• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag wijt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) haar nieuwsbrief aan de verkiezingen die op 19 oktober plaatsvinden.

[scribd id=108605919 key=key-k6f9757esvxs6rt98hz mode=scroll]

6 reacties op “Ingezonden: de verkiezingen”

 1. Beste Daniel,

  20 jaar geleden toen ik op het eiland kwam om te wonen en te werken. Sprak practisch alle jeugd goed nederlands, spaans, engels en papiaments. Na twintig jaar gezeur over de Nederlandse taal is het resultaat te zien. De jeugd spreekt slecht of geen nederlands, het engels van hun rap idolen (met veel fuck &bitch) novella spaans (de jongens campo-spaans) en het papiaments spreekt men niet beter als vroeger. Vraag niet of men het kan schrijven want dan springen de tranen in je ogen. M.a.w. de persoonlijke frustraties van verscheidene politici wat ze losgelaten hebben op generaties jongelui gaat nu zijn tol eisen.
  Curacao zal altijd afhankelijk zijn van een andere taal vanwege de vervolg opleidingen voor de jeugd. Spaans?! of Engels?! prima!! Maar let wel ! Ik denk niet dat Amerika of Columbia studiefinanciering gaat verstrekken. Resultaat: studies in het buitenland alleen voor de kinderen van de rijken die het kunnen betalen. Nu vanwege het beetje Nederlands wat er nog onderwezen wordt kan elke jongen of meisje op Curacao studeren in Nederland. Advokaat, dokter, dierenarts, name it! Maar de persoonlijke frustraties van vele politici hebben ervoor gezorgd dat hun eilandskinderen nu niet beslagen ten ijs gaan. Jammer, hou ze dom en je hebt hun stemmen. De jeugd moet niet slimmer worden dan de politici . Iets wat bij het laatste kabinet zeker niet moeilijk was, aangezien de ex-premier Gerrit Schotte nooit zijn mavo heeft afgemaakt.

 2. Ik ben niet zo lang op Curaçao, maar ik heb ergens gelezen dat de Nederlandse namen van de bruggen een doorn in het oog zijn van sommige partijen. Maar een nieuw ziekenhuis wat de bevolking van Curaçao nodig heeft laat nog steeds op zich wachten. De prioriteiten liggen ergens anders zeker. En ik heb tevens gelezen dan Pueblo Soberano de Nederlandse taal wil verdringen en dat ze de welzijn van het kind belangrijk vinden. Dus kan iemand mij dan uitleggen waarom ze niet willen dat de kinderen Nederlands leren, is het niet beter voor je eigen kroost dat ze Papiaments, Nederlands, Engels, Spaans leren ????? Of begrijp ik het niet helemaal ?

 3. Ik ben niet zo lang op Curaçao, maar ik heb ergens gelezen dat de Nederlandse namen van de bruggen een doorn in het oog zijn van sommige partijen. Maar een nieuw ziekenhuis wat de bevolking van Curaçao nodig heeft laat zich nog steeds op zich wachten. De prioriteiten liggen ergens anders zeker. En ik heb tevens gelezen dan Pueblo Soberano de Nederlandse taal wil verdringen en dat ze de welzijn van het kind belangrijk vinden. Dus kan iemand mij dan uitleggen waarom ze niet willen dat de kinderen Nederland leren, is het niet beter voor je eigen kroost dat ze Papiaments, Nederlands, Engels, Spaans leren ????? Of begrijp ik het niet helemaal ?

 4. Eindelijk een duidelijke opsomming van wat er moet gebeuren. Hopelijk stemt de meerderheid van de bevolking op partijen die tenminste de wil hebben om deze punten op te pakken.

 5. 116.857 kiezers

  Website Hoofdstembureau

  WILLEMSTAD — Er zijn dit jaar 116.857 kiezers opgeroepen (in 2010 waren dat er 114.828). Er zijn 8433 meer vrouwelijke kiezers dan mannelijke kiezers. 4622 kiezers zullen voor de eerste keer deelnemen:
  ■2273 achttienarigen;
  ■2029 negentienjarigen en
  ■320 twinitgjarigen.

  Deze informatie staat te lezen op de website die het Hoofdstembureau Curaçao heeft gelanceerd met informatie over de verkiezingen van 19 oktober: www.kse.cwcw (KSE staat voor Konseho Supremo Elektoral, oftewel Hoofdstembureau).

  Op de tweetalige website staat onder meer informatie over welke partijen meedoen, welke personen op hun lijsten staan en hoe te stemmen met potlood en papier.

  Van de 116.857 kiesgerechtigden zijn
  ■94.408 mensen op Curaçao geboren,
  ■7316 in Nederland,
  ■3169 in de Dominicaanse Republiek,
  ■1685 op Bonaire,
  ■1572 op Aruba,
  ■1533 in Colombia en
  ■1436 in Suriname.

  De overigen komen uit een scala aan landen, zoals
  ■China (397),
  ■de VS (111) en
  ■India (306).

 6. Nou dat liegt er niet om!
  “Na 11 jaar van achtereenvolgende suplus is 2011 afgesloten met min – 507 miljoen nafls”…
  Heftig.