• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse ziet het als zijn plicht om de soevereiniteit van Suriname te beschermen tegen aanvallen vanuit het buitenland. Dat zei hij tijdens zijn jaarrede die hij donderdag uitsprak bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar in Suriname.
Bouterse doelde met zijn uitspraak op de kritische houding van de Nederlandse regering over de omstreden amnestiewet, die het Surinaamse parlement in april goedkeurde. Deze wet zorgt er voor dat de verdachten van de 8 decembermoorden, onder wie Bouterse, geen straf zullen krijgen.

Recht
“Het is ons onvervreemdbaar recht om onze eigen wetgeving te maken zonder verantwoording naar welk buitenland dank ook af te leggen. Als die soevereiniteit wordt ontkend, dan heeft de regering de plicht die veilig te stellen’’, zei Bouterse aan het eind van zijn jaarrede. Hoe dat veiligstellen er uit zou moeten zien, lichtte hij niet toe.

Monetair beleid
Bouterse benadrukte in zijn toespraak dat Suriname er macro-economisch erg goed voor staat. Dit is vooral te danken aan de inkomsten uit de goud- en oliesector. Daarnaast heeft een strak monetair beleid volgens hem voor stabiliteit gezorgd. De president benadrukte dat zijn regering er alles aan zal doen om deze goede economische situatie nu ook ten goede te laten komen aan het Surinaamse volk. “Ik beloof plechtig dat er betere tijden voor het volk zullen aanbreken’’, zei hij.

Ontwikkelingsgeld
De goede economische situatie heeft er toe geleid dat Suriname het zonder ontwikkelingsgeld uit Nederland prima redt. De acht miljoen euro die Nederland nog op de begroting heeft staan voor Suriname lijkt daarom niet echt nodig, liet Bouterse tussen de regels door weten. “De post buitenlandse deviezen op onze begroting bedraagt momenteel 950 miljoen Amerikaanse dollars. En dan is er een land dat ons 8 miljoen euro wil geven’’, zei hij lachend.

Onderwijs
Een van de belangrijkste zaken waar Bouterse het komende jaar aan wil werken, is verbetering van het onderwijs in het binnenland van Suriname. “De onderwijssituatie in het binnenland staat er nu zeer slecht voor’’, zei hij. Het is de bedoeling dat het werken in het minder ontwikkelde binnenland aantrekkelijker wordt, zodat meer bevoegde leerkrachten daar les willen gaan geven.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Bouterse benadrukt soevereiniteit Suriname”

  1. Bouterse Mijn President die de Grenzen van Suriname aangeeft!
    Hup hup Bouta…stem NDP

  2. Souvereiniteit is overal beperkt. Onlangs hebben de USA een wet aangenomen die Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt om in EU de CO2 belasting te betalen..Hoezo souverein? We mogen aannemen dat Obama onder de indruk is van Bouterse en dus bij alle wetgeving die buitenlanders kan treffen -en dat is nogal wat -een uitzondering voor Suriname zal maken…. ? Vast wel!

  3. Het schoolvoorbeeld van een op hol geslagen ‘democratie’: Een verdachte van massamoord en marteling en tevens veroordeelde drugsdealer die tot president gekozen wordt. Om aan berechting te ontkomen kondigt een marionetten parlement een amnestiewet af (hoewel er geen rechterlijke uitspraak is geweest) en uitlevering voor drugshandel wordt voorkomen door zich achter de souvereiniteit van het ‘land’ te verschuilen. Criminaliteit die met ‘de mantel der souvereiniteit bedekt wordt’. Hopelijk niet het Curacao van de toekomst.