CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) over de huidige politiek-bestuurlijke crisis op Curaçao.

Het is duidelijk dat de al weken durende politiek-bestuurlijke crisis waarmee Curaçao wordt geconfronteerd het Land geen goed doet. Integendeel de crisis brengt Curaçao op alle gebieden grote schade toe. Hoe langer deze duurt des te groter de schade zal zijn.

De VBC betreurt deze ontwikkeling ten zeerste. Dat het zover heeft kunnen komen is te wijten aan het feit dat een aantal parlementariërs en bestuurders zich niet wensen te houden aan de basisbeginselen van democratie en behoorlijk bestuur. Integendeel ze hebben het lef om allen die (terecht) een andere mening hebben en daar naar handelen te betichten van onjuiste en antidemocratisch handelen.

In een democratische rechtsstaat dient naar bescheiden mening van de VBC de hoofdregel, de meerderheid bepaalt, te gelden en te worden nageleefd. Sedert wanneer is het ondemocratisch indien de wens van de meerderheid van het parlement wordt nageleefd? Het niet respecteren hiervan leidt tot vertrapping van de democratie en zoals de praktijk uitwijst tot chaos.

Het besluit van de Gouverneur om op verzoek van de meerderheid van de Staten een formateur aan te wijzen die belast wordt met de vorming van een interim kabinet, ten einde zo uit de impasse te geraken is naar oordeel van de VBC de juiste beslissing.
Immers het besluit van de Gouverneur stoelt volledig op bovengenoemd basisbeginsel: een kabinet moet kunnen rekenen op een meerderheid in de Staten.

In een parlementaire democratie is de wil van een parlementaire meerderheid doorslaggevend ook voor een demissionair kabinet. Op grond hiervan is het verweer van de demissionaire Minister President tegen het besluit van de Gouverneur met alle respect voor de talrijke aangedragen juridische argumenten ter staving hiervan weinig overtuigend.

De Gouverneur die handelt zoals het hoort in een democratische rechtstaat te beschuldigen van partijdigheid met onheuse argumenten toont weinig respect voor de functie van Gouverneur.

In het belang van Curaçao wordt een dringend beroep gedaan op de demissionaire Minister President en diens kabinet om gevolg te geven aan de uitvoering van de moties van wantrouwen die door een meerderheid van de Staten is aangenomen.
Oproep tot verzet die mogelijkerwijs tot verstoring van de openbare orde zal kunnen leiden is uit den boze omdat de schade die Curaçao reeds geleden heeft vanwege deze constitutionele crisis alleen maar zal verergeren. Curaçao kan zich dit niet veroorloven.

20 reacties op “Ingezonden: Politiek-bestuurlijke crisis”

 1. curacao moet gewoon onafhankelijk worden en dan zijn alle problemen opgelost en wordt curacao een dubai in de caraibische wateren.

 2. @ Sander. en die zijn straks niets meer waard, toch?

  Daar heb je helemaal gelijk, maar meespeelt wel uit welke valuta je inkomen bestaat. Ruperto is waarschijnlijk 1 van die boberano’s en denkt, dat ik net als zijn baas lieg. Ik geef hem dus beter geen antwoord, want hij snapt er werkelijk niets van. Hoeveel kost een kip in onafhankelijk Suriname met al hun bodemschatten? Die kant gaan we dan op.

 3. We hadden in Nederland (jaren geleden) heer olivier (google maar even).
  deze man had totaal geen schaamte na diverse gevangenis straffen wist hij nog steeds dames het hoofd op hol te jagen, die dan vervolgens berooid achterbleven.
  Schotte heeft de zelfde psychologische afwijking.
  combinatie narcisme, grootheidswaanzin, sociopaat (geen verantwoordelijksheidsgevoel),
  en inderdaad geen schaamtegevoel.
  Als dit soort mensen een groot Charisma hebben (schotte en heer Olivier), dan laten zij een spoor van ellende achter bij hun slachtoffers/volgers/goedgelovigen.
  naieve mensen zullen altijd in hun persoonlijkheid trappen…
  heer olivier heeft veel dames in een failliete situatie achtergelaten.
  Schotte zal curacao failliet achterlaten en dan is het voor dit land te laat.
  Hij moet gestopt worden……
  hetzelfde geld natuurlijk ook voor Helmina Wiels

