• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft mede namens minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties), Kamervragen beantwoord van Christenunie-leden Cynthia Ortega-Martijn en Carola Schouten en SP-lid Ronald van Raak. De leden stelden vragen over corruptie van politici op Bonaire en het corruptieonderzoek.

“Er bestaan al langere tijd geruchten over Corruptie op Bonaire”, antwoordt Opstelten. “Dat is zorgelijk, maar daarmee zijn dit nog niet automatisch bewezen ‘praktijken’ en dat is waar het in het strafrecht om gaat.” Volgens de minister is het van groot belang dat de gemeenschap van het eiland een integer bestuur heeft en dat mogelijke gevallen van corruptie worden aangepakt. “Het Openbaar Ministerie maakt hier ook werk van.”

Fraude en corruptie
Ortega-Martijn en Schouten willen van de minister weten of hij de mening deelt, dat het van cruciaal belang is dat zelfs de schijn van fraude en corruptie binnen het openbaar bestuur, vermeden dient te worden. “Integriteit in het openbaar bestuur van Caribisch Nederland is een belangrijk aandachtspunt. De overheid moet op een correcte manier met burgers en bedrijven omgaan en ook de interne verhoudingen moeten goed zijn”, zegt Opstelten. Volgens de minister betekent het onder meer dat bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren professioneel en integer moeten zijn. “Daarom gelden er gedragscodes betreffende integriteit en moeten de genoemde functionarissen de eed of belofte afleggen.”

Onafhankelijk onderzoek
SP-lid Van Raak wil van Opstelten weten welke verantwoordelijkheid hij neemt om te verzekeren dat onderzoek naar corruptie op Bonaire onafhankelijk kan plaatsvinden en geen onderwerp wordt van politieke onderhandelingen. Opstelten zegt alle vertrouwen te hebben in het onafhankelijke strafrecht en heeft geen enkele aanwijzing dat er sprake is van politieke druk of inmenging.

[scribd id=107060540 key=key-2f8a8x3f797ujgr1c5ct mode=scroll]

2 reacties op “Opstelten beantwoordt Kamervragen corruptie Bonaire”

 1. Rudy,
  Verklaar je reactie eens,ik begrijp niet waar je op doelt.

 2. OPSTELTEN EN SPIES, willen jullie ook meteen kijken naar de groep PEDOFIELEN diie
  BONAIRE als thuidbasis hebben tgekozen?