CURAÇAO – Beursstudenten uit Caribisch Nederland krijgen geen AOW meer over de jaren dat zij in Nederland studeerden. De Roermondse afdeling van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die hier verantwoordelijk voor is, heeft dat bepaald in een zaak van een 65-jarige Arubaan die zeven jaar in Nederland studeerde.

De SVB zegt dat Antilliaanse bursalen, die na hun studie terugkeren naar de voormalige Antillen, geen persoonlijke band van duurzame aard opbouwen met Nederland. Zij beroept zich daarbij op een regeling die gemaakt is om voormalige rijksgenoten uit Nederlands-Indië, Indonesië, Suriname (voor 1975) en Nieuw-Guinea te behoeden voor een AOW-gat. Die regeling voorkomt ook dat buitenlandse studenten na terugkeer een beroep kunnen doen op de Nederlandse AOW.

Bewijs
Het besluit van de SVB betekent dat alle ex-studenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao die ooit in Nederland woonden hun recht op AOW verliezen als zij niet bewijsbaar arbeid in loondienst hebben verricht in die jaren. Voor de inwoners van Bonaire, Saba en St. Eustatius, de zogenaamde BES-eilanden, is het nu onduidelijk of hun AOW over de Nederlandse jaren vervalt.

© Novum

9 reacties op “Geen AOW ex-studenten Caribisch NL”

 1. Heb geen moeite met deze beslissing van SVB. 7 jaar studeren (!?) ten laste van belasting-gelden, minimale premiebijdrage en dan nog behoorlijke AOW willen cashen. The nerve! Afijn, morgenochtend weer vroeg op, gewoon weer boeven vangen….al 25+ jaar. Anto mi ta bin mi loga bek, tambe.

 2. @ maaskant

  Hahaha, dat zet zoden aan de dijk. Hoeveel Nederlanders hebben op de UNA gestudeerd en daarbij Leiden,Twente, Tilburg,Delft etc etc links laten liggen wegens het veel hogere niveau van de UNA ??

 3. @ maaskant

  Hahaha, dat zet zoden aan de dijk. Hoeveel Nederlanders hebben op de UNA gestudeerd en daarbij Leiden,Twente, Tilburg,Delft etc etc links laten liggen wegens het veel hogere niveau van de UNA ??

 4. whaha Philippe, hoevel Nederlanders zullen dat zijn 😀 lol

 5. Belachelijk als ze wel aanspraak zouden maken! De meeste studeren op kosten van de Europees nederlandse belastingcenten (maw DUO vh IBG) en dan willen ze, terwijl ze geen premie af hebben gedragen over hun snoeptijd ook nog AOW opbouwen. Sin berguensa!

 6. Phillippe: dat is een hele goede punt! Dan is er ook geen probleem meer!

  Carlton: lees de punt van Phillippe Maaskant en volgens mij heb jij dan ook geen bezwaar meer? Gelijke behandeling en rechten!

 7. @Carlton Bokassa. Inderdaad. Wiels en Asjes moeten met gelijke munt terugbetalen.
  Nederlanders die hier hebben gestudeerd en hier geen werk in loondienst hebben verricht, gewoon nooit meer in aanmerking laten komen voor AOV! Dat zal ze leren..

 8. @Carlton, Hier op Curacao zijn mensen die menen dat europese rijksgenoten terug moeten in lijkzakken.. en daar hoor ik je niet over!

 9. Dit is dus behoorlijk schandalig! Ik hoop dat die Arubaan gaat procederen. Rijksgenoten zo behandelen getuigt van een mentalitiet die zich tegen Nederland zal keren. Koren op de molen van Wiels!!