 4. @ ruperto,
  ik ben trouwens niet rechts maar links….
  ik zal nooit PAR stemmen….
  maar ik ben niet zo naief om enig geloof te hechten in de leugens van Wiels en Schotte…

 5. @ruperto,

  je hebt niet veel gevoel voor humor…..
  maar voor humor heb je wel een beetje hersens nodig.
  dus begrijp het helemaal,
  blijf maar lekker naar Wiels zijn speeches luisteren.
  die paar hersencellen die je hebt zijn toch al niet meer te redden.

 6. @rupert, inderdaad en de mailboxen van van der dijs, dos santos en schotte vullen zich nu met gemeenschapsgeld!
  De jonge natie ontwikkeld zich juist niet maar wordt leeggestolen. alles gaat achteruit. Schotte en vander dijs zitten straks in hun gigahuizen in MIami en jij zal stroom meer hebben omdat AQ faiiliet is gegaan!

 7. quote Sanders ‘Sander, op 28-09-2012 om 11:33 schreef:
  @zorro,
  misschien moeten ze toch maar winnen.
  ik heb een hypotheek in NAFS…
  en die zijn straks niets meer waard, toc’

  sanders na jullie uitvaart kunnen we verder met gasten die kunnen begrijpen dat dit een heel klein eiland betreft die zich van zijn vorige beul wil ontdoen om zich verder op dit continent als meen jonge natie te kunnen ontwikkelen. In de wereld zijn er genoeg bankrekeninen die een mailbox zoeken als je begrijp wat ik bedoel.

 8. quote Zorro ‘Zorro, op 28-09-2012 om 10:54 schreef:
  @ Sander. Wie zijn straks de nieuwe miljonairs op Curacao? Nee, rita, zjana, anna e.a. jullie niet, maar de makamba’s met hun bankrekeningen en inkomens in euro’s uit Nederland plus de door het volk gekozen bomba’s, die hun geld hebben weggesluisd naar sterke valuta” Zorro de dommen komen uit jouw hoek, mensen die hun venijn de vrije loop laat en niets anders lezen dan wat de rechtse media hen voorschoteld.

 9. Ik las ooit eens ergens dat 60 % van de populatie op of onder de minimum/armoede loongrens leeft. Wanneer je inspeelt op deze grote groep mensen die het gevoel hebben dat ze niks te verliezen hebben kun je inderdaad een grote achterban vormen. Volgens mij putten de soberanos en shotte hun energie uit deze bron. Natuurlijk ook een groepje vermogenden die manieren hebben ontdenkt om dit financieel uit te buiten.

  Probleem van dit eiland is dus dat een grote groep van de bevolking het gevoel heeft dat ze niks te verliezen hebben, en eigenlijk geen hoop meer hebben. Hier komt een partij die inspeelt op de frustraties/agressie gevoelens van deze groep, en een andere die de uitstraling heeft van een popster wat een droom opwekt bij deze groep dat een ongeschoolde kansloze kan stralen/reizen/leven als een koning.

  Uidaging is dus om deze groep, waar ook veel jongeren zich bij aansluiten (degenen die niet naar het buitenland gaan om zich te ontplooien) omdat ze geen toekomst perspectief hebben of het gevoel hebben geen plaats te hebben in deze maatschappij, duidelijk te maken dat een deal met de duivel sluiten geen uitkomst is en alleen totale anarchy met zich mee zal brengen.

 10. We kunnen hier wel van alles schrijven maar MFK en PS hebben toch nog steeds een onbegrijpelijke grote aanhang! MAN zal denk ik net als FOL 1 zetel halenn. Don MArtina is weg bij MAN en dat zullen ze zeker voelen!

