsdocument als staatssecretaris schreef hij in het Papiaments. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ieder mens en zeker iedere politicus kan van mening veranderen, maar hij maakt het wat mij betreft te bont en dus ongeloofwaardig.

 22. @trabou. Jou ideen zijn niet naief het is een verlangen vanuit jouw hart. Dta snap ik. Maar dat is best mogelijk maar moeilijk te realiseren op dit moment. Dat zal zeker een vecht kabinet worden halverwege de rit zal ontploffen.Het wordt net zo’n kabinet van Rutte,CDA en Wilders.
  Alleen maar schreeuwen en bang maken zonder met concrete ideeen te regeren. Laten wij eerlijk zijn Wiels heeft best wel goede ideeen maar heeft een goede politicus en goede beleidsmaker een goede planner nodig die al zijn goede ideeen kan omzetten in een duidelijke beleid. Het kan wel, maar hij moet ophouden met mensen op die neer te halen want vroeg of laat heb je je intelectuelen nodig. OOk moet hij gaan werken aan zijn minderwaardigheid complex. Dat is zijn grootste probleen. Curacao heeft op dit moment een stabiele regering nodig met goede economen die eens kunnen worden met elkaar, rechtsdeskundigen met kapasiteiten om de criminaliteit met harde hand te kunnen aanpakken,een geode minister van onderwijs en werkgelegenheid. Curacao moet het Nederlandse onderwijs systeem laten vallen en terug gaan naar de vroegere onderwijssyteem. De MAVO en technischescholen moeten terug keren in ons systeem. Dat zijn maar een paar van die problemen die de nodige aandacht verdienen. Eigenlijk moet het volk weten wat de kennis en opleidingsnivo is van onze politici allemaal zodat wij allemaal weten wat wij van hun kunnen verwachten. Het populistische onafhankelijkheidsstreven van alle politici moet plaats maken voor nieuwe elan. Sedert 1954 was dat het streven van onze politici tot nu toe. Alleen maar soep met balletjes. Gelukkig mag het volk dit altijd bepalen middels een referendum. M.a.w. kunnen ze dit streven voorlopig in de kast stoppen. Ze moeten gaan kijken op welke punten ze elkaar kunnen vinden op de problemen van Curacao te helpen aanpakken. Mijn voorkeur gaat toch uit naar PAR/PAIS/PNP Voorlopig is PS een goede oppositiepartij.MFK heeft teveel vuil aan de kerfstok hangen om in de regering te komen. Uiteindelijk beslist het volk op 19 october 2012 wat het wordt. Het is afwachten wat het wordt. Dit is echter mijn bescheiden mening.

 23. stem PAR/PAIS/PNP/FOL/DP por fabor

  de coalitie van de afgelopen 22 maanden heeft een drama achter gelaten maar dat gaan ze bekopen, Gerrit gaat voor de bijl, zijn andere makkers toch wel. Vwb PS kan ik kort zijn, een even groot drama, wat een amateurs. MAN vernoem ik niet, te zielig voor woorden. Monk (Farcje), Kade (briefje Hillary), Asjes (Master Pastechi), wat is dat zooitje een farce, niet normaal.

  weg met die bazura MFK/PS/MAN

 24. Pas maar op voor verkiezings peilingen. Radio en tv kunnen er ook wat van. Men wist hier bij ons de mensen zo gek te krijgen dat ze er een wedstrijd tussen twee partijen van maakten. Daardoor verloren velen uit het oog op welke partij ze eigenlijk wilden stemmen en waar zij dus achter stonden! Nu zitten ze met de brokken: de twee strijdende partijen gaan samen regeren en de mensen willen veelal geen van beide… Er zijn landen die politieke peilingen tegen verkiezingstijd verbieden. Aldus een goed gemeende raad: stem op de partij waar je achter staat!

 25. Vrij zijn van verschillen komen wij een heel eind,overal hebbe regeringsleiders groot probleem samen reageren en het volk tevreden stellen.(democratie).

  lkadaffie (Libie)Saddam Hoesein (Irak) enz,landen met bronnen die heel de wereld kan bevoorraden,deze tijd (generatie)waarin wij leven,is alleen God gehoorzamen,dan komt iedereen tot rust en liefde met elkaar !

