CURAÇAO – De Tweede Kamer volgt met argusogen de ontwikkelingen op Curaçao. In het Nederlandse parlement is ongerustheid over de democratie op het eiland, dat nog altijd deel uitmaakt van het Koninkrijk. Tevens zijn er zorgen over het toerisme naar het eiland, dat een belangrijke bron is van inkomsten.

Een rol voor Nederland zien de meeste parlementariërs niet. SP-lid Ronald van Raak is het meest uitgesproken. Hij vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. “Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan is een feitelijke coup.”

Toeristen
Van Raak is zelfs een beetje ongerust over Nederlandse toeristen op het eiland. “Niet over de Nederlanders die er wonen. De eilandbewoners zijn ontzettend aardig en ontzettend gastvrij”, zegt Van Raak. “Ze zullen mensen die ze kennen echt niet gauw iets doen.” Maar het SP-lid vreest dat de toeristen de verhoudingen en de gevoeligheden niet zo kennen en ‘dat zou misschien verkeerd kunnen overkomen’.

Staatsgreep
Waarnemend gouverneur Adele van der Pluim-Vrede benoemde gisteren een nieuwe interim-regering. Dit schoot bij de demissionaire en ontslagen premier Gerrit Schotte in het verkeerde keelgat. Schotte is van mening dat dit een staatsgreep is en verschanst zich met één van zijn ministers bij Forti, in het gebouw van de ministerraad.

Horten en stoten
André Bosman van de VVD maakt zich daar geen zorgen over, maar is wel bang dat toeristen zullen wegblijven. Hij ziet de gebeurtenissen vooral in het kader van het democratisch leerproces dat het eiland, sinds twee jaar een land, doormaakt. “Al gaat dat nu met horten en stoten. Lang gingen regeringen in de West er vanuit dat ze gewoon altijd de meerderheid hadden, maar dat automatisme is nu van de baan”, zegt Bosman. Hij verwacht dat Curaçao de zaken ook zelf oplost.

Zorgwekkend
Martijn van Dam van de PvdA vindt de situatie heel zorgwekkend. Hij vraagt zich af wat het voor de toekomst van Curaçao zou kunnen betekenen als politici geen respect tonen voor de democratie en ook weer aan de komende verkiezingen gaan meedoen. Ook hij ziet geen rol voor Nederland, zolang de nieuwe verkiezingen maar goed kunnen worden voorbereid.

Verspilde moeite
Sietse Fritsma van de PVV zegt dat de situatie aantoont dat alle tijd, geld en moeite die we aan het eiland besteden ‘verspilde moeite’ is. “Het is onacceptabel om zp een chaos binnen het Koninkrijk der Nederlanden te hebben.” Hij wil het kabinet zelfs oproepen ‘te bevorderen het eiland niet langer van ons koninkrijk deel uit te laten maken’.

Rust en herstel
Madeleine van Toorenburg van het CDA twitterde dat de bevolking rust en herstel van de democratie en de financiën verdient. Dat heeft prioriteit, vindt ze.

© ANP, alle rechten voorbehouden

12 reacties op “Zorgen in Tweede Kamer over Curaçao”

 1. Sietse Fritsma v.d. PVV: Gewoon doen meid. Het hangt de Curaçaose bevolking de keel uit. Wij zullen door het lijden moeten leren om vervolgens met voldoening verder te kijken zonder gedonder. Zoals het thans uitziet is het ook niets Sietse: jullie eigen bootjes doppen en wij de onze, prachtig toch?

 2. DEMOCRATIE is
  de staatsinrich¬ting waarbij niet individuen of groepen, maar het volk als geheel drager is van de politieke macht, hetgeen tot uitdrukking komt in het oppertoezicht van het soeve¬reine volk op wetgevende, uitvoerende en rechtspre¬kende machten door middel van de wet, aan welke alle uitoefening van gezag gebonden is. Daar de wet het besluit is van de wetgevende vergadering, berust de politieke macht dus in laatste instantie bij het volk als wetgevende vergadering. Dit ideaal kan in verschil¬lende
  feitelijke regeringsstelsels in meer of mindere mate benaderd worden. De voornaamste waarde van dit systeem is gelegen in de effectuering van het recht op zelfbeschikking van het individu, die echter in het sociale leven vrijwillige, door wetten geregelde vrij-heidsbeperking insluit ter bescherming van de zo groot mogelijke vrijheid van de medemens. Hiermee nauw verbonden zijn waarden als meerderheidsbeginsel, be-reidheid tot vreedzame regeling van geschillen in debat of parlement, en het gelijkheidsbeginsel, recht op gelijke kansen voor ieder. Bij de besluitvoering op grond van het meerderheidsbeginsel moet de minder¬heid toch intensief betrokken blijven doordat zij ge¬hoord wordt en in de gelegenheid gesteld wordt haar invloed door vrije propaganda te doen doorwerken. De democratische dialectiek functioneert naar behoren zolang de meerderheid, het algemeen belang nastre¬vend, ook rekening houdt met de belangen der minder¬heid en deze van haar kant haar kansen loyaal afwacht.

