• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes wil, als zijn partij na de verkiezingen weer regeert, een parlementaire enquête aanvragen die het optreden van de gouverneur en de Groep van Twaalf onderzoekt. Asjes lichtte zijn besluit toe in een 2,5 uur durende persconferentie.

Gouverneur Frits Goedgedrag heeft deze week een formateur voor een interim-kabinet aangewezen. Dit deed de gouverneur nadat de Groep van Twaalf, de afgesplitste Statenmeerderheid, verschillende moties bij hem indiende.

Bemoeienis
Asjes vindt, net zoals demissionair premier Gerrit Schotte, dat de gouverneur zich onterecht bemoeit met de politiek. Schotte stuurde dinsdag een brief aan Goedgedrag, met het verzoek om zijn ‘bemoeienissen te staken’. “Ik meen dat u stelling neemt in de bestaande politieke tegenstellingen in ons land, terwijl uw optreden juist op het bevorderen van eenheid behoort te zijn gericht”, aldus Schotte.

Wet
Volgens de Statenvoorzitter moet iedereen die de wet overtreedt, de gevolgen daarvan dragen. Zo ook de gouverneur. “Zelfs de koning moet een boete betalen als hij te hard rijdt”, zei Asjes. “Het besluit van de gouverneur zal juist het tegenovergestelde van bestuurlijke rust veroorzaken.” Gisteravond werd bekend dat de gouverneur vandaag naar het buitenland reist in verband met hartklachten.

36 reacties op “Asjes wil parlementaire enquête”

 1. Amigoe hedenL

  Schotte verbiedt ministeries mee te werken aan screening
  vrijdag, 28 september 2012 08:45
  WILLEMSTAD — Henri Jourdain heeft zich teruggetrokken als kandidaat-minister voor het interim-kabinet, dat momenteel door formateur Eduardo ‘Dito’ Mendes de Gouveia wordt gevormd. Bedreigingen aan het adres van Jourdain en zijn familie zouden de reden zijn voor zijn beslissing, zegt Mendes de Gouveia. Wanneer de screening van de kandidaat-ministers afgerond zal zijn is onduidelijk. Demissionair minister-president Gerrit Schotte heeft inmiddels alle ministeries verboden om medewerking te verlenen aan dit proces. Ook is er een brief onderweg waarin het de ambtenaren wordt verboden om zich na kantoortijd op de werkplek op te houden.

  De vertrouwensbreuk tussen Jourdain en Fundashon Kas Popular (FKP), doordat hij tegen de interne regels van de woningbouwstichting en tegen het nadrukkelijke verbod van FKP-directeur Arthur Con in een cheque van 15.000 gulden voor zichzelf had uitgeschreven, was niet de oorzaak van zijn beslissing. “Hij had tot nu toe alle toetsingen doorstaan”, aldus Mendes de Gouveia.

  Proces frustreren

  De toetsingen waarover de formateur het heeft zijn van justitiële aard. “Die zijn allemaal binnen en iedereen is er doorheen.” Het financieel antecedentenonderzoek naar de kandidaten laat echter nog op zich wachten. Mendes de Gouveia zegt dat Schotte een brief heeft gestuurd naar alle ministeries, waarin hij ze verbiedt om informatie te verschaffen. “De ministeries mogen geen informatie sturen aan de Centrale Bank en aan mijn persoon. Dit is een bewuste poging van de demissionaire minister-president om het proces te frustreren”, aldus Mendes de Gouveia.

  Hij heeft de Centrale Bank gevraagd om het inwinnen van informatie over financiële aangelegenheden van de kandidaat-ministers te coördineren.

  Doordat de formateur afhankelijk is van derden voor het verkrijgen van deze informatie kan hij niet zeggen wanneer het screeningsproces afgerond zal zijn. Het betreft oud-gezaghebber Stanley Betrian, oud-minister voor de PNP Cornelis ‘Chucho’ Smits, ex-GGD-diensthoofd Stanley Bodok en secretaris-generaal van het ministerie van Financiën Jose Jardim.

