• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De bestuurlijke situatie op ons eiland is nog steeds onduidelijk. Ex-premier Gerrit Schotte en ex-minister George Jamaloodin van Financiën zijn nog steeds aanwezig in het gebouw van de Ministerraad. De twee zeggen dat ze desnoods zullen blijven zitten tot de dag van de verkiezingen op 19 oktober.

Al de hele dag doen echter hardnekkige geruchten de ronde dat de ontslagen ministers vandaag uit het regeringsgebouw zullen worden gezet door de politie. Gisteren werd de politieke crisis op het eiland compleet toen een nieuw interim-kabinet onder leiding van Stanley Betrian werd benoemd. Schotte aanvaardt dat niet en spreekt van een ‘staatsgreep’. Hij riep zijn ministers op om hem te vergezellen in het regeringsgebouw.

Protest
Daarnaast stuurde Schotte een Blackberry-ping rond waarin hij iedereen opriep om naar Fort Amsterdam te komen. Tientallen demonstranten, voornamelijk MFK-aanhangers, stonden op het plein en maakten duidelijk dat zij het oneens zijn met de komst van het interim-kabinet. Sinds de protestactie houdt de politie de toegangsdeuren van Forti gesloten zodat niemand erin of uit kan. Een handje vol demonstranten bleef vannacht voor de deur van het gebouw zitten, de nacht is verder rustig verlopen.

Werk verrichten
Interim-premier Stanley Betrian heeft aangegeven dat hij overal kan werken als nieuwe regeringsleider en niet per se in de werkkamer van Schotte wil gaan zitten. In overleg met de politie wordt vandaag besloten over eventueel ingrijpen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

32 reacties op “Situatie blijft onduidelijk”

 1. Schotte stuurt een ping-oproep rond en er komen nog steeds maar 15 mensen opdagen. hahaha och arme!

  Aan het Om: dit is ook opruiing, graag dhr. schotte oppakken aub!!

 2. @ Nardy. Ik neem niet aan, dat je als aanhanger of byside van Schotte aanwezig was, maar puur AMBTSHALVE:-). Iedereen is benieuwd naar je zwartboek met je opgespoorde strafbare feiten van diverse bewindslieden en Statenlieden van de afgezette coalitie, waarna het OM met een monsterproces kan beginnen dat zijn weerga niet kent in onze geschiedenis.

 3. blijf zitten waar je zit en veroer je niet. De nieuwe gezagsdragers hebben je kantoor niet nodig en kunnen hun werk elders doen. Oefen jij maar het zitten en slapen op de grond want je zal dat lang moeten doen straks.

 4. Update 17u-19.30u: Krakers zitten nog steeds in Forti.
  Hoofkraker praat urenlang tegen 1 camera + ca 30 Sobrano’s (!!), liefdevol bijgestaan door zijn 2e by-site (die met dat lange haar)

  Er waren ook ca 2 a 3 MFK-ers.

  Dikke Jasjes met sobrano-overhemd probeerde ook nog Forti binnen te komen via de zijigang maar werd de toegang geweigert.
  Keek wel een beetje vreemd naar mijn makamba-aanwezigheid.
  Verder bij de pontjesbrug even zitten wachten of Donio’s ook pizaa’s voor de krakers zou komen brengen, maar nee.

  Verder rustig rustig, paar toeristen die nieuwsgierig stonden te kijken. Eigenlijk was het wel gezellig, terrasjes zaten vol. Wordt vervolgt, stay tuned 🙂

