• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland mag elk moment ingrijpen in de Curaçaose politiek, maar zal dat niet zo snel doen. Dat zegt Nederlands historicus, surinamist en antilleanist Gert Oostindie vandaag. Curaçao zit sinds begin augustus in een parlementaire crisis, maar demissionair premier Gerrit Schotte weigert op te stappen.

“Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In principe mag het zijn eigen boontjes doppen, maar de Koninkrijksregering kán ingrijpen als iets echt uit de hand loopt”, zegt Oostindie. Die bestaat uit het Nederlandse kabinet, aangevuld met gevolmachtigde politici van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Bemoeienis
“De Koninkrijksregering, die dus grotendeels uit ‘Nederland’ bestaat, doet dat bijna nooit. Zulke ‘bemoeienis’ zou namelijk escalatie en geweld kunnen veroorzaken. Alleen in extreme gevallen, zoals bijvoorbeeld wanneer het democratische proces stokt of de verkiezingen niet op een nette manier worden georganiseerd, kan ze bijvoorbeeld de premier uit zijn functie zetten of de gouverneur tijdelijk de leiding geven.”

Initiatief
Oostindie ziet dat niet zo snel gebeuren, tenzij gouverneur Frits Goedgedrag daartoe het initiatief neemt. Hij zit in zowel de Curaçaose landsregering als de Koninkrijksregering. Veel van zijn taken op Curaçao zijn ceremonieel, maar bij formaties speelt hij een zeer belangrijke rol. Goedgedrag wil graag een formateur en interim-kabinet laten samenstellen die lopende zaken kan afhandelen tot de verkiezingen van 19 oktober, maar Schotte werkt hem tegen. Via de Koninkrijksregering zou hij alsnog zijn doel kunnen bereiken.

Zakenkabinet
“Mocht de Koninkrijksregering toch ingrijpen, dan zal ze waarschijnlijk een zakenkabinet instellen om lopende zaken te behartigen. Op die manier laat ‘Nederland’ alles nog steeds doen door de Curaçaoënaren zelf en blijft het land zoveel mogelijk zelfstandig bezig”, aldus Oostindie.

© ANP, alle rechten voorbehouden

15 reacties op “‘Nederland kan ingrijpen op Curaçao’”

 1. @Big SAM

  Ik heb medelijden met het Big Sam niveau. Lees je ingezonden epistel nog een keer heeel goed door en neem een woordenboek erbij.

 2. Big Sam toont aan dat het (talen-) onderwijs veel verbetering behoeft. Maar ja de financiële middelen worden tegenwoordig aan andere zaken verkwist.

 3. @BIG SAM, we zullen je naar Noord Korea sturen dan weet je pas wat oppression betekent. je moet je schamen!

 4. nederland mag ingrijpen als hij wilt, maar pasop het gaat niet makelijk hoor,
  wij zijn nu in andere tijden, we will take care of businnes.
  nederland moet eerst bij hunzelf optreden,en dan Bonaire
  beware beware, we people will we fight if it is necesarry,and we no we shall win.
  there will be no peace if we live under opreshion.

 5. @ B.F. Liet. dan zit Scotte weer en misschien wel samen met PAR.

  ONMOGELIJK.

 6. Laat ze genieten van hun 3 weken.Laat ze doordrukken wat ze willen,want dit gaat de oppositie stemmen kosten(lees PAR,PNP,FOL!) Nog 3 weken en dan zit Scotte weer en misschien wel samen met PAR.

  En dan zal wiels nog meer medestanders krijgen!Ze schieten zichzelf in hun voet…joehoeeee

 7. @ ulysses. ik weet dat in Vught een prima huis van bewaring is waar deze mensen hun veroordeling kunnen afwachten

  Is daar nog plaats, want de Belgen hebben dat gehuurd met Nederlandse bemanning en bovendien willen de Belgen niet samen met dat schorem in dezelfde gevangenis zitten.