  Volgens Mendes de Gouveia zal er op dit moment geen vervanger voor Jourdain worden gezocht. “Nadat het interim-kabinet zitting heeft genomen kunnen zij aan de benoeming van een vijfde lid werken”, aldus de formateur.

 2. Ik geniet altijd erg van de ingezonden brieven van J. Martina in de Amigoe.
  Voor degeen die het nog niet gelezen heeft, komt ie dan;

  Bodem bereikt
  woensdag, 26 september 2012 08:45
  “SCHOTTE WIJKT niet”, lezen we. Wat een mop, waarom verbaast mij dit nu niet? Hij kijkt wel uit om het risico te lopen de trappen van de Forti af te lopen en in zijn kraag gevat te worden, zoals Wiels een keer aankondigde. Dan Monk, die het heeft over rechts-extremisme en couppleging.

  Ik geloof nu echt dat de bodem is bereikt. Deze figuren kunnen niet veel meer anders dan door de bodem zakken. Wat een ongelooflijke domheid, op het treurige af.

  Een kat in het nauw maakt hele rare sprongen, 23 maanden geregeerd door een stel nietsnutten die werkelijk niets anders hebben gepresteerd dan de belastingbetaler uitkleden en – daar zijn ze nog trots op – bewerkstelligen dat er een enorme aversie tegen dit tuig is gekomen, vertrouwen, consumentenvertrouwen onaanvaardbaar gedaald, investeringsklimaat kan niet slechter, en dan toch nog durven zeggen ‘ik wijk niet’. Het beledigen van een erudiet persoon die door de Kroon is benoemd, het beledigen van een formateur in wiens schaduw je niet eens kunt staan, het over de radio oproepen naar Punda te komen maar zelf in de achterhoede te blijven, want zo’n lafbek ben je uiteindelijk. Het is te gek voor woorden allemaal.

  Ik had gisteren een heel uitgebreid gesprek met onze Jamaicaanse tuinman, geheel legaal hier overigens, die mij vertelde dat ze op Jamaica zeer zware tijden hebben meegemaakt. Moorden, inbraken, verkrachtingen, enorme dalingen van het toerisme zelfs, maar dat er altijd respect is geweest naar elkaar toe wat de politiek betreft. Hij was werkelijk verbijsterd dat dit hier allemaal zo maar mogelijk is.

  Als je dan de brief van Schotte leest, duidelijk opgesteld door mevrouw de SG van AZ, de zogenaamde spindocter van Schotte, dan lach ik me toch wel een deuk, zo barstensvol onzin en fouten. Dan vraag je je toch af hoe bepaalde mensen die in de volksmond pastechi-eters worden genoemd op bepaalde posten terechtkomen.

  OM, neem uw verantwoordelijkheid nu een keer en pak die figuren aan, Wiels voorop gevolgd door de rest van de club. Uw tijd van ‘uiterste voorzichtigheid te betrachten’ is inmiddels verstreken Het heeft allang niet meer te maken met de politieke arena, maar alles en meer met boevenstreken die hun weerga niet kennen. Als burger eis en verwacht ik van het OM niets anders dan dat alle aanklachten gedaan door ons, behalve door een OvJ worden onderzocht ook daadwerkelijk worden omgezet in vervolging. Het is tijd voor keiharde actie tegen deze figuren.

  Shame on you.

  J. MARTINA

  Curaçao

 3. @Tula!
  100% met je eens..

 4. Als het OM gewoon haar werk zou doen dan zouden al deze figuren allang in de gevangenis zitten.. en zouden we dit niet hebben

 5. De hete herfst op Curaçao wordt met dit domme voorstel van superkneus Asjes nog eventjes goed aangewakkerd. Je moet gewoon eens een keer je mond houden en aandachtig luisteren naar de meerderheid! Wat jij hebt stukgemaakt in de afgelopen 23 maanden kun je nooit meer goed maken!

