• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Venezolaanse president Hugo Chávez (58) herstelt van een operatie aan kanker en heeft zich voorgenomen zondag voor de vierde keer de verkiezingen te winnen en tot 2019 aan de macht te blijven. Hij is een linkse autocraat die door veel arme Venezolanen nog steeds wordt bewonderd.

In 2006 kreeg hij 63 procent van de stemmen achter zich. Maar zijn kansen keren. Zijn uitdager, Henrique Capriles Radonski, is een 40-jaar jonge centrumpoliticus die velen weet aan te spreken met zijn beloftes van veiligheid, werk en een einde aan de corruptie. Hij nadert Chávez dicht in peilingen ondanks het feit dat Capriles maar een paar minuten per dag op tv is. Hij lijdt veel minder dan verwacht onder de enorme tegenwerking van het staatsapparaat en de media die Chávez zoals gebruikelijk als zijn eigen propagandamachine inzet.

Crisis
Capriles’ grote troef is dat steeds meer mensen in het olierijke land van bijna 40 miljoen inwoners, ook armen, beginnen te voelen dat de revolutionaire Chávez het land economisch naar de afgrond heeft geleid. Chávez experiment met zijn ‘socialisme van de 21e eeuw’ is uitgelopen op een treurige klucht. Chávez kwam in 1998 aan de macht en het land zag sindsdien zijn olie-inkomsten verzevenvoudigen. Maar Venezuela beleeft al jaren een crisis die een totaal gebrek aan natuurlijke hulpbronnen doet vermoeden.

‘Saudi Venezuela’
Minstens twee derde van wat wordt geconsumeerd, wordt ingevoerd. De eigen industrie is voor een groot deel genationaliseerd en in omvang gehalveerd sinds 1998. Veel productieve boerenbedrijven hebben hetzelfde lot ondergaan. De vrijwel totale afhankelijkheid van olie, heeft Chávez’ socialistische oliestaat de bijnaam ‘Saudi Venezuela’ bezorgd.

Ambitieuze sociale projecten
De armen hebben nu meer dan veertien jaar terug, toen rijk en arm aparte werelden vormden. Voor veel armen is Chávez de man die hen waardigheid heeft gegeven. Maar volgens de groeiende groep critici hebben ze verder weinig aan Chávez’ speeches en olie gehad. De president heeft wel geld naar zijn arme aanhang gesluisd of het aan hen beloofd. De regering heeft bijvoorbeeld in een van Chávez’ ambitieuze sociale projecten aan 350.000 Venezolanen een huis beloofd waarvan de bouw na de verkiezingen start. Chávez kan op hun steun rekenen, maar ‘zij’ niet op hun huis. Met veel sociale projecten loopt het namelijk verkeerd af.

Ambtenaren
De overheid is wel spectaculair gegroeid met ambtenaren die Chávez dankbaar zijn. Het aantal ambtenaren was in 1998 32.000 en heeft vorig jaar de 100.000 ruim overschreden. Het aantal ministeries ging van veertien naar 29. Maar daar merken de Venezolanen weinig goeds van. Het is het gevaarlijkste land van Zuid-Amerika met 19.000 moorden per jaar. De infrastructuur takelt af en velen zitten lang en vaak zonder stroom. Chávez’ trouwe aanhang stemt zondag niet meer zonder aarzeling op hem.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Chávez is glans voor verkiezingen verloren”

 1. @ Verbrugge. Hebben de rijken een artikel nodig om NIET op Chavez te stemmen. Dacht het niet. Alle nationalisaties zijn mislukt. Er is nauwelijks voedsel ook niet voor de rijken. “Times they are a-changing” zong Bob Dylan al in de zestiger jaren. Wellicht is dat nu het lied voor Chavez.

 2. @ben verbruggen, ik denk dat ze meer bedoelen dat Venezuela een dictoriaal land is geworden en ook dat er miljarden aan gelden zijn verdwenen

 3. Chavez heeft altijd het geluk van olie gehad en de hoge olieprijzen waardoor mensen weinig merkte van zijn wanbeleid. Echter geen normale investeerder gaat naar Venezuela.

  Met een Wiels en Schotte zal Curacao heel snel in de afgrond zitten aangezien Curacao niets heeft.

 4. Het artikel (van ANP) over Chávez is wel erg negatief. Helaas wordt bijvoorbeeld niet nader ingegaan op de zinnen “De armen hebben nu meer dan veertien jaar terug, toen rijk en arm aparte werelden vormden” en “Voor veel armen is Chávez de man die hen waardigheid heeft gegeven”. Staan die zinnen zomaar in het atikel? Zijn de armen zó onbelangrijk, dat zij geen verdere rol spelen? Alles wijst erop, dat het artikel is geschreven voor de rijken. Waar haalt Chávez de brutaliteit vandaan zich in te zetten voor de armen in zijn land? Waar zijn de “heerlijke dagen” van (bijvoorbeeld) Carlos Andrés Pérez gebleven? Laat die armen maar barsten! De rijken daar gaat het om. Enfin, die journalist van het ANP is gelukkig geen vriend van mij. .

 5. Chavez kan altijd nog even met Schotte bellen.