 26. @Neffie, het is al zo vaak gezegd, maar nogmaals; de Yu di Korsou is een ieder, zowel bruin, lichtbruin, donkerbruin, blank, zwart en one drop blankes, die zich Yu di Korsou acht, voelt, vindt! De Yu di korsou is, of ze nu zwart, blank, one or two drop blank, bruin, donkerbruin, lichtbruin, lichtgetint, Chinees, Latino zijn, iedereen die de in de afgelopen 3 eeuwen onstane Curaçaouse cultuur, taal en tradities accepteert!
  Yu di Kosou zijn is niet gebonden aan huidskleur, maar aan aanvaarding en respect, voor datgeen men op het eiland Korsou aantrof toen men besloot om zich op het eiland te komen vestigen. Simpeler kán ik het niet verwoorden.
  Waar is dat de grootste groep de donkergekleurden zijn, maar dat is sedert de eerste jaren van Curacao N.V. al het geval geweest. Ik zie het probleem niet, ondanks de reagerende “‘niet’ Yu di Korsou meerderheid” op deze chatbox. 😉

 27. @Big Sam,

  over PS gesproken:

  wat een types deze partij als minister heeft gekent.
  Monk, iemand die totaal niet weet hoe hij iets moet regelen: noem Kranshi, noem gratis onderwijs, noem zijn stupide uitspraak over de FARC
  iedere malloot had het beter gedaan.
  dan heeft Wlels nog 3 of 4 x een minister ontslagen.
  dat is ook een dure hobby voor het land.
  dan had hij nog Wilsoe, die alleen bezig is geweest om Dos Santos vrij te pleiten.
  en verder is de criminaliteit alleen maar erger geworden met als triest hoogtepunt het vermoorden van het chinese echtpaar.
  Wiels wil absoluut geen vrouwen in de politiek, ik denk dat hij een hekel aan vrouwen heeft.
  En dan ook nog Asjes, die schrijft over 5 jaar nog vergaderingen uit, waar niemand naar toe wenst te komen.

  Dan natuurlijk Wiels zelf, die met een maffia regering heeft samen gewerkt.
  Wiels had zoveel bewijzen tegen Schotte, waar zijn die gebleven???

  God verhoede het dat de PS ooit een grote partij gaat worden…..
  en God verhoede het nog meer dat Schotte ooit terug komt in de politiek…

 28. @aiaiaaaai en gelijk heb je wie in de PAIS gaat geloven, en stemmen sorrrrryyy for them sorrrrryyy

 29. @Sander, jij bent helemaal tegen de PS partij ,maar 19 oktober zal je anders gaan kakelen.

  PAIS zit het hoogste , maar dit is een peiling niks meer, de waarheid is op 19 oktober
  D-PS-DAY

 30. @ Louise Cijntje. Lieve mensen denk ook eens aan de PNP als je gaat stemmen….

  Inderdaad en helaas hebben opvolgers van Liberia Peters de PNP niet hoog weten te houden en is Banda Bou voor een groot deel verloren aan de MAN, maar dat kan nu teruggewonnen worden. Ik weet nog wel een grote zakkenvuller als Martha te melden, maar die is al geruime tijd uit zicht en dat kan voor de PNP maar beter zo blijven. Er vissen zo veel partijen als de PNP in dezelfde vijver.