 3. NB

  Ik bedoel de KLM dus.

 4. @Gezin uit NL

  Daar komen we best wel overheen hoor. Vanmiddag mijn vriendin van Hato opgehaald, en er was geen seat meer open begreep ik.
  Dus niet zo zeuren en stemmingmnaken.

 5. Ik vind dat op Aruba de toestand nog erger is, maar in Nederland kijken ze in de andere richting. Op Aruba zijn er ook ministers di niet horen te zijn in de regering , Aruba berijkt straks een schuld van bijna 5 miliard arubaanse guldendens wat erg kritisch is. Wij hebben een premier die Nederland laat geloven dat de zaken heel goed hier loopt, waar in realiteit nit zo zit .

 6. niet alleen de toeristen zullen niet meer komen , ook de investeerders, en toekomstige zakenlieden blijven weg.

  zelfs onze landskinderen zullen zich 100 keer bedenken voordat ze gaan denken richting curacao te komen.

  de waarde van onze huizen zullen dalen, immers het is een kwestie van vraag en aanbod.

  ook zal er een schaarste ontstaan aan artikelen, want als er geen toeristen komen hebben we geen buitenlandse dieviezen en kunnen we geen produkten bestellen in het buitenland.

 7. @ gezin uit NL, ik woon hier met mijn gezin al jaren en dat zal ik waarschijnlijk ook wel blijven doen. Als vakantieganger heb je niet meer of minder last dan pak em beet op Bonaire, Sint Maarten of elders. Bonaire rommelt door de omzetting naar gemeente, die bom barst ook binnenkort. SXM idem door het overgaan naar Land (beiden te duur voor de lokale bevolking).
  Als je echte rust zoekt, ga dan naar Saba. Ik kom er net vandaan, en is me prima bevallen.
  En Helmien Wilders (ok, Geert Wiels zoals u wenst), och, dat moet u in NL ook bekend voorkomen. Niet groter maken dan het is.

 8. @ Gezin uit NL:
  Groot gelijk, ga naar een andere bestemming!!
  In 2008 is het hier ook tot een gewelddadige confrontatie gekomen nadat een laaggeletterde partijvoorzitter (Wiels) opgeroepen had om de straat op te gaan en af te rekenen met de Makamba’s.
  Toen werd een Yu di Korsou ernstig mishandeld, alleen omdat hij (bijna) blank was.

  Wens u en uw gezin een hele fijne vakantie.

 9. PVDA denkt of hóópt dat ‘ de nieuwe verkiezingen maar goed kunnen worden voorbereid.’
  ????
  Met al die omkooppraktijken die nu gaande zijn (gratis Blekberries uitdelen, 100naf in het vooruitzicht als je op deze boevenbende stemt en god weet wat nog meer beloofd wordt) komt dit zootje ongeregeld straks gewoon wéér aan de macht.
  WAT KUNNEN WE HIERAAN DOEN???????

 10. Ik deel van Raak’s bezorgdheid, zolang ene Wiels rondtloopt weet je het maar nooit. Een met drank volgegoten Curaçaoenaar krijgt figuurlijk en letterlijk een waas voor de ogen, het voorbeeld “Nieuwstraat” ligt nog te vers in ons geheugen.

 11. De praktijk: Wij plannen op dit moment onze vakantie naar de (VM) Antillen. De kinderen wilden bij de Dolfijnen gaan zwemmen. maar ik ben bang dat het toch maar Aruba ,Bonaire, of SMX wordt.. in de prajtijk scheelt dit ongeveer 8000,-€ inkomsten voor Curacao…

 12. volgens mij zijn de grootste zorgen nu voorbij….pffffffffffff!!!