• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stemlokalen openen op 19 oktober na twee jaar alweer de deuren. De politieke partijen smachten naar de stemmen van het volk en doen er alles aan om in het middelpunt te staan. Versgeperst.com sprak met Alex Rosaria van Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (PAIS).

Naam: PAIS
Stroming: sociaal-liberaal
Kleur: hemelsblauw
Leider: Alex Rosaria
Kandidaten: 29
Jaar opgericht: 2010
Aantal zetels bij laatste verkiezingen: 0

Partido PAIS zag het levenslicht op 23 maart 2010. De partij is opgericht door politici Alex Rosaria en Mike Franco. Centraal staat de individuele vrijheid van denken en handelen, waarmee iedereen zijn of haar ontwikkeling en geluk kan bepalen. Even belangrijk als vrijheid is het besef van samenleven met de medeburgers van Curaçao en de wereld. Dit samenlevingsbesef vormt de basis van een rechtvaardige en veilige maatschappij.

Onafhankelijkheid, of nog even niet?
“Nee, wij zijn nog niet voorbereid op onafhankelijkheid. We moeten eerst invulling geven aan onze huidige status en op eigen benen kunnen staan.”

Papiaments of Nederlands:
“Beide zijn officiële talen op Curaçao maar PAIS wil op het eiland nog meer officiële talen invoeren. Wij zijn een multicultureel land en daarom moeten we zoveel mogelijk talen beheersen. Engels en Spaans moeten ook officiële talen worden.”

Gratis onderwijs of betaald onderwijs:
“We zijn tegen gratis onderwijs voor kinderen waarvan de ouders het kunnen betalen. Iedere ouder is verantwoordelijk voor zijn of haar kind. Het is niet nodig om voor iedereen onderwijs te betalen. PAIS vindt wel dat ouders die geen onderwijs kunnen bekostigen voor hun kinderen, hulp moeten krijgen van de overheid.”

Is er wel of geen olie in de wateren van Curaçao?
“Ik hoop dat er olie is. Het bestaan van olie betekent op zich nog niets. Ik heb in Gambia, Afrika, gewoond waar olie is gevonden maar het is nog steeds één van de armste landen. Als er olie en aardgas in de wateren van Curaçao is, moeten we daar goed en verstandig mee omgaan.”

Milieubewust of economisch bewust?
“We kiezen voor duurzame ontwikkeling. Niet alleen op economisch gebied moeten we milieuvriendelijk nadenken, het is veel breder. Hoe we omgaan met het milieu, wat we in onze tuin gooien en wat we uit ons autoraam gooien. Ons hele gedrag telt mee, we zijn hier allemaal verantwoordelijk voor. Een nieuwe milieuwetgeving zal tevens realistische sancties moeten aangeven, die voldoen aan bestaande normen en regels.”

Criminaliteit
“Er moeten maatregelen worden genomen om het gevoel van onzekerheid en onveiligheid van de burger het hoofd te bieden. Eén van de prioriteiten voor PAIS is de bestrijding van overvallen. We moeten investeren in middelen voor het politiekorps om de overvallers sneller in de kraag te vatten. Ook willen we het terugvallen van veroordeelden in hun oude gedrag aanpakken door bijvoorbeeld invoering van minimumstraffen voor deze groep.”

Partijprogramma PAIS (Nederlandstalig):
[scribd id=109370307 key=key-vu1nv8gulr1v4x9yubj mode=scroll]

10 reacties op “Partijen aan het woord: PAIS”

 1. Engels is al een officiele Taal op Curacao. Dus PAIS check dat goed. Spaans hoeft van mij echt geen officele taal te worden.

 2. @Democracia,

  Bij elke coalitievorming moeten alle partijen zeker precies dezelfde doelen voor ogen hebben o niet? Dus er is nooit sprake van enige vorm van onderhandelen, valpunten etc…

 3. @zorro,

  Ja laten we inderdaad ons alleen focussen op de thuis situatie. Tot die tijd laat de hedendaagse criminaliteit lekker hun gang gaan en daarom vooral niet investeren in verbeterde opsporingsmethoden etc….

  Ja heel goed van je Zorro…..

 4. “Beide zijn officiële talen op Curaçao maar PAIS wil op het eiland nog meer officiële talen invoeren. Wij zijn een multicultureel land en daarom moeten we zoveel mogelijk talen beheersen. Engels en Spaans moeten ook officiële talen worden.”

  Straks komen er nog twintig officële talen erbij. Welke taal wordt dan het “officiëlest”? Maak hier aub geen zooitje van … !

 5. ik vind het programma van PAIS ook niet echt geweldig, kijk ook eens naar het programma van de PNP….

 6. Eén van de prioriteiten voor PAIS is de bestrijding van overvallen. We moeten investeren in middelen voor het politiekorps om de overvallers sneller in de kraag te vatten.

  Investeren? dream on…….

 7. Zet ‘m op Pais, ik stem strategisch op de PAR, maar hoop dat jullie het beste alternatief worden!

 8. @ We moeten investeren in middelen voor het politiekorps om de overvallers sneller in de kraag te vatten. Ook willen we het terugvallen van veroordeelden in hun oude gedrag aanpakken door bijvoorbeeld invoering van minimumstraffen voor deze groep.”

  Dus ook gij 200 James Bond Fords, 200 vuurwapens en 100 camera’s. Alles begint bij opvoeding en onderwijs ook de economie en dat alles is helemaal naar de filistijnen geholpen in 2 jaar dus toename criminaliteit. De derde proeve van onbekwaamheid van PAIS op deze site.

 9. PAIS blijft toch met het gedachte te blijven spelen van onafhankelijkheid, die de heer Rosaria had geuit bij oprichting van de partij, met de volgende vermomde antwoord: “Nee, wij zijn nog niet voorbereid op onafhankelijkheid. We moeten eerst invulling geven aan onze huidige status en op eigen benen kunnen staan.”
  PAIS, ondanks dat het zichzelf profileert als een nieuwe alternatief op de afgelopen regeerperiode van MFK-PS-MAN, past het toch niet in het rijtje van PAR en PNP, die een duidelijk standpunt hebben van versterkte relaties binnen de Koninkrijk en waarbij onafhankelijkheid GEEN optie is.

 10. ik vind het een zeer slecht idee om engels en spaans als officiele taal in te voeren,
  sommige mensen praten niet eens engels of spaans of nederlands
  domme zet PAIS hele domme zet.

  laat de talen met rust!!!