 5. Denk dat Schotte straks als een Tony Montana zijn kantoor uit komt stormen

 6. DEMOCRATIE is
  de staatsinrich¬ting waarbij niet individuen of groepen, maar het volk als geheel drager is van de politieke macht, hetgeen tot uitdrukking komt in het oppertoezicht van het soeve¬reine volk op wetgevende, uitvoerende en rechtspre¬kende machten door middel van de wet, aan welke alle uitoefening van gezag gebonden is. Daar de wet het besluit is van de wetgevende vergadering, berust de politieke macht dus in laatste instantie bij het volk als wetgevende vergadering. Dit ideaal kan in verschil¬lende
  feitelijke regeringsstelsels in meer of mindere mate benaderd worden. De voornaamste waarde van dit systeem is gelegen in de effectuering van het recht op zelfbeschikking van het individu, die echter in het sociale leven vrijwillige, door wetten geregelde vrij-heidsbeperking insluit ter bescherming van de zo groot mogelijke vrijheid van de medemens. Hiermee nauw verbonden zijn waarden als meerderheidsbeginsel, be-reidheid tot vreedzame regeling van geschillen in debat of parlement, en het gelijkheidsbeginsel, recht op gelijke kansen voor ieder. Bij de besluitvoering op grond van het meerderheidsbeginsel moet de minder¬heid toch intensief betrokken blijven doordat zij ge¬hoord wordt en in de gelegenheid gesteld wordt haar invloed door vrije propaganda te doen doorwerken. De democratische dialectiek functioneert naar behoren zolang de meerderheid, het algemeen belang nastre¬vend, ook rekening houdt met de belangen der minder¬heid en deze van haar kant haar kansen loyaal afwacht.

 7. Pijnlijk is dat Schotte denkt dat buiten Forti duizenden demonstranten steun aan hem betuigen. De realiteit is echter dat het hele eiland feest viert en eigenlijk hoopt dat Schotte tot 20 oktober in Forti blijft zitten.

  Naar verluid heeft de VBC al aangeboden Schotte en Jamaloodin levenslang van voedsel te voorzien als ze beloven Forti niet te verlaten. Alleen Omundo en San Tropez missen Jamaloodin elke avond.

 8. Ook Dick Piar, procureur-generaal, heeft een brief van “vriend” Schotte ontvangen met de instructie, dat hij en het OM hem dienen te gehoorzamen.

 9. Laat maar lekker zitten… hij wilt juist met harde hand eruit gehaald worden. Hoopt hij de laatste MFK stemmers mee te winnen….

  Houdt de meters wel bij, want het verbuik van stroom en water (totdat het wordt afgelsloten) is sinds 29 september prive gebruik ipv verbruik betaald door de belastingbetaler.

  Ik heb overigens liever dat men ons in deze situatie als een bananenrepubliek ziet dan als Schotte nog aan de macht is…. 🙂 dit duurt niet meer zo lang, gelukkig!! 🙂

 10. zie het al helemaal voor me, schotte stampenvoetend in zijn kantoor. hilarisch.
  Ik zeg super nanny inschakelen die heeft hele goeie oplossingen voor onhandellbare kinderen. gewoon duidelijk zijn. zo schotte ga maar even naar de “naughty bench” en daar moet je de minuten van je leeftijd uitzitten. reken maar dat ie daarna luistert…

 11. Update: Nog steeds 2 krakers in Forti.
  In Punda worden momenteel de BBQ’s tevoorschijn gehaald en de brassbandjes beginnen.

  Some ‘staatsgreep’ 🙂

 12. Schotte, je kan daar toch niet blijven, niet in het kantoortje, niet op het eiland. Als je je gevangenisstraf hebt uitgezeten, stap op het vliegtuig naar Nederland. We zoeken nog heel veel mensen in de schoonmaakwereld…echt iets voor jou,… kun jij een keer de stront van een ander opruimen in plaats van dat anderen die van jou opruimen. Staat ook leuk op je cv…..

 13. Sinds wanneer is de MFK een kraakbeweging? Afnokken en de verkiezingen afwachten.

 14. ze beloven te blijven zitten tot 20 oktober, tsss ze hebben al zoveel beloofd.

 15. als ze maar niet denken dat ze nu vooraftrek krijgen van de komende strafvervolging.

