• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rust lijkt weergekeerd op Curaçao. Volgens hoogleraar Gert Oostindie moet Nederland zoveel mogelijk achter de schermen blijven. Dat meldt de Gelderlander. Als eerste premier van het nieuwe, zelfstandige Curaçao moest Gerrit Schotte ervoor zorgen dat de financiën niet uit de hand liepen.

Want dat was een essentiële voorwaarde van Nederland om de voormalige kolonie een eigen status te gunnen. Maar binnen de kortste keren waren er weer grote tekorten. “En die mogen wij, Nederland, weer aanvullen”, zegt Oostindie.

Tactiek
De reacties van Schotte over Nederland heeft volgens de hoogleraar van de geschiedenis van de Cariben, dan ook alles te maken met de naderende verkiezingen. Schotte noemde de benoeming van een interim-regering door de Staten niets anders dan een staatsgreep met hulp van Nederland. Dat hij daarmee zijn belangrijkste geldschieter in de gordijnen jaagt, is volgens Oostindie niets anders dan een verkiezingsstunt. “Hij mikt erop, dat het anti-Nederlandsentiment dermate groot is, dat hij daarmee de verkiezingen kan winnen.”

Onafhankelijkheid
In referenda is het percentage inwoners dat volledige onafhankelijkheid wil minder dan 5 procent, maar een meerderheid is wel voor de huidige status. Schotte vertegenwoordigt de laatste groep, terwijl zijn coalitiepartner Pueblo Soberano voor onafhankelijkheid is.

Geen directe bemoeienis
Nederland heeft door wijziging van de statuten momenteel geen directe bemoeienis met Curaçao. Het gevolg daarvan is echter dat het de afgelopen twee jaar alleen maar slechter en slechter is gegaan terwijl Nederland niet kon ingrijpen. Oostindie: “Het is daarom nu zaak te voorkomen dat de verkiezingen nog slechter voor ons uitpakken.”

Grote twijfels
“Normaal zou niemand kort voor verkiezingen een premier afzetten, maar in Curaçao is niets normaal”, stelt de hoogleraar. “Er zijn grote twijfels over de integriteit van het bestuur. De screening van de regeringsploeg van Schotte is onzorgvuldig geweest en ernstig gemanipuleerd. De interim-regering heeft daarom als opdracht meegekregen de kandidaten voor de nieuwe ploeg aanzienlijk beter te screenen. Dat zal niet door de AIVD gebeuren, want dan is overduidelijk dat Nederland zich nadrukkelijk met het land bemoeit. Dat zal Schotte alleen maar in de kaart spelen.”

Terughoudend
Oostindie vindt daarom dat Nederland zich zoveel mogelijk terughoudend moet opstellen. “Wij zullen onze invloed hoofdzakelijk achter de schermen moeten laten gelden. Er is veel contact met de Antilliaanse veiligheidsdienst en Nederland zal die nu heel sterk moeten adviseren, zodat er betrouwbare mensen in de nieuwe regering komen”, aldus de hoogleraar.

38 reacties op “‘Nederland moet onzichtbaar blijven op Curaçao’”

 1. Nog nooit is Nederland zo zichtbaar geweest op Curacao als nu in 2012, de invloed van Nederland ligt nu op straat en ieder kan het zien.
  Nu ben ik nooit tegen enige invloed geweest van NL in de Antillen of Curacao, maar als het een politiek tintje krijgt dan is men dus verkeerd bezig en dat is meer dan duidelijk.
  Die politici in NL die een mening hebben moeten eerst maar eens een jaar hier doorbrengen, elke maand een andere wijk en dan met hun opinie en inbreng komen.

 2. Voor allen die zeggen dat ik leugens verspreid heb ik een aantal vragen.

  1] Is Geerd wilders een haat zaaier of niet.
  2]Heeft Geert wilders al jaren persoons beveiliging op kosten van de overheid ja of nee
  3]Hero Brinkman is vorige week veroordeeld door de rechter: uitsprak geldboete is dat waar of niet.
  4]Kan iemand uitleggen hoe de koninkrijk der nederlanden is ontstaan en de rijkdom van nederland
  5]Mevrouw Spies was niet blij met al de dure reizen van de ambtenaren naar de bess eilanden waar of niet waar.
  Al kraam ik onzin ,bullshit, nonsens,leugens noem maar op heb ik ook recht om mijn mening te uiten ja of niet.
  .
  6]Heb ik gezegd dat ik voor Soberano of MFK ben ja of niet en dat ik coruptie goedkeurt ja of niet

  7]Dus dat bedoel ik over respect en superioriteits gevoel van de nederlander
  8]Wat is de naam van het boek meneer answer want ik ben benieuwd.

