CURAÇAO – De vrijdagavond van Jeser El Ayoubi (PAR) nam een onverwachte wending toen hij onderweg naar huis een stoet MFK-aanhangers tegenkwam. De aanhangers, volgens El Ayoubi vooral jongeren, omsingelden zijn met PAR-logo’s beplakte auto. El Ayoubi was samen met zijn partner en zoontje.

“Het begon met 30 man, maar al snel waren we omsingeld door zo’n 60 man, voornamelijk jonge dames”, vertelt El Ayoubi aan Versgeperst.com. “Ze begonnen met intimiderende gebaren en dansen tegen de auto aan, op een vulgaire manier. Met hun achterwerk tegen de auto.” Daarna begon volgens het PAR-lid het bonken op de auto en werden de PAR-vlaggen op zijn auto vervangen met MFK-vlaggen.

Onveilig
“Mijn zoontje was erg overstuur, we voelden ons echt onveilig. Toen mijn partner en ik uitstapten om de menigte te verzoeken plaats te maken, werd de situatie alleen maar erger”, zegt El Ayoubi. “We werden uitgescholden en geduwd, wat mijn zoontje echt paniekerig maakte.” Wat de nummer dertien van de PAR-lijst verontrust, is dat het vooral jongeren waren tussen de dertien en achttien jaar. “De stoet werd wel begeleid door volwassenen, maar niemand kwam kijken. Even kwamen twee volwassenen poolshoogte nemen, maar de mocht niet baten.”

Aangifte
Volgens El Ayoubi kwam zelfs MFK-leider Gerrit Schotte na 20 minuten een kijkje nemen, maar kreeg de groep niet onder controle. “Toen is hij gewoon verdwenen.” Tijdens een tweede poging om de menigte uit de weg te krijgen, werden El Ayoubi en zijn partner bekogeld met waterflessen. Toen de menigte voor de auto minder werd, nam El Ayoubi zijn kans en reed weg, snel naar het politiebureau. “We hebben gelijk aangifte gedaan. Voor mijn zoontje moest er slachtofferhulp aan te pas komen”, aldus El Ayoubi. “Mijn zoontje zei dat dit de ergste dag van zijn leven was en dat breekt mijn hart.” MFK was niet bereikbaar voor commentaar.

58 reacties op “Jeser el Ayoubi belaagd door MFK-aanhangers”

 1. @Ongerust,

  Ik houd mijn reactie even “kort” mbt jouw boek:
  Jouw hele betoog is mooi geschreven, maar je kijk op dit hele geval is te simpel (zoals je ook al aangaf). Ik quote “Indonesie had een oorspronkelijke bevolking en was dus een echte kolonie en uiteindelijk is Indonesie teruggegeven aan de oorspronkelijke bevolking.”
  1. Indonesie is een mengelmoes van allerlei verschillende volkeren. Daarbij heeft Indonesie als eenheidsstaat totaal geen bestaansrecht. Dus hoezo Indonesie had een oorspronkelijke bevolkingsgroep? Indonesie was gigantisch onderhevig aan “buitenlandse” invloeden. Check voor de gein de Austronesische talenstamboom en verklaar je nader als je praat over een oorspronkelijke bevolking.
  2. Dat zeggende, wat versta jij dan onder een oorspronkelijke bevolking?
  3. Moet ik de vanDale term voor Kolonie nog herhalen?
  4. Lees mijn reactie bij “geruchtenmachine Schotte opgang (of iets dergelijks)”

  Als jouw “Makamba” familie hier al 300 jaar op Curacao woont, vermoed ik dat jij nooit de pijn en emoties heb kunnen voelen van een Afro-Curacaoenaar. Sowieso vraag ik me af wat jij qua historisch leed heb kunnen ervaren en voelen in je familiekring, ik vermoed niks, want anders kwam je niet met zo’n achterlijk voorbeeld als Indonesie en het verklaart jouw mening. Ik ben het wel met je eens dat het een zwarte pagina van Nederland is, maar zoals ik al vaker heb geschreven. De overwinnaar schrijft de geschiedenis… en vele wantoestanden van Nederland in delen van Indonesie worden niet genoemd en bijvoorbeeld Jan Pieterszoon Coen is een Nederlandse held..

  Feit is Curacao is een erkende plek op de wereld. Er zijn mensen die zich Curacaoenaar noemen, deze mensen hebben stemrecht. Daarbij kan men kiezen, in wat voor staatsvorm zij verder willen gaan. Als er een meerderheid voor onafhankelijkheid is, dan betekent dat deze mensen (hopelijk) met zn allen dezelfde kant op kunnen kijken om er iets van te maken. Zoals ik al eerder had gezegd denk ik niet dat het op korte termijn slim is en mogelijk, maar nogmaals Curacao moet zich daar naartoe werken. Jij kan wel blijven hangen met je is geen volk bla bla… maar dat doet niks af aan het stemrecht wat men heeft. Israel doet het ook best wel goed toch, terwijl het een gecreeerd iets is?

  .

 2. @Ongerust,

  Het enige wat ik uit jouw betoog haal is dat jij nog steeds denkt dat NL de enige oplossing is voor Curacao.