 8. Nederland gaat niet uit eigen initiatief een probleem op 8000km op zich halen. Ze hebben hun handen al vol aan de BES. Verder heeft Nederland via de BES al een vaste voet in de Cariben (De steppingstone, voor economisch groeiend Zuid-Amerika en Panama). Nederland zal eerst de infrastructuur van Bonaire moeten opvijzelen wil het met Curacao en Aruba concureren. Daar is tijd voor nodig. Gelukkig trekt Curacao nu uit eigen beweging haar eigen infra’ omver. Waarom zou Nederland dat tegen willen houden (tenzij de Amerikanen daar druk op uitoefenen). Vb. Curacao had vaste voet in Panama, waar het verbrede Panama-kanaal over ca. 2 jaar een economische boom zal opleveren. Met onze sleepboten hadden we daar al contracten lopen terwijl het Nederlandse Smit Intl. dat nog niet gelukt was. Om die sleepboten te kunnen bouwen had Curacao ca. 10 jaar daarvoor Smit Intl. uit onze havens gewerkt en het alleenrecht aan KTK gegeven. Nu zijn we onze Panamese contracten (en voorziene inkomsten) kwijt en worden de boten aan derden (Venezolaanse maatschappij) uitgehuurd zodat zij daarmee goed geld kunnen verdienen. Binnenkort ligt Smit Intl. op Bonaire en wordt de concurrentie voor onze KTK nog zwaarder. En dat allemaal hebben we te danken aan onze eigen regering (of gewezen regering).

 9. tik,tok,tik,tok,tik,tok

 10. @ulysses A Locadia Nederland

  Ik heb geen flauw idee hoe jij tot die reactie komt na het lezen van dit artikel. Of heb je het niet gelezen?

 11. ja en wanneer loopt het genoeg (teveel) uit de hand om in te grijpen of de gouverneur tenminste openlijk te steunen? van democratie kan je al twee maanden niet meer spreken….hoe ver wil spies het laten komen hier? zeker na die video van monk over een vermeende staatsgreep, dat schaadt echt niet alleen curacao… en dat terwijl een meerderheid van het parlement gewoon wil dat de regering naar huis gaat….

 12. Kan dan ook de MFK campagne van onze belastingcenten worden stopgezet. de hele avond zie ik maar schotte en MFK spots

 13. M.a.w. als Curacao niet meer wenst om aan het leidraad van Nederland te lopen gaat Nederland en Pourrier dreigen met militair ingrijpen?
  Nederland deed niets anders dan klagen over Curacao. En nu Curaçao na al dat geklaag besloten heeft om het zelf te doen moet er ineens worden ingegrepen? Hypocriet.
  Wees maar blij dat Curacao het zelf wil proberen.

  Trouwens Minguel liet zich onterecht betalen totdat men achter kwam dat hij geen recht op dat geld had. Toen pas, viel het kwartje bij hem. Hihihi

 14. Wij kunnen concluderen dat Schotte door de koninkrijksregering afgezet kan worden en dat hij ook veroordeeld kan worden door een rechtbank binnen het koninkrijk. Schotte en zijn vrienden Monk, Wiels,Cooper Wilsoe Jamolidin,Asjes en de rest van zijn bende moeten gearresteerd worden wegens landverraad en obstructie van de democratie.
  Om de rust te laten keren op Curacao moet de bende van Schotte een lange poos binnen het konikrijk ,in een gavangenis ,ik stel voor in Nederland, in afwachting van hun veroordeling door een rechtbank in Nederland.

 15. Dus een rechtbank binnen het koninkrijk kan de de huidige oppositie ,dus Schotte ,wiels,Jamolidien wilsoe ,Asjes en de hele troep vervolgen wegens landverraad en obstructie van de democratie.Ik stel voor om die hele bendene in bewaring te stellen in een gevangenis in Nederland ik weet dat in Vught een prima huis van bewaring is waar deze mensen hun veroordeling kunnen afwachten