 3. @Hendrik (vader van Gerrit?), je betoog is vanwege een groot gebrek aan punctuatie (punten, komma’s, nieuwe zin, hoofdletters, etc) onnavolgbaar, niet te lezen And Full Of Bullshit! Je raast maar door met een totaal gebrek aan inzicht en empathie. Je verspreidt bovendien leugens en dat is vervelend voor de duizenden lezers van Versgeperst.
  Ik wil je dwingend adviseren om niet meer te schrijven, zodat de discussie zijn niveau blijft behouden. Ik heb nog wel een goed boek voor je,

 4. @Hendrik, jouw betoog is een lachertje. Het geeft je intelligentie niveau aan, de toekomst van Curaçao……
  Jij bent nog nooit in Nigeria geweest vriend, anders zou je nooit zo’n domme opmerking plaatsen. Dat land is de hel op aarde, en dat is toch echt de schuld van de Afrikaanse drang naar macht en rijkdom ten koste van alles. Een mensenleven is niets waard in Nigeria, en men geeft iedereen de schuld van alle ellende, behalve hunzelf……..paralleletje?

 5. In NL vindt corruptie look plaatst. Uit onderzoek is gebleken dat overal ter wereld corruptie wordt gepleegd. In alle landen inclusief NL. Dus NL is geen uitzondering, uitzondering is het wel hoe goed ze het kunnen dekken.

  Zoals een kerkhof buiten mooi geschilderd is en binnen liggen verrotte en stinkende lichamen.

  Curaçao heeft NL nodig en andersom ook. NL wil Curaçao/de Antillen niet volledig loslaten, want ze hebben financiële belangen en de ligging is ideaal. En dan hebben ze toch een pootje in werelddeel Amerika.

  Wanneer wordt een kind nou volwassen en kan op zijn eigen benen staan?
  Wanneer de moeder hem/haar de kans geeft om te proberen sommige verantwoordlijkheden te nemen. Dit proces duurt een aantal jaren. Sommige kinderen hebben een -push- van de ouders nodig.

  Om onafhankelijkheid te bereiken, moet je ten eerste durven. Je belemmert jezelf als je begint met: ik kan het niet, ik ben bang, het zal me nooit lukken, ik ben er niet klaar voor. Durf die stap te nemen, anders wordt je 50 jaar oud en woon je nog steeds bij je ouders (NL).

  Je moet eerst leren kruipen, lopen en dan rennen. Het is een proces die tijd neemt. Net als bij een baby. Ze was eerst bang, maar daarna kon ze lopen en na een tijdje zelfs rennen.

 6. @hendrik,

  ik hoop je nooit te ontmoeten.

  WAT EEN ONZIN…..

  het duurt te lang om hier inhoudelijk op in te gaan.
  maar ben er van overtuigd, dat je dit zelf ook allemaal niet geloofd.
  zo dom kan je niet zijn…
  maar ik had iets over corruptie op curacao, daar ga jij liever niet op in blijkbaar::

  de MOTmeldingen van Schotte .
  de veroordelingen van schotte van wege creditcard fraude.
  de diploma vervalsingen van constancia.
  het doodrijden van een persoon zonder vervolgt te worden (Schotte)
  verzekeringsfraude door Schotte.
  niet betalen van nbelasting en Aqualectrarekeningen door Jamool en Hakim
  achterlijk duur op reis gaan ten koste van het land Curacao.
  het volk ophitsen tegen een ander volk (wiels).
  dreigen met bodybags (wiels)
  op kosten van het land bodygards in dienst nemen en een prive fotoslaaf (Schotte).
  op kosten van het land iedere maand naar NL gaan om zijn (Prive???) te bezoeken (Wiels).
  met gillende sirenes iedereen van de weg duwen om dat Schotte met gevolg even naar Banda bou gaat.
  moet ik nog even door gaan???

 7. @ hendrik. IK BLIJF TOT HIER MET MIJN BIJDRAGE

  Gelukkig maar, want de eerste paar regels met leugens en nonsens waren voor mij ruim voldoende om te weten wat voor ‘n vlees ik in de kuip heb.

