• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stanley Betrian werd dit weekend beëdigd tot premier van Curaçao. Ondanks zijn tijdelijk functie, ambieert hij geen politieke carrière. “Als ik klaar ben, is het afgelopen. Ik ben muzikant en wil mijn tijd daaraan besteden. Ik doe dit nu voor het land.” Dolfijn Fm sprak met de kersverse premier.

“Het was een interessant weekend”, stelt Betrian. “Schotte wilde tot de twintigste in Forti blijven zitten en dat vond ik prima.” Inmiddels heeft Schotte het pand toch verlaten en heeft Betrian de ruimte om zijn taken uit te voeren. De interim-regering heeft onderen andere de taak te werken aan de financiële situatie van Curaçao. Dit laatste is een moeilijk punt volgens de premier. “Dit gaat veel werk beslaan, want de situatie is nu zeer slecht. Er komen maatregelen, daar kunnen we niet omheen.”

Vervolging
Op de vraag of kabinet Schotte zal worden vervolgd, heeft Betrian geen antwoord. “ Dit is een vraag voor het Openbaar Ministerie. Zij hebben de autoriteit om dit te doen.” De premier acht het wel wenselijk dat de vorige regering wordt vervolgd. “We leven in een land waar regels gelden die moeten worden nageleefd. Zo niet, dan wordt het een troep. We moeten allemaal samenwerking om te zorgen dat het ordelijk wordt.”

Geen wachtgeld
Hoewel Betrian de komende weken de rol van premier op zich neemt, heeft hij daarna geen politieke ambities. In eerste instantie stond hij ook niet te springen om premier te worden. “Ik had eerst geen zin om dit te doen, maar als niemand het doet, raakt het ook mijn familie en vrienden. Ik heb een aantal gesprekken gevoerd en toen besloten.” Betrian geeft aan af te zien van het wachtgeld dat men normaliter krijgt als premier. “Ik vind het niet toepasselijk om na een maand werken twee jaar wachtgeld te ontvangen”, aldus premier Betrian.

Maarten Schakel van Dolfijn FM in gesprek met Stanley Betrian

16 reacties op “Betrian ambieert geen politieke carrière”

 1. Betrian geeft aan af te zien van het wachtgeld dat men normaliter krijgt als premier. “Ik vind het niet toepasselijk om na een maand werken twee jaar wachtgeld te ontvangen”, aldus premier Betrian.

  Dat zouden Schotte c.s. ook moeten doen, maar die willen dat wachtgeld wel. 90% van het riante salaris langzaam afgebouwd naar 70% in 2 jaar. Geen sollicitatieplicht en geen andere emolumenten meer. Het is slechts weinigen gegeven om met hun opleiding en verleden een andere baan te vinden laat staan voor hetzelfde salaris als in de politiek.

 2. Een lichtpuntje in alle ellende!

 3. @ Sander. van PAR en PNP weet ik in iedergeval dat ze ooit een zeer riant pensioen hebben proberen door te drukken.

  Je vergeet wel vaker iets en daarom dit geheugensteuntje. De kleine versie en de grote versie kan je op aanvraag krijgen.
  1. Suèldu mínimo a subi for di 496 florin na 1300
  2. Penshun di behes a subi for di f.500,- te ku f.800,-
  3. Supsidio di f.100,- na esnan ku tin solamente penshun di behes
  4. Desempleo baha for di 18% te ku 9%. (senso 2011)
  5. Desempleo hubenil a baha di 35% pa 22% (senso 2011)
  6. Papiamentu a bira nos lenga ofisial huntu ku Ulandes i Ingles.
  7. Enseñansa obligatorio a bira di 4 pa 18 aña.
  8. Brigada pa kontrolá lei di enseñansa obligatorio.
  9. Supsidio pa muchanan di mayornan di ménos rekurso ku ta bai havo/vwo di 330 pa luna i 800 pa buki.
  10. Porfin penshonadonan a haña seguro di malesa bou di SVB, ku nan por kana ku nan karchi di SVB.
  11. Kantidat di morto dor di kriminalnan baha for di 30 pa aña na 8 pa aña.
  12. Plan sosial di bario ku PAR a bini kuné pa kombatí pobresa i drecha bida den bario manera: Reda sosial, SOFNA, Plan Nashonal di bario i SEI etc.
  13. Proyektonan sosial di bario: Soto, Kanga/Dein, Berg Altena i alrededor, Seru Grandi/Fuik, Rooi Santu, Otrobanda. Drecha infrastruktura kas i kaya, proyektonan sosial manera kurso di alfabetisashon i presupuesto.
  Esaki ta djis algun di e logronan di PAR durante su 13 i mei di gobernashon.

 4. Politiek is een vies woord geworden op Curacao, mensen met een goede reputatie lenen er zich niet meer voor, daar kan ik wel begrip voor opbrengen.
  Deze man schreeuwt tenminste niet, en drukt zich beschaafd uit. Dat is al een verademing op zich.

 5. Waarvan akte!
  Klasse. Ook al zou hier hierop terug komen en toch de politiek in gaan, dan nog; met de eerste indruk die hij heeft achtergelaten denk ik: “Doen, ons land heeft dit soort mensen nodig”.

 6. Zeer verademend om eindelijk iemand met principes en fatsoen aan het woord te horen.
  Mogen vele tweedekamer leden een voorbeeld aan nemen.
  Gelukkig zijn er op mijn dushi Corsow nog van deze discrete mensen en ik weet dat er nog veel meer zijn. Hopelijk nemen Wiels en cornuiten hier een voorbeeld aan. Chapeau.
  Ik wens de Hr Betrian en zijn team veel succes en geluk, ik heb er alle vertrouwen in. Eindelijk een frisse wind. Pueblo di Corsow para tras di Hr Betrian I su team pa un Corsow mihor i honesto.

 7. Ik kan het me wel voorstellen dat hij geen zin heeft in een carrière in de Curaçaose politiek maar jammer voor het eiland. Dat kan wel eens een onzelfzuchtige politicus gebruiken..

 8. Helmin Wiels neem een voorbeeld aan deze man, daadkrachtig, bescheiden en stelt zich dienstbaar op voor zijn land. Aggresieve, ophitsende en onbeschofte taal is niet de manier. Laat je volk met rust en laat ze hun eigen mening vormen zonder dat jij met je tengels hun hersenen kneed dmv je opruiende taal.

 9. Hulde!

 10. danki! you’ll need guts and perseverance to clean up the mess.

 11. Waar zit de LIKE knop 🙂 ?!

 12. prima vent. hij kan relativeren wat een goede eigenschap is.

 13. jammer, de goede poltici zitten niet in de politiek…
  alleen machtswellustelingen en geldwolven.
  hopelijk zijn de partijen PNP/PAIS/PAR iets minder hebberig qua macht en hebzucht.
  ik hoop in ieder geval dat er beschaving terug komt…
  van PAR en PNP weet ik in iedergeval dat ze ooit een zeer riant pensioen hebben proberen door te drukken.
  maar PS en MAn stemden ook mee.
  MFK bestond toen niet, maar had zeker ook voor dit pensioen gestemd.
  allen DP stemde tegen…

 14. goede

 15. Er zijn gelukkig nog mensen die het godee voor hebben met het land.

 16. Een patriot zonder zich daarop voor te staan tegenover iemand, die zich een patriot noemt maar niet is.