CURAÇAO – De Tweede Kamer heeft vandaag na drie stemrondes Anouchka van Miltenburg (VVD) gekozen tot Kamervoorzitter. Ze kreeg 90 van de 146 uitgebrachte geldige stemmen. Van Miltenburg volgt hiermee Gerdi Verbeet (PvdA) op die vorige week afscheid nam nadat zij sinds 2006 voorzitter was geweest.

Voor de post van Kamervoorzitter hadden zich drie kandidaten gemeld. Naast Van Miltenburg waren dat Khadija Arib (PvdA) en Gerard Schouw (D66). Hij viel na twee stemrondes af. Arib kreeg in de laatste ronde 56 stemmen.

‘Vrolijke voorzitter’
Van Miltenburg (45) is Kamerlid voor de VVD sinds januari 2003. In oktober 2010 werd ze vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich dinsdag in haar sollicitatiebrief gepresenteerd als iemand die als een ‘vrolijke voorzitter’ met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering.

‘Papierloos’ parlement
Ze zei dat ze als VVD-Kamerlid altijd had gestreden tegen overbodige moties, maar als Kamervoorzitter zal ze strijden voor het recht om moties in te dienen en uitgevoerd te krijgen. Ze wil elektronische stemkastjes invoeren en een ‘papierloos’ parlement waarin Kamerleden hun stukken lezen op een tablet en niet meer printen. Ze wil ook experimenteren met een twitterdebat. In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu ‘de mooiste functie in het parlement’ heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze vijf jaar Kamervoorzitter kan blijven.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Van Miltenburg nieuwe Kamervoorzitter”

  1. Alweer een nieuwe? Nu hebben we er drie! Oh wacht.