 8. Hendrik wat een broodje aap verhaal. En dan zeggen dat iemand de feiten moet kennen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen. Eentje dan, in het Nedelrlandse kabinet zit niemand met een strafblad. Hero Brinkman is een voormalig politie agent en heeft geen strafblad. Wel een te grote bek, eens. Wat de rest betreft, je kraamt vooral onzin uit. Richt je met je kritiek op je eigen eiland, ik zou zeggen daar heb je het druk genoeg mee.

 9. Jan@ je verwoord het precies. Zo is het . Curaçao
  gaat ten onder,als er niets veranderd. Nooit Nooit had curacao autonoom moeten worden
  Als het gewoon bij nederland was gebleven,had het voor het eiland nooit zo verkeerd afgelopen, en was de armoede niet zo schrijnend geweest. Maar het volk gegroet voor gekozen. De grootste fout die men heeft kunnen maken. Je ziet wat er met suriname is gebeurd. Niet lang na de onafhankelijkheid pleegde bouta zijn coup.
  Nu is deze moordenaar en drugshandelaar president,en de situatie in au,is alleen maar slechter aan het worden. Wiels zou de kandidaat kunnen zijn,die het eiland in totale anarchie zal storten,en curaçao zou afglijden naar totale destructie en isolement.
  De deur naar chavez zal hij wagenwijd openzetten. De onderdrukking zal alleen maar toenemen.

 10. sander laat me niet lachen jongen dat is juist het probleem van de Nederlander jullie hebben veel kennis maar tegelijkertijd zijn jullie ook weer dom de hele koninkrijk is opgebouwd op basis van corruptie, oplichting en uitbuiting man kijk maar naar SHELL het zelfde wat ze op curaçao hebben gedaan en achtergelaten doen ze nog steeds overal in de wereld kijk maar naar Nigeria man en dan maar roepen dat de lokale overheid corrupt is in Nigeria je moet meer het Nederlandse geschiedenis induiken jongen en niet alleen het geschiedenis van de Duitse bezetting in de tweede wereld oorlog nogmaals corruptie,oplichting het gebeurd elke dag hier in NL want ik woon hier in Nederland net zoals vele Nederlanders die ook op Curaçao wonen alles wat corrupt of fout is wordt in Nederland gelegaliseerd via de wet als ze maar geld aan kunnen verdienen ik heb niks tegen de Nederlander maar wel ben ik tegen hun hypocrisie maar vergis je niet misschien heeft Nederland Curaçao meer nodig dan dat curaçao Nederland nodig heeft dit is politiek jongen je staat alleen aan de kant te schreeuwen maar je weet niet wat er allemaal in de politieke arena gebeurd jongen politiek is een vieze spel hoor dus niet zo hard uit de toren blazen.Trouwens wat dacht je van Hero Brinkman en de andere leden van de PVV met een strafblad die in de tweede kamer zitten keur jij dat goed in Nederland kan dat wel zeker, wat dacht je van Geert Wilders met zijn uitspraken over de moslims is dat geen ophitsen: in Nederland mag dat wel he een bepaalde bevolkingsgroep beledigen, kwetsen en stigmatiseren en daarna schuilen achter de recht van meningsuiting haha natuurlijk kan het in Nederland maar niet op Curaçao alleen in Nederland hebben de mensen de recht op meningsuiting en niet op curaçao een beetje flauw van jullie vindt ik. Weet jij hoeveel geld Geert Wilders de staat , de belastingbetaler kost alleen maar aan persoonsbeveiliging alleen maar omdat hij jaren lang gekke dingen roept over de moslims in de media en hij zat ook nog in de gedogen coalitie totdat het kabinet Rutte was gevallen kom op hej stoppen met oordelen en met de vinger naar een ander wijzen en kijk naar je zelf man, weet jij hoeveel geld de koningshuis de belasting betaler al eeuwen lang kost hoe dom kan de Nederlander zijn koninklijke familie die nooit hebben gewerkt maar die steenrijk zijn hoe zijn ze aan alle rijkdom gekomen was dat geen corruptie de Nederlander steunt al eeuwen lang de corruptie man hoe dom kan je zijn man . En dit is voor pukkie tot zo ver ik weet is engels Spaans en Frans de wereldtalen dus Nederlandse taal stelt helemaal niks voor in de wereld pukkie.Ik keur niet goed wat er gaande is in zuid Afrika maar ik neem ze niet kwalijk omdat ze nooit de kans hebben gekregen op civilisatie om te studeren om dingen beter te leren. weet jij wie de naam apartheid heeft uitgevonden pukkie Nederland denk jij dat de bevolking na jaren eeuwen van onderdrukking, zonder onderwijs zonder kennis normaal kan functioneren ik denk het niet dus het gaat jaren misschien eeuwen duren voordat die deel van de bevolking weer op een geciviliseerde manier kan functioneren.Het heeft Nederland ook eeuwen geduurd voordat Nederland zo ver is gekomen en nu een belangrijke rol speelt in de wereld heb ik gelijk of niet.Dus stoppen met oordelen en naar de ander wijzen AUB kijk naar je zelf en leer de Nederlandse geschiedenis en dan denk ik dat jullie allemaal vooral de Nederlander een klein beetje meer begrip zullen tonen. voor vele dingen hebben wij zelf niet gekozen wij zitten er eenmaal in de koninkrijk en wij moeten leren mee omgaan op een goede manier maar met respect voor elkaar en zonder veroordelen en de superioriteit gevoel van de Nederlander. maar voordat de Nederlander zover is moet hij eerst het Nederlandse geschiedenis beter leren kennen.

