• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aantal bedrijven dat aangeeft met investeringsbelemmeringen te kampen is met 8 procent hoger dan in juni 2011 en het hoogste percentage ooit gemeten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van de Conjunctuurenquête van de eerste helft van 2012.

Het tekort aan financiële middelen wordt als belangrijkste investeringsbelemmering opgegeven. Bijna 22 procent van de bedrijven geeft dit punt als investeringsbelemmering aan. Een jaar geleden was dit 16 procent. Overige belangrijke belemmeringen zijn de verwachting ten aanzien van de markt en het overheidsbeleid. Deze belemmeringen zijn in een halfjaar tijd in omvang toegenomen en wel van 12 naar 17 en 16 procent.

Lager
In vergelijking met de situatie vóór 10-10-10 waren de percentages aanzienlijk lager dan die van nu. Nog geen 7 procent van de bedrijven had toen één of meerdere investeringsbelemmeringen aangegeven. De genoemde drie belemmeringen (financieel, markt, en overheidsbeleid) waren toen bijna 4, nog geen 2, en anderhalf procent.

Positief bedrijfsresultaat
Uit het onderzoek is verder gebleken dat 62 procent van de bedrijven over 2012 een positief bedrijfsresultaat verwacht te behalen. In juni 2011was dit percentage 66 procent en kwam het uiteindelijk jaarcijfer in december 2011 uit op nog geen 61 procent. Verder hebben 38 procent van de bedrijven aangegeven een negatief bedrijfsresultaat over 2012 te verwachten.

Methode van onderzoek
De conclusies over de opinies en verwachtingen van de bedrijven zijn het resultaat van de afgelopen juni 2012 gehouden conjunctuurenquête dat het CBS uitvoert bij een groot aantal bedrijven. De enquête wordt elk jaar in de maanden juni en december uitgevoerd. Het is een steekproefonderzoek waarbij alle bedrijven met tien of meer werknemers worden bezocht.

9 reacties op “Bedrijven kampen met investeringsbelemmeringen”

 1. @Who is it,

  Dat heb ik al steeds gezegd. Vast Willems.

 2. D bankenen pensioenfondsen bulken van het geld en zijn overliquide en de bedrijven kunnen geen leningen krijgen.maar als je naar de bank gaat voor consumptief crediet een creditcard ipv voor een bedrijfsinvestering dan krijg je meteen geld. Rara hoe kan dat?

 3. uit het ip-adres blijkt dat ‘Rita” niet op Curacao woont en waarschijnlijk een man is die zich in Nederland verveelt en zch onledig houdt met op diverse fora onder verschillende ailassen
  commentaren te schrijven over wat al niet.

 4. Precies rita. Het gaat eigenlijk hartstikke goed met de economie, maar de makamba’s nemen alle zakken geld mee terug naar NL die ze van ons hebben gestolen.

 5. leugens van de par.

 6. Bedankt sjeik El Hakim.

 7. Hoe wil je nu een bedrijf beginnen als je geen dubbeltje op zak hebt?

  Zo kan iedere ”investeerder” ofwel tirado di para (oplichter), zichzelf ”investeerder” noemen. Deze ”investeerders” willen zogenaamd investeren maar met ons belastinggeld.
  die vlieger gaat tegenwoordig niet meer op, gelukkig maar.

  Probeer maar in Amerika te gaan ”investeren” met een dubbeltje in je broekzak.

 8. Daarom moeten we zo snel mogelijk de 80/20 regeling invoeren. Dan kunnen de soberano’s de conjectuur er bovenop helpen.

 9. Deze gegevens kan niemand verbazen, toch.