  Lijkt me handig dat iedereen maar op PAIS gaat stemmen!

 11. @zorro,

  misschien moeten ze toch maar winnen.
  ik heb een hypotheek in NAFS…
  en die zijn straks niets meer waard, toch?

 12. P.S. Na de devaluatie.

 13. @ Sander. Wie zijn straks de nieuwe miljonairs op Curacao? Nee, rita, zjana, anna e.a. jullie niet, maar de makamba’s met hun bankrekeningen en inkomens in euro’s uit Nederland plus de door het volk gekozen bomba’s, die hun geld hebben weggesluisd naar sterke valuta.

 14. Natuurlijk is het onwenselijk om zo kort voor de verkiezingen nog een tussen kabinet te creeren.
  Maar een regering met een minderheid en een volslagen gebrek aan controle door een volksvertegenwoordiging is nog veel minder gewenst.
  Aan de legitimiteit van de actie van de 12 statenleden en de gouverneur hoeft niet te worden geweifeld.
  Dat de coalitie hierover anders denkt verbaasd natuurlijk niemand. Ze blonken nooit uit in objectiviteit en hebben vele regels en normen overtreden om hun zin te krijgen, zowel als regering als ook in hun prive leven.
  Hopelijk kunnen we de geplande fraude met de verkiezing nu voorkomen, een veiligheids dienst laten functioneren en eens de lijken uit de kast halen.
  Prive is natuurlijk het Haiti avontuur er wat anders komen uit te zien.
  Wel beschamend, crimineel, en ronduit schofterig dat weer de bevolking wordt misbruikt
  met valse sentimenten om deze parasieten op hun pluche stoelen te laten.
  Hopelijk worden we op Curacao eindelijk eens wakker.

 15. de werkeloosheid ligt op de loer.
  met een nieuw PS/MFK kabinet zal het eiland gaan merken waar de schoen wringt.

  onafhankelijkheid met een domme regering zal dit nieuwe land degraderen tot status Haiti.

 16. @Answer
  Het is inmiddels 12:15, de weg naar beneden is allang ingezet.
  Indien de MFK en PS als winnaars uit de verkiezingsstrijd komen dan moeten we heel snel wegwezen van dit eiland. Alleen met de PAR, PAIS en PNP kunnen we er komen.

 17. Ik deel de mening van de VBC volledig. De payaso kretologie van Pueblo Soberano en Schotte zijn mij zo’n doorn in het oog dat ik nog een stap verder wil gaan. Als werkgever overweeg ik mijn personeel een interne steunverklaring m.b.t. de visie van de VBC te laten ondertekenen. Zij die de mening van Soberano en Schotte onderschrijven, acht ik niet geschikt om de doelen van mijn bedrijf uit te dragen. Het gaat weliswaar buitengewoon ver maar ik ben het spuugzat dat de oliedommen onder ons, zich voortdurend laten mangelen door de boevenbende van dit kabinet en de minderheid van de Staten. Mijn omzet en winstmarge dient voortdurend bijgesteld te worden door het hypocriete gezeik op radio en televisie.

 18. En wederom een tamme reactie van het o zo belangrijke VBC! Op milde wijze werden de (strafbare) feiten weer opgesomd, die al lang, breed en uitvoerig zijn besproken op allerlei (Facebook) discussielijntjes.
  Het wordt de hoogste tijd dat jullie figuurlijk de geslepen messen tevoorschijn halen, anders hebben we straks geen droog brood meer op de plank. Het is vijf voor twaalf voor Curaçao, dus kom in het weekend met een scherpe reactie, want hetgeen hierboven staat wordt niet begrepen door Wiels, Asjes of een Schotte!

 19. Iedereen die het beste met Curacao voor heeft, deelt de visie van de VBC!

 20. Eigenbelang voor landsbelang!