• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zowel Pueblo Soberano als de PNP willen dat gevangenen die een levenslange gevangenisstraf krijgen opgelegd, nooit meer de kans krijgen om vrij te komen. Op dit moment kan een gevangene na twintig jaar gratie krijgen. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers wat zij hiervan vinden.

“Voor mij ligt het er helemaal aan wat iemand precies heeft gedaan en in welke omstandigheden”, zegt de 66-jarige Raymond. “Als iemand echt klaar is om terug te keren in de maatschappij, dan moet dat kunnen. Het moet wel per geval bekeken worden: iemand die zomaar zes of zeven mensen in koelen bloede heeft neergeknald, mag van mij voor altijd achter slot en grendel blijven.”

Bezeten
De 37-jarige Priscilla vindt dat iedereen een tweede kans verdient. “Ik geloof niet dat iemand echt kan veranderen, maar wel dat bepaalde fouten in een opwelling worden gemaakt. Soms raken mensen bezeten en doen ze dingen die niet goed zijn. Niemand is perfect. In de tijd in de gevangenis kan de gedetineerde zijn daad overdenken. Ik vind het dan rechtvaardig om iedereen een nieuwe kans te geven op een normaal leven.”

Nabestaanden
“Als je vrijheid wil, moet je daaraan denken voordat je een misdaad pleegt. Een levenslange straf krijg je niet voor niets”, antwoordt de 44-jarige Mariana. “Als je voor de rest van je leven de gevangenis in moet, heb je iets heel ergs gedaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen die een moord hebben gepleegd. Het is vreselijk voor nabestaanden als de moordenaar van hun geliefde toch nog op vrije voeten komt. Dat zou niet moeten kunnen.”

8 reacties op “‘Iedereen verdient een tweede kans’”

 1. God geeft iedereen een tweede kans, want wij maken allemaal elke dag fouten. Als hij ons geen tweede kans zou geven……….. waar zouden we nu zijn?!

  Een crimineel/gedetineerde verdient en tweede kans als hij echt is veranderd en berouw toont. Je kan niet zomaar klakkeloos ieder crimineel een tweede kans geven, want dan wordt de samenleving een puinhoop en onleefbaar.

  Aan de andere kant, rechters zijn ook mensn en maken ook fouten.
  Hoeveel mensen zitten onterecht door jusitiële dwaling vast in de gevangenis? Puur door verkeerde getuigenverklaringen of omdat de verdachte leek/lijkt op een bepaalde persoon?

  Er zijn talrijke vb. in Amerika en Nederland van mensen die jaren lang vastzaten voor moord om misdrijven die ze niet hebben begaan?!
  Of mensen die in Amerika de doodstraf hadden gekregen en na DNA onderzoek blijkt dat de verkeerde persoon de doodstraf kreeg? Maar het was al te laat om het terug te draaien!

  Dus een rechtvaardig en eerlijk oordeel is soms voor een rechter ook moeilijk. After all ze zijn gewoon onvolmaakte mensen .

 2. @sander, vroeger was er nog een chaingang. zag je gevangen aan een ketting die inderdaad rooien aan het schoonmaken waren. Nu zitten ze binnen met internetaccess en wapens.

 3. ik vind dat de bevolking beschermt moet worden.
  maar tegelijkertijd vind ik dat iemand niet levenslang gevangen kan zitten…
  wanneer krijg je garantie dat de dader niet weer de fout in gaat?
  iemand in de gevangenis kost heel veel geld aan de gemeenschap.
  zouden er niet beter werkstraffen gegeven kunnen worden.
  of een fabriek vestigen binnen de muiren van de gevangenis.
  ledigheid is des duivels oorkussen…
  de hele dag niks doen geeft narigheid…

 4. @fay, die jongen zal toch al niets meer worden. als je op die leeftijd dit al doet dan zal het nooit meer wat worden. denk aan het kind dat nu levenslang heeft gekregen omdat het de rest van haar leven geen OUDERS meer zal hebben! en dan het echtpaar zelf dat nu dood is! en waarom? omdat een kleine crimineel te lui is om te werken!

 5. un bon dia pa tur hende na korsow,si un hende ataka bu, pa bo defensa bo a mate, ta otro kos, pero un hende mata un hende so mes, nunka mas e no tin di sali, pasobra nunka mas e defuntu no por bin bek, awel sera benta jabi na laman!!!

 6. Schotte niet.
  Asjes niet.
  Wiels niet.
  Wilsoe niet.
  Monk niet.
  Om er maar een paar te noemen.

 7. Vind ik een achterlijk voorstel van beide partijen. Neem onze meest recent voorbeeld. Een jongen van 19 verdachte in de moord van het chinees echtpaar. Stel dat zo’n jongen levenslang krijg? Ga je hem tot aan zijn dood opsluiten?
  Of willen we ernaar streven om tot de beschaafde wereld te behoren en zorgen dat criminelen op een degelijk manier worden geresocialiseerd. En als iemand ECHT niet in staat is om een tweede kans te mogen krijgen, dan zal dat ook uit dat traject naar voren komen……..

 8. De gouverneur heeft in 2011 al 62 gratieverzoeken behandeld. De gouverneur van Aruba nog geen 10. Of die gratie ook daadwerkelijk is verleend wordt uit de bron niet duidelijk. Maar in het ergste geval zijn er dus in 2011 al 62 criminelen vervroegd vrijgelaten.
  Bron: Jaarverslag en slotwet overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten 2011