• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het is de koppigheid van alle partijen binnen de Staten die ervoor zorgt dat ons land stuurloos is en nog dieper in een financieel – economische crisis is beland”, laat PAIS-leider Alex Rosaria weten. Volgens de partijleider is het belangrijk om rationeel te denken en het hoofd koel te houden.

“Juist de mensen die het volk vertegenwoordigen moeten beter weten en ons land geen schade aanrichten door te praten over een ‘coup d’edat’”, gaat Rosaria verder. Door deze uitlatingen en voorstellen om hulp uit onder andere Nederland te halen, ontstaat er volgens de PAIS-leider wantrouwen, economische stagnatie, werkeloosheid en een nog groter begrotingstekort.

Pannel
Volgens Rosaria zou het beste zijn geweest als een ‘panel van wijzen’ met een bindende oplossing was gekomen om deze politieke situatie op te lossen. “Dit pannel moet bestaan uit mensen die gekozen zijn door de twee groepen en waarbij de tegenstanders vooraf hadden afgesproken dat ze het advies van dit panel zonder tegenspraak accepteren.” Ook stelt de partijleider dat het nooit zover was gekomen als er, zoals PAIS in 2010 voorstelde, een Constitutionele Kamer was geweest. “De Constitutionele Kamer had kunnen ingrijpen op het moment dat de eerste ‘meningsverschillen’ met betrekking tot de uitleg van de verschillende voorschriften zich voordeden.”

Interventie
Het ingrijpen van Nederland, is iets wat PAIS wil weren. “We geloven niet in interventie vanuit het buitenland, dus ook niet van Nederland.” De partij benadrukt wel dat dit tot nu toe niet is gebeurd. “Dit is ons probleem en wij moeten de volwassenheid tonen om het op te lossen. Op dit moment zijn er partijen die doen blijken dat Nederland via de gouverneur heeft ingegrepen. Het zou goed zijn als de gouverneur, nu zijn plaatsvervangster, nog eens uitlegt vanuit welke hoedanigheid hij dit heeft gedaan, waarom en met welk doel.”

17 reacties op “‘Partijen binnen Staten zorgen voor stuurloosheid’”

 1. Hoe is het mogelijk , dat als Nederland hierachter staat , dat dezelfde Ministers en coalitie het toesta om in hun hoofd te halen om in Nederland bij een Nederlander die hun beweren ta tegen de demokrasie van Curacao is enig raad te vragen. Het zal ook goed zijn om de bevolking in te lichten wat de kosten van konsulent Mr. Paul van Bovender ons heeft gekost!

 2. Dhr. Rosaria komt weer met een onmogelijke oplossing.
  Panel van wijzen, tegenstanders die samen iets constructiefs afspreken, tegenstanders die het advies van zo’n panel zonder tegenspraak accepteren.
  Heer Rosaria hoort u echt op dit eiland thuis???
  Velen hebben de motivatie van de gouverneur m.b.t. zijn ingrijpen bij deze crisis goed begrepen. Dat de coalitie partijen dit begrip niet hebben verbaasd mij niet.
  Dat u het niet begrijpt steunt mij in m’n stelling dat het niet slim is om weer op een nieuwe partij de gaan stemmen.

 3. Sjonge jonge rosaria weet je echt niet wat er gaande is?

 4. @Jan C, Cloepa heeft het licht gezien.. nu jij!

 5. Heren Politici, toon volwassenheid, u bent volksvertegenwoordiger! Het schaamrood zou op uw wangen moeten staan ook al is dat niet direct te zien. Probeer niet altijd uw gelijk te krijgen en te dwarsbomen maar zie vooruit naar toekomst van volk en land.Pas dan komt uw naam in de geschiedenisboeken en kunnen uw nazaten trots op u zijn. Nu beslist niet.

 6. Een pannel van wijzen die gekozen is door beide groepen?
  Zie je dat al gebeuren?
  En gaan deze dan ook bij meerderheid een oordeel vellen of moet dat unaniem gaan?

  Hoop niet dat dit de oplossingen van PAIS zijn, want hier schieten we niks mee op.

 7. laat mij niet lachen. Cleopa is op lijst ban. PAIS

 8. De 12 Statenleden hadden toch geprobeerd om in de laatste, door jasjes, toegeëigende vergadering hun zegje te doen, maar werden door de toenmalige voorzitter het woord ontnomen.
  Hij nam de vergadering over, hield een toespraak en sloot de vergadering met de opmerking dat ”de Statenleden zich moesten gaan inzetten voor de verkiezingen, dus de straat op moesten”.
  Hoe hadden de 12 dan iets kunnen uithalen, het enige wat overbleef was dus zelf het heft in handen nemen, wat dus nu, met goedkeuring van alle ”wijze” mannen, na beraad dus is gebeurd.