  Ik heb nergens gezegd dat samenwerken niet werkt, maar samenwerken kan nog steeds heel goed samengaan met nationalistisch gedachtengoed. Ik heb liever een regering waarvan ik weet dat zij altijd voor haar “onderdanen” klaar staat als er knopen gehakt moeten worden, dan bijvoorbeeld een Nederland die altijd het beste van klas wilt zijn. Zit te lobby-en voor een 3% begrotings tekort en bij wie komt dat het hardst aan? Juist bij Jantje modaal… en wat kan men er in Nederland tegen doen? Helemaal niets, omdat het volk zo verdeeld is (lees niet nationalistisch zonder racistisch te zijn) en men kijkt alleen maar naar zijn/ haar eigen portemonnee. Daar heb je al een groot verschil tov Curacao.. zoals je hier merkt draagt men met zn allen de “armoede” (10-en in een winkel etc etc). Daar heeft men op dit moment vrede mee, want geen werk betekent zelfs geen karig loontje. Dit is overigens wel iets wat ik ook anders zou willen zien, maar daar gaat wel tijd over heen en om dat aan te pakken moet er eerst een duidelijk beleid komen vanuit de overheid. Ik ben overigens wel voor een max 3% als begrotingstekort, maar dat kan ook op termijn en een beetje schijt hebben zal echt geen consequenties hebben voor de EU noch voor Nederland.

  Voor wat betreft de EU, ik denk dat de Euro kapot gaat en dat moet een begin zijn van de ondergang van de EU. Of de EU wordt bijgestaan door een China en heeft zelfs de EU haar ziel verkocht… Nog even en heel Europa spreekt Chinees ;)… En NL zou dat gewoon doorvoeren, want nogmaals die wilt het beste van de klas zijn. Net zoals in de EU denkt men dat met slechts samenwerken dingen gerealiseerd kunnen worden, pur omdat ze niet weten wat het resultaat zal zijn als ze er alleen voorstaan. Angst cultuur is dat… En dan kunnen we dit eventueel linken aan onze andere discussie waar nog gewacht word op een antwoord 🙂 namelijk “Wat is een echte Nederlander?”

  Maar goed gelukkig zijn er mensen zoals jij, want dat houdt bijvoorbeeld een EU beleid of een PAR beleid in het geval van Curacao een beetje stand… maar ik zie het meer als uitstel van executie. Daarom gewoon op eigen benen staan, zodat men in iedergeval zijn/ haar eigen geschiedenis kan schrijven!!!

 3. @Ongerust, bedankt voor je bijdragen bij dit topic. Dit soort inhoudelijke reacties noopt tot verder nadenken! Fijn dat je deze moeite neemt.

 4. @ ongerust… bravo! Maar nu hoe krijg je dat uitgelegd aan mensen die alleen naar Wiels oneliners luisteren? Van de ene kant vindt ik het knap dat andere partijen zich niet verlagen tot het niveau van MFK en PS maar van de andere kant vraag ik me af wat al die mensen denken als ze horen dat Wiels zn kinderen wel gewoon in Nederland studeren en dat de meeste MFK kids lekker naar international school gaan waar ben je dan met je onderwijs in t Papiaments? Practise wat you preach! En dan heb ik het nog niets een over minister al qaeda gehad die niet in staat is een bespreking geheel in t Papiaments af te ronden laat staan iemand in t Nederlands te woord te staan. En dan mijn favoriete defensor de pueblo Mr. Wiels die twee jaar lang niet in staat is geweest zijn volk te verdedigen van de maffia praktijken van Gerrit’s lottery. Overigens werkt iedereen die lootjes koopt bij tio robby net zo hard mee om deze maffia te ondersteunen. En juist de mensen die het minder breed hebben en op Wiels hebben gestemd omdat ze dachten dat ze het beter kregen zijn de eerste die geraakt worden door de self imposed crisis, want bedrijven redden zich wel maar de eerste die gaan zijn de mensen die voor de quincena in de bouw werken met 5 kinderen thuis, als niemand meer in Curacao wil investeren komen geen nieuwe toeristen, wordt er niet meer gebouwd en hebben juist die mensen geen werk. En ja mensen die honger hebben en geen uitweg zien gaan sneller op het criminele pad! Want er zijn geen voorzieningen en er is niemand om ze te helpen, dat is wat twee jaar PS en MFK hebben gedaan voor het volk, nada, niente, niets. En alsof hij Curacao nog niet genoeg in negatief daglicht had gezet kan dit er ook nog wel bij http://nos.nl/artikel/427554-schotte-heeft-banden-met-maffia.html Ik denk dan vertrek naar Venezuela kan je fijn met je buddy Chaves dictatortje en salvador (of is het comprador) del pueblo spelen… En als laatste mijn medeleven met Mr. Ayoubi en zijn familie hopelijk verlopen de rest van de verkiezingen met meer respect!

 5. @Mino: juist en die armoede oplossen doe je dus alleen maar met ervoor zorgen dat de economie eindelijk gezond wordt, door slim samen te werken met het buitenland en buitenlandse (en binnenlandse) investeerders, want wat gaan we anders doen? De financiele sector opereert in de E-zones en daar hebben we belasting-technisch en voor de interne markt dus helemaal niets aan en het toerisme is absoluut nog niet op niveau en dat heeft dan ook weer te maken met de wijze waarop het onderwijs is gestructureerd en functioneert en de mentaliteit onder de bevolking (“wie is die toerist wel niet, dat ik vriendelijk tegen hem moet doen”, “zwangere toeristen sturen we gewoon terug”, “duikongeluk? jammer dan, gaan we gaan stap harder voor lopen” enz. enz.).

 6. @wegmetdepar. en hoeveel krijg jij betaald om dit te doen? aangezien iedereen bij de mfk betaald krijgt en niemand dus partijliefde heeft

 7. bon dia, ta asina e señora a bisa e dia.tata Dios a hasi dos
  fout,e a traha djaka ku Wiels i Schotte.mal bat!

 8. je hebt het mis kasuari, zoals ik al eerder heb aangegeven woont de familie van deze “macamba” als zo’n 300 jaar op Curacao, dus kom me niet vertellen dat ik niet weet waarover ik spreek!

