• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Henk Pasman zijn verbazing over het advies van prof. Paul Bovend’Eert die een interim-kabinet voor Curaçao afraad.

Geachte heer Bovend’Eert,

Met verbazing heb ik kennis genomen van uw advies aan de regering van Curaçao. Waarom met verbazing? Heeft u zich wel voldoende op de hoogte gebracht van de huidige politieke situatie op Curaçao en voor en tegenstanders gehoord?

Enwel van begin tot nu? Twee Statenleden van de coalitie hebben hun vertrouwen in de regering opgezegd begin augustus.
Fundament hiervan is de kwaliteit van regeren de afgelopen twee jaar met als klap op de vuurpijl de aanwijzing van de Koninkrijksregering met betrekking tot de financiële situatie. Resultaat: de Regering die de Staten naar huis stuurt op basis van artikel 53 van de staatsregeling.

Vervolgens een Statenvoorzitter die geen openbare statenvergaderingen meer uitschrijft. De meerderheid van de Staten beleggen uiteindelijk zelf een vergadering en ontslaan voorzitter en ondervoorzitter en nemen moties van wantrouwen aan tegen de regering met als voornaamste reden dat deze meerderheid geen enkel vertrouwen heeft in deze demissionaire regering dat zij op adequate wijze de aanwijzing van nederland de komende weken/maanden tot aan een nieuwe regering zullen aanpakken. Elke dag zonder actie stort ons jonge land verder de afgrond in! De gouverneur in zijn hoedanigheid van coördinator bij het formatieproces kan niets anders doen dan gevolg geven aan het verzoek van een meerderheid van de staten en benoemd een formateur. Dit is democratie en vastgelegd in onze staatsregeling!

De reactie van de regering is dat men niet zal opstappen en geen plaats zal maken voor een interim-regering. Dit is politiek bedrijven! Op dit moment is deze interim-regering reeds gevormd en het wachten is uitsluitend nog op het resultaat van de screening en die is vandaag of morgen gereed.

In deze politieke situatie heeft de regering van Curaçao een Nederlandse professor bereid gevonden hierover een advies uit te brengen. Gelukkig voor hen een positief resultaat en de minister-president heeft dan ook enkele uren na ontvangst hiervan een nationale toespraak gehouden op radio en tv om 20.00 uur op prime-time. Vraag is nu wat nu? De gouverneur zijn formatie ronde intrekken en aan de meerderheid vertellen dat een Nederlandse professor hem overtuigd heeft dat hij verkeerd bezig is? De meerderheid van de staten ditzelfde vertellen? De interim-ministers vertellen benoeming gaat niet door?

Gezien het bovenstaande traject weet ik het antwoord wel: De meerderheid van de staten verteld aan de gouverneur dat zij niets te maken hebben met een Nederlandse professor en dat de interim-regering er gewoon komt! Vervolgens komt het volgende probleem: de huidige ministers stappen niet op (gesterkt door een professor) en zullen dan met de sterke arm uit hun kamers gezet moeten worden. Echter staan buiten de fanatieke politieke aanhangers van de politieke partijen van beide kanten en dan hoef ik u niet uit te leggen wat er dan gaat gebeuren.

Als u zich beter had laten informeren over de aanvraag van een advies aan de regering dan zou een wetenschapper zich nooit laten inspannen voor dit karretje onder deze omstandigheden. Een advies heeft alleen maar zin als beide partijen het eens zijn dat er een advies aan één of meerdere personen gevraagd zal worden en dat allen de uitspraak zullen respecteren! Mijn verzoek aan u is dan ook zo snel mogelijk uw advies in te trekken. Het land Curaçao moet zijn eigen problemen met zijn eigen mensen oplossen. Het is juist deze regering die dit hoog in zijn vaandel heeft staan, maar wanneer het erop aankomt een Nederlandse professor inschakeld en vervolgens met dit advies de gevolmachtigd minister vanmorgen opdracht geeft dit aan te kaarten in de Rijksministerraad. Staatsrecht is niet alleen kijken naar regeltjes, maar ook de achtergronden meenemen.

35 reacties op “Ingezonden: verbaasd over advies”

 1. @anoniem1234
  You are spot on my friend!! Dat is de achtergrond van deze ellende! Al die partijen die de afgelopen 16 jaar hebben geregeerd, en Nederland in het bijzonder hebben 1 ding vergeten: de armoede en kansloze mensen op Curacao. Twee dingen dan.