 16. Het is toch zielig… Als een voetballertje dat na het eindsignaal van een verloren wedstrijd weigert het veld te verlaten. Het lag aan de tegenstander, de scheidsrechter, maar zeker niet aan hem zelf. Het publiek is echter al lang naar huis, de tribunes leeg. Kom op Gerritje, douchen, aankleden, tas pakken en met de bus naar huis.

 17. De weg naar een werkende democratie is voor geen enkel land gemakkelijk geweest. Houd vol en wees moedig lieve mensen van Curacao!

  Herfstig Nederland leeft met jullie mee!

 18. @Wimpiri

  Ben het niet met je eens, mate.
  Nix laten zitten dat tuig. Gewoon met harde hand van de police eruit laten halen. Opdracht is zo gegeven.

 19. De situatie is helemaal helder
  We hebben aan de ene kant een nieuwe interim-regering.
  En aan de andere kant hebben we 2 KRAKERS in Forti….. lb-tje 🙂

 20. Het is zondagmorgen 30 september 7 uur. In Forti zitten Gerrit Schotte en Jamaloudin, beiden sinds enkele uren ambteloos burger, de slaap uit hun ogen te wrijven.
  Veel te eten is er niet in de kamer van de PM, maar drinken des te meer. Vandaar dat het katterige gevoel van beide heren, niet alleen door gebrek aan nachtrust wordt gevoed. Van de vorige middag staat een doos met een kwart koude pizza napoletana. Schotte kijkt uit het raam en daar liggen en zitten zestien getrouwen. De bewaking is vervangen door echte politie en die beginnen de pleinslapers met zachte drang de poort uit te werken. Ze leveren weinig tegenstand of commentaar. Gerrit probeert het koffieapparaat aan de gang te krijgen, maar het water is afgesloten. Dan nog maar een glaasje whisky, daar blijf je ook wel helder van, zo in de ochtend. Hoewel…
  Jamaloodin zit in de hoek op een aparte tafel zijn wapens te manipuleren. Magazijn erin, doorladen richten en dan weer magazijn eruit, slede naar achter, patroon terug in het magazijn. Gerrit wordt daar een beetje zenuwachtig van. Hij heeft mensen met wapens en hoeft die oefeningen dus niet allemaal zelf te doen.
  “Morgen is het 1 oktober”, zegt Gerrit. “En dan nog bijna drie weken voordat de verkiezingen er zijn” . “Dat redden wel ” zel zegt Jamaloodin, wijzend op de pizzapunt , als we maar eerlijk delen, net zoals met die meiden in Campo” Gerrit grinnikt en zet de radio aan. “De Curacouse vakbonden steunen de interim-regering zo ook de politie” zegt het nieuws.” “Niks nieuws “zegt Gerrit en draait de radio weer uit. “We zitten hier goed, ze durven ons niets te doen”, zegt Gerrit. Op dat moment valt de stroom uit. “Even Aqualectra bellen” zegt Gerrit, “heb ik zo geregeld.” Helaas duurt de stroomstoring tot minimaal donderdag 4 oktober. En dan is de koek allang op. Daag Gerrit , tot in neverneverland.

 21. Heb grappig beeld voor me van Schotte die in paniek al t belastend papierwerk aan t vershredden is. Hij kan nog niet weg! Hij is nog niet klaar! Kunnen die vijftien loyale aanhangers niet meehelpen scheuren?? Ze hangen daar nu toch wat suf rond….. En vele handen maken ook vuil werk lichter.

 22. Ik zeg laat ze lekker zitten. Zitten daar prima toch? Vind het alleen een beetje jammer dat meneer wiels en de andere ministers geen gehoor geven aan de oproep van schotte om em te vergezellen. Net zoals de oproep aan alle mfk aanhangers om naar fort te komen om te protesteren. Zijn er ook maar enkele tientallen… Laat de media er lekker geen aandacht aan geven en laat ze lekker in dat kamertje zitten voor een paar weken. Kunnen ze lekker rustig nadenken over wat voor puinhoop ze er van gemaakt hebben.