  Nog even wat de EU betreft, want die boodschap is blijkbaar niet duidelijk overgekomen; het gaat erom, dat als je slim samenwerkt, in het belang van de hele gemeenschap en niet alleen maar in het belang van een bepaalde groep, die zich om wat voor reden dan ook ziet als “het volk”, dan is autonomie/zelfstandigheid/onafhankelijkheid heel betrekkelijk! Wat hier nu de overhand heeft is fanatiek nationalisme en degenen die 75 jaar geleden wel familie in NL hadden weten waar dat uiteindelijk toe leidt. De leden van de EU zijn allemaal zelfstandige landen, maar in het algemeen belang leveren zij voortdurend behoorlijk stukken autonomie in, ten gunste van Europese regelgeving en dan doen ze graag. Niks geen fanatiek nationalisme meer, dat is een gepasseerd station! De mensen in Griekenland en Spanje demonstreren tegen bezuinigingen (de schuld van het falen van hun eigen nationale regering – komt je dat niet bekend voor?), maar niet tegen het lidmaatschap van de EU, want de EU is voor de meeste Europese landen een economische en politieke ‘lifeline’ geworden.

  Dus nogmaals, autonomie en onafhankelijkheid zijn zeer betrekkelijk, als je het ziet in groter verband en als je het algemeen belang voor ogen hebt. Ondanks de 80.000 auto’s die hier rondrijden is er veel armoe hier op Curacao, een slechte gezondheidszorg, onderwijs onder de maat, een bestuurlijke chaos, een slechte infrastructuur en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dacht je nou echt dat Curacao zat te wachten op nationalistische praatjes. Nee, samenwerken met het buitenland, dat is wat we nodig hebben, daar bereik je iets mee. Niet zeuren over “we kunnen het zelf wel”, dit is geen David-Goliath verhaal, want in dit geval gaat David het afleggen, is nu al bezig, geen hond die hier nog wil/durft investeren.

  Ik voorspel dat de EU binnen 25 jaar een federale Europese staat is! Dat is noodzakelijk, omdat de wereld snel verandert, de groei van China, India, Brazilie enz. maakt vergaande samenwerking noodzakelijk. Dat is een wereld-trend en geldt dus zeker voor Curacao, zonder echte eigen sterke economie. Moet dan dan perse onder de rokken van NL? Nee, voor mijn part de Caricom strakker aanhalen, ook goed. Curacao heeft nou eenmaal historische banden met NL, die een en ander makkelijker maken, maar als dat zo vreselijk gevoelig ligt, zoek dan aansluiting bij andere samenwerkingsverbanden. Ga voor mijn part kijken wat China voor het eiland kan betekenen, maar laat dat (fanatieke) nationalisme los en bedenk dat zelf-overschatting nog gevaarlijker is dan zelf-onderschatting!

 9. Kijk zij doen wel aangifte (in tegenstelling tot Schotte met zijn ‘afluisterapparatuur)
  Ben ik toch wat meer geneigd het te geloven

  hopi tristu dit

 10. @ Willeke, jullie Nederlandse vrouwen staan bekend als geldwolven !! Dan is kleur en nationaliteit geen issue meer ….. tochhhhhh Willeke ?????
  Ga eerst kritisch rondom je heen kijken ( vriendenkring ).

 11. @ ongerust,
  Je hebt groot gelijk!!!!!!
  De rest die het hier niet mee eens is, heeft geen besef van de realiteit, en zoekt alleen maar excuses om niet te hoeven gedijen.

 12. afrikaanse wantoestanden.

  en de schuldige is?

  alweer NL.

  vraag me niet hoe ja.

 13. @mino: dan weet je ook wel dat roeptoeter partij lpf dood is en dat pvv tijdens de laatste verkiezingen keihard is afgestraft omdat die kiezers teleurgesteld zijn in die loze oproerpraatjes.

 14. @ Weg met de PAR. Ze verzinnen elke keer wat.

  Zoals? Verzinnen doen Schotte c.s. meestal vertaald door liegen.

 15. @ Mino, op 07-10-2012 om 12:07
  Hele goede analyse. Het grootste probleem van Curacao helder samengevat! Los de armoede op, zorg voor goed onderwijs en de rest komt vanzelf.

 16. Weg met de Par. Schoothondje van Nederland. Stelletjes JA knikkers. Triest figuur. Ze zijn namelijk allemaal buitenlanders en hebben verder niks met de Yu di Korsow. Stelletjes hypokrieten!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ik ben tegen geweld. Maar ben zat van de Par clan. Ze verzinnen elke keer wat. Zij zorgen voor de onrust op Korsow. Please kappen!!!!!!!!

 17. Update over de in de brand gestoken trucks van Kortijn Ijs/Dean Rozier op:
  https://www.versgeperst.com/nieuws/175095/onderzoek-naar-brand-truck-kortijn-ijs.html
  Totale waanzin natuurlijk! Tuurlijk zijn Schotte en WIels ophitsers, maar het zijn anderen die uitvoeren…

  Op het Weteringplantsoen in Amsterdam, tijdens de oorlog een fusilladeplaats waar op 12 maart 1945 dertig verzetsstrijders werden geëxecuteerd, is een monument opgericht gesierd met de dichtregels van Henk Van Randwijk:

  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

  Mijn boodschap: RUSTIG blijven, en nimmer zwichten voor angst!

  ……….. EN VOORAL BLIJVEN KOPEN: Kortijn Ijs 🙂 🙂 🙂 !!!!!!!!

 18. @XXX

  Curacao moet niet weer zijn of worden zoals het was…..het is niet voor niets dat deze politieke fenomenen Wiels en Schotte zijn ontstaan. Frustraties onder het volk in arme wijken zonder enig toekomstperspectief worden steeds groter. Zij zien hoe hun eiland met al die mooie wijken en gebouwen zich verder ontwikkelt. Het wordt steeds rijker en rijker, maar zij hebben daar geen enkel aandeel in en daar spelen die twee heren ook gretig op in. Het gevoel van niet daar bij te horen en zich buiten gesloten voelen, sterkt hun protest. Hun wijken worden ook steeds onveiliger. Daarom zal hun stem ook naar een van deze 2 heren gaan, wat er ook gebeurt. Dat de heren vulgair, gespleten of corrupt zijn, is van minder belang. Waarom? Omdat de corruptie hun toch niet raakt of heeft geraakt. “De rijken bestelen van elkaar en daar word ik niet armer of rijker van”. Die 2 raken op een bepaalde manier wel hun gevoelens. Dus niet alleen de BB of geld spelen hierbij een rol.