 6. Asjes weet van gekkigheid niet meer te doen dan allerlei rare voorstellen te verzinnen en onzin uit te kramen. Aangezien hij niet meer in functie is hoeven we daar echter niet al te veel aandacht aan te schenken. Hij weet dat zijn laatste dagen in vrijheid zijn geteld. Hij siddert s nachts in zijn bed.,.,,

 7. Het zijn net varkens , op weg naar het slachthuis. Ze gillen en krijsen, omzat ze weten dat ze er aan gaan.En laat Curacao daarna weer het leuke land worden wat het vroeger was. Een harmonieus volk uit vele stammen, wat door een goed beleid op weg is naar onafhankelijkheid.

 8. @bomboklad, nou als schotte 2 gaat komen dan gaat nivo Haiti ook komen voor curacao! binnenkort zal de YDk de tuinen doen van mensen in Haiti!

 9. hoezo alleen als zijn partij aan de macht is een onderzoek, ik mag toch hopen dat als er een andere regering komt dus geen PS/MFK( en het mannetje) er ook een onderzoek komt over de rol van de statenvoorzitter( vermoedelijk een 30 jarige gevangenisstraf)

  maar laten we eerlijk zijn, we zijn een jong land, die net bevorderd zijn van de kleuterklas( eilandsraad) naar de eerste klas statenlid( leren lezen en schrijven)
  waar we op eilands nivo maar 1 keer in de vier jaar konden kiezen en waar als de eilandsgedeputeerden aftraden er indien mogelijk nieuwe gedeputeerden aantraden en we de gezaghebber hadden die de lopende zaken bewaakte.

  hebben we nu de staten waar er totaal andere regels zijn.
  Helaas zijn we voor deze proef gezakt , ons volk dat nooit belangstelling heeft getoond voor de Nederlandse Antillen denkt ook nog volgens de regels van het eiland en niet als land Curacao.

  waar onze leiders tekort in zijn geschoten is in een degelijke voorlichting van onze staats inrichting.

  Inplaats van onzinnige verhalen, verwijten en beschuldigen te uiten had de Hr Asjes als Ex-statenvoorzitter een voorbeeld moeten zijn voor de democratie.

  Mijnheer Asjes nog een waarschuwing, als u de coup-plegers gaat tellen van het begin in Suriname en nu kijkt hoe het met hun is afgelopen dan mag u wel oppassen voor de Hr Wiels

 10. schotte 2 die gaat er komen knoop het in je oren van agteren en van voren !!

 11. “Asjes..zijn besluit“, wat een ambitie voor een democratie-verkrachter..

  in de download versie van NRC in NL wordt voorspeld dat Curacao straks twee regeringen heeft en twee parlementen. Ze mogen allemaal blijven zitten.

  Het gaat erom dat een interim kabinet (desnoods blijft Schotte aan zijn bureau gelijmd) een landsbesluit neemt over screening. Schotte kwam deze keer zonder goede screening wel aan de macht omdat er geen duidelijke regeling was. Als straatvechter weet hij dat hij dus conform de (slechte..) regels is benoemd. Dat moet nu voorkomen worden. Voor een landsbesluit is geen instemming nodig van de Staten.

  Er kan dus een landsbesluit komen waarin staat dat bewindsdslieden en topambtenaren gescreend moeten worden en dat ze niet in aanmerking komen voor een post als ze -of hun bedrijven – zijn veroordeeld of nog buitenproportionele schulden hebben bij overheid of overheidsbedrijven, of contacten hebben met terroristische of criminele organisaties Dat maakt een volgende ministersploeg (van welke partij dan ook) beter te accepteren.

  Gouverneur tekent dit landsbesluit van de interim regering en daarmee is het een feit. Na de verkiezingen moet een nieuwe (of desnoods de oude) ploeg door de screening en oeps..dan vallen een paar namen buiten de boot. Schotte is slim genoeg om dat te zien aankomen. Als hij toch blijft zitten zal de Gouverneur niets meer tekenen wat hem door de oude regering wordt voorgelegd en zijn ze dus ook vleugellam en mogelijk straks vervolgbaar voor machtsmisbruik of het wekken van de indruk nog minister te zijn. (Zaken gedaan onder valse voorwendselen). Roald Dahl zou hier een mooi boek van kunnen maken.

