• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – VSO-ZMLK Marieta Alberto, voor de politiek een ‘onzichtbare’ school voor zeer moeilijke lerende kinderen, stond vandaag in het teken van de verkiezingen. Ook de leerlingen van de school, voornamelijk jongeren met het syndroom van down of autisme, maken zich op om te gaan stemmen.

Angela de Wind, orthopedagoog en intern begeleider op Marieta Alberto, zit in een klein kantoortje met een aantal politici als Versgeperst.com aankomt bij de school in Suffisant. Het enthousiasme spat van haar af. “Ik kwam vanochtend met knikkende knieën op school. We hebben alle partijen benaderd en de leerlingen kijken er zo naar uit”, zegt De Wind. Op initiatief van juffrouw Mijchanou heeft het dynamische en enthousiasme team van de school een verkiezingsochtend georganiseerd, waarbij vertegenwoordigers van alle partijen zijn uitgenodigd.

Afgekeurd
Al snel bleek dat ze zich nergens zorgen over hoefde te maken: zes van de acht partijen die meedoen met de verkiezingen kwamen opdagen. De school is de enige voortgezet onderwijs instelling voor zeer moeilijk lerende kinderen op Curaçao maar daarmee ook een ‘onzichtbare school’. “Er is geen potje geld voor ons weggelegd en het gebouw waar we inzitten is een afgekeurd gebouw”, zegt de orthopedagoog. Na een rondleiding op het schoolterrein is duidelijk te zien dat dit een ‘vergeten’ school is. De klaslokalen zijn slecht onderhouden, de infrastructuur laat te wensen over en het lokaal waar kooklessen worden gegeven ziet er gevaarlijk uit. “We hebben geen gymlokaal, waardoor de leerlingen in de volle zon moeten sporten”, voegt De Wind daaraan toe.

Stemrecht
Naast het vestigen van de aandacht op de omstandigheden waarin de school zich verkeert, is de verkiezingsochtend vooral georganiseerd om de leerlingen bewust te maken van de verkiezingen. Aangezien de leeftijd van de jongeren op de school oploopt tot 25 jaar, hebben velen van hen stemrecht. “Er is geen duidelijke wetgeving over het stemrecht voor deze doelgroep”, vertelt De Wind. “Bij sommige stemlokalen mogen ze zelfstandig stemmen, bij andere moet één van de ouders erbij zijn, het is niet duidelijk.” De school vindt het belangrijk dat de partijen persoonlijk hun standpunten toelichten, aangezien de leerlingen vooral stemmen op de partijen die de meeste ‘goodies’ weggeven.

‘Nieuwe’ school
De vertegenwoordigers van de MAN, PAIS, Pueblo Soberano, PAR, Partido Democraat, PNP kwamen er al snel achter dat zij niet alleen gehoord werden, maar vooral moesten luisteren. De leerlingen hebben namelijk één grote wens: “een nieuwe school!” Een juffrouw licht toe: “we hebben geen airco, de lokalen zijn slecht onderhouden, er is geen gymlokaal en geen computerlokaal of wireless internet, iets wat andere scholen wel hebben. Het gebouw is al jaren afgekeurd maar niemand kijkt er naar om.” De leerlingen joelen met de juffrouw mee en de boodschap lijkt in te zinken bij de politici.

Liefde
De Wind kan terugblikken op een geslaagde ochtend. Ze is twee maanden geleden begonnen bij de school, na twaalf jaar in Nederland gewoond te hebben, waar ze onder meer de studie orthopedagogie volgde. “Ik wil graag iets bijdragen aan mijn eiland en vooral iets betekenen voor deze doelgroep. Het werken op deze school is echt speciaal, de jongeren zijn liever op school dan thuis en geven zoveel liefde. Daarom mogen deze leerlingen niet vergeten worden.”

www.versgeperst.com