  Kijk maar naar Nederland met LPF en PVV. Een grote groep Nederlanders voelt zich bedreigd en geeft de schuld aan andere culturen. Wilders heeft geen oplossing, maar speelt daar gretig op in en dus behoort zijn partij (ondanks niet democratisch) toch nog bij de grote 3. Populisme speelt een grote rol bij deze partijen (trouwens ook bij MFK en PS). Oneliners en anderen beschuldigen, zonder zelf met goede/realistische oplossingen te komen, daar win je heel veel stemmen mee.

  PAR is ook debet aan de situatie op Curacao. De partij vergat dat er een groot aantal stemmers ontevreden en gefrusteerd is. Dat geldt ook voor de andere traditionele partijen. Zij roeren allemaal in dezelfde vijver (modale/rijke kiezers) en vergeten dat er ook grote armoede heerst.

  Dit zijn constateringen en geen oplossing. Ik vind een oplossing nu ook niet makkelijk. De huidige situatie duidt al aan dat het in ieder geval te laat is. Incapabele en incompotente mensen komen in de politieke arena en die verdwijen ook niet zo makkelijk meer. Elkaar bestrijden werkt alleen maar polarisend en kan alleen maar verder escaleren. Zou het uiteindelijk overwaaien (net als in Nederland)? Ik weet het niet. Daarbij is onze democratie veel te jong en dus instabiel voor. Een interim-kabinet vind ik geen oplossing, maar helaas misschien toch noodzakelijk. Het kabinet dient niet enkel een zakenkabinet te zijn, maar dient ook aandacht te schenken aan het volk die zich buitengesloten voelt, anders krijgen wij mensen (voor de democratie) incapabel en incompetent, maar met dictactoriale neigingen in de politiek.

 19. @xxx; je hebt helemaal gelijk!

  Kijk, het is heel simpel. Het gaat niet op polariseren en dat zogenaamde racisme, daar reageer ik niet eens op, dat is zoooo Wilders (geldt ook voor de zwarte Wilders onder ons). Gewoon beestje bij de naam noemen en eerlijk zijn. Doen ze tegenwoordig in NL ook, Marrokaanse probleemjongeren zijn Marokkaanse probleemjongeren en geen “Nederlandse probleemjongeren met een Noord-Afrikaanse achtergrond”, allemaal gezeur. Waarom dachten jullie dat zoveel Nederlanders op die PVV idioten stemt? Goed antwoord graag en niet zo van “dat komt door de economie”, want die mensen stemmen ook PVV als ze allemaal miljonair worden, ook al zal de motivatie dan wat minder zijn.

  Waar het om gaat is het volgende, leuk zo’n geschiedenis-college ;-).

  Curacaoenaren zien zich als “voilk”, als en omdat ze hier geboren zijn. Daar zit wat in. Probleem: Curacao zou Curacao niet zijn als het niet vol zou zitten met mensen die hier NIET geboren zijn! Net als in NL, overigens! Niemand hoort hier van oorsprong thuis, we zijn een bundeling “vreemdelingen” met hetzelfde paspoort en zelfs dat laatste is niet altijd waar.

  Even los van de Arawak indianen, waren de Nederlanders hier ‘t eerst (even ook los van die paar jaar Spanjaarden en Engelsen) en zijn hier gebleven en hebben het eiland in bezit genomen en gehouden, tot op heden! Wel of niet leuk, boeit niet, gewoon een feit, zo ging dat in die tijd (geschiedenis les 1, 1e klas middelbare school).

  Curacao was voor NL een handelspost, niet meer en niet minder. Belangrijkste “handelswaar” in die tijd: slaven. Vreselijk, absoluut een zwarte bladzijde in de NL-se geschiedenis (en dat is geen ‘grapje’ richie, oh wat zijn we weer gevoelig over ons kleurtje, hoe vaak heb jij het over ‘macamba’s’??, humor is overigens niet per definitie racistisch, als ‘t over je kleurtje gaat, hoor, moet je mee leren leven, moet ik hier als ‘macamba’ ook!). ‘Anyway, die slaven waren dus geen Curacaoenaars, maar Afrikanen, ze waren hier, net als de Nederlanders, vreemdelingen. Verschil: de Nederlanders hadden het eiland in bezit, het was een Nederlands eiland en geen Afrikaans eiland. Wel of niet leuk, boeit niet, is nou eenmaal zo.

  Vervolgens wordt de slavernij afgeschaft. Niet omdat de slaven zich vrij hebben gevochten, maar omdat Nederland er geen brood in zag. Hier “wringt de schoen” historisch al behoorlijk, want het feit dat de slaven zich destijds niet hebben kunnen vrijvechten, speelt nu nog een rol in het gevoel van veel Afro-Curacaoenaren, die zich alsnog willen vrijvechten, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar! Nederland heeft de slaven destijds hun “revolutie” ontnomen en dat moet nu dus alsnog (heb ik het waarschijnlijk niet over jou kasuari, dat weet ik heus wel, maar wel over mensen als henkie, peggy en dat andere PS en MFK tuig). Hier zijn interessante wetenschappelijke studies naar gedaan, moet je maar eens Googlen (ben nu echt heel serieus, even geen geintjes, want ik meen het goed, ook al ben ik inderdaad behoorlijk confronterend). Wat daarbij ook een rol speelde, was dat slaven onderling nou niet echt een eenheid vormde. Het was zelfs gebruikelijk dat slaven onderling, met de landeigenaren en handelaren in slaven handelde, zo gebruikelijk was slavernij in die tijd nou eenmaal. In Ivoorkust heb ik nog steeds voor een paar honderd dollar een kindslaaf, als ik wil! Dat zeg ik niet om te ‘pijnigen’, dat zeg ik om aan te geven dat slavernij niet door de Nederlanders is uitgevonden en niet aan de Nederlanders is voorbehouden geweest.