  Als een volgende regering dat landsbesluit ongedaan wil maken moet de Gouverneur weer tekenen en dat zal hij niet doen… Het duurt even, maar het komt goed.

 12. Beste meneer Asjes,
  Zoals je weet is er een persoon direkt verantwoordelijk voor al deze bonboshi. Zijn naam is Ivar Asjes. Als gevolg van zijn handelen zijn we nu beland waar we zijn beland. Niemand zal dit vergeten. Dus maak je borst maar nat met je pastechi-baantje. Je zal nooit en te nimmer 1 dag in je leven die functie gaan uitoefenen. Hij die de wet frusteert zal de gevolgen ervan moeten dragen. Begin vast je koffer te pakken, want na 19 october kom je nergens meer aan de bak. Je bent persona non grata no. 1 van ons eiland.

 13. @Bas

  Ik heb gehoord dat op meerdere ministeries, ook op verzoek van andere instanties, in het geheim stukken worden gekopieerd en naar elders worden gebracht voor het geval dat…… Op de ministeries werken tenslotte niet alleen aanhangers van de PS en de MFK.

 14. Asjes.. de man die nog SELIKOR moet betalen en die momenteel betaald krijgt voor 2 banen,

 15. ze willen gewoon 10 oktober halen en dan kunnen ze op een royaal pensioen etc rekenen dat is het hele spelletje

 16. nv,s van curacau
  Die zijn nog steeds de grabbelton voor deze groep daarom is het een Doorn in hun ogen dat ze niet verder kunnen doen en laten wat ze met veel Liefde voor het volk gedaan hebben namelijk stelen en dan nog menen bevoegd te zijn.De Sumo figuur die steeds meen dat hij de Macht over alle Artikelen van de wet beschikt om zijn positie te behouden als staten President moet echt opstappen. Hij is echt een bedreiging en de mensen die voor hun jubelen weten echt niet dat hun vrijheid om te spreken binnenkort zal ophouden want deze man duld geen Tegenspraak je wordt gauw Monddood gemaakt .Ze moeten eingelijk allen die bij zulke Manifestatie aanwezig zijn op een Video te bewaren zodat ze een keer aan hun opruiende medegeweten deelnamen onder hun neus gevrijvd worden.Ze zullen even nadenken en een andere keer zich 2 maal bedenken voodat ze weer in herhaling treden .Het kan niet zijn dat de Staten President de Gouverneur bevraagt of zelfs Orde toedeelt om zich in acht te gezien zijn Visie.In een ander land zou hij al heel lang zijn post moeten ruimen en in het gevang gaan. Punt.

 17. stel nou dat de MFK en de PS binnenkort wederom de meerderheid krijgen dan worden de processen bij de rechtbank tegen deze criminelen maximaal 4 jaar uitgesteld. want dan zal blijken dat Curacao financieel en sociaal geheel ten onder is gegaan. Gedurende die periode zullen de ogen van hun huidige kiezers zijn open gegaan en verliezen deze partijen alle aanhang.
  Deze mededogenloze oplichters zullen dan alsnog naar Bon Futoro worden gezonden.
  Een tussentijdse poging tot het creëren van een dictatuur zal door het buitenland worden voorkomen.
  Dus in dat geval even doorbijten ( en bewijsvoering blijven verzamelen ).

 18. Waarom heeft dit bericht het over statenvoorzitter Ivar Asjes? Asjes is afgezet als statenvoorzitter!

 19. Goed plan, meteen doen. Over het onderwerp zal het democratische meerderheids-parlement het snel eens zijn.

 20. SUPER PLAN maar laten we gelijk de gang van zaken in de staten even er bij doen,
  en de financiele wanboel hier laten je maatje Wiels niet vergeten.
  Mooi laten we duidelijkheid scheppen maar dan over alles en niet alleen wat de heer Asjes uitkomt natuurlijk