 31. Ik lees contant dat er wordt geschreven over DE yu di Corsow, maar wie zijn dat dan die echte yu di Corsow. Zijn dat mischien de donkere mensen, de bruine mensen de gele mensen of de blanke mensen? Zijn dat alleen de P.S. stemmers of de MKF of Pais stemmers? PAR of de PPN of de DP stemmers. Nou ik dacht het niet.
  In mijn beleving zijn dat alle mensen wel of niet geboren op Corsow die Corsow en zijn bewoners een warm hart toedragen. Laat ons ophouden met het in hokjes duwen van mensen. Laat ons eindelijk wijs worden en samen werken en diegenen die de boel willens en wetens hebben belazerd en nog steeds belazeren bestraffen want DAT zijn GEEN Yu die Corsow omdat ze Corsow en zijn bewoners expres pijn doen voor eigen gewin. Mensen stem wijs denk aan de toekomst. Politici beloven van alles dus vraag bewust hoe ze hn beloften willen waar maken en als ze geen bevredigend antwoord kunnen geven stem dan niet op hen. Lees hun partij programma (als zij die hebben) goed en verwijder het kaf van het koren wees realistisch en dan komt het wel goed. Één Corsow voor iedereen en niet voor een enkele zij het P.S, MAN, PAIS of what ever. I LOVE MY COUNTRY I LOVE CORSOW.

 32. Het streven naar onafhankelijkheid was sedert 1954 het streven van Curacao en Aruba. Pais gebruikt hetzelfde streven van wijlen dr da Costa Gomes die dat als eertste naar voren tot Cuaracao zijn autonome status kreeg in 1954.Het woord onafhankelijkheid kreeg een andere lading die baar weinig betekende binnen het Curacaose politiek bestel. Het werd een populistische leuze geworden die door iedereen wordt geschreeuwd maar in principe aan betekenis heeft verloren. Het volk is niet gek misschien wel de politici die dat schreeuwen. Het streven was het volk voor te bereiden hierop. Heelas is dit nooit gebeurd de meeste politici hebben gevochten voor hun eigen portomonnee het volk werd altijd achter gesteld. Vroeger partijen als de C.O.P.( Curacaose Onafhankelijke Partij )van Pietje van der Hoeven samen met w.g E.J. van Romondt. Later de N.V.P. Van dr da Costa Gomes en Jonkheer van Democraat hadden allemaal dezelfde streven naar onafhankelijkheid maar hadden geen enkel goed keuring van het Curacaose volk. Nog later had je ook Ciro Kroon de voor hetzelfde doel streefden. Het waren allemaal vecht kabinetten van ex kolonisadoren tussen de vooruitstrevende gekleurde Curacaonaars. De blanke bewindvoerders wilden over het algemeen niet dat moederland zich met hun zaken bemoeide na het slavernij gebeuren. Het streven was altijd een strijdt tussen witte en zwarte Antilliaanen toen en dat zie je nog steeds stromen binnen het politiek bestel.

 33. Noteer mijn woord polls zijn moment opnames en zeggen mij niks. Ik vermoedt dat PAR/PNP en PAIS de grootste partijen zullen worden. PAR zal er als stille lachende derde de grootste winnaar worden door hun ervaring in het Curacaose politiek bestel. Weet je waarom, men heeft de vorige kabinet beshuldig van alles wat fout is gegaan in de politiek op Curacao, maar heeft zelf gefaald om het systeem positief te veranderen. Ze bleken nog ergere boeven maffia te waren geweest dan het vorige regering. Kort kan ik stellen dat de zwijgende macht de verkiezingen gaat winnen. Het is afwachten.

 34. De PS (Wiels) heeft volgens deze poll nog een flinke aanahang.
  bijna 20% en ik verwacht dat het wel eens hoger uit zou kunnen vallen.
  ik kan dat wel begrijpen.
  net als in NL zijn er altijd mensen die niet van veranderingen houden en geen mensen uit andere landen willen hebben.
  in NL stemmen deze op PVV (Wilders), hier stemmen ze op (PS(Wiels).

  Maar het blijven beide racistisch partijen, die inspelen op de angst van de stemmers.
  beide partijen krijgen hun stemmen uit een hoek van de samenleving die niet echt positeif in het leven staan.
  Beide partijen zijn niet in staat deze veranderingen tegen te houden.
  iedere bevolkingsgroep denkt anders en zijn anders,
  Maar het motto moet zijn: samen komen we er wel uit.
  zeker op een klein eiland als Curacao moet dit mogelijk zijn.