  Medio 1998 met het IMF een keihard aanpassingsprogamma doorgevoerd. Duizenden mensen naar Nederland geïmmigreerd. Eenderde van het ambtenarenapparaat gesaneerd. Overheidsbegroting op orde.

  Maar het land in een diepe recessie. Jaa, Curacao medio 2000. Nederland zou over de brug komen met een meer sociaal pakket en programma. Onderwijs, etc. Kwam nooit. Net zoals met Griekenland nu gebeurt.

  In zo’n situatie creëerden wij een zeer arme groep kanslozen. Die niets te verliezen hadden. Geen baan geen opleiding. Vloer van zand thuis en geen tegels.

  En een groep die achter de Security beschermd woont in wijken.
  De FOL sprak eerst deze groep aan. Maar nu voelen ze zich aangesproken door iemand anders.

  Ik voorspel je dat de eerste partij die deze groep weer aanspreekt op de lange duur gaat winnen. Er moet een partij komen die deze groep kanslozen banen belooft. Niet bij de overheid. Niet als je alleen lagere school hebt of mavo 3. Zeker niet als premier.

  Nee als je je hard inzet en naar school gaat, vakgericht, pipefitter, kok, bediener, tuinman, dan kan je een baan in de private sector krijgen.

  Perspectief. Deze vergeten groep: daar gaat het om.

  Dus nu niet weer alleen financiën op de agenda. Maar een totaalpakket met hoe we de welvaart van iedereen opkrikken. Iedereen die handen uit de mouwen wil en moet steken.

  Ik zie nog geen enkele politieke partij met zo’n doorgetimmerd programma. Ze hebben allemaal een bulletpoint 10, of 5 puntenplan.

 2. Verzoek aan iedereen:

  Kan iemand met bewijzen komen – concrete opdracht – dat TeleCuraçao een vordering van 1 miljoen heeft op de regering ivm maken en publiceren van tv spotjes.

  Totdat wij een PDF vinden op het internet dat Schotte in zijn hoedanigheid van Minpres opdracht heeft gegeven voor deze spotjes en niet als leider van MFK kan er niks bewezen worden. En dan zijn het allemaal insinuaties.

 3. Hoogleraar . Hoeveel heeft hij gekregen van onze belastingcenten voor dit flutadvies?

  Hoe kan Pueblo Soberano, die zich altijd met hand en tand verzet tegen Nederlanders een Nederlands Hoogleraar nu wel inzetten? Hoe hypocriet.

  Hoe gaat dit allemaal aflopen?

 4. @Wimpiri, zou best wel eens waar kunnen zijn, ik betwijfel echter of Schotte dit uit eigen zak betaald, ik denk dat wij (belastingcenten) er voor op zullen draaien.

 5. Het is maar een advies, die kan je aannemen of naast je neerleggen…..

 6. Ik las ooit eens ergens dat 60 % van de populatie op of onder de minimum/armoede loongrens leeft. Wanneer je inspeelt op deze grote groep mensen die het gevoel hebben dat ze niks te verliezen hebben kun je inderdaad een grote achterban vormen. Volgens mij putten de soberanos en shotte hun energie uit deze bron. Natuurlijk ook een groepje vermogenden die manieren hebben ontdenkt om dit financieel uit te buiten.

  Probleem van dit eiland is dus dat een grote groep van de bevolking het gevoel heeft dat ze niks te verliezen hebben, en eigenlijk geen hoop meer hebben. Hier komt een partij die inspeelt op de frustraties/agressie gevoelens van deze groep, en een andere die de uitstraling heeft van een popster wat een droom opwekt bij deze groep dat een ongeschoolde kansloze kan stralen/reizen/leven als een koning.

  Uidaging is dus om deze groep, waar ook veel jongeren zich bij aansluiten (degenen die niet naar het buitenland gaan om zich te ontplooien) omdat ze geen toekomst perspectief hebben of het gevoel hebben geen plaats te hebben in deze maatschappij, duidelijk te maken dat een deal met de duivel sluiten geen uitkomst is en alleen totale anarchy met zich mee zal brengen.