  IK BLIJF TOT HIER MET MIJN BIJDRAGE

 11. Zo…ik heb m’n portie dom geklets weer gehad, ik ga zo lekker weekend vieren.

  Peggy en Jan C, ik hoop dat jullie dromen uitkomen en jullie op een dag, lekker op een onafhankelijke rots genaamd Curacao mogen wonen.
  Waar alle blanken opgerot zijn, een stink raffinaderij de luchtverontreinigd, de vuilnis zo in de mondi wordt gedumpt en je heerlijk in de warmte en in het donker (stroom zal er ook niet meer zijn), naar de foto van jullie idolen Helmin Wiels en Gerrit Schotte kunnen kijken en je afvragen wie jullie nu de schuld kunnen geven van de deplorabele levensomstandigheden van de Yu di Korsou………

 12. @hendrik,

  wat is er mis met miljarden storten om banken overeind te houden?
  als dat niet gebeurt was, waren er veel grotere problemen geweest.
  trouwens, de meeste banken hebben deze miljarden al terug betaald met rente.
  de salarissen van sommige bestuurders zijn idd giga hoog.
  maar is dat corrupt te noemen?
  dat er mensen zijn die hun hypotheek niet kunnen betalen heeft ook niet echt iets met corruptie te maken.
  als er giga bonussen betaald worden door banken, dat is wereldwijd zo, dus ook op curacao.
  vind ik ook niet correct en het heeft wel iets van cooruptie.
  maar geen corruptie van NL, maar wel van de grote bankinstellingen wereldwijd.
  verkeerde beleggingen doen is ook niet echt corrupt, maar dom.
  ik zie niet in wat er overblijft van jouw stellingen…..

  maar wel corrupt is:

  de MOTmeldingen van Schotte .
  de veroordelingen van schotte van wege creditcard fraude.
  de diploma vervalsingen van constancia.
  het doodrijden van een persoon zonder vervolgt te worden (Schotte)
  verzekeringsfraude door Schotte.
  niet betalen van nbelasting en Aqualectrarekeningen door Jamool en Hakim
  achterlijk duur op reis gaan ten koste van het land Curacao.
  het volk ophitsen tegen een ander volk (wiels).
  dreigen met bodybags (wiels)
  op kosten van het land bodygards in dienst nemen en een prive fotoslaaf (Schotte).
  op kosten van het land iedere maand naar NL gaan om zijn (Prive???) te bezoeken (Wiels).
  met gillende sirenes iedereen van de weg duwen om dat Schotte met gevolg even naar Banda bou gaat.
  moet ik nog even door gaan???

 13. de groep van 5% waren merendeels Nederlands die tijdens het referendum voor de Onafhankelijkheid stemden.
  wie anders zal het meeste voordeel ervan hebben, wij het volk hebben het geld niet om alles te regelen.
  De nederlanders en de Makamba pretu hebben niets liever dat we uit het koninkrijk stappen , zodat Den Haag ons volk niet meer kan beschermen.
  dan krijgen we de Elite die ons kunnen uitbuiten. Kijk maar om je heen Schotte, Asjes, Wiels allemaal makamba’s of makamba’s pretu.

