CURAÇAO – De drie coalitiepartijen MAN, MFK en Pueblo Soberano boycotten de stemwijzer dat een groepje van vijf vrijwilligers de afgelopen weken in elkaar proberen te zetten. De stellingen zouden volgens hen te suggestief zijn, vertelt één van de initiatiefnemers Jeroen Jansen.

 
Aan de hand van de stellingen zou de stemwijzer in elkaar worden gezet. Terwijl de partijen zich eerst enthousiast toonden, trokken MFK en MAN na het zien van de stellingen zich terug. Pueblo Soberano neemt simpelweg de telefoon niet meer op. “We hebben gemerkt dat alle partijen schrokken van de stellingen, zij dachten dat de stellingen onze meningen reflecteerden”, zegt Jansen. “Nadat wij uitleg hadden gegeven over de stellingen gingen de meeste partijen akkoord, terwijl MFK en MAN niet meer wilden meewerken. Pueblo Soberano is niet meer te bereiken.”

Site
De groep vrijwilligers bestaat uit Anneke Polak, Jeroen Jansen, Favell Maduro, Alex Timmermans en Rafael Oliana. Het initiatief begon na een facebook-oproep voor een stemwijzer van Polak. Jansen greep gelijk de kans en later voegde de andere drie zich bij het duo. Ondanks de tegenslagen gaat de site binnenkort toch online. De stellingen die vijf partijen hebben beantwoord komen op de site, aangevuld met delen uit partijprogramma’s van de partijen die niet willen meewerken. “Het was een interessant project en we gaan gewoon door. Bij de volgende verkiezingen doen we weer een nieuwe poging”, besluit Jansen.

Luister ook het interview van Lisette Keus van Radio Hoyer 2 met Anneke Polak:

23 reacties op “MAN, MFK en PS werken niet mee aan stemwijzer”

 1. Ik vind het initiatief heel mooi, maar de site is knullig en de vragen zijn zeker suggestief. Bijvoorbeeld: “Curaçao glijdt af naar een corrupt eiland met slecht bestuur.”

  Bij veel stellingen kan je de eerste 2 zinnen er af halen omdat die een suggestieve introductie bevatten.

  Nogmaals, ik waardeer de moeite.

 2. ik hoop dat er bij de kiesbureaus controle is, op foto”s maken van het stembiljet.
  ik heb begrepen dat er flink geld betaald wordt(of een blackberry) als je kan aantonen dat je op de MFK hebt gestemd.

  dus laat ze er op controleren::: fototoestellen en telefoon inleveren….

  of iemand die achter de stemhokjes staat die bevoegd is om daar op te contoleren…

 3. @ Lucho. Kapitalisme is bankrtoet

  Dat is oud nieuws, maar bijna dreigde hier de democratie de nek omgedraaid worden.

 4. En zo toont Sekteleider Wiels zijn angst voor de waarheid. Hij maakt zelf ruim gebruik van internet voor propagandadoeleinden, maar als het er op aan komt kiezers echt te laten kiezen, trekt de Evil Knievel-club van Schotte, Cooper en Wiels , de keutel in en blijven ze would-be informatie rondstrooien. Schotte heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat Aqualectra de verlichting bij de protest-containers weghaalt. Een staaltje van puur crimineel machtsmisbruik.
  Met behulp van RvK -lid van aqualectra Wiels, jazeker, de broer van, is de directeur onder druk gezet het contract eenzijdig op te zeggen. Sore losers !

 5. Wij zijn Caribeanen geen Europeanan,weg met de europueze denkwijze. Jullie hebben de helewereld naar de k gehald. Kapitalisme is bankrtoet

 6. Lagadishi,

  Een heel groot deel van de Curacaose bevolking voldoet aan die omschrijving en zullen ook zo stemmen.

 7. @ basora

  de spijker volledig op zijn kop !!!!

 8. NOu ja… kinderachtig hoor van de regerings-partijen. Mij maakt het niet al teveel uit want ik was toch niet van plan om op die drie te stemmen , dus nu kan ik wat meer informatie hebben om te kunnen kiezen uit de overige 5 partijen die meedoen.

 9. De gemiddelde kiezer van PS of MKF snapt toch niet waar een stemwijzer over gaat. Schotte en Wiels willen dat graag zo houden want zodra ze het wel snappen krijgen ze door dat ze zijn opgelicht.