 35. deze poll is niet reprensatief.
  maar toch geeft hij hoop.
  misschien dat de MFK aanhang, eindelijk begrijpt dat deze partij alleen bezig is geweest voor Schotte en zijn Maffia vriendjes.
  maar hij heeft de stem van het volk nodig, dus hij beloofd nu van alles….

  een oud gezegde:

  veel beloven en niets geven, doet elke gek in vreugde leven…

  dus mensen trap er niet weer in…

 36. Lieve mensen denk ook eens aan de PNP als je gaat stemmen….
  Deze partij heeft zich altijd correct gedragen, zichzelf vaak weggecijfert voor de belangen van Curacao.
  Ze hebben een christelijke inslag (voor mij hoeft dat niet echt, maar toch!)
  Deze partij zal corruptie niet accepteren en hebben heel veel ervaring met het besturen van Curacao.

  Ze zijn een positieve en goed alternatief voor MFK/PS/MAN…
  De belangen voor het land moeten door goede en eerlijke politici behartigd worden/.

 37. Blijf de LAFFE daden en leugens van Schotte in de media plaatsen !!!
  Ook in papiamentstalige bladen, op TV en Radio !!!!
  MET DEZE MAFFIOSE KOBARDE WIL NIEMAND ZICH TOCH MEER BEMOEIEN !!!!

 38. zojuist lees ik in de amigoe, dat er geen foto”s gemaakt mogen worden in de stemhokjes.
  op straffe van een proces verbaal….

  heel goed plan…………..

  dit gaat MFK stemmen kosten….

 39. Als ik deze poll mag geloven dan heeft Schotte nog maar 9% van de stemmen over.

  zouden de mensen hem dan toch door hebben.

  hoop doet leven….

 40. Schotte loopt nu smekend langs de deuren of ze aub op hem willen gaan stemmen.
  hij beloofd van alles, wat je maar wil….. hij gaat het voor je regelen.
  een beetje zielig is het wel.
  nu dat meer dan 90% hem door heeft….

  Als hij niet gekozen wordt zal hij moeten vluchten…
  maar waar naar toe???

 41. Ik hoop straks op een beschaafde regering, die iedereen accepteerd.
  Want iedereen die hier woont heeft belang er bij dat het land goed bestuurd wordt.

  Het kan niet alleen gaan om de YDK, maar ook de andere hardwerkende mensen die hun belasting betalen hebben recht op een goed en eerlijk bestuur.
  We hoeven niet bij elkaar over de vloer te komen, maar elkaar begroeten en helpen als nodig, moet toch het minste zijn wat mogen verwachten van onze medemensen.

  helaas heeft het kabinet van de partijen MFK/PS?MAN, bewezen dat deze geen beschaving hebben.
  hopelijk zal een ieder straks goed nadenken over zijn of haar stem.

 42. Door de “ambities” en LEUGENS van de MFK kunne we nu wel een dikke rode streep zetten !!!
  1) geen partijprogramma (stuurloos crimineel clubje)
  2) banden met MAFFIA nu zwart op wit bewezen
  3) anarchie / branden & intimidaties door BETAALDE MFK”aanhang”
  4) laat BIENTU nu ook maar opstarten met openen BEERPUT
  5) historie Schotte (fraudes / doodrijden Anna Rossi in doofpot etc.)

  MFK/Schotte zit in houdgreep – nog 30 seconden en dan IPPON = GAME OVER !!!
  Gerritje kan zijn bedje gaan opzoeken in Bon Futuro !!!!

 43. @trabou,

  wiels, asjes, wilsoe en monk zijn geen goede keuze voor een nieuw kabinet.
  deze zullen de boel tegenwerken waar ze kunnen.
  dat hebben ze de afggelopen 2 jaar wel bewezen.
  wilsoe en Monk zouden gewoon naar de gevangenis moeten met wat ze de afgelopen periode gedaan hebben.
  Asjes is nog steeds bezig met vergaderingen uitschrijven?
  wat zegt dat over hem?
  wiels haat NL en alles wat daar vandaan komt, dus ook beter van niet.
  dus liever geen PS/MFK/MAN meer in het kabinet.