  Als ze ons los hebben gemaakt uit het koninkrijk dan begint het uitbuiten.

  Voorbeelden genoeg, kijk maar richting Zuid-afrika waar nu de lokale bevolking de macht heeft en de mijnwerkers neer word geschoten omdat de mijn eigendom is van een neef die een oom heeft als President.

 14. Wiels en Schotte zijn het die Nederland er steeds weer bij betrekken. Alles wat fout is is Nederlands. Nederland steelt olie en gas, Nederlandse militairen bezetten Punda, (Ik dacht even dat het Schotte was zaterdag), Nederlanders moeten terug in bodybags, Nederland moet herstelbetalingen doen aan Asjes enzovoort.
  Het zal Pueblo Soberano nog dun door de broek lopen als dit eiland morgen helemaal zelfstandig wordt. Het boevenregime is nog bijna intact. Bij een verkeerde uitslag van de verkiezingen zal een groot deel van de werkende bevolking ervoor kiezen elders te gaan wonen. Nederland trekt zich terug en schopt Curacao het Koninkrijk uit. Blijft over een gemutileerde Papiamentstalige bevolking, die door niemand ter wereld wordt begrepen. Haitiaans lijkt nog een beetje op Frans, maar Papiaments is een derivaat van een dialecht uit de Kaapverdische Eilanden. Succes er mee. Het curacaose paspoort wordt ingevoerd, maar je kunt er nergens mee naar toe . Wiels wordt minister van financieen en gaat geld drukken. Genoeg voor iedereen, het kan niet op. Dushi Korsow is dan weer van de leguanen Dus : terug naar het stenen tijdperk.

 15. Als je over coruptie wil praten moet je in NL zijn ja hoor NL het enige verschil is dat in NL coruptie volgens de wet is gelegaliseerd wat dacht je toen Wouter Bos met miljaarden euros de banken overeind hield allemaal belasting geld terwijl bestuurders hoge bonnussen verdienden is dat geen coruptie maar ja gelegaliseerde coruptie en nu zitten wij in de problemen want tegenwoordig kan je geen lening krijgen bij de banken en al die wooker polissen van de hypotheek adviseurs bij een hypotheek mensen werden mislijd er werd gemanipuleerd met bedragen en nu de crisis is geslagen en de economie en de woningmarkt in elkaar is gestort kunnen ze hun hypotheek niet meer aflossen ,bestuurders van woningcorporaties die miljoenen weg hebben gesluisd verkeerde beleggingen hebben gedaan dat de corporatie bijna falliet is gegaan en nu worden de werknemers ontslagen om de financien op orde te krijgen zo kan ik door gaan.Ik ben tegen coruptie laat ik voor de duidelijkheid. Maar de hypocresie van NL en de mensen hier kan ik niet tegen.Nederland is een van de corupte landen in de wereld maar allemaal gelegaliseerd dus kom op doe niet alsof NL niet corupt is schei uit mensen hoe hypocriet kunnen jullie zijn ik ben ook voor onafhakelijkheid maar alles op zn tijd

 16. @ Peggy. Curacao olie en gas??? Lieverd, als dat zo was dan was de Shell hier nooit vertrokken? En ik heb er nog 1tje voor je. Als er onder Curacao olie of gas ligt, betekent het dat er onder Bonaire ook olie en gas ligt. En weet je van wie Bonaire is?? Juist ja, Van Nederland. Dus als er Olie en gas is dan pakt Nederland het wel via Bonaire en hebben ze Curacao niet nodig. eerst nadenken voordat je dezelfde idioterie als Wiels uitkraait.

 17. @Sander, rita is al ontmaskerd als Peggy. Kijk maar op versgeperst op FB en ook op de facebookpaginas van peublo soberano. Daar is het Peggy die reageert als rita. wellicht nu ze ontmaskerd is dat ze nu haar eigen naam is gaan gebruiken.

 18. @ Peggy, op 04-10-2012 om 11:04…Whahahahahahaha…*ademhaalt* HAHAHAHAHA!

 19. @answer, Curacao moet gebruik maken van Pluk ze wetgeving. Al dat geld dat Schotte op zijn rekening heeft en niemand weet hoe moet worden gestort dient te worden ingenomen en ook het geld van Dos Santos.