 7. Henk, tuurlijk heb je gelijk maar wat mij zo bevreemd is dat schotte en gevolg zo vast beraden zijn om niet te wijken, het kan in mijn optiek alleen maar te maken hebben dat er wat is te verbergen en dat dat zeker niet voor de verkiezing naar buiten mag komen, ik krijg steeds meer het gevoel dat financiel het veel beroerder is dan wat de regering ons wil laten geloven.
  Daarom stel ik voor dat er opening van zaken komt voor de verkiezing zodat een ieder precies weet hoe en wat want is het zo cft zegt is het veel slechter dat we denken en de regering zegt niets aan de hand we hebben alles onder controlle en alles wordt maar doorgeschoven en uitgesteld.Ik had de hoop dat de interim regering dat kan doen even afwachten dus anders moet de cft maar eens duidelijkheid brengen in deze duisteren financiele tunnel waar we ons in bevinden.Dus wie gaat het volk duidelijk heid geven zodat wij weten wat we doen op 19 oktober.

 8. Het is Hernandez all over again, ook deze man laat zich soufleren door Schotte die hem betaald om op te schrijven wat hij hem verteld. Vervolgens wordt dit op papier van de universiteit uitgewerkt en zie Gerrit denkt een legitiem stuk in handen te hebben om zijn ongelijk om te zetten in gelijk. How stupid can he get, this stupid dus.

 9. @juanna

  Stukje grond heeft Cooper, Schotte etc al voor gezorgd. Nu nog ff bouwen maar dat komt wel goed.

 10. oh ja, hij zegt dat hij op persoonlijke titel spreekt maar gebruikt wel het briefpapier van de faculteit. There’s something rotten in the town of Nijmegen ! Oftewel : het stinkt !

 11. De Hoogleraar Staatsrecht deelt mede dat hij over deze Staatsrechtelijke kwesties niet als Hoogleraar Staatsrecht spreekt maar als privé persoon. Heb je ooit zo’n zout gegeten?
  Hij had nooit verwacht dat zijn mening die zo doortrokken was van argumenten die Schotte graag wilde hebben ( en die de Hoogleraar Staatsrecht door Boersema zijn ingefluisterd) dat ie wel door de mand moest vallen als zijnde niet objectief. Weer een Hoogleraar in Ned. die niet zuiver op de graat is. Misselijkmakend,

 12. Beetje zwak van Douwe Boersema om advies te vragen maar niet de situatie te vertellen. Ik had toch iets meer van hem verwacht. maarja hij heeft zijn ziel al verkocht!

 13. Een passage uit de brief van Prof. Paul Bovend’Eert luidt:
  De conclusie kan zijn dat het de Staten uiteraard te allen tijde vrijstaat om moties, waaronder moties van wantrowen, aan te nemen, maar dat een motie van wantrouwen, gericht tegen een demissionair kabinet, zonder zin en zonder rechtsgevolg is. Overigens is los hiervan in het verleden wel eens de vraag aan de orde gesteld of het wel mogelijk is jegens een Individuele demissionaire minister een motie van wantrouwen aan te nemen, gericht op het rechtsgevolg dat het ontslag van deze minister dan stante pede wordt verleend. De Nederlandse staatskundige praktijk biedt hiervan een enkel voorbeeld (Hirsch Ballin/van Thijn 1994).
  ==> dus volgens deze professor is het mogelijk om Individuele demissionaire ministers naar huis te sturen. De brief van de professor rept geen woord over het zeer on-democratisch handelen van dhr. Asjes door geen statenvergaderingen meer af te roepen. Deze professor moet begrijpen dat, alle bonboshi veroorzaakt als gevolg van ondemocratisch handelen van dhr. Asjes, gevolg resultaten zijn. Hij had zich beter kunnen richten op de kern van het probleem en niet op de toestand die is ontstaan als gevolg van het handelen van Asjes. Maar goed het is mij al vaker opgevallen dat mensen die zich professor noemen verre staan van ‘common sense’.

 14. Indepediente vandaag
  CURAÇAO – Het advies van hoogleraar Paul Bovend’Eert is gegeven op aanvraag van de hoogste juridische adviseur van premier Schotte, mr. Douwe Boersema. Die is momenteel in Nederland. Bovend’eert geeft het advies op persoonlijke titel en benadrukt dat de grondslag daarvan ligt in de notie dat een demissionair kabinet niet opnieuw naar huis kan worden gestuurd.

  Premier Schotte onderbrak het nieuws van Telecuraçao gisteravond om het advies van Bovend’Eert te presenteren.

  In 2006 noemde de hoogleraar het schenden van de vertrouwensregel van demissionair minister Verdonk nog ‘het verkrachten van het parlementaire stelsel’. In het advies aan de regering van Curaçao geeft de hoogleraar desgevraagd aan niet op de hoogte te zijn dat het gaat om zeven moties van wantrouwen tegen individuele ministers; twee ministers van de ploeg van Schotte konden blijven zitten. En niet om één motie tegen het hele kabinet, zoals zijn advies meldt.