  Behalve de slaven, vestigden zich hier mensen met allerlei etnische achtergronden: Libanezen, Portugezen, mensen uit India en China, noem maar op, ik vertel je niks nieuws. Allemaal vrijwillig onder Nederlands bestuur, kijk, dat is dan weer even belangrijk!

  Vervolgens gaat Nederland dekoloniseren, net als de rest van Europa, dat was op een gegeven moment “the thing to do”. Denk nou niet dat hier alleen maar een soort “verlichting” per se aan ten grondslag lag, nee, dat had allerlei oorzaken. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Nederland heeft daar in Indonesie een vreselijk bloederige oorlog om gevoerd, net zo’n zwarte bladzij in de Nederlandse geschiedenis, als de slavernij. Indonesie had een oorspronkelijke bevolking en was dus een echte kolonie en uiteindelijk is Indonesie teruggegeven aan de oorspronkelijke bevolking.

  Suriname lag alweer moeilijker. Suriname had en heeft absoluut een oorspronkelijke bevolking en was als zodanig een echte kolonie, maar kon niet echt worden teruggegeven aan die oorspronkelijke bevolking, omdat het aantal nazaten van de daarheen gebrachte slaven zo enorm in aantal was toegenomen, dat de machtsstructuur bijna automatisch in hande kwam van deze groep. Leuk of niet, boeit niet, was nou eenmaal zo. Nederland kon niet zeggen, het land gaat terug naar de Indianen en de rest zoekt het maar uit. Dat is in Suriname nog steeds een heel gevoelig punt, want eigenlijk hebben de nazaten van die slaven de kolonie overgenomen, de oorspronkelijke bevolking voelt zich nog steeds vreselijk onderdrukt en ze vinden nauwelijks gehoor bij de overheid.

  Nu Curacao, nog ingewikkelder. Geen oorspronkelijke bevolking (meer), dus geen kolonie, in formele zin, dus niemand om het gebied aan “terug te geven”. Zeer belangrijk dit, want dit raakt de essentie van het zelfbeschikkingsrecht. Er was en is op Curacao geen “bezet en onderdrukt” volk. Op de “marktplaats” Curacao hebben zich verschillende groepen gevestigd, deels vrijwillig en deels gedwongen (slaven, uiteraard). Het aantal slaven, na de afschaffing van de slavernij, groeide uit tot een grote meerderheid onder de bevolking van Curacao, maar het eiland was nog steeds Nederlands. Door haar hoge aantal wordt het van oorsprong (deels) Afrikaanse deel van de bevolking al snel gezien als “inheems”, maar even zo goed, geld dat voor de andere groepen die zich voor die tijd en rond die tijd op Curacao vestigde. Hier speelt al snel de “wet van de grote getallen”. Wij zijn de meerderheid, dus het eiland is van ons.

  Hetzelfde geldt voor het argument van op Curacao geboren zijn. In de eerste plaats zijn er op Curacao veel mensen die niet hier geboren zijn, maar hier wel al lang wonen/leven. In de tweede plaats, nogmaals, komt helemaal niemand hier oorspronkelijk vandaan. Zelfs in Nederland bestond de helft van de bevolking in de 17e eeuw uit niet-oorspronkelijke Nederlanders (als ik me niet vergis). Dit argument om “aanspraak” te maken op het eiland is dus zwak.

  Vervolgens, als NL dan al het eiland aan een groep moet “teruggeven”, aan wie moet het dan worden teruggegeven? Wie worden er nou precies onafhankelijk? Met andere woorden “Wie en wat is het “vollk” van Curacao? Een “volk” heeft een aantal kenmerken, die in de loop der geschiedenis zijn ontstaan. Nou kun je je er natuurlijk makkelijk van afmaken, door te stellen dat iedere verzameling mensen die al een tijd lang hetzellfde gebied delen een volk is, maar dat vind ik niet genoeg en dat blijkt ook uit de ‘gevoelens’ op Curacao. Ik stel dus voor, dat we uitgaan van de volgende kenmerken:
  – een gemeenschappelijke taal, die door een ieder wordt geleerd, gesproken en uitgedragen (is op Curacao niet aan de orde, Nederlands is nog steeds een officiele taal, naast het Papiaments, heel veel mensen spreken alleen Spaans en die groep groeit en het Papiaments staat nog in de taalkundige kinderschoenen, een bijna Belgische of Canadese situatie dus),
  – een gemeenschappelijke staatsburgerschap (hier zouden we natuurlijk een eind mee komen, ware het niet dat een belangrijk deel van de bevolking niets heeft met dat staatsburgerschap, aangezien het is ‘opgelegd’),
  – een in hoge mate onderlinge verwantschap, door afkomst, gewoonten en tradities, taal en streven (Curaocao is een lappendeken van etnische groepen die allemaal in hoge mate vasthouden aan de eigen gewoonten en tradities, (thuis)taal, afkomst (zelfs de partners worden vaak nog uit India, China, Nederland en Libanon gehaald!) en streven per groep verschillende doelen na, met name zakelijk),

  Nou, laat ik hier even bij houden. Deze lappendeken is dus veel te verdeeld om te kunnen spreken over zoiets als het “Curacaose volk”, aangezien er aan belangrijke kenmerken om van een “volk” te spreken niet wordt voldaan. Nogmaals, het risico is dus erg groot, dat de wet van de grote getallen een rol gaat spelen en dat de meerderheid zichzelf beschouwt als “het volk” en/of dat delen van de buitenwereld dat gaan doen. Is dat eerlijk? Zeker gezien het feit dat we het hier dus niet hebben over “oorspronkelijke bevolking”.

