• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met een bijdrage van 7,8 miljoen euro gaat Nederland proberen de tariefstijging van stroom en water op Bonaire binnen de perken te houden. Een Bonairiaans gezin zal door de bijdrage te maken krijgen met een kostenstijging van 15 tot 20 procent, in plaats van 50 of 60 procent.

Dat antwoord staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag op vragen uit de Tweede Kamer. Het ministerie van Economische Zaken stelt 5,5 miljoen euro beschikbaar, de rest komt bij het departement van Atsma vandaan. Het geld gaat naar de bedrijven die stroom en water leveren, op voorwaarde dat er goede afspraken te maken zijn en dat die ook worden nageleefd. De bijdrage is bedoeld om een periode te overbruggen totdat er een nieuwe wet is, waarin wordt vastgelegd dat de energie- en drinkwatertarieven betaalbaar moeten zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan die wet.

Forse prijsstijging
Gedeputeerde Burney Elhage waarschuwde de bewoners van Bonaire onlangs dat er een forse prijsstijging aan zit te komen. De prijsverhoging is een gevolg van een uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB. Ecopower mag alle exploitatiekosten voortaan doorrekenen aan WEB, waardoor de stroomprijs omhoog gaat.

Te duur
Veel Bonairianen kunnen zo een hevige prijsstijging niet opbrengen. Volgens Atsma heeft een huishouden op Bonaire minder dan de helft te besteden in vergelijking met een huishouden in Nederland. Voor drinkwater zouden ze door de prijsstijging op Bonaire vier keer zo veel gaan betalen als op het vasteland. Atsma noemt dit onbetaalbaar en stelt dat de prijsstijging risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Miljoenen tegen stijging stroomtarief Bonaire”

  1. Waar zijn de soberanos nu?

  2. oh oh wat is Nederland toch slecht.. echt weer koloniaal bezig op Bonaire!