• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stemlokalen openen op 19 oktober na twee jaar alweer de deuren. De politieke partijen smachten naar de stemmen van het volk en doen er alles aan om in het middelpunt te staan. Versgeperst.com sprak met Errol Goeloe van Partido Laboral.

 
Naam: Partido Laboral/Democraat
Stroming: sociaaldemocratisch
Kleur: rood
Leiders: George Hernandez en Errol Goeloe
Aantal kandidaten: 29
Jaar opgericht: Laboral: 1997 Democraat: 1944
Aantal zetels bij laatste verkiezingen: 0

Partido Laboral en Partido Democraat zijn voor de komende verkiezingen samengevoegd. De Democratische Partij (DP) is in 1944 opgericht. De DP was in de beginjaren een grote partij en leverde van 1954 tot 1986 de minister-president van de Nederlandse Antillen; Efrain Jonckheer. De partij keerde in 2007 weer terug in de politiek, nadat de partij twaalf jaar geen zetel had behaald. Partido Laboral is in 1997 onder meer opgericht door Errol Cova, nadat het vakbondswezen aangaf ook invloed te willen uitoefenen op de politiek.

Onafhankelijkheid, of nog maar even niet?
“Elk land wil op den duur onafhankelijk zijn, dat is ons uiteindelijke doel. Maar we moeten ons er wel goed op voorbereiden. Curaçao heeft gekozen voor een autonome status, met uitkijk op onafhankelijkheid. Het ligt aan de situatie in ons land, de mentale bereidheid van de bevolking en sociale situatie om het moment te kiezen om over te gaan tot onafhankelijkheid.”

Papiaments of Nederlands?
“Papiaments is als moedertaal erg belangrijk. Daarnaast worden drie andere talen gesproken op Curaçao die intact moeten blijven, maar Papiaments is het uitgangspunt. Vooral in het basis- en voortgezet onderwijs moet de nadruk meer op Papiaments liggen. De andere talen zijn secundair, maar ook belangrijk aangezien de universiteiten in Nederland, Puerto Rico en Amerika natuurlijk niet Papiaments zijn.”

Gratis onderwijs of betaald onderwijs:
“Volgens de internationale bepalingen heeft elk kind het recht onderwijs te genieten. We staan voor een beleid waarbij ieder kind, onafhankelijk van de sociaaleconomische positie van de ouders, naar school kan. Of het gratis onderwijs de beste oplossing is, moet goed worden onderzocht. We staan niet negatief tegenover het gratis onderwijs, maar er moet geen onduidelijkheid over zijn.”

Is er wel of geen olie op Curaçao?
“Aan de hand van de ligging van Curaçao, namelijk dicht bij de kust van Venezuela, de proefboringen waar veel onduidelijkheid over is en de uitspraken van Curaçao en Nederland, geloof ik wel dat er olie is. Daarom moet hier snel duidelijkheid over komen.”

Milieubewust of economisch bewust?
“Milieubewust moet je altijd zijn. Economie is iets wat men gaandeweg ontwikkelt. We hebben één wereld en zonder deze wereld valt er niets te ontwikkelen. Daarom moet de economische ontwikkeling integraal zijn aan het beste voor het milieu.”

Criminaliteit:
“De structuur van de politie moet verbeterd worden en de SKS moet meer controle-taken krijgen. Dat verlicht de werkdruk van de politie. Verder ligt onze focus op het organiseren van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC).”

Partijprogramma Partido Laboral/Democraat:
[scribd id=109826537 key=key-2c7s9burlqcc8o182avc mode=scroll]

www.versgeperst.com