  Vandaar dat ik zeg: onafhankelijkheid of een nog hogere mate van autonomie nee! Curacao is nog steeds een marktplaats, waar verschillende groepen hun eigen ding doen en het vooral bij elkaar zoeken en vinden. Bij het ontbreken van een oorspronkelijke bevolking (we hebben het hier over een recente geschiedenis van nog maar 150 jaar, na het ontstaan van deze lappendeken!) is een goed georganiseerd, deskundig en ervaren bestuur nodig en dat hebben wij op Curacao nou eenmaal nog niet, dat is de afgelopen 60 jaar wel gebleken en dat is, in het licht van bovenstaande, dus ook niet zo gek.

  Bovendien (en dan ga ik stoppen, anders valt iedereen in slaap, haha) is Curacao ‘volkenkundig’ nog steeds erg in ontwikkeling, met name door de Zuid Amerikaanse influx, waardoor Curacao een steeds grotere “Spaanse” stempel krijgt. Dit zou de samenleving wel eens drastisch kunnen gaan veranderen, de komende 50 jaar.

 20. Update:
  Vernomen via FB van Leeflang: “Politiek-geweld tegen bedrijf Dean Rozier. Twee vrachtwagens verbrand. bron; buurtbewoner.”

  Op het Weteringplantsoen in Amsterdam, tijdens de oorlog een fusilladeplaats waar op 12 maart 1945 dertig verzetsstrijders werden geëxecuteerd, is een monument opgericht gesierd met de dichtregels van Henk Van Randwijk:

  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

  Mijn boodschap: er is maar 1 oplossing: RUSTIG blijven, en nimmer zwichten voor angst!

 21. @XXX,

  Ik heb niet het idee dat een Ongerust heel erg om Curacao geeft. Diegene geeft alleen om zichzelf om op Curacao zijn ding te kunnen doen. Maar dat vertaalt die zelf als iets voor Curacao doen…

 22. schandalige vertoning van die MFK-aanhangers,,van normen en waarde hebben ze nog nooit gehoord….geen gevoel voor de medemens,om een gezin met een klein kind zo lastig te vallen…en waarvoor??? we leven in een democratie,,iedereen magzelf weten ,waarvoor die kiest..val niemand lastig als die voor een ander kiest,,anders heb je geen respect voor een democratie

 23. @Ongerust

  “het zag er zwart van de mensen”

  Probeer je hier nou grappig te doen? Niemand hier staat te wachten op een raciaal/ethnische discussie binnen dit artikel. Laat staan dat je dit “grapje”
  kan onderbouwen met meer dan het simpele racisme dat in Europa heerst. F**k off naar jouw Nederland (waar ook bijna niemand jouw gedachtes aanhangt).

 24. MFK, de partij van mensen met een IQ van rond de 60, dus ja wat verwacht je nou ……….

 25. Blijkt wel weer wat voor aanhang MFK heeft. Kan niets goeds betekenen…

 26. @kasuari en ongerust.

  heel interessant jullie discussie.
  jullie hebben allebei gelijk vanuit jullie eigen gezichtspunt gezien.
  de ene een makamba met wijzen en directe reacties en een oplossing biedend.
  de ander een geboren curacaoenaar met verstand en inzicht waar de schoen wringt.
  maar beiden met een hart voor Curacao.
  hopelijk zijn er straks met de verkiezingen meer mensen zoals jullie:
  met een hart voor curacao….
  in een discussie zijn er vaak 2 waarheden…
  en eigenlijk maar een waarheid: curacao moet weer zijn zoals het was voor Wiels en Schotte…zonder Wij en Zij….

 27. Nou nou doorrijden tog. Dat help wel hoor!

 28. In wat verschillen die opgefokte meiden van het tuig wat Punda in 1969 heeft aangestoken. Drank en opfokkerij is een levensgevaarlijke combinatie, zeker voor een pyromaan als Schotte.

 29. gelukkig heb ik zijn zoontje een fijne middag kunnen bieden en hoop ik vam harte dat dat een klein beetje pijn heeft weggenomen.vreselijk dit!

 30. Goh. Je verwacht het niet.

 31. Ik geloof dat we allemaal iets goed in ons hebben. Kunnen we ons niet daarop concentreren? Deze jonge meiden moeten dat diep van binnen toch ook hebben? Nu dan manieren vinden om het goede naar buiten te brengen.

 32. Er is dus sprake geweest van wederrechtelijke vrijheidsberoving van een burger(s) door waarschijnlijk MFK aanhangers. Gelukkig heeft deze meneer aangifte gedaan. Hopelijk treed de politie hiertegen op en worden de daders opgepakt en berecht. Ze zullen dan merken wat het betekend om een strafblad te hebben. Of is dat misschien een vereiste om carriere te maken binnen hun politieke partij ?

 33. Rita, zjana, anna en andere schoffies, jullie waren er vast ook bij.

 34. Meteen stappen ondernemen tegen deze zogenoemde aanhangers: ik las net een artikel met zijn allen Curacao schoonhouden, wel hier hebben we degenen die het doen moeten, deze kinderen een bezem in hun hand geven en aan de slag, zou ik zo zeggen, alle BB inleveren, als drank water geven en als voedsel MacDonalds en KFC. Schotte mag dit alles onder controle houden, wel onder begeleiding, ben bang dat ie anders 350 zaadjes per jongedame gaat uitdelen, echte vrouwen zien die onderkruiper niet staan . O ja dat eten wordt betaald door de kas MFK en al die afluisterapparatuur in de groep plaatsen! Kunnen we horen hoe ze dan gaan denken over die druiloor Schotte. hahahahahaha, en geen geld voor pedicure of nagelplakker, snel afgelopen dus.

