• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De man die sinds 1998 Venezuela regeert, is opnieuw gekozen tot president van het Zuid-Amerikaanse land. De 58-jarige Hugo Chávez Frías kreeg 54,4 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn concurrent Henrique Capriles, die 45 procent van de stemmen vergaarde.

De socialist Chávez gaat op voor een nieuwe regeerperiode van zes jaar en zal bij leven en welzijn aan het einde van zijn nieuwe ambtstermijn 20 jaar lang aan de macht hebben gestaan van het olierijke land. Washington is niet blij met de herverkiezing van Chávez. Een vooraanstaand Amerikaans parlementslid beschuldigt Chávez, die regeert in de stijl van de aloude Zuid-Amerikaanse dictator, van manipulatie van de verkiezingen waarvoor zondag bijna 19 miljoen Venezolanen naar de stembus konden.

Mensenrechten
“Chávez heeft geen internationale waarnemers toegelaten bij de verkiezingen. Hij heeft onafhankelijke journalisten lastig gevallen, beheerst de rechters en gebruikte zijn macht om de verkiezingen in zijn voordeel te manipuleren”, concludeert Ileana Ros-Lehtinen, de invloedrijke voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden. “Hij mag niet doorgaan zijn haat en despotisme te exporteren zoals zijn mededictators in Iran en Cuba, door de pers te onderdrukken en mensenrechten te schenden”, benadrukt de Republikeinse.

Felicitaties
Geestverwanten in de regio reageerden enthousiast op de overwinning van hun collega. De leiders van Bolivia en Ecuador feliciteerden Chávez met zijn overwinning. “De overwinning van president Chávez is een overwinning van de democratie”, zei president Evo Morales van Bolivia. “Het is niet alleen een overwinning voor het volk van Venezuela. Het is een overwinning voor heel Latijns-Amerika”, aldus de kompaan van Chávez.

Nederlaag
President Rafael Correa van Ecuador, eveneens een linkse medestander van Chávez, liet zich eveneens in soortgelijke bewoordingen juichend uit over de zege van zijn kameraad. Chávez’s tegenstander Capriles erkent zijn nederlaag en legt zich erbij neer. “Je moet weten hoe je wint, maar ook hoe je verliest”, reageerde hij. “Ik ben een democraat in al mijn vezels. Ik accepteer en respecteer de beslissing van het volk”.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Chávez blijft president van Venezuela”

 1. En laat Idi Amin en Kerriet Skot zich maar niet met deze meneer vergelijken, dan moet iedereen nog harder lachen. Ga lekker terug naar Afrika, daar is het Westen al lang niet meer te vinden, lekker onder elkaar, toch? Pas wel op dat je kop niet wordt afgehakt door al die andere Idi Amin-tjes. . .

 2. LAS FOTOS QUE CHAVEZ NO QUIERE QUE VEAS:

  ve como vive en luho, mientras el pueblo se muere de hambre!

  http://venezolanoscapitalistas.blogspot.nl/2010_02_01_archive.html

 3. Uiteindelijk dat de democratie zegenvieren! geen kolonianen meer en invloeden van westerse landen om landen in te pikken!

  ook op curacao zullen wij winnen! het is voorbij makambas! tijd om terug te gaan!

 4. viva i bendishon para la comandante, que Dios te bendiga hombre.
  GOD BLESSING TO CHAVEZ.