• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet op het eiland tijdens de verkiezingen? Dan gaat je stem verloren, want het is niet mogelijk op Curaçao iemand te machtigen die je stem kan uitbrengen. Dit is niet nieuw volgens oud-gezaghebber Lizanne Dindial.”Het al meer dan dertig jaar niet mogelijk om iemand te machtigen.”

“Dit heeft te maken met het opkopen van machtigingen tijdens de verkiezingen. Ruim tien procent van de stemmen in Nederland zijn van gemachtigden en dit is dus erg fraude gevoelig”, zegt Dindial. Volgens de plaatsvervangend voorzitter van de Kiesraad wordt het machtigen daarom mogelijk ook in Nederland afgeschaft. “We krijgen voornamelijk de vraag van Nederlanders die op Curaçao wonen, of het mogelijk is om iemand te machtigen. Ze gaan ervan uit dat het op Curaçao ook kan omdat het in Nederland kan.”

4 reacties op “Machtiging stemmen niet mogelijk”

 1. Het is mij ook een keer overkomen dat een verkiezing viel, toen ik noodzakelijker wijs uitlandig was.
  Ik baalde er wel van. Maar als je de verkiezingsperikelen hier een beetje kent, snap je dat het een goede zaak is dat machtiging hier niet kan!

 2. Eigenlijk vind ik dat het wel mogelijk moet zijn om iemand te machtigen. Als ik niet zou kunnen stemmen door een of andere situatie, zou ik het heel erg vinden dat mijn stem verspild wordt. Maar ja blijkbaar kan het niet hier omdat het fraude gevoelig is en daar heb ik wel wat begrip voor.Maar ja is het fraude om voor je broer of je Oma te stemmen omdat het hun niet intereseerd of omdat ze niet uit huis kunnen of niet op het eiland zijn?

 3. P.S. is het nog steeds zo dat gevangenen meer rechten hebben dan zieke mensen?

  In het verleden kon iemand in het ziekenhuis niet stemmen maar iemand in de gevangenis wel.
  Kan je het nog krommer maken in deze maatschappij?

 4. Heeft Dindial er nooit aan gedacht om machteging wel toe te laten maar te beperken tot directe familie leden?

  BV. kind-ouder relatie
  man-vrouw relatie
  mischien tot maximaal neef-nicht…

  de omkoping wordt dan wel erg moeilijk, je kan alleen je familie nog maar omkopen….. waardoor het risico direct daalt. Bij het stemmen heb je dan een bewijs van familie relatie nodig.