• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een uitkering in Nederland levert je netto 1032 euro per maand op. Met een uitkering op één van de BES-eilanden ontvang je omgerekend een bedrag van 437 euro per maand op je bankrekening. Dit vinden de eilanden oneerlijk aangezien zij sinds 2010 gemeentes van Nederland zijn.

Volgens RTL Nieuws zijn de bewoners en bestuurders van de eilanden woedend op Den Haag. Sinds de BES-eilanden gemeentes zijn binnen het Koninkrijk is het levensonderhoud namelijk wel stukken hoger geworden. Het ministerie van Sociale Zaken wil niets echter niets weten van een verhoging van de uitkeringen.

Amsterdam meer dan Assen
Om de uitkeringen op het eiland omhoog te krijgen zijn er procedures tegen Nederland gestart bij de Verenigde Naties en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Als iemand in de Tweede Kamer zou zeggen: in Assen krijgen ze wat minder dan in Amsterdam, zou die worden weggehoond”, stelt wethouder van Saba Chris Johnson. “Waarom kan dat dan wel als het gaat om Saba? We zijn er erg over gefrustreerd.”

33 reacties op “‘Uitkeringen oneerlijk laag op BES’”

 1. @jan dekker, ze kunnen ook een baan zoeken ipv thuis rondhangen en niet willen werken!

 2. Een uitkering in Nl is 795 niet duizend nogwat en de kosten liggen in NL een stuk lager.
  dadelijk is het lucratiever om werkeloos te zijn dan om minimumloon te krijgen als ze de uitkering gaan opschroeven.

 3. @Ban kore ku Frits, fijn manneke, zorg jij nou dat de uitkeringen op de BESeilanden omhoog gaan, meer omhoog dan in Nederland zelf, dan kan ik tenminste eindelijk verkassen naar…… ja wat zal ik kiezen St.Eustatius of toch Bonaire ?

 4. In Nederland zijn de kosten ook verschillend. Je hebt namelijk ook gemeentebelastingen, waterschapsbelastingen, kosten voor leges die per gemeente verschillen. Is dat ook discriminatie? En is het homohuwelijk dan nu ook legaal in Bonaire? en prostitutie?
  Kunnen we de BTW ook maar meteen omhooggooien?
  In nederland zijn we ook lid van de EU maar ff over de grens kunnen mede EU leden wel veel goedkoper een auto kopen en is de benzine een stuk goedkoper..

 5. Misschien dat dat volk zich drukker zou moeten maken over het vinden van een baan! Tuig!

  Een verder nogal domme redenering van erg dom volk dat graag in een slachtofferrol wil springen. Natuurlijk is er een verschil, domheid!

 6. Gelijke rechten vraagt ook om gelijke plichten. Jaarlijkse APK keuring, autobelasting naar gewicht enz. minimaal X3, successie rechten gelijk maken, ABB van 8 % optrekken naar 21/23 % gelijk aan de BTW, van het inkomen loonbelasting en sociale premies afdragen op het in Nederland gebruikelijke niveau. De lijst verschillen met voor de bewoners van de BES eilanden voordelen ten opzichte van de bewoners van het Europese deel van Nederland is nog lang niet compleet. Misschien wil een terzake deskundige dit eens op een rijtje zetten zodat de BES bewoners echt weten wat ze wel of niet willen. Dit soort eenzijdige berichtgeving dient alleen een politieke groepering die uit is op eigen gewin.
  Om misselijk van te worden zoals de mensen een gevoel van onbehagen wordt aangepraat.

 7. Ik weet niet hoe jullie erbij komen maar de uitkeringen in Nederland zijn in elke stad e/o dorp gelijk!!

  Het enige wat kan verschillen zijn de toeslagen die de gemeente zelf bepaalt. Maar dat verschil is hooguit een paar tientjes per jaar…

 8. De reden die Nederland altijd heeft aangegeven is dat men geen zuigende werking richting BES-eilanden wil hebben van andere eilanden. Wanneer men alle emigratieregels op orde heeft dan vervalt deze reden en kunnen de uitkeringen best omhoog. Nederland weet best dat de kosten voor levensonderhoud op de BES-eilanden veel hoger liggen dan in Nederland. Dus moeten de uitkeringen feitelijk ook hoger liggen. Food for thought!

 9. Terwijl iedereen kan zien dat deze gezinnen, na al die onvoorstelbare prijsstijgingen, de wanhoop nabij zijn reageert Nederland wederom vanuit de bekende kleinzielig koopmansgeest van spiegeltjes en kraaltjes.

  Walgelijk om te zien hoe de klonen van Kamps emotieloos steeds verder de trots uit de genaaide Bonairiaans gezinnen knijpen.

 10. groot gelijk, er mogen geen uitzondering zijn . de gelijke rechten en gelijke plichten.
  .

