• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – James Murray komt niet op vrije voeten. De rechter oordeelde vandaag dat de 59-jarige Murray die in 1979 de zesjarige Darly Lai ombracht, niet vervroegd vrijkomt. Eén van de redenen is het gebrek aan psychologische behandeling gedurende de 33 jaar dat hij vastzit.

Murray leidt aan een antisociale persoonlijkheidstoornis met psychopathische en narcistische trekken. In de 33 jaar dat hij vastzit is deze stoornis niet behandeld. Volgens de rechter bleek ook bij de vorige zitting op 6 september dat Murray niet de ernst van zijn daad inziet en het hem nog steeds ontbreekt aan empathie. Daarom acht de rechtbank de kans op recidive (herhaling) groot.

Nabestaanden
De rechter heeft ook de rol van de nabestaanden in acht genomen. “De nabestaanden hebben over de jaren heen geen adequate behandelingen gehad voor de leed die de moord op Darly Lai heeft gezorgd. De kans dat de dader vrij wordt gelaten schokt hen dan ook enorm”, aldus de rechter. De vader van Darly Lai loopt sinds de moord af en aan bij de Capriles Kliniek voor pychologische bijstand.

Minder publiek
De advocaat van Murray, C. Reijntjes-Wendenburg, en Murray zelf waren niet aanwezig bij de uitspraak. Advocaat Jansen van Sulvaran & Peterson nam waar voor Reijntjes-Wendenburg. Bij de uitspraak was beduidend minder publiek dan bij de vorige zitting, dit had hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat Murray niet bij de uitspraak was. Ook de vader van Darly Lai was niet aanwezig.

Nieuwe wetgeving
De 59-jarige Murray zit een levenslange straf uit in het Korrektie Instituut Aruba (KIA) maar zou eerder kunnen vrijkomen. Door een nieuwe wetgeving op Curaçao heeft een tot levenslang veroordeelde het recht om na twintig jaar opnieuw geëvalueerd te worden. Op 10 mei vond de eerste zitting plaats in verband met de vervroegde vrijlating, maar de zaak werd uitgesteld omdat er onvoldoende documenten aanwezig waren.

Moord
Murray bracht in 1979 de zesjarige Darly Lai om met messteken in haar rug, hals en buik. Murray vermoordde naar eigen zeggen Darly om wraak te nemen op de tante van het meisje, die de relatie met hem had verbroken. Hij liet het lichaam van het meisje achter op de vlakte van Hato.

Journalist Leoni Leidel-Schenk doet verslag van de uitspraak op Radio Hoyer 2:

[scribd id=106576210 key=key-2btjktsadl63mxxchmng mode=scroll]

www.versgeperst.com