 44. @trabou: lijkt me wel naief ja, Idi Amin is niet iemand met wie je ‘gezellig’ naar oplossingen zoekt, voor de problemen. Hij is op ‘bloed’ uit (helaas niet alleen figuurlijk) en dus levensgevaarlijk. Het werkte in NL met de PVV als ‘gedoogpartner’ uiteindelijk ook niet en dat was nog wel een partij die het niet durfde te hebben over ‘sushi’ en ‘bodybags’. . .

 45. @grapevine: ehh, ik denk dat je met iemand anders in de war bent, want ik heb juist gezegd, dat die mafkezen wel allemaal een mobieltje met internet hebben. . .

 46. @trabou, PS doet niets voor het volk. ze zitten er om pastechis te geven (asjes en monk) en gaan lekker op onze kosten elke 3 weken naar nederland voor vakantie. ze hadden 2 jaar de kans om wat te doen maar hebben helaas niets en niets gedaan.

 47. coalitie met PAIS, PAR, PS lijkt me, zij vertegenwoordigen het overgrote deel van de bevolking en MOETEN trachten samen te werken, ongetwijfeld veel verschillen maar dat ze het niet anders dan eens kunnen zijn over slechte zorg, slecht onderwijs, slechte financiën, povere economie moeten we Curacao als 3 grootste partijen straks bij de horens nemen en doen wat het volk wil en niet wat ze zelf willen of nastreven, aanpakken die ellende en doe wat het volk wil en voer dat uit of ben ik wat naief?

 48. @cur eye: thanks for the update! 🙂

 49. nadat ik vanochtend in de krant las dat er nu harde bewijzen zijn tegen Schotte mbt links met de Maffia en er in NL een spoeddebat over komt, vrees en hoop ik voor de heer Schotte een forse deuk in zijn voortbestaan als “politicus” en dat zijn supporters met nog een beetje zelfrespect en denkvermogen dat ze naar PAIS gaan bewegen. In deze contreien vertrouw ik nauwelijks een Poll maar wat ik nu zie hoop ik dat waarheid is..

 50. @hendrik,

  sorry hoor, maar naar mijn mening is de PS aanhang grotendeels gehersenspoeld.
  als ik vaak naar zijn speeches zou luisteren zou ik ook zijn halve waarheden en hele leugens gaan geloven.
  niets menselijks is mij vreemd.

 51. Mooi geprobeert, maar de Curacaoenaar trapt helaas niet meer in dit soort skijnpolls. Pais komt niet verder dan hoogstens 2 zetels.

 52. @sander

  Waarom zijn de mensen niet verstandig en niet goed geinformeerd, omdat ze een andere keuze en mening hebben.? Die te hunmensen hebben ook recht om hun eigen keuze maken en mening te geven.

 53. Waarom zou ik juist op die partij moeten stemmen als mij niemand uit kan leggen wat ze willen, waar ze voor staan, waar ze voor gaan en wat ze juist willen veranderen in dit land! Ze staan langs de kant van de weg mensen aan te houden om hn verhaal te doen en waar komt dt vandaan? Eigenlijk willen we toch allemaal met zijn allen het beste voor dit eiland….milieu, interculturele samenleving, gezondheid, veiligheid, eerlijkheid, samenwerking en noem maar op we kunnen en samen zoiets fantastisch van maken maar op de een of andere manier kunnen we op dit tropisch eiland er niet die bijzonder krachten uithalen die er juist in zitten!! Zo jammer

 54. erg representatief is het niet, maar geeft wel hoop.
  inmiddels ruim 2000 stemmers en 37% PAIS, 21% PAR, 20% PS, 5% PNP en 9% MFK
  de mensen die goed geinformeerd zijn via internet, kiezen verstandig.
  behalve de 20% PS stemmers is zorgelijk omdat de meeste PS stemmers niet goed geinformeerd zijn, ze luisteren alleen maar naar Wiels en niet naar anderen.
  en doen dus niet mee met dit soort polls (zullen er dus meer zijn)
  ze zijn vaak niet aangesloten op[ internet en luisteren en ;lezen alleen papiamentstalige radio en kranten.
  jammer want ik denk als ze wel meer info hebben, dat ze een andere keuze zouden maken.