 10. Is je IQ lager dan 60 – Stem PS of MFK
  hou je van corruptie – stem MAN
  ben je voorstander van een regering die eigenbelang belangrijker vind – stem PS,MAN of MFK

 11. @ Beer 🙂 like

 12. Volgens mij begrepen ze de vragen niet die gesteld werden.

 13. Dit is een heel goed initiatief!! Dan kan de 35% zwevende kiezers een gefundeerde keuze maken en het stembiljet goed invullen! Maar waarom verbaast mij de opstelling van de club van drie totaal niet? Ze laten namelijk nu pas goed zien hoe waardeloos ze in feite zijn. Bang voor eerlijke beeldvorming. En tenslotte is Stemwijzer een democratisch meetinstrument en ja, daar zijn ze bang voor. De helden van de straat… kunnen geen stellingen verwerken…

 14. Mij lijkt een dergelijke stemwijzer erg “overdone”. Het is hier geen Nederland.
  Het is veel makkelijker:

  Stem PS als je van mening dat jouw ellendige positie te danken is aan de kolonisten uit Nederland of als je denkt dat je in een onafhankelijk Curacao een positie onder onze Fuhrer zult krijgen.

  Stem MFK als je gewoon blij bent met deze regering en je zelf ook geen moraal hebt

  Stem Pais in alle andere gevallen.

  De rest is niet de moeite waard

 15. Anneke Polak, Jeroen Jansen, Favell Maduro, Alex Timmermans en Rafeal Oliana leuk initiatief.

 16. Het politieke situatie op Curaçao is smakloos en kinderachtig. De politieke partijen zijn veranderd in een criminele organisatie, met mensen die aan hun eigen belang denken. Ik vind dat alle politieke partijen op Curaçao en hun leiders en leden aan hun eigen bankrekening denken. Ze hebben sinds 1954 niks gedaan voor de bevolking. Ze spelen vieze spelletjes met het moraal van de gemeenschap. Ze weten trouwens heel goed dat geen van allen de toekomst voor ons land rooskleurige kunnen maken. De enige wat ze jaren doen is te liegen en bedriegen tegen de inwoners van Curaçao. Als een blinde een andere blinde leidt vallen beide in de kuil.
  Ook na de verkiezingen zal niks veranderd worden, omdat de moraal en de eigen waarde ver te zoeken is. Immers we zijn mee gewend geraakt, dat onze stem te koop is. Het interesseert ons niet wat goed is voor Curaçao, maar wat voor cadeautjes kreeg ik wanneer ik ga stemmen. Bijvoorbeeld: een baan, een stukje grond, een nieuwe koelkast, meer uitkering, etc. Veel politieke partijen maken misbruik van het situatie en beloven hemel en waarde, belofte die zijn niet kunnen waar maken. Maar ze blijven dat doen, omdat zij willen winnen en zijn dorstig naar macht. Het geest van solidariteit en goed zijn voor de medemens is ver te zoeken. Mensen denken aan zich zelf en niet aan anderen. Dit precies waarom curaçao wat kennis en integriteit betreft geen vooruitgang boekt.

 17. Deze drie partijen werken al jaren WEL mee aan de aktie “stemonwijzer”.
  Verder is PS van onder wijs, terijl wij liever van boven wijs zijn…..

 18. De partijen staan ook voor niets dus daarom doen ze niet mee.. alleen maar corruptie en eigenbelang is belangrijk voor ze.

 19. Bedoel dat MAN toch met alle partijen samenwerkt. Niet voor niks valt de partij uit elkaar…

 20. Dit valt me toch zwaar tegen dat de regering MAN, MFK en Pueblo Soberano niet mee willen werken! PS is tegen Nederland net als Wilders tegen Europa en ja die heeft ook veel zetels verloren. Heeft iemand al een partijprogramma gezien van MFK en MAN? MAN hoef ik eigenlijk niet te zien omdat ze toch met partijen samenwerken om maar in de regering te kunnen komen.

 21. hebben ze soms geen mening over (wel) relevante zaken? jammer hoor want dit is toch een mooi initiatief dat kan zorgen voor meer transparantie en resultaatgerichtheid waardoor er echt wat te kiezen valt in oktober. wie weet nu wat MFK of MAN beogen (PS is wel duidelijk) behalve mooie praatjes voor de burgers. er moeten keuzes worden gemaakt en er moet worden bezuinigd straks maar uitleggen hoe en wat ho maar

 22. Geeft maar weer eens aan waar deze partijen echt voor staan….. Voor zichzelf om hun zakken te kunnen vullen en zonder enig gene de wereld over te reizen op kosten van de belastingbetaler.

 23. Kinderachtig en twijfelachtig …………… Het op dit eiland overbekende “wegloop” gedrag a la een kleuter. Vergemakkelijkt de keuze, ja toch?