CURAÇAO – De stemlokalen openen op 19 oktober na twee jaar alweer de deuren. De politieke partijen smachten naar de stemmen van het volk en doen er alles aan om in het middelpunt te staan. Versgeperst.com sprak met Humprey Davelaar van Partido Nashonal di Pueblo (PNP).

Naam: Partido Nashonal di Pueblo (PNP)
Stroming: Christen-democratisch
Kleur: groen
Leider:  Humphrey Davelaar
Kandidaten: 29
Jaar opgericht: 1948
Aantal zetels bij laatste verkiezingen: 1

De PNP bestaat sinds 1948 en is opgericht door dr. Moises Frumencio da Costa Gomez, de eerste minister-president van de Nederlandse Antillen. Da Costa Gomez behoorde eerst tot de Katholieke Volkspartij, maar verliet de partij omdat deze te sterk was verbonden met de kerk. In 1948 startte hij Partido Nashonal di Pueblo (PNP) op. De partij is de afgelopen jaren gekrompen, maar volgens de huidige leider Humprey Davelaar zijn de laatste tijd een hoop mensen teruggekeerd en is het lidmaatschap verdrievoudigd.

Onafhankelijkheid of nog maar even niet?
“Nee, nog niet. We hebben nog veel te doen aan onze eigen economische en sociale structuur. Landen zoeken elkaar op om sterker te worden. Als we onafhankelijk worden, moeten we toch gaan samenwerken met andere landen, terwijl we nu al een sterke band hebben binnen het Koninkrijk. We zijn autonoom, we kunnen veel zaken op eigen houtje regelen. Voor PNP is de onafhankelijkheid van Curaçao helemaal niet ter sprake.’

Papiaments of Nederlands?
“Wij zijn een multicultureel land met vier talen. Dat moeten we behouden. Voor de voertaal op school kies ik voor Nederlands en Papiaments.”

Gratis onderwijs of betaald onderwijs?
“PNP kiest voor de kwaliteit van onderwijs. Het onderwijs is al gedeeltelijk gratis: het basisonderwijs kost niets. PNP vindt het belangrijk dat het onderwijs op een hoog niveau is, de scholen goed worden onderhouden en er kwalitatieve boeken zijn. Ouders die kunnen betalen, moeten betalen, maar ouders die het niet hebben moeten geholpen worden door de overheid.”

Wel of geen olie in de wateren van Curaçao?

“Alleen een onderzoek kan dit uitwijzen. Als het zo is, moeten we er verstandig mee omgaan.”

Milieubewust of economisch bewust?
“Economische ontwikkeling op een milieubewuste manier. Milieunormen tellen heel hoog binnen de ontwikkeling van de economie. We zijn voor een milieuvergunning voor elk bedrijf op Curaçao en het scheiden van afval. PNP was de initiatiefnemer van het afschaffen van de plastic zakjes bij de supermarkten. Wij betrekken het milieu bij alle plannen die wij maken.”

Criminaliteit
“Er moet een veel sterker beleid komen dat gericht is op de bestrijding van deze golf van criminaliteit. Wij zien de toenemende criminaliteit als één van de belangrijkste uitdagingen.”

Het partijprogramma (Papiamentstalig):
[scribd id=106289577 key=key-w1tq4ipk1t42aqbo3bs mode=scroll]

1 reactie op “Partijen aan het woord: PNP”

  1. Zet ‘m op PNP, ik stem strategisch op de PAR, maar vind jullei programma al jaren goed!