  Het advies is daarmee gebaseerd op een andere situatie dan die van Curaçao op dit moment. Maar wat de hoogleraar betreft hebben die zeven moties dan ‘kennelijk de bedoeling om een heel kabinet naar huis te sturen’ en blijft zijn advies staan.

  Bovend’Eert geeft toe dat een situatie als deze geen jurisprudentie kent in het staatsrecht: “Dit heeft zich nog nooit eerder voorgedaan”, aldus de hoogleraar.

 15. Zojuist op Dolfijn FM:

  [NIEUWS] Het advies van hoogleraar Paul Bovend’Eert aan premier Schotte tegen een interim kabinet komt op aanvraag van de juridische adviseur van de premier, Douwe Boersema. Die is momenteel in Nederland.
  De hoogleraar was niet op de hoogte dat individuele demissionaire ministers naar huis waren gestuurd. Zijn advies was gebaseerd op het wegsturen van een heel demissionair kabinet. Het opnieuw wegsturen van individuele ministers is volgens hem wel mogelijk.

  Foutje bedankt 🙂

 16. we steigen dankzij schotte en de prof nog meer in het aantal stemmen
  de mfk is de grootste partij van curacao !!

 17. QHALLO Peter de pastichi zoeker,uturlijk had dit veel eerder moeten gebeuren ,maar in het toneelstuk van de door jou verafgode goden waar Jasejes de hoofdrol in speelt kon er totaal niet iets ondernomen worden,dus ga eens lekker in je eigen nest zeiken en niet altijd de schuld geven aan een ander

 18. Henk Pasman, hier moet je brief naar toe: p.bovendeert@jur.ru.nl

 19. Heb prof Bovend`Eert per email. (p.bovendeert@Jur.ru.nl) gevraagd inhoudelijk op dit forum te reageren.

 20. @ Zorro, inderdaad, een interim zakenkabinet voor Curacao is heel hard nodig. Het argument dat een interim-kabinet maar een paar weken zit tot aan de verkiezingen van 19 oktober gaat niet op. Een formatie kan lange tijd, maanden, en soms wel een jaar duren (Belgie). Ondertussen is er veel werk wat niet mag blijven liggen en onder Schotte/Wiels/Cooper geen enkele prioriteit geniet:

  Curacao’s uiterst penibele financiële situatie
  Wordt door onze regering met geen woord over gerept. Geen enkele deugelijke oplossing is aangedragen. De RMR beslist vandaag of Jamaloodin na veel uitstel dan toch een goed plan heeft bedacht voor de huidige financiële crisis. Ik vrees het ergste…..

  Screening/VDC
  Nog zo’n prioriteit. Screenings horen thuis bij de VDC. Het VDC zit echter met 2 Hoofden: Het enige echter Hoofd VDC Ed Gumbs die gedwongen en illegaal thuis wordt gehouden, en Micheal “kan niets doen zonder instructie van premier Schotte” Romer, het schandknaapje van Schotte. De VDC dient gereïnstalleerd te worden met Gumbs als Hoofd (conform de rechters oordelen), dus onafhankelijk. En de 25 zeer capabele mensen die inmiddels sinds mei betaald maar werkeloos thuis op de bank zitten dienen weer aan het werk te gaan.

  Overheids-NV’s
  Het plunderen van overheidsbedrijven om de verkiezingscampagne te sponsoren. Kennelijk is er op kosten van de belastingbetaler een schuld opgebouwd van meer dan een miljoen bij Telecuracao, dat zullen de naar Russisch model indoctrinaties van Schotte/Cooper zendtijden bedragen. De MFK spaarlampjes, blackberries, optreden en de vlaggen tot aan Westpunt.. Hebben we het nog niet gehad over de bestuursproblemen door de vele politieke benoemingen binnen de overheids-nv’s….

  Waar eindigt dit? Hopelijk bij de installatie van het interim-kabinet!

 21. Laten allebei de kampen is lekker achterover gaan leunen en na 19 oktober mogen ze weer gaan bekvechten. Wat de PAR, FOL en twee statenleden willen doen voor bijna 2 weken met alle gevolgen van tweestrijd in de bevolking……laat de aub bevolking stemmen! Dit hadden ze direct na het indien van het ontslag moeten doen en niet eerst 2 maanden gaan nadenken…

 22. het is trouwens belachelijk om het 8.00 uur journaal te onderbreken om hiervan melding te maken.
  hoe puberaal kan je zijn: zie je wel de professor vind ook dat ik gelijk heb…….