 20. Peggy, je klinkt trouwens als Rita?

  Curacao was eeuwen geleden van NL, dat was toen nou een maal zo.
  er viel niet veel te jatten, maar er werd handel gedreven o.a. in slaven.
  dat is heden ten dage niet goed te praten.
  maar eeuwen geleden was er een andere mentaliteit.
  afrikanen verkochten hun eigen mensen als slaven om dat ze van een andere stam waren.
  Ook niet netjes, maar dat was toen nou eenmaal zo.

  Na de slavernij was Curacao een kolonie van NL.
  niet leuk, maar dat was toen nou eenmaal zo.
  de europese landen hadden toen kolonien overal op de hele wereld.
  niet goed, maar dat was normaal in die tijd.
  nu sinds een jaartje of 50 is men bezig deze ex kolonien tot zelfstandig landen te maken.
  dat is in deze tijd normaal, want kolonisatie werd niet meer getolereerd.

  Nu is curacao dus al een tijd een zelfstandig land (eerst bekend als de NL. antillen) maar nog steeds binnen het koninkrijk.
  maar de bestuurders zijn Curacaoenaars, die al ruim 40 jaar de dienst uitmaken.
  NL zou niet durven in te grijpen, zolang er geen noodzaak is.
  Alle grondstoffen en inkomsten van Curacao zijn voor Curacao.
  alle uitgaven en kostenposten zijn ook voor Curacao.
  Er zijn trouwens geen grondstoffen, maar dat terzijde.

  Waarom die haat????

 21. Whahahahaha @ Peggy………
  Ons??? wie is ons de bewoners van Curacao?? dat dan ALS er al olie en gas ergens onder de grond zit……..

 22. Nog even een historische aanvulling: NL heeft op Curacao nooit iets gejat, want er viel niets te jatten (islas inutilas, weet je nog wel!). NL heeft hier geld verdiend met de handel in slaven en was een handelspost, heeft op zich dus niets te maken met Curacao als eiland.

  Het is ook een misverstand dat de huidige bevolking de oorspronkelijke bevolking is. Alle tegenwoordige etnische groepen zijn hier gekomen NADAT NL zich Curacao had toegeeigend, al of niet vrijwillig. Curacao was dus al in bezit van NL (even los van of dat nou leuk en juist is, dat is een andere discussie), toen jouw voorouders (tot welke groep die dan ook moge behoren) hier naartoe kwamen. Geen enkele etnische groep kan dus ook maar enige historische aanspraak maken op wat dan ook op Curacao. Geen enkele etnische groep (behalve als je oorspronkelijk Indiaans bloed hebt) is dus ooit op Curacao gekoloniseerd. Tegelijkertijd is Curacao, nadat het in NL-se handen kwam, nooit meer zelfstandig geweest, dus kan het ook nu niet worden gekoloniseerd, want alleen een souverein land kan worden gekoloniseerd en Curacao was en is onderdeel van het koninkrijk der NEDERLANDEN.

  Dat kun je niet leuk vinden, maar het is niet anders.

 23. @Peggy: ehhh, Curacaose olie en gas??? Zeker net zo lang op school gezeten als vriend Schotte? De olie was ooit van Shell (NL dus) en is nu van vriend Chavez. . . Gas? Welk gas? Anyway, Curacao heeft echt helemaal NIETS waar NL ook maar enigszins behoefte aan heeft. Curacao heeft namelijk geen (eigen) grondstoffen, geen noemenswaardige industrie, dus waar heb je het in hemelsnaam over. Curacao heeft alleen maar een hoop schulden, een overvolle gevangenis, een raffinaderij uit het jaar nul en ga zo nog maar even door.

  Nee, lieve Peggy, zoals ik al eerder heb gezegd, NL is Curacao echt liever kwijt dan rijk! Zelfs vriend Chavez wil Curacao niet hebben (hij heeft ooit tijdens een persconferentie aangegeven dat Curacao economisch en politiek niet stabiel genoeg is, om een inlijving interessant te maken en dat was geen geintje van onze zuiderbuur. . .).