 9. In ieder geval goed dat Henri Jourdain zich als kandidaat interim minister heeft teruggetrokken. Waarschijnlijk uit angst voor de screening, want de goede man is wegens niet functioneren ontslagen bij Orcabank en moest daarna vertrekken bij FKP wegens het uitschrijven van cheques aan zichzelf. Momenteel vult hij zijn zakken door in no time en tegen fikse fee accountantsverklaringen af te geven bij een reeks overheidsentiteiten.

 10. Ben het niet met Rosaria eens.
  Het heeft niets met volwassenheid te maken maar alles met boevenstreken Stuk voor stuk allemaal schoften en boeven.
  Dat Schotte door zoveel lijfwachten is omringd. Dat doe je niet als je niets te verbegen hebt.
  Ik vraag me af of Piar en Joubert ook bedreigd worden. Want het blijft vreemd dat er geen enkele aanklacht wordt behandeld.

 11. @ Pukkie: volgens mij heeft u de essensie van wat Alex zegt niet helemaal begrepen. Hij zegt niet dat de Gouverneur een verkeerde beslissing heeft genomen. Wat hij zegt is dat zolang partijen zich niet volwassen kunnen opstellen en aan tafel zitten om tot een oplossing te komen, dat het land stuurloos blijft, ondanks het wil van de meerderheid,met of zonder interim kabinet of verkiezingen.
  Ik ben trouwens helemaal voor samenwerking met Nederland, maar dit probleem moeten wij zelf moeten/willen uitkomen. Als onze leiders niet bij elkaar kunnen komen en het beste doen voor dit land, dan zijn we gedoemd. Nederland of welk land dan ook, kan die waarden niet bij onze leiders inprenten

 12. Rosaria probeert hier de wijsneus uit te hangen door het woord “als” te gebruiken en er dan maar gemakshalve van uit te gaan, dat het dan wel gelukt was. Ik voorspel, dat het met wijze mannen ook niet gelukt was en ALS Asjes geen dictator was geweest en ALS Schotte gewoon meteen zijn zooitje had opgepakt was het ook niet zo ver gekomen. De Gouverneur hoeft toch zeker aan MAVO-3 geen 2 of 3 keer alles uit te leggen. Voor mij is de reeds kleurloze Rosaria nu wel door de mand gevallen, want daa gaanr er 25 van in een dozijn. Niets nieuws onder de zon dus.

 13. Mooi, nu weet ik dus ook om NIET op PAIS te stemmen. Dit soort kromme uitspraken zorgen ervoor dat je toch beter op je oude vertrouwde partij kan blijven stemmen. Je weet tenminste wat je wel en niet aan ze hebt. Rosaria is trouwens voorstander van een onafhankelijk Curacao echter minder uitgesproken dan de vrinden van PS….

 14. Is wel een beetje laat. Waarom heeft Rosaria dit niet zelf gedaan een paar maanden geleden? Hij had zelf als vredesstichter kunnen optreden en daar hij niet in het parlament zat. Eigenlijk dit probleem er al sinds de ja-nee refererdum.

 15. Het enige wat Rosaria hier zegt is dat de verschillende partijen zich volwassener moeten opstellen. Omdat dat niet gebeurt, en de diverse partijen de beslissing van de Gouverneur op hun eigen manier uitleggen (ondanks dat de Gouverneur zijn beweegredenen al benoemd heeft), vraagt Rosaria de Gouverneur/plaatsvervangster de achterliggende motieven nog eens uit te leggen. Verder stelt Rosaria vast dat het op dubbele manier uitleggen van de wetten en voorschriften had kunnen worden voorkomen door het instellen van een onafhankelijk, door iedereen van te voren goedgekeurde, instelling: de Constitutionele Kamer.
  Er is dus niks onduidelijks aan Rosaria’s standpunt en de potentiele PAIS kiezer hoeft dus niet te gaan twijfelen.

 16. En als deze 12 nou echt ballen had gehad dan hadden ze in een statenvergadering (en die zijn er geweest toen er 12 leden in de oppositie zaten) een punt van orde aangehaald bij de voorzitter en hem toen afgezet.

  en zelfs daarna had men gewoon naar de rechter kunnen stappen. Alles eromheen is onkunde, amateurisme en domheid. En in de regering is het dictatoriale, frauderen, oplichten, rascisme en haatzaaien aan de orde van de dag.

  Lekkere keuze dus op 19 oktober.

 17. Mijnheer Rosaria kan kennelijk niet goed lezen. In zijn brief heeft de Gouverneur duidelijk de redenen aangegeven die leidden tot het benoemen van een formateur. Leidraad hierbij was de wens van de meerderheid van de Staten. Dit is zo duidelijk dat het instellen van Wijze Manne of zoiets , alleen maar tot verwarring kan leiden. Rosaria bewijst zijn partij geen dienst met zijn opstelling. Potentiele kiezers gaan hierdoor weer twijfelen. Het standpunt van de Gouverneur is helder en volgend de wet. Het interim kabinet zal er komen om orde op zaken te stellen, nog voor de verkiezingen.