 35. Wat een ongelooflijk hysterisch schorem.
  Opvallend (?) dat Schotte die tantes niet meer in de hand heeft.
  Aanklagen die meiden. Dit is nu hetzelfde soort die al met 16jr kinderen baren.

 36. gewoon een gevolg van de revolutie, de leiders in Afrika heeft ook kindsoldaten.

 37. *walg

 38. @Ongerust,

  Met het Neo-kolonialistisch gedrag van je, bedoel ik te zeggen dat er in jouw beleving geen andere oplossing bestaat dan Nederland.

  Waar in mijn reacties heb je gelezen dat ik acties van de MFK en PS goedkeur? Waar heb je gelezen dat ik het streven van een onafhankelijkheid op deze manier goedkeur? Dit heeft overigens niks met onafhankelijkheid te maken. Dit is gewoon misbruiken van de onwetendheid en niveau van deze mensen. Maar laten we nou eerlijlk zijn, jouw niveau qua denkwijze is geen haar beter, want bij jou kan je het woord onafhankelijkheid niet in een breder context begrijpen (zie je eigen reacties op die van mij) en dezelfde MFK gasten die kunnen niks anders begrijpen dan MFK…. Allemaal zelfde situatie alleen qua gedachtengoed totaal verschillend.

  Dus wil je proberen mij in een hokje te duwen, dan moet je toch wel iets beter je best doen. Ik walk namelijk net zoveel als de MFK en de acties van haar aanhangers, dan mensen die een mening hebben zoals jij zonder het in een breder perspectief te klunnen plaatsen. Dus wat maak jou beter dan deze MFK aanhangers?

 39. Vind deze punten in geen enkel politiek programma terug of ik heb er overheen gelezen. . .

 40. Oh ja, nog een paar vergeten:

  – kinderarbeid, ga maar eens kijken in de supermarkets, ik zie er op zaterdagen gemiddeld drie werken, die nog geen 13 jaar oud zijn, laat staan 16,
  – schoolverzuim, school is zonde van de tijd toch. . . we hebben ook maar een of twee controle-ambtenaren, dus wat ga je doen. Moet je ergens anders proberen om je kind een of twee dagen thuis te houden, heb je meteen de politie op de stoep.

 41. Nogmaals dames en heren, dit zijn gee incidenten, maar een structureel probleem, net als de volgende problemen structureel zijn en gewoon niet de wereld uit te helpen zijn, op de een of andere manier en ook de politiek hoor ik er echt nooit over, terwijl deze problemen oorzaak zijn voor de meeste ellende hier op het eiland:

  – tienermoeders, zonder opleiding, zonder werk, zonder mogelijkheden en geen professionele opvang, behalve een paar internaten, waar ze terecht kunnen als het helemaal mis gaat,
  – overmatig drankgebruik, overdag en ‘s avonds, autorijden met de bierfles of het bekertje met rum in de handen is hier heel normaal, heb ik nog nooit iemand voor aangehouden zien worden,
  – werk-ethiek bij veel mannen, van werken word je moe, op tijd komen is lastig en pauzes korter dan twee uur gaat er niet in, dat kun je beter aan de vrouwen overlaten. . .,
  – by-side cultuur, fokken tot je een ons weegt, dat is lekker macho en de kinderen, tja, dat is jammer dan, maar pappie zorgt er niet voor,
  – kindermishandeling, als kinderen niet doen wat je zegt, dan komt de riem tevoorschijn, is op Aruba al een tijdje strafbaar, net als in Nederland en grote delen van Europa,
  – telefoonkaart-sex, erg belangrijk zo’n telefoon, dus daar doe je als meisje een hoop voor, blijkbaar, hebben we daar geen naam voor. . .
  – je omgeving is er ter meerdere glorie van jezelf, dus laat dat wrak maar lekker wegrotten in de knoek of in je tuin, gooi je zooi maar langs de weg, Selikor komt het wel een keer opruimen. . . of niet,

  Grote borden langs de weg met ‘respet;, respet voor dit, respet voor dat, ik zeg “eerst opvoeden, die handel, dan komt respet vanzelf”!

 42. Gewoon even een gedachte.
  Ik wis niet dat we hier op het eiland toe staan kinderarbeid! Waar zijn de ouders? Waar is arbeidsinspectie? Waar is de wet?
  Kinderarbeid is verboden maar als ik die jonge hummels zie lopen niet wetende wat MFK is vraag ik me af mag nu hier alles op dit eiland? Zo dadelijk zien we kinderen weer op het land zwoegen, op de bouw enz want ze zijn goedkoop! Tweede Haïti mag je niet zeggen maar we zijn het wel!

 43. Schotte: “Dat zijn niet mijn aanhangers, zij zijn betaald door de PAR en hebben zich verkleed als MFK aanhangers. Ik ben wel gaan kijken maar toen ik niemand herkende wist ik genoeg en ben snel weggegaan! De PAR doet alles om mij in een kwaad daglicht te stellen.”

 44. @willeke

  Nos Kultura…
  en niet allen de vrouwen…

 45. De meeste Antiliaanse vrouwen(niet allemaal) doen alles voor geld hier op t eiland!! Zo zie je maar weer!!!!!!!!!!!!!!!!!

