• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse advocaat Freddy Kruisland is vanmorgen na een een lang ziekbed in Paramaribo overleden. Kruisland was op verscheidene manieren nauw betrokken bij het strafproces van de Decembermoorden.

 
Ook werkte hij mee aan het verzoekschrift van de nabestaanden dat ertoe heeft geleid dat het strafproces tegen de huidige president Desi Bouterse en andere verdachten er is gekomen. Zij staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in de nacht van 8 op 9 december 1982.

Juridische onduidelijkheid
Momenteel ligt dit proces stil wegens juridische onduidelijkheid. Die is het gevolg van de amnestiewet die het Surinaamse parlement in april aannam. Deze wet regelt dat Bouterse en andere verdachten geen straf krijgen bij een eventuele veroordeling.

Freddy Kruisland
Kruisland was één van de bekendste juristen van Suriname. Om zijn grote deskundigheid en jarenlange ervaring was hij een veelgevraagd commentator op radio en tv. Vorige week huldigden de Surinaamse Rotaryclubs hem nog voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse rechtsstaat. Kruisland was ook adviseur van de vorige regering onder leiding van president Ronald Venetiaan. De afgelopen jaren was hij partner van een van de grootste advocatenpraktijken in Suriname. Freddy Kruisland is 73 jaar geworden.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com