• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De derde fase van de schoonmaak bij het olierampgebied Jan Kok begint morgen. Deze fase zou vorige week starten, maar door problemen met het aanleveren van materialen is dit vertraagd. Onder meer het vinden van handschoenen, die geschikt zijn voor het werken met olie, is lastig.

Carmabi meldt dat momenteel het overgrote deel van de materialen beschikbaar is, waaronder 200 zakken van het middel BestAbsorb die afgelopen zaterdag rechtstreeks uit Duitsland zijn ingevlogen. BestAbsorb is een natuurlijk product bestaand uit gedroogde plantenresten (turf) dat olieresten absorbeert waarna het makkelijk verwijderd kan worden.

Olie resten
In de derde fase ligt de nadruk van de werkzaamheden op het handmatig wegscheppen van olie resten bij zowel de historische dammen als in de mangroven. Verder staan het uitproberen van het natuurlijke absorptie middel BestAbsorb en het ‘uitborstelen’ van olie mengsels op de steen-en rotsformaties centraal.

Vrijwilligers
Een kleine groep vrijwilligers zal morgen en zaterdag onder leiding van Ryan de Jongh beginnen met het verwijderen van overgebleven olieresten in de mangroves rond de binnenbaai. Maandag zal Sentro Speransa het werk op de dammen voortzetten. Andere aangemelde vrijwilligersgroepen zoals CHATA en Bedrijven Platform Milieu zullen op een zeker moment ook worden ingezet.

Dieren
Ondertussen werkt dierenarts Odette Doest nauw samen met de buurtbewoners van Willibrordus om dieren, die slachtoffer zijn geworden van de olieramp, te verzorgen. Tot nu toe zijn voornamelijk vogels, krabben en reptielen besmeurd geraakt met de olie. De dieren zijn allemaal schoongemaakt door Doest en haar vrijwilligers en het grootste deel is inmiddels vrij gelaten. Het is onduidelijk of de olie op lange termijn negatieve gevolgen heeft voor deze dieren.

Sluis
De betrokken partijen zoeken ook naar een systeem om de ingang van de baai af te kunnen sluiten. Dit ter bescherming van het gebied bij toekomstige oliedreigingen. De twee opties waaraan nu wordt gedacht zijn afsluiting middels een sluis of een doorlaatbare dam van koraalpuin, zoals die ook bestaat bij Jan Thiel.

www.versgeperst.com