 23. Situatie blijft onduidelijk?? Helemaal niet, we hebben een nieuwe regering, het is zo duidelijk als het maar zijn kan.
  Schotte moet zich eens als een man gaan gedragen, en de eer aan zichzelf houden. Ik weet het ” zijn eer” ligt op een ander niveau dan van de gemiddelde burger, maar toch. Gewoon weggaan en je verlies als een echte vent incasseren.

 24. Via het overdekte bruggetje aan da achterzijde van forti kan hij in en uit naar believen. Ze kom in politiebureau punda of het kantoor (oude vdc???) Eruit en erin.

 25. Lekker laten zitten tot ze honger en dorst krijgen, Dan komen ze wel naar buiten, Kunnen ze van staatswege gevoederd worden in….Bon Futuro !

 26. Lachen gisteravond, op Telecuracao, Schotte die beweert dat hij een jongen van het volk is die 18 uur per dag voor zijn volk werkt en dan naar huis gaat voor een sneetje bruinbrood met kaas.

  Hij vertelt er niet bij dat hij datzelfde volk laat betalen voor10 boduguards, 3 geblindeerde mafia SUV’s en een privefotograaf met ministersalaris.

  Het is over en uit Gerrit, na de volgende verkiezingen worden ministers wel gescreend en is het afgelopen met de MFK mafia. Begin maar alvast te oefenen met het vullen van boodschappentassen en het dragen daarvan naar de auto. Dat wordt dadelijk je nieuwe baan.

 27. Uitstel van executie….
  Duurt niet zo lang meer, dan worden ze er gewoon uitgehaald.

  Ze wachten natuurlijk op WIELS omdat hij beloofd heeft deze criminelen geboeid af te voeren uit Forti.
  Nou WIELS waar blijf je met je grote waffel??
  Een angsthaas ben je. En zoals normaal heeeel veeel geschreeuw, maar daden….geen enkele.

  Laat dit soort zaken maar aan de politie over.

 28. Tja, het buitenland heeft Curaçao nu definitief ingedeeld in de afdeling Bananenrepubliek. Je kunt je voorstellen wat voor grappen er worden gemaakt bij de ministeries van Buitenlandse zaken van de USA, Nederland en andere landen (zelfs in Venezuela). Niveau ruzie in de speeltuinvereniging. Het gaat lang duren voordat de wethouders/’ministers’ van Curaçao ooit weer serieus worden genomen. Plaatsvervangende schaamte bij iedereen die wel het beste met Curaçao voor heeft.
  Kan iemand de airco even uitschakelen in Forti? Schotte en Jamaloodin zonder eten naar bed, zoals alle stoute kinderen.

 29. Kan Setel of Digicel niet even die telefoon van Schotte uitzetten. Oproepen tot orde verstoringen is simpelweg strafbaar, dus daar hoeft men niet aan mee te werken.

  Oppakken en voor de rechter brengen. Schotte heeft simpelweg geen besef en benul van wat wel en wat niet kan. Hij denkt zeker dat hij een of andere vrijheidsstrijder is……..in werkelijkheid hebben we gewoon met een meervoudig veroordeelde fraudeur te maken.

 30. De onemanshow van de zelfingenomen kwast Schotte was vermakelijk voor een paar uur, maar nu wordt het toch tijd dat de politie ingrijpt en Schotte naar het cellencomplex in Rio Canario overbrengt.

  De tragikomedie van B acteur Schotte is nu veranderd in anarchie, en een samenleving die dat accepteert is reddeloos verloren.

  Als ik na mijn ontslag mijn kantoor weiger te verlaten is de politie zo daar.

 31. Waarom zijn we nu stil???.

 32. Gewoon een paar dagen laten zitten daar op het pluche, straks in Koraal Specht hebben ze geen pluche, dus geniet er nog een paar dagen van.