  Blijven jullie maar lekker achter die crimineel Schotte, die nietsnut Cooper en die Idi Amin van Curacao Wiels aanlopen, dan komt het vast allemaal goed, net als in Haiti. Als het zover komt zit de rest van de bevolking al lang ergens anders, jammer voor jullie alleen, dat dat het deel van de bevolking is, dat wel naar school is geweest.

 24. @Ongerust

  Volledig met u eens !, ik ben vele malen als toerist op Curacao geweest, en heb haarfijn aangevoeld hoe langzaamaan de sfeer op het eiland veranderd is. Voorheen veel lieve , goedlachse zachtaardige mensen ontmoet. De laatste keer was dat anders. Compleet genegeerd worden door winkel personeel is daar een klein voorbeeld van. Zo jammer dat dit gebeurt. Hierdoor haken toeristen af. Ik kom voorlopig niet meer terug op Curacao, en misschien wel helemaal niet meer.

 25. Beste Sentinel Soberano,

  Prof Oostindie is zeker niet Naief. Hij weet heel goed wat hij zegt. Die 5% dat hij opnoemt is een cijfer uit de referendum uit 2005, toen ongeveer 4.5% van de mensen voor onafhankelijkheid stemde. Ik geef toe dat als het nu gedaan zou worden dat het cijfer wel wat hoger zou zijn , maar nog steeds onder de 20%.

  Hecho ta ku Sr. Oostindie ta un gran profesor ku hopi konosementu tokante di relashon di hulanda ku Antias. Mas ku nos tur aki. Mayoria bia e ta hopi politiek correct anto e ta keda sin duna un opinion fuerte paso e por relativa masha bon mes. Awendia ta prome bia ku mi ta tendele tuma un standpunt over di e problemanan na korsou. i mi tin ku bisa ku mi ta di akuerdo kune. Mester bini hende na drechi den gobierno di korsou i screen tur e kandidatonan pa soru ku e Ministernan di MFK no por drenta mas, paso nan no ta sirbi pa nada.

 26. mensen als Jan C. en Wiels geloven in hun eigen sprookjes….
  als ze dit soort dingen beweren, kom dan met bewijzen……
  ze geloven in elkaars leugens….en helpen vervogens een land naar de verdommenis.

 27. @ongerust, jullie willen ons koloniseren en ons olie en gas jatten zoals jullie hier al eeuwen jatten

 28. Dit betoog van deze hoogleraar schept tenminste duidelijkheid en vooral over hoe hij (is dus ook Nederland) over die Gerrit Schotte precies denkt en praat. Maar weer aanvullen van de hoog opgelopen tekorten? Hmm…. Die rekening wil ik eigenlijk bij G. Schotte en consorten laten neerleggen. Gerrit moet bovendien zijn excuses aanbieden voor het belachelijk maken van het land Curaçao in de internationale media! Staatsgreep? Hoe minderwaardig en respectloos!
  Nederland wil absoluut voorkomen dat Curaçao volgend jaar misschien wel failliet wordt verklaard en daarom dan maar weer ‘aanvulling’? Op zich wel een goed streven, maar dan kan opnieuw corruptie om de hoek loeren, hoewel Betrian er alles aan gaat doen om een betere screening wettelijk te maken.
  Ik hoop vooral en spreek de verwachting uit dat Nederland achter de schermen er alles aan zal doen dat Schotte nooit meer in de politiek van Curaçao terecht komt! Het gevaar komt op dit moment naar mijn idee vooral van de partij Pueblo Soberano (PS, schreeuwlelijkerd Wiels en dwarsliggende EX-voorzitter Asjes). Dat referendum wees dus uit dat slechts 5% van de bevolking volledig los wil komen van Nederland, terwijl een andere poll sprak van zetelwinst voor de partij PS. Die club is vóór afsplitsing van Nederland. Dat zal echter de doodsteek kunnen betekenen voor de langzaam herstellende economie van Curaçao!

  Dus laat uw stem niet verloren gaan aan een MFK of een PS en kies met je volle verstand!

 29. Beste Ongerust, Jij verwoordt exact zoals ik het voel. Dank daarvoor! Ik ken nog een spreuk: “een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht…” Laat het de stemmers op deze criminelen gezegd zijn (dat wil zeggen: als ze kunnen lezen…)

 30. Nou, de plaatsing en mijn ‘ongeduldige’ opmerking hebben elkaar gekruist, haha, excuus, ben nou eenmaal erg betrokken ;-).