 55. @ongerust… nee heeft niet met IP addressen te maken… gewoon een cookie… op jouw compu die VP iedere keer “verteld” dat jij er bent…

  Niet iedere compu op het inet heeft een ander IP.. Als je 4 compus op je netwerk thuis hebt, hebben ze allemaal hetzelfde IP naar de buiten wereld toe… ook al hebben ze binnen jouw netwerk wel eigen IP’s…. Zelfde met smartphones… heel veel smartphones hebben hetzelfde IP naar de buitenwereld…

  For more info google TCP/IP protocol…

 56. Het is 21:30 en er wordt nog steeds “geclicked” door mensen die WEL weten hoe simpel je via de Versgerperst link aan de poll meedoet. Voor de persoon (….@ongerust, veel van de PS stemmers hebben geen internet thuis en stemmen dus niet online….), OP WELKE PLANEET LEEF JE. MFK is DE Blackberry en Internet partij, geen internet? Krijg je duizend NAF om dat probleem op te lossen. De bedreigingen van PS en MFK, gaan ook via Blackberry’s, email, dus internet.

  Verzin een betere smoes voor het feit dat er als er geen “partij contoleurs” naast staan, mensen even ontsnappen aan de Angst Terreur en de waarheid zeggen.

  Niet dat ik dit een wetenschappelijk verantwoorde Poll vind, maar dit is al lang genoeg aan de gang voor echte MFK en PS fanaten om ook te “clicken”. Maar ja, het is al gebleken, de trouwe aanhangers willen eerst cash zien voor ze “aan het werk” gaan.

  Dit geeft hoop, maakt ook dat steeds meer mensen beginnen te voelen dat het gerucht dat o.a. de UDC ook al corrupt is met hun Poll’s geen gerucht is maar waarheid.

 57. @ Abraham Mossel. Kan iemand mij dan ff vertellen waar ik bij deze oplichters mijn stem kan uit brengen ik kan het in ieder geval niet vinden??????????????????

  Het valt me wel tegen van je. Klik op “deze link” en verschijnen de partijen. Klik op de partij van je keuze en zie je eronder de kandidatenlijst verschijnen. Klik op de kandidaat van je keuze en dan op “vota” rechts en klaar is Kees of Bram.

 58. Dios, yuda nos dushi Korsou.

 59. @G. Matrona

  MAN met fatty Cooper aan het hoofd. Not for me my man

 60. Is het jullie wel eens opgevallen dat Versgeperst je naam onthoud? Dat is in werkelijkheid het onthouden van je ip-adres, geldt voor die poll-systemen ook en elke computer heeft een eigen ip-adres (ook smartphones), dus. . .

 61. Volgensmij zijn meestte basilachill bezoekers, curacaoenaars in Nederland.

 62. jamooladin had toch nog 4 stemmen: zullen wel kroegvrienden van hem zijn…

 63. Wellicht wordt Curacao toch onafhankelijk door PAIS.
  PAIS staat voor onafhankelijkheid, wist jij dat?

 64. weet dat de meesten van mijn PS vrienden geen internet hebben! Jullie zullen nog verrast worden!

 65. in elk geval hebben alle MFK stemmers een blackberry..

 66. 4 computers tot mijn beschikking en 3 iphones plus 3 ipads. Allemaal gestemd op PS !
  en daar ga ik echt niet op stemmen haha. dus POLL : PS minus 10 !!!