 21. De koning betaalt boete…ik noem alleen Aqualectra rekening betaalgedrag van de coalitie royalty. 500 naf per maand, zij behouden aansluiting stroom – water met toenemende persoonlijke schulden. “Het volk”? Betalen of afgesloten worden. Schuld? Regeling van TWEE maanden maximaal…dan afsluiten. WIELS…BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID? LATEN WIJ, HET VOLK, DAARMEE BEGINNEN. LATEN WE BEGINNEN MET MAXIMAAL 500 NAF AQUALECTRA TE BETALEN. LAGERE REKENING? BETAAL DE HELFT. ZELFDE FILOSOFIE, Na de verkiezingen eerst een referendum waarin het volk beslist of de RVC Aqualectra en Schotte hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle mismanagement en misbruik van macht aldaar. ZIJ moeten uit eigen dik gevulde zakken de Aqualectra schulden betalen, dat kunnen ze vanuit hun cellen in de gevangenis regelen.

 22. @Goerge, zelfs de 12 zijn niets vergeleken met Ali Schotte en zijn rovers. Zijn bendelid Wiels heeft aangegeven bewijs te hebben om Ali Schotte voor jaren naar Bon Futuro te sturen!

 23. Asjes en Schotte weigeren af te treden. Dat herinnert mij aan twee jaar geleden toen de president van Ivoorkust (Afrika) niet werd herkozen en weigerde af te treden. Hij moest met geweld van zijn troon worden gestoten, hetgeen ruim 3000 doden heeft gekost. Wij dachten dat dit soort dictators alleen in Afrika aktief waren. Nee dus. Schotte en Asjes zijn weer “back to the roots”.

 24. Wordt asjes niet een keertje moe van zichzelf? Volgens mij zit deze heerschap de hele dag zichzelf in de spiegel te bekijken.

  Hoor nu weer wie over parlementaire enquête praat.

  Ik hoop dat dit inderdaad door gaat na de verkiezing en dat hij daarna voroordeelt zal worden en hij gelijk zo’n gestreepte boevenpak krijg in de “MOOIE TOEOMST” met de gevangenisnummer: 10.10.10.19.10.13 erop.

  Man, houdt de eer aan je zelf en ga heen!

 25. Een statenvoorzitter die zijn positie gebruikt om de democratie tegen te werken is volgens mij strafbaar.

 26. Asjes heeft gelijk! Iedereen die de wet overtreedt moet daarvan de gevolgen dragen. Dat geldt met name voor hemzelf en de rest van zijn bende.

  Hoe zat het ook al weer:
  – twee parlements leden trekken hun steun aan de regering in
  – de nieuwe meerderheid kondigt aan de regering naar huis te willen sturen (zeg maar: ontslag op staande voet)
  – Asjes saboteert en traineert samenkomst van de Saten en iedere vorm van beraadslaging en stemming in die Staten
  – de meerderheid van de Staten besluit uiteindelijk te vergaderen zonder medewerking van Asjes, alle statenleden krijgen hiervoor een uitnodiging
  – de meerderheid besluit tot benoeming van nieuwe voorzitter van de Staten en neemt een motie van wantrouwen aan tegen de demissionaire regering; die zijn op dat moment op staande voet ontslagen;
  – Asjes respecteert de democratische gang van zaken niet door zich te beroepen op allerlei formaliteiten, die hij baseert op kromme redeneringen
  – Schotte idem; beide maken daarbij gebruik van allerlei drogredenen in wollige brieven, waarvan je je kunt afvragen of ze die zelf begrijpen
  – Wiels idem; gebruikt niet alleen drog redeneringen maar maakt zich ook schuldig aan opruiing
  – ze schreeuwen moord en brand over een staatsgreep die ze de facto zelf plegen
  – ze deinzen er niet voor terug om nota bene de Gouverneur publiekelijk te beledigen en te bedreigen
  – ze zien over het hoofd dat ze de staatsveiligheid van het land Curacao ernstig in gevaar brengen en zich schuldig maken aan strafbare feiten

  En dit alles uit puur eigenbelang, machtswellust en ten koste van de gewone hardwerkende mensen. Want zeg nou zelf, wie krijgt hier niet buikpijn van?

  Laten we hopen dat ze hun verdiende loon krijgen. Allemaal.