 31. Was er onrust dan?

 32. @Jan C: jammer dat zoveel meelopers op Curacao (bijna de helft) enorm opkijken tegen vieze criminelen die ten koste van het volk hun zakken vullen, een strafblad hebben, honderd duizenden guldens uitgeven aan prive-reisjes enz. Jammer, dat dat deel van de bevolking het blijkbaar stoer en slim vindt om zo te handelen. Zegt veel over dat deel van het volk. Jammer ook, dat dat deel van het volk zich niet realiseert dat ze niet NL daarmee hebben (het NL-se parlement is Curacao liever kwijt dan rijk!!!), maar zichzelf, het is hun belastinggeld dat in de zakken van criminele opvreters als Schotte, Wiels, Jamaloodin, El Hakim en Cooper verdwijnt.

  Willen jullie zo je kinderen opvoeden? Met ze te leren dat het goed is om te jatten, ten koste van het volk? Met ze te leren dat het goed en slim is om crimineel te zijn? Met ze te leren dat het goed is om Europese Nederlanders te haten, terwijl dat land keer op keer Curacao uit de stront trekt, financieel?

  Dacht je nou heus, dat NL er op zit te wachten om hier, voor veel geld, de boel weer op de rit te zetten? NL kan wel janken, dat ze Curacao destijds niet gewoon lekker zelfstandig hebben laten worden, net als Suriname. Suriname moest zo nodig en Suriname mocht en nu zitten ze opgezadeld met een moordenaar en drugsbaron. Is dat de toekomst die je wilt voor Curacao?

  Vinden jullie het nou echt ok en normaal, dat Schotte tonnen uitgeeft aan een prive-fotograaf, een prive-PR medewerker, 10 bodyguards en 4 gepantserde SUV’s, allemaal betaald met jullie belastinggeld?

  Vinden jullie het nou echt ok en normaal, dat El Hakim tonnen uitgeeft aan snoepreisjes, met name naar het Midden Oosten, om daar prive-deals te sluiten, omdat ie niet genoeg heeft aan zijn brillen-winkel?

  Vinden jullie het nou echt ok en normaal, dat mensen met een strafblad en tonnen aan belastingschuld minister worden?

  Is dit het voorbeeld dat jullie je kinderen willen geven?

  Dan wens ik jullie veel sterkte, maar de ‘goeden’ onder ons zullen te zijner tijd het eiland verlaten, als de situatie niet verandert. Investeerders hebben Curacao al massaal de rug toegekeerd en ook de toeristen zullen uiteindelijk wegblijven. In plaats van de Nederlandse namen hier te veranderen, kan het eiland dan beter haar naam veranderen in Hispanola.

  Weet je wat nou zo treurig is? Jullie zitten hier vast met je klerezooi en je criminelen, waartegen jullie zo opkijken, maar de mensen met visie, met een geweten en met goede wil, die zullen steeds vaker hun heil ergens anders zoeken of niet meer naar het eiland terugkeren.

  Hopelijk hoeft het zover niet te komen!

 33. @jan C, bla bla bla bla bla bla zo kennen we er nog wel een paar. ophouden met calimero gedrag en zelf hard werken!
  dat je nog steeds een groep criminelen aan het verdedigen ben!

 34. Ja Jan C, en toen hebben ze alle fabrieken gesloten en kwam er een grote olifant en blies het hele verhaaltje uit.

 35. Jan C hoppel lekker achter de boeven aan! Geloof je echt dat Desi ooit geluisterd heeft naar Nederland hahahaha. Je bent een moppenmaker!

 36. Nederland onzichbaar? je ken me nog meer vertelluh.. Huh?! 5% maar?? weet u dat wel heel zeker Gert v.O.???? Hihaho, kietel me aub zodat ik ook mee kan lachu, please. hihihi, o, die naïeve Gert toch.. 😆 😆 😆

 37. LALALALA Geld ….. dus weer..

 38. Kolonel Hans Valk was de “geestelijke vader” van de coup in Suriname en daarna werd hij belangrijkste raadgever van Desi Bouterse. En Nederland heeft ook een handje in de decembermoorden. Toen Bouterse niet meer deed wat Nederland wilde is hij als ‘vijand’ bestempeld.
  Op Curacao is gouverneur Goedgedrag de geestelijke vader van de Curacaosche coup. Weer eens een nieuwe Wikipedia pagina over Curacao.