 67. De verkiezingen worden alleen maar gehouden om te kijken of de polls kloppen.

 68. Niet wetenschappelijk

 69. Misschien lukt het niet met 2 computers thuis, maar wel als je een aparte telefoon abonement hebt op je mobieltje.

 70. Hmmm, als je meer dan 1 computer thuis hebt kun je dus meer dan 1 keer stemmen op dezelfde persoon?

 71. PS fascistisch?

  zie http://rense.com/general37/fascism.htm:
  1.. Voortdurend gebruik van patriotische motto’s; check
  2. Alle middelen gerechtvaardigd ; er wordt mee gedreigd; check
  3. alles afschuiven op een gemeenschappelijke vijand (Nederland); check
  4. Militaire middelen; N.A. (gelukkig)
  5. Male dominance; check die spierballen
  6. controle van media; check
  7. angst als drijfveer; check
  11. minachting voor intellectuelen (in casu: verheffing van de malloot): check.
  13, Vriendjespolitiek: check
  14. Fraudulent election (smear campaigns, dreiging met geweld in geval van een afwijkende mening: check

  conclusie: ja, PS is fascistisch

 72. Na MP Schotte kan het domme deel van het volk het niet beter doen dan Wiels MP en minister van algemene zaken en onafhankelijkheid maken, als hij maar door de screening komt als psychopaate en dictator met Asjes erbij. We dachten dat Curacao al het diepst gezonken was en 19 oktober zal blijken of het toch nog dieper kan.

 73. Ik vrees dat dit niet representatief is als je bedenkt dat je een computer met internet moet hebben om te stemmen.
  Hoeveel PS en MFK kiezers hebben dat, en zullen dat gebruiker om te stemmen in een polll

  Zijn de mensen die nu gestemd hebben niet de mensen op kantoor die in de pauze niets te doen hadden?

 74. kunnen wij misschien rustig(er) adem halen.
  ik heb vertrouwen in PAIS, PAR en PNP… zet hem op !!!!

 75. @ongerust, veel van de PS stemmers hebben geen internet thuis en stemmen dus niet online

 76. leuk weer een poll maar natuurlijk niet representatief….

 77. Kan iemand mij dan ff vertellen waar ik bij deze oplichters mijn stem kan uit brengen ik kan het in ieder geval niet vinden??????????????????

 78. Lieve mensen, stem alstublieft op een partij zonder fraudeurs en dieven en zonder kandidaten met hoge belasting- of Aqualectra schulden. En op een partij waarvan de leiders zich fatsoenlijk gedragen.

  Dan vallen MFK, PS en FOL meteen af terwijl je ernstig moet gaan twijfelen aan de MAN.

  Blijven over, in alfabetische volgorde, PAIS, PAR, PNP en – laat ik ze het voordeel van de twijfel geven, zeker nu de reislustige Eisden van hun lijst af is- de MAN. Een stem op een van deze partijen is een goede stem!

 79. Dan was het waarschijnlijk Curacao toedeloe geweest, maar gelukkig kunnen Idi Amin en Kerriet Skot het allemaal zelf wel aan, hier, ervaren en intelligent als ze zijn, in het besturen van de wereldmacht Curacao. Iedereen met een beetje verstand op dit eiland verenigt u en stem dit schorem weg!

 80. Stel je toch voor dat bijna 30% van de Nederlanders PVV gestemd zouden hebben, afgelopen verkiezingen. . . dan hadden Idi Amin en Kerriet Skot het toch echt wel kunnen schudden, waarschijnlijk. . .

 81. MFK, PS en MAN samen nog net geen meerderheid in deze stemming, in vergelijking met alle andere partijen samen, geeft weer een beetje hoop. . .

 82. Erg representatief is dit niet.

 83. Kan de PS achterban lezen? Ik moet zeggen net zo eerlijk gestemd zoals er straks gestemd gaat worden tijdens de echte verkiezingen. Heb slechts 50 maal één stem uitgebracht op 1 partij. En als die partij niet op 1 staat stem ik nog eens 500 keer als het moet. Zo werkt democratie op Curacao :p

 84. Dat is super om te lezen, hoewel het (weer) een verkiezingspoll is. De enige (echt belangrijke) Poll is natuurlijk over elf nachten en dat belooft heel spannend te worden. Ik kijk er naar uit!