• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in de maand augustus 0,2 procent gedaald ten opzichte van juli. De prijzen namen met 3,3 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend heeft gemaakt.

De prijswijziging met de grootste invloed deed zich voor in de bestedingscategorieën ‘Vervoer en communicatie’. Meest opvallend in de maand augustus was de prijsdaling van benzine met 8 procent. Ook diesel werd goedkoper, en wel met 4 procent. Door deze twee prijsdalingen, daalde ‘de kosten van autorijden’ met 3,7 procent, met als uiteindelijk effect dat de bestedingscategorie ‘Vervoer en communicatie’ 1,3 procent goedkoper werd.

Kleding en voedsel
Twee andere opvallende prijsontwikkelingen betreffen de prijsstijging van de bestedingscategorieën ‘Kleding en schoeisel’ en ‘Voeding’ met 0,5 en 0,4 procent. Het duurder worden van ‘Voeding’ werd vooral veroorzaakt door het duurder worden van de voedingsgroepen ‘verteringen buitenshuis’ en ‘aardappelen, groenten en fruit’ met 0,7 en 0,5 procent. De prijsontwikkeling van de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ werd vooral beïnvloed door de prijsstijging van ‘verse aardappelen’ met 7 procent.

Twaalfmaandsgemiddelde
Het CPI nam tussen augustus 2011 en augustus 2012 toe van 118,0 naar 120,7, een stijging van 2,3 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand augustus van dit jaar was ten opzichte van de maand augustus vorig jaar. In augustus 2012 lag het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen 3,3 procent hoger dan in augustus 2011, dus een stijging van ‘het twaalfmaandsgemiddelde consumentenprijsindexcijfer’ van 115,9 naar 119,7.

3 reacties op “Consumentenprijsindexcijfer gedaald”

  1. ha ha ‘verteringen buitenshuis’ ik snap wat ze bedoelen maar het klinkt een beetje als terminologie uit de jaren ’50.

    goedkoper gaat het niet worden komende tijd want iedereen gaat merken dat er bezuinigd moet worden ongeacht wie straks gaat regeren behalve die ministers die zich voldoende tonnen/miljoenen hebben toegeschoven afgelopen twee jaar om gewoon lekker door te blijven eten, drinken, vliegen, feesten….

  2. Groente en fruit zou juist toch veel goedkoper worden door de regering Schotte????

  3. Venezuela heeft nu nog de hoogste inflatie ter wereld rond de 19%, maar we moeten daar overheen kunnen! Soberanos verenigt u!