• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het verhaal rond de decompressietank lijkt maar niet tot een eind te komen. Per 1 september zou de tank operationeel zijn, maar nu blijkt er niemand te zijn die hem kan bedienen. Duikarts Michiel van der Huls is inmiddels in Nederland benaderd om terug te komen naar Curaçao.

Van der Huls kwam vier jaar geleden naar Curaçao om aan het werk te gaan in de ‘hyperbare’ geneeskunde waar decompressiebehandeling onderdeel van is. Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij patiënten gedurende twee uur in een drukcabine bij een omgevingsdruk van 2,5 atmosfeer, 100 procent zuurstof inademen. De therapie voorziet weefsels beter van zuurstof en bevordert de genezing van bestralingswonden, diabetische wonden en bepaalde infecties.

Geen landskind
Hij kreeg echter geen ontheffing van landsverordeningen. “Als je geen landskind bent, moet je ontheffingen aanvragen om je beroep uit te oefenen”, legt Van der Huls uit. “Ik was drie jaar toen ik naar Curaçao kwam en ben opgegroeid op het eiland, maar er niet geboren. Daarom was ik geen landskind.”

Ontheffing
Het aanvragen van de ontheffing pakte niet gunstig uit en na drie en een half jaar besloot Van der Huls eind februari met zijn gezin weer terug te keren naar Nederland. Hij heeft in Nederland nu een baan in de hyperbare geneeskunde en ook een eigen bedrijf opgezet. “We adviseren offshore duikbedrijven in Nederland, maar ook in het buitenland over decompressiegevallen en tabellen. We geven bijvoorbeeld telefonisch advies in geval van decompressie op een boot en hoe dit te behandelen is.”

Contact, geen contract
Inmiddels is Van der Huls door Scoop-Constancia benaderd om terug te komen naar Curaçao om alsnog zijn werk uit te oefenen. “Ik ben ooit naar Curaçao gekomen om de hyperbare geneeskunde op te zetten en ben altijd bereid om dit nu toch te doen”, vertelt Van der Huls. “Alles moet deze keer echter wel geregeld zijn. Er is contact geweest, maar ik heb geen contract gezien. Ook wil ik weten dat de regering nu serieus is en ik kan doen wat ik wil doen. De behandelingen moeten bijvoorbeeld ook geregeld zijn met de verzekering. Inhoudelijk is nog niets bekend.”

Goed signaal
“Ik heb op Curaçao altijd achter de schermen gewerkt, zonder enige medewerking”, gaat Van der Huls verder. “De overheid vond hyperbare geneeskunde geen prioriteit: het was geen noodzaak voor het eiland. Nu blijken ze daar anders over te denken.” Nu Van der Huls het toch bij het rechte eind lijkt te hebben, wil hij met een positieve blik verder. “Het gooien met modder heeft geen zin. Dat de overheid nu wel inziet hoe belangrijk de behandeling is, ook voor het toerisme, is een goed signaal.” De minister heeft inmiddels een positief advies gekregen over de ontheffingen voor Van der Huls, maar dit moet nog wel worden afgehandeld.

7 reacties op “‘Overheid ziet nu het belang van decompressiebehandeling’”

 1. Dat hele “GEDOE” van wie wel .. wie niet een “echte YU” is kunnen we simpel terugbrengen tot :
  “EEN YU DI KORSOU IS IEMAND DIE HET BESTE VOOR HEEFT MET CURACAO EN BEREID IS DAARVOOR OP HET EILAND TE KOMEN WONEN & WERKEN” !!
  KLA i RASPA !!!!!

 2. Ik ben met Michiel opgegroeid op Curaçao, het is een regelrechte aanfluiting om deze man geen “landskind” te noemen.
  Iemand met zulke capaciteiten, die een jaar of 30 op Curaçao heeft gewoond, en zich wil inzetten voor het eiland moet je koesteren.
  Maar aangezien de gemiddelde politicus even veel verstand en integriteit heeft als Michiel in z’n kleine teen, krijgen we deze taferelen.

  BTW Asjes is toch ook in Volendam geboren!
  Hopi Bon! Dushi hende nos ta!

 3. Wat een trieste afgang van het begin tot nog laaaaaaaaaaaaaang niet het einde 🙁

 4. Ze zien helemaal niet het belang. Het is weer iets wat volledig verkeerd is gelopen op de apenrots en nu ze er achter komen dat ze het toch echt niet aan de praat krijgen moet er een externe komen om het op te knappen. Al het geld is inmiddels richting familie Cooper verdwenen.

 5. Volgens mij stond er in de krant dat er mensen opgeleid werden om de tank te kunnen bedienen? dat er vanuit venezuela twee artsen aanwezig zijn om de tank te bedienen? Dat heeft onze lieve Minister Constancia toch gezegd?

  Ik snap er ook helemaal niks meer van en ook echt belachelijk om zo om te gaan met een specialist die ook nog eens veel over heeft voor Curacao! Dat heb je met de huidige regering eerst de eigen vriendjes op de posten zetten en achteraf er achter komen dat het niet werkt.

 6. Constantia met al haar frauduleuse diploma”s kan het maar niet snappen..

 7. Jammer dat we nu veel moeten betalen aan de vrouw van Cooper. deze gratis tank