CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Natascha Read haar mening over het heen en weer gegooi van wetsartikelen.

 
Vandaag de dag beroept iedereen zich op artikeltjes. Artikeltje dit en artikeltje dat. Zeg jij iets in artikelvorm en antwoord ik met een ander artikel dat jij niet eerder hebt gezien. Het lijkt wel kinderspel. Dus dacht ik: Leuk, ik doe even mee.

Ik beroep me op de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden, artikel 7: Vrijheid van meningsuiting en censuurverbod… of als het aan het boekje Staatsregeling Pueblo Soberano ligt, artikel 13.1. Interessant boekje. Eng, maar interessant. Zo van hun website af te halen. Heb het even doorgenomen en ik vroeg me af of ik het allemaal eigenlijk wel goed begreep. Even testen. Bij nieuwe benadering op Natievorming bedoelen we de soevereine wil van het volk. En soevereiniteit betekent in ieder geval dat we afscheid nemen van het koloniale verleden en het oude regime. (Hun woorden, niet de mijne.)

Bij Staatsregeling Algemene Bepalingen, artikel 2, is duidelijk dat de nationale taal van het land Curaçao Papiamentu is. En naast het Nederlands zal ook het Engels als officiële taal worden toegelaten, met de verwachting dat deze wereldtaal het Nederlands uiteindelijk zal verdringen. Meteen rijzen er een paar vraagjes in me op. Kijk, dat meneer Wiels een stronthekel heeft aan Nederland weet onderhand iedereen. Dat hij hetzelfde van zijn aanhangers verwacht is ook duidelijk. Maar, als het de bedoeling is dat het Nederlands verdrongen wordt, hoe moet dat met het voortgezet onderwijs van onze kinderen? Gaat u eindexamens vanuit America produceren? En verdere studie daar voor ze regelen? Misschien denkt meneer Wiels dat het iets van latere zorg is. Zijn eigen kinderen zitten immers al goed en wel in Nederland te studeren. En natuurlijk hekelt meneer Wiels Nederland zodanig dat hij vertikt om zelfs een voet daar te zetten. Oh, wacht, nee, foutje. Dat heeft hij dus wel gedaan, in verband met een dienstreisje.

Inconsequent? Natuurlijk. Tegenstrijdig? Het zal wel. Want, voor meneer Wiels is alles strijd. In alle eerlijkheid zal het me een worst wezen of meneer Wiels strijd zo graag aanbidt dat we binnenkort een boek hierover mogen verwachten. Liefst nog wel met de titel ‘mijn strijd’ of in zijn geval ‘mi lucha’.

Waar ik me zorgen over maak en herhaaldelijk afvraag is hoe heel dit toneelstukje in de geschiedenisboeken zal komen te staan. “Hij kwam aan de macht in een tijd waarin het volk leed aan tweedracht, werkeloosheid en armoede… verkreeg steun van kiezers door in te spelen op ontevredenheden… vergrootte zijn macht door politieke vijanden systematisch uit te schakelen.” En verder; “Een charismatische man die anderen compromisloos probeerde te overtuigen van zijn visie, niet tegen inhoudelijk kritiek kon en begon te schreeuwen als hij de discussie dreigde te verliezen – waarbij het vaak persoonlijk werd. Speelde met het idee van een verlosser en zag Nederland als gif dat geëlimineerd moest worden.” Over zijn strategie; “Hij wakkerde conflicten aan om vervolgens deze vanaf de zijlijn te volgen. Door felle rivaliteiten en chaos uit te buiten, verzekerde hij zich dat niemand aan zijn positie tornde.”

Maar het stukje waar ik echt bang voor ben; “Veranderde Curaçao van een democratie in een totalitaire staat, die elke tegenstand van het volk de kop indrukte. Nederland verdringen was de eerste stap. Nu waren de overige buitenlanders aan de beurt.”

Met angst om het hart voor de toekomst van Curaçao beroep ik me op de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden, hoofdstuk 1: Algemene Wet Gelijke Behandeling – Gelijke behandeling van personen ongeacht hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat… en nu hopen dat dit nog wat voor Pueblo Soberano betekent.

10 reacties op “Ingezonden: Artikeltjesland 1.1”

 1. @RIP

  Schotte ook hoor…..hij houd echt overal van….

 2. @ Loko Loko. Lees eens de opdrachten van de Gouverneur. Heeft MFK nog in de tweede garnituur wel capabele mensen, want de nr. 1 en 2 komen beslist niet door de screening. Ik hou het op PAIS/PAR/PNP en hoe dan ook kunnen MFK en PS geen stabiele regering vormen en zou je dictator Asjes weer terugkrijgen, als hij niet voor 340 jaar veroordeeld wordt.

 3. @R.I.P.

  En daarna heel snel voor lange tijd de knast ingaat.
  Wat zal hij daar genieten….

 4. wordt hoogtijd dat helmina wiels uit de kast komt

 5. Schotte en Wiels weten zo veel van elkaars ondeugden, dat ze wel met elkaar moeten regeren.
  want het hangt van chantage aan elkaar.

 6. Als men Wiels niet zo leuk vindt, dient men wel wat aardiger tegen Schotte te zijn. Anders wordt het een coalitie van MFK/PS. De coalitie kan beter MFK/PAIS worden, voor ieders welzijn. Wiels is levensgevaarlijk. Of hij slaat je met een baksteen de hersens in of hij geeft een klap op je smoel. Godett kan dat beamen.
  Het lijkt erop dat Schotte en Wiels in mekaars armen gedreven worden, door PAR, FOL en Frente Sivil.

 7. @Peter, ik geloof dat iedereen wel weet waarom je Wiels nooit met een vrouw ziet.
  geeft niets iedereen zijn voorkeur, maar wel met heel veel verbaal geweld overal zijn gelijk proberen te halen.
  Macho gedrag hoort eigenlijk niet bij hem….

 8. Waarom zijn kinderen wel studeren in Nederland? Heb je ooit een vrouw gezien met Wiels?

  Hij is zo tegenstrijdig! Wel de middelbare scholieren aangeven ze beter kunnen studeren in de omgeving….dan moet hij direct zijn kinderen naar Venezuela sturen of Colombia. Ik weet dan zeker dat zijn studerende kinderen hem achterlijk vinden.

 9. Maar met Asjes zijn staatsregeling van PS’ website blijf je lachen inderdaad!

 10. Valt wel mee hoor die hekel aan Nederland aangezien Wiels elke 3 weken op kosten van de samenleving in Nederland zit.