 46. I rest my case, meneer Kasuari (dit heeft betrekking op de postings van kasuari en mij, naar aanleiding van het artikel over de geruchten dat MFK kiezers omkoopt). Ik stelde in mijn laatste posting (weet nu nog niet of deze geplaatst zal worden), dat groepen in de samenleving zich ernstig bedreigd voelen door MFK en PS aanhangers en kijk, hier hebben we weer een mooi voorbeeld, dat niet op zichzelf staat. Werd er niet al eens eerder door zo’n meute bijna een van de Brandau’s vermoord. . . Idi Amin krijgt zijn zin nog, met zijn hoop dat het wee net zo uit de hand loopt als in ’69. Er hoeft maar een paar liter rum tegenaan gegooid te worden en de boel vliegt weer in de fik. Curacao onafhankelijk? Not in our lifetime!

  Ik hoop dat je dit leest, kasuaris, want het is een goed voorbeeld van wat ik bedoelde en ga nou niet zeggen “dit zijn maar incidenten”, want dat zijn het niet, het is een houding, opgekropte haatgevoelens, waar veel mensen bang voor zijn, Ik word hier als ‘macamba’ steeds vaker mee geconfronteerd.

  Was dit soms in de buurt van het kruispunt in Salina, bij de McDonald? Daar stond een grote groep van dit getijsem, wij zijn er snel doorheen gereden, nadat we groen kregen. De groep beantwoordt aan de beschrijving van meneer El Ayoubi. Tja, wat zal ik zeggen, kasuaris, het zag er zwart van de mensen. . .

 47. IK WIL NIET VEEL ZEGGEN MAAR JE BENT GEEN KEIN FIGUUR VAN BIJNA TWEE METER,IK BEN 165 EN HEB OOK VLAGEN OP MIJN AUTO VAN DE PAR,ALS DIT BIJ MIJ GEBEURD IS HET GEWOON ;EEN KEER WAARSCHUWEN FOTO’S MAKEN OP MIJN MOBIEL,ZO NIET DE WEG VRIJ GEMAAKT,GAS GEVEN KLAAR UIT,GAAN ZE MAAR LEKKER AANGIFTE DOEN,IK HEB DE FOTO’S ALS BEWIJS,TROUWENS DE REGERING MOET GEWOON DE VERKIEZINGEN UITSTELLEN HET GAAT UIT DE KLAUWEN LOPEN GELOOF MIJ MAAR

 48. Blijkt maar weer het niveau van de MFK! Schandalig!

 49. Schandalige actie van deze ‘jongedames’ !

 50. enge en gevaarlijke groep mensen die (betaalde) aanhang van Schotte.
  de meeste van die meiden zijn behoorlijk vulgair, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben.
  maar als je voor Schotte bent dan moet je wel een soort minderwaardigheidscomplex hebben.
  en/of betaald worden natuurlijk 1000 NAF per maand, daar doen die jongelui een hoop voor.
  veel sterkte voor de familie en zeker voor het zoontje…

 51. Ach ja, het niveau… en Gerrit ging maar weg. Dat heeft hij altijd gedaan als de dingen misgingen, of door een failissement of door weggestuurd te worden….
  Alweer een triest laagte punt van de MFK

 52. Tja, welke normen en waarden kun je verwachten van aanhangers van een partij met als boegbeelden Constantia (lang strafblad), Jamaloodin (mega belastingschulden en weigert zijn Aqualectra rekeningen te betalen) en dan natuurlijk Schotte. Schotte: koning van de fraudes en faillissementen, en een groot leugenaar.

  Het bijzondere is dat Schotte eigenlijk een grote afkeer heeft van zijn aanhang en daar helemaal niet mas serka di wil zijn. Vandaar ook die bodyguards en geblindeerde mafia auto’s. Maar Schotte weet dat hij zijn inhoudsloze leugens alleen kwijt kan aan een weinig intelligente ongeciviliseerde aanhang dus hij moet met zijn huidige volgelingen genoegen nemen.

  En als hij daar de stemmen van binnen heeft is Schotte weer voor een paar jaar op ‘dienst’reis en mogen Peppie Pisas en Kokkie Garmes zich met de MFK aanhang bezig houden.

 53. Is dit echt de manier waarop MFK werkt? Als tieners met drank op? Lunkt idd wel hun standaard methode. Drinken schreeuwen schuren en weg lopeb als er geen controle meer te maken is. Zijn eigen aanhangers luisterde niet eens naar hem hahahahaha. Mischien herkende ze hem niet om dat hij niet op een podium stond of op hun tv.

  En NEE ik ben niet persee pro PAR. Gewoon puur anti Schotte. He might be a nice guy. But he’s been bought like some cheep puppet. Hah! Just like Goerge. Hahahahaha

 54. Pure intimidatie! Maar ach, daar staat MFK toch bekend om?
  Volgende keer niet eens de moeite nemen om te stoppen, maar toeteren en gas geven. Stelletje hufters. Wat die meiden allemaal wel niet doen om een blackberry te bemachtigen.

 55. Dit is zo verschrikkelijk, weer een zwarte dag voor de democratie! Ik wens je heel veel sterkte toe (en vooral je zoon) en juist dat je aangifte hebt gedaan. Hier moet door de nieuwe overheid adequaat op gereageerd worden.
  De houding van MFK spreekt wederom boekdelen: die partij trekt zich niets aan van het gebeuren en spoort daarom van geen meter. Nog even en die partij dient een bestaansverbod te krijgen.

 56. Wat kun je anders verwachten van de “Schotte Jugend”?
  Moeten alle fatsoenlijke burgers dit nog langer met lede ogen toezien?

 57. Typisch mfk. Walgelijk gedrag. Ta Basta.

  Vote them out!

 58. Nee, natuurlijk zijn die lafaards niet te bereiken. Stomme, opgehitste jeugd met allemaal een gloednieuwe BB op zak, gekregen van ome Gerrit. Op wat voor eiland leven we, dat je gvd niet eens meer voor je politieke kleur mag uitkomen zonder belaagd te worden!!!!!!