 27. Goed plan want anders wordt regeren op Curacao een soort stoelendans om het wachtgeld. Wat nu ook gaande is met die 12 rovers.

 28. Asjes heeft gelijk! Iedereen die de wet overtreedt moet daarvan de gevolgen dragen. Dat geldt met name voor hemzelf en de rest van zijn bende.

  Hoe zat het ook al weer:
  – twee parlements leden trekken hun steun aan de regering in
  – de nieuwe meerderheid kondigt aan de regering naar huis te willen sturen (zeg maar: ontslag op staande voet)
  – Asjes saboteert en traineert samenkomst van de Saten en iedere vorm van beraadslaging en stemming in die Staten
  – de meerderheid van de Staten besluit uiteindelijk te vergaderen zonder medewerking van Asjes, alle statenleden krijgen hiervoor een uitnodiging
  – de meerderheid besluit tot benoeming van nieuwe voorzitter van de Staten en neemt een motie van wantrouwen aan tegen de demissionaire regering; die zijn op dat moment op staande voet ontslagen;
  – Asjes respecteert de democratische gang van zaken niet door zich te beroepen op allerlei formaliteiten, die hij baseert op kromme redeneringen
  – Schotte idem; beide maken daarbij gebruik van allerlei drogredenen in wollige brieven, waarvan je je kunt afvragen of ze die zelf begrijpen
  – Wiels idem; gebruikt niet alleen drog redeneringen maar maakt zich ook schuldig aan opruiing
  – ze schreeuwen moord en brand over een staatsgreep die ze de facto zelf plegen
  – ze deinzen er niet voor terug om nota bene de Gouverneur publiekelijk te beledigen en te bedreigen
  – ze zien over het hoofd dat ze de staatsveiligheid van het land Curacao ernstig in gevaar brengen en zich schuldig maken aan strafbare feiten

  En dit alles uit puur eigenbelang, machtswellust en ten koste van de gewone hardwerkende mensen. Want zeg nou zelf, wie krijgt hier niet buikpijn van?

  Laten we hopen dat ze hun verdiende loon krijgen. Allemaal.

 29. 2,5 uur ??????
  Wat is Asjes, Chavez deel 2 ?
  Bij die man zit echt een steekje los, de vertegenwoordiger van het staatshoofd in twijfel gaan trekken ?
  Waar heeft de PS geleerd wat democratie inhoudt ? In Cuba ?
  Hoe dan ook, wat de uitslag van de verkiezingen ook mag gaan worden, daarna zal het vuurwerk worden, want mij is absoluut duidelijk dat een aantal partijen en politici nooit meer samen door 1 deur zullen kunnen……..en dat ligt niet aan het overgewicht a.g.v. de vele gratis lunches en diners.

 30. De rol van Asjes, Schotte en zijn Nederlandse adviseur is binnenkort uitgespeeld. Ze kunnen gerust op hun stoelen blijven zitten – in de gevangenis!

 31. Eerst maar eens de meerderheid halen bij de verkiezingen en dan het antwoord op de al veel gestelde vraag “wie zal dat betalen”.

 32. En wij -het Volk- willen dat het OM Asjes vervolgt voor misdrijven tegen de democratie!

 33. juist juist kielhalen die landverraders nos mes por !!

 34. Asjes zegt dat iedereen die de wet overtreedt gestraft moet worden. Dus dat hijzelf gestraft zal gaan worden , heeft zijn instemming. Nu alleen nog de strafmaat. Dat laten we aan de rechter over. Maar op pogingen om de democratie om zeep te helpen staan wel hele zware straffen. Even afwachten dus…

 35. “Volgens de Statenvoorzitter moet iedereen die de wet overtreedt, de gevolgen daarvan dragen.”

  Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden…

 36. Oh, zelfs de Koning moet boete betalen?????????????? Hahahahahahaha. Asjessssss, in art. 42-2 van de Grondwet staat dat de Koning(in) onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn. Dit houdt in dat voor het handelen en nalaten van de Koning(in) de ministeriële verantwoordelijkheid geldt.

  He he, deze jongen kent of leest de wetten niet goed en interpreteert steeds wat anders.