• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met een minuut stilte is vandaag even na 18.30 uur (Nederlandse tijd) de Bijlmerramp herdacht. Precies twintig jaar geleden stortte op dat tijdstip in de Amsterdamse Bijlmer de El Al-Boeing 747 neer op twee flatgebouwen. De vliegramp kostte aan 43 mensen het leven. Tientallen raakten gewond.

Volgens de organisatie kwamen naar schatting zo een 350 mensen bijeen bij de ‘boom die alles zag’, de plek waar het vrachtvliegtuig op 4 oktober 1992 een gat sloeg in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg.

Getekend
“De Bijlmervliegramp is een gebeurtenis die zijn weerga niet kent”, zei burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de herdenking. “Het heeft de stad, de wijk, de nabestaanden, buurtbewoners en reddingwerkers blijvend getekend. De jaren hebben de ergste pijnen misschien ingekapseld, maar niet verdreven.”

Saamhorigheidsgevoel
“Het heldhaftige optreden van zo velen en het algemene saamhorigheidsgevoel tijdens en direct na de vliegramp twintig jaar geleden, vormen de verhalen die we elkaar moeten blijven vertellen”, zei waarnemend stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, Emile Jaensch. “De rode draad in al deze verhalen is dat een samenleving meer is dan een verzameling mensen. Je kan pas samenleven als je ook bereid bent je buurman of buurvrouw te helpen wanneer ze hulp nodig hebben. Het monument rond de ‘boom die alles zag’ moet ons inspireren om iets voor de medemens te willen betekenen.”

Stille tocht
Iets na 18.00 uur liepen de aanwezigen in een stille tocht naar de boom aan het Nellesteinpad, ook wel het Groeiend Monument genoemd. Na de minuut stilte volgde een kranslegging. Net als ieder jaar vlogen er ook dit keer tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegtuigen over de wijk.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com