  1 uitkering omhoog
  2 btw na 21 %
  3 benzine 1.70 euro per liter
  4 huis belasting, vermogens belasting
  5 abortus, homo huwelijk, enz

 11. Als men meer uitkering wil hebben zal men ook meer premies moeten betalen. Of wil men soms profiteren zonder bij te dragen? Meer uitkering kan pas als de inwoners van de BES eilanden ook evenredig meer bijdragen.

 12. NB
  Aangezien ik nog altijd mijn belasting in Nederland betaal kan ik deze stappen alleen maar toejuichen!
  Op een gegeven moment ben je het zat om altijd maar te moeten betalen voor hen die nog nooit iets zinnigs in en met hun leven hebben gedaan,

 13. “Het gaat om een internationaal algemeen geaccepteerde indicator, die periodiek door onder andere de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gepubliceerd wordt. De gegevens van de Wereldbank omvatten een groot aantal landen inclusief de OESO-landen.
  Aan de hand van de PPP kan zo een percentage worden vastgesteld wat het kostenniveau aangeeft van een bepaald land ten opzichte van het kostenniveau in Nederland. Naar de mening van de regering is het kostenniveau, zoals weergegeven door de koopkrachtpariteit, de beste en meest objectieve parameter voor een vergelijking van de kosten van levensonderhoud in diverse landen”.

  Het heeft dus niets met art. 1 vd G. te maken. Gewoon vastgesteld door de OESO en de Wereldbank.
  Misschien moeten subjecten als Errol, Pukkie etc. zich een keer gaan verdiepen in de Internationale wetgeving.
  Dat kan in de meeste gevallen verhelderend werken en hoef je geen onzin uit te kramen.

  Daarbij natuurlijk niet uit het oog verliezend dat sinds juli 2012 ALLE uitkeringen van mensen die in het buitenland wonen zijn aangepast en worden toeslagen langzaam afgebouwd. En gelukkig maar er is al jaren een scheefgroei van mensen die hun WAO, WIZA en WIZ mee konden nemen wat al jaren te hoog was.
  Gewoon aanpakken die luiaards die rechtstreeks vanuit het buitenland hun handje gingen ophouden bij de SD. Aan alles komt een eind, en zoals Marcia terecht opmerkte Nederland is geen luilekkerland meer.

  Voor diegenen die de ‘miljoenennota’ niet goed hebben gevolgd. Ook de Rijksbijdragen aan Aruba, Cur, en SXM gaat in rap tempo naar beneden. Ieder jr een tandje minder tot het moment dat er geen tandjes meer zijn,

 14. @ Errol,

  Zoals al eerder aangegeven, de uitkeringen in Nederland verschillen ook per regio, dus is logisch dat de uitkeringen op Bonaire niet boven het niveau van het minimum loon is.

  Zou een bezopen situatie worden wanneer je met werken bv $ 800 per maand zou kunnen verdienen en met een uitkering ineens $ 1200.
  Hoeveel mensen denk je dat er dan nog gaan werken ?

 15. @edward

  Ik ben al blij dat het voor de helft klopt

 16. Pukkie, wat jij propageert is discriminatie en dat is bij grondwet verboden, vertel dit ook even aan errol, die schijnt net zo stom te zijn. De uitkeringen die op de BES eilanden worden uitgekeerd zijn procentueel gelijk aan de uitkeringen in Nederland (afgeleid van de cost of living). Als de kosten van levensonderhoud omhoog gaan worden de uitkeringen automatisch aangepast. De BES uitkeringstrekkers zijn zelf schuldig aan wat ze nu achterstelling noemen. Zij hebben op basis van hun eigen berekeningen gekozen om zo’n speciale gemeente te worden. Ik hoor ze al rekenen, bijstand in Nederland is €1000 per maand, dat is omgerekend in guldens 2400. Kassa !
  Zij kunnen altijd nog via een referendum hun onafhankelijkheid opeisen, want dat is het enige alternatief daar St.Maarten na hun autonamie niets met Saba en Statie te maken wilde hebben en Curaçao niet met Bonaire.

 17. @Errol

  Je haalt artikel 1 van de Grondwet aan. Maar what about hoe dezelfde Grondwet hier te lande wordt (mis)-bruikt.

 18. Uitkering naar woonland. Met 437 euro (x 2.27 momenteel) heb je een zeer riant inkomen en ga je dus helemaal niet meer werken.

  @Pukkie
  Grappig dat je de SD opmerkt in Amsterdam. Op 1 januari jl. is de Inspectie SZW van start gegaan. De Arbeidsinspectie (AI), de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hebben vanaf die datum hun organisaties en activiteiten samengevoegd. Mijn vriendin – 18 jr werkzaam bij de inspectie in Amsterdam Zuid -liet mij toevallig van de week wetenn dat er pjrtientallen miljoenen binnengehaald worden door de fraudeurs. De tijd van ‘even trekken’ is voorbij. Aan de slag en zo niet dan wordt je flink gekort.

  “Inkomensfraude, is de meest voorkomende vorm van bijstandsfraude. Inkomen uit arbeid wordt helemaal niet opgegeven, of alleen een paar uur, terwijl iemand veel meer uren draait en de rest zwart wordt uitbetaald. Vorig jaar achterhaalde Rotterdam, met ruim 28 duizend cliënten na Amsterdam de grootste uitkeringsverstrekker, zo’n 4 miljoen euro aan fraude. In totaal werden 666 fraudeurs betrapt. In 335 gevallen werd de uitkering beëindigd, wat de gemeente een geschatte besparing opleverde van nog eens 3,5 miljoen euro”.

  Kortom luilekkerland Nederland is voorbij.

 19. hou toch op. een prostitue is toch niet gelijk aan jou???? of wel??gelijkheid op de eilanden is als het hen goed uitkomt.

 20. @nardy
  Onzin wat je schrijft. Uitkeringen zijn gelijk waar je ook woont in Nederland.

 21. Leon: dat klopt voor de helft. Om werken aantrekkelijk te maken moeten de lonen dus ook omhoog en meer dan de uitkeringen omhoog gaan.
  Alleen, met het verhogen van de lonen stijgen de prijzen mee. Dus je verdient wel meer maar je kunt nog steeds hetzelfde kopen. Zelfde voor de uitkeringen: ze gaan omhoog maar door de prijsstijgingen heb je er weinig aan. Plus dat het land dan nog duurder wordt voor de toerist en dus minder aantrekkelijk. En minder toeristen is minder werk.
  Al met al, het is wat ingewikkelder dan simpelweg de uitkeringen verhogen.

 22. …..’t Zal best Wel…!..
  Maar what about GRONDWET Artikel 1 en ” Gelijkheid ” & ” Gelijkwaardigheid ” die daaraan ten grondslag ligt… (in een beschaafd land) ..!

 23. Kleinzielig ambtelijk Nederland gekeutel. Om hoeveel mensen gaat het nu eenmaal. Laat Den Haag eens gaan kijken bij de Sociale Dienst in Amsterdam. Reality-check zogezegd.

 24. Denken we soms dat Amerika de tuinman van de ambassade op Curacao op hetzelfde niveau betaalt als de tuinman van her witte huis, of dat de tuinman van de Nederlandse ambsassade in Jakarta naar Nederlands niveau betaalt krijgt??

  Alles is naar verhouding en naar het inkomen van de regio, dus ook de uitkeringen. Lijkt me heel logisch, stel je voor dat wel het Nederlands niveau toegepast zou worden; binnen een maand is het gebied financieel gedestabiliseerd, want dan wil iedereen dat niveau betaalt krijgen.

 25. Dit is echt zeer onzinnig! Met zo’n uitkering op Bonaire heb je een modaal inkomen. Op deze manier zijn ze een breuk aan het plegen met Nederland. Het zijn niet voor niks bijzondere gemeentes! Anders moeten ze maar verhuizen naar Nederland. Bonaire wilt toch zo graag als een aparte eiland gezien worden? klagen over Nederland en wel geld willen hebben. Bonaire wil geen status aparte omdat ze weten dan direct failliet gaan. het is echt hoogheidswaanzin.

 26. Correctie: werken loont niet meer

 27. Wat een onzinnige redenering. Uitkeringen staan natuurlijk in verhouding tot een aantal kengetallen zoals het BNP van een land, het gemiddeld per capita inkomen van het gebied etc etc. Als de uitkeringen op de BES eilanden wordt opgetrokken naar de Ned bedragen werken er op deze eilanden binnenkort bijna niemand meer. Niet werken loont bij die uitkeringshoogte dan niet meer.

 28. hoger dan minimum loon op curacao.

 29. Ik vind dat ook niet kloppen,,,uitkering moet voor iedereen gelijk zijn of je nu in Nederland woont op op 1 van de Bes eilanden!!!

 30. Dit soort dingen krijgt men als men een blanco cheque ondertekend.
  Eigen schuld dikke bult.
  Hihihi

 31. Uitkeringen in NL zijn gerelateerd aan woonplek. In Amsterdam is een uitkering significant hoger dan in Assen, omdat het levensonderhoud verschilt. Mogelijk is levensonderhoud op de BES-eilanden gestegen? Dan kun je om een toetsing verzoeken.

 32. Ik weet het ga maar WERKEN !!!!!!!!!!!!

 33. Nou als ze dezelfde belastingen gaan betalen prima! zelfde benzine prijs! de airport hospital etx zijn wel allemaal verbeterd.