 23. Laat je niets wijs maken, het interim-kabinet op Curacao komt er. De screening van kandidaat-ministers is al begonnen. Volgende week is er een interim minister-president. Dit is nodig omdat de huidige demissionaire regering Schotte doorgaat met het plunderen van overheidsbedrijven om de verkiezingscampagne te sponsoren. Zo is er op kosten van de belastingbetaler een schuld opgebouwd van meer dan een miljoen bij Telecuracao.

 24. Hadden we net nodig zo’n advies van een professor uit Havanna-aan-de-Waal…
  Nu het uitkomt is het advies van een Nederlander bonbon; als het negatief uitvalt – CFT – wordt hemel en aarde bewogen om er onderuit te komen.
  Hoezo consequent?

 25. MinPres Schotte en Statenvoorzitter Asjes houden dictatoriaal de democratie in een wurggreep door geen plenaire vergaderingen met de Staten ( zeg 2de Kamer) meer uit te schrijven.
  Bovend’Eert ( mind you :hoogleraar Staatsrecht !) vindt dit wel passen in een jonge democratie.

  Ik denk dat deze hoogleraar zich over deze kwestie niet meer meldt.
  Zulke onzinnige meningen geef je maar één keer, toch?
  ( oh ja, hij geeft regelmatig 3wekelijkse lectures op de UNA. Dit ter info).

 26. Geachte professor,
  Wat was Uw beloning voor dit schimmige advies ?

 27. @sander, ja de adviezen van Terry Hernandez blijken in de rechtbank eigenlijk gebakken lucht te zijn en dat voor ong 400.000 per advies

 28. Met alle respect voor de professor.

  Meerderheid is Meerderheid en niet anders.

  PS Bedankt voor de verdere polarisatie !

 29. Een professor uit Nijmegen weet het allemaal beter. De democratische regels zijn simpel, de meerderheid beslist. Om echter te voorkomen dat de huidige criminele ministersbende weer terugkeert bij onverhoopte herverkiezing, moet het besluit van Schotte, om zittende ministers niet te screenen ,worden herroepen. Dat is nadrukkelijk onderdeel van de opdracht die de Gouverneur aan de formateur heeft gegeven. Terecht. Verder erger ik me voortdurend aan de kranten die Asjes nog steeds als”statenvoorzitter” betitelen. Ze horen onderhand beter te weten

 30. Uit de knipselkrant Curacao:

  “Vote for MFK? Fantasie of bedrog.
  By redactie KKC on september 27, 2012
  Steeds meer geruchten doen de ronde van het chanteren tot omkopen om maar op de MFK te stemmen. Zijn deze geruchten waar of slecht de fantasie van enkelen. Namen worden genoemd zoals UDC en MFK.
  Lees hier een getuigen verslag die aan een FB gebruiker (doorgezonden aan KKC redactie) werd mede gedeeld;

  ” yes someone called me this morning asking me to vote for MFK. I asked her how she got my number, and she said from the people that came to our street for opinion poll concerning the election. For me if UDC is not neutral in their conduct concerning the election, how can the public trust their result. One, they breach the trust by giving out our telephone numbers to one political party. They asked for the number for a second poll, and it was given in trust. It is unfortunate that this is the outcome of that trust.”

  Een van de mensen die gebelt werd door MFK mensen die uit allemacht de persoon probeerde te bewegen om op MFK te stemmen. Het blijkt dus dat de telefoon nummers van mensen die in goed vertrouwen hun mening gaven over hun idee van de stemming en mee deden aan de opinie poll van de aan komende verkiezing. Dit bewijst er al steeds meer en meer op hoe er momenteel wordt omgegaan met o.a. de prive telefoon nummers van onze bevolking. MFK misbruikt de gegevens van deze poll opinie.
  Een spreekwoord wat hier duidelijk opgaat is nog steeds; Een kat in het nauw maakt rare sprongen”.

 31. ze hadden plots een nederlandse professor nodig?
  waar blijft Nos mes por???
  hypocriet? dacht van wel…

 32. Bedankt Henk! Dit verweer hadden lezers van Versgeperst nu net nodig. Ik hoop dat de RmR er vandaag goed uitkomen en de (betaalde?) opmerking van deze prof. P. Bovend’Eert naast zich neerleggen.

 33. zal me niets verbazen als we paul bovend’eert binnenkort hier ergens op het strand tegenkomen…